Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wiadomości z kraju i ze świata

• Please log in to reply
3259 replies to this topic

Padael.

Tauri

• Tematów: 73
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dlaczego używa się określenia bojownicy? Bojownicy biorą udział w boju a nie tchórzliwie mordują bezbronnych cywilów, dla mnie to śmieci bez honoru i odwagi. Dlaczego nie atakują polityków albo żołnierzy tylko słabych i bezbronnych? Bo politycy są chronieni i trzeba by walczyć a żołnierze potrafią się bronić.

Użytkownik Padael edytował ten post 23.07.2016 - 17:43

• 0

owerfull.
  • Tematów: 5
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

https://upload.wikim...–present).svg

Taka ciekawostka z wiki, mapa przedstawiająca obecną sytuację w Afganistanie. Biały kolor to Talibowie, czerwony to siły rządowe wspierane przez USA, czarne to Państwo Islamskie, które jak widać rozszerza powoli swoje wpływy w tym kraju.

• 0

#1773 Gość_Rudolf

Gość_Rudolf.
  • Tematów: 0

Napisano

Jeżeli chodzi o wczorajszy zamach w Monachium.

Zatrzymajcie się na chwilę, wyobraźcie sobie zagubionego chłopaka, który nie odnajduje się w społeczeństwie. Narastają w nim frustracje i niepotrzebne nerwy. Zaczyna interesować się najprostszym dla niego rozwiązaniem na zwrócenie na siebie uwagi. I tak mija czas, coraz większa alienacja (książka, wycinki z gazet).
Każdy człowiek interesuje się skąd przyszedł. Wiedział, że jego przodkowie byli dumnymi Islamistami, aczkolwiek nie był wychowany w rodzinie religijnej (było by o tym głośno). Pewnego dnia w jego życiu pojawia się dajmy na to Pan X, który orientuje się że znalazł świetny materiał na samobójcę. Tylko pokierować takiego chłopaka. Załatwia mu broń, amunicję i wymyśla plan.

Pytanie, komu mógłby zaufać taki chłopak? Neonazście, czy bojownikowi religijnemu? Może mafia? Jakie ten człowiek mógłby mieć intencje? Zamieszanie, dezorientacja i strach w krajach Zachodu, czy kopia Brevik'a i jego krwawa krucjata informacyjna? Komu służy to co się stało? Przecież nikt o zdrowych zmysłach nie sprzeda chłopakowi broni na ulicy. Nikt nie będzie ryzykował odsiadki za nieodpowiedzialnego małolata dla kilku euro, jeżeli ktoś twierdzi że ot tak można sobie kupić broń na czarnym rynku, to współczuję (broń miała spiłowane numery - tylko z legalnego źródła ;) )...

Jak myślicie?

• 0

szczyglis.
  • Tematów: 23
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ja myślę, że dobre pytanie zadałeś, ale nie umiem na nie odpowiedzieć. Ja już nie ogarniam, kto z kim trzyma i o co tutaj finalnie chodzi. Sytuacja na świecie jest w tym momencie tak pokręcona, że nie sposób zrozumieć, kto z kim i dlaczego. Moja logika już wysiada analizując to wszystko.

Użytkownik szczyglis edytował ten post 24.07.2016 - 01:44

• 0

Kronikarz Przedwiecznych.

Ten znienawidzony

• Tematów: 272
  • Artykułów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Niespodziewana decyzja MKOl. Rosjanie triumfują, mogą jechać na igrzyska olimpijskie w Rio

Obradujące w niedzielę w trybie nadzwyczajnym władze Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego (MKOl) podjęły zaskakującą decyzję, nie wykluczając z udziału w igrzyskach olimpijskich w Rio de Janeiro sportowców z Rosji. Po dopingowym skandalu i szokującym raporcie WADA wydawało się, że Rosjanie zostaną wykluczeni z rywalizacji, ale MKOl uniknął radykalnej decyzji, zostawiając losy sportowców federacjom poszczególnych dyscyplin.

Laboratoria antydopingowe w Soczi i Moskwie, minister sportu oraz służby specjalne Rosji brały udział w procederze, mającym na celu tuszowanie pozytywnych wyników testów reprezentantów tego kraju w igrzyskach olimpijskich 2014 - wynika z raportu WADA. To właśnie na jego podstawie wielu przedstawicieli świata sportu chciało całkowitego wykluczenia Rosjan z udziału w igrzyskach olimpijskich w Rio de Janeiro.

Treść raportu została streszczona podczas konferencji prasowej w Toronto. Szef niezależnej komisji WADA nie wymienił konkretnych nazwisk sportowców, którzy są wymienieni w raporcie, a także odmówił jakichkolwiek wskazówek dotyczących uczestnictwa lub wykluczenia rosyjskiego zespół z igrzysk w 2016 i 2018 roku. - To, co wydarzyło się w Soczi, nie powtórzy się już nigdy - powiedział.

Światowa Agencja Antydopingowa (WADA) zarekomendowała Międzynarodowemu Komitetowi Olimpijskiemu (MKOl) wykluczenie wszystkich Rosjan z igrzysk olimpijskich w Rio de Janeiro.

"Skoro rosyjskie Ministerstwo Sportu nadzorowało systematyczną metodę oszustwa w 30 dyscyplinach, w tym 20 rozgrywanych na letnich igrzyskach olimpijskich i paraolimpijskich, pojawiają się poważne wątpliwości co do zasadności domniemania niewinności reprezentantów kraju w tych sportach, i we wszystkich innych" - napisała WADA. Agencja zarekomendowała także, aby do Rio i na inne zawody międzynarodowe nie wpuszczać przedstawicieli rosyjskiego rządu. Światowa Agencja domaga się także przedłużenia zawieszenia Rosyjskiej Agencji Antydopingowej (RUSADA) z powodu niespełniania wytycznych WADA, a także przerwania procesu ponownego przyznania akredytacji moskiewskiemu laboratorium antydopingowemu.

- Ustalenia raportu ukazały szokujący i bezprecedensowy atak na uczciwość i zaufanie w sporcie i na igrzyskach olimpijskich. MKOl nie zawaha się przed zastosowaniem najcięższych możliwych kar w stosunku do zamieszanych osób lub organizacji - powiedział przewodniczący MKOl Thomas Bach.

On i jego współpracownicy z MKOl mieli w niedzielę podjąć decyzję co do występu sportowców z Rosji w Rio de Janeiro.

- Teraz jest czas dla całej społeczności sportowej, aby wspólnie znaleźć właściwą drogę i zapewnić stworzenie właściwych procesów, przepisów i zabezpieczeń, mających na celu ochronę wszystkich uczciwych sportowców - mówiła Nicole Sapstead, prezes Brytyjskiej Agencji Antydopingowej.

Rosjanie zaprzeczali ustaleniom WADA, starając się ocalić szanse na występ w Rio.

- W Rosji nie było i nie ma publicznego wsparcia dla dopingu. Ludzie, którzy oczerniają naszych sportowców, kłamią. Ich nazwiska są nic nie warte. Bóg ich osądzi. Jeśli Rosja to wytrzyma, stanie się jeszcze silniejsza - powiedział z kolei Michaił Mamiaszwili, prezydent Rosyjskiej Federacji Zapasów, w wywiadzie dla "Sport Express".

Komitet Wykonawczy MKOl miał zebrać się we wtorek, by za pomocą telekonferencji przedyskutować te okoliczności i ewentualnie podjąć pierwsze decyzje dotyczące kar dla Sbornej. Ostatecznie ustalono, że decyzja odnośnie kar zostanie podjęta po czwartkowym wyroku Trybunału Arbitrażowego w sprawie wykluczenia rosyjskich lekkoatletów z igrzysk.

Trybunał Arbitrażowy do spraw Sportu w Lozannie (CAS) odrzucił odwołanie Rosyjskiego Komitetu Olimpijskiego od decyzji Międzynarodowego Stowarzyszenia Federacji Lekkoatletycznych (IAAF) w sprawie wykluczenia lekkoatletów Sbornej ze startu w igrzyskach olimpijskich w Rio de Jainero. Oznacza to, że rosyjscy lekkoatleci na pewno nie pojadą do Brazylii, by rywalizować tam o medale.

Wszystko wskazywało zatem na to, że MKOl pójdzie krok dalej i wykluczy wszystkich rosyjskich sportowyców z igrzysk w Rio. Takiej decyzji spodziewała się opinia publiczna, takie pojawiały się przecieki już przed nadzwyczajnymi władzami MKOl. Te ruszyły w niedzielne południe, a działacze przez kilka godzin radzili nad najlepszym - ich zdaniem - rozwiązaniem. Wreszcie ożywili się dziennikarze w Rosji, których zainspirowała wypowiedź szefa rosyjskiego komitetu olimpijskiego, Aleksandra Żukowa. Ten jeszcze przed oficjalną decyzją MKOl zdradził, że dyskwalifikacji i surowej kary dla Sbornej za dopingowe przewinienia nie będzie.

Media rozgrzały do czerwoności informacje pochodzące od wysoko postawionych działaczy Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego, którzy potwierdzili rewelacje Żukowa i zdradzili, że Rosjanie będą mogli wystąpić na brazylijskich igrzyskach. Warunek jaki postawił MKOl, w reakcji na 643 przypadki stosowania przez Rosjan dopingu w latach 2012-2015, to dopuszczenie rosyjskich sportowców do rywalizacji w Rio po decyzjach konkretnych federacji sportowych. W praktyce każda z nich będzie mogła podjąć niezależną decyzję i dopuścić do startu w Brazylii lub zdyskwalifikować dopingowiczów.

- Opracowaliśmy bardzo szczegółowe i restrykcyjne kryteria, które będą musieli spełniać Rosjanie, by pojechać do Rio. Konieczne było zachowanie balansu pomiędzy zbiorową odpowiedzialnością a indywidualnym podejściem do każdego sportowca. Aktualnie mamy do czynienia z czymś, co określiłbym mianem odwróconego domniemania niewinności- wyjaśnił szef MKOl, Thomas Bach.

- Musieliśmy podjąć bardzo trudną decyzję. Doskonale wiem, że ta decyzja nie zadowala wszystkich - dodał sternik światowego sportu.

Dokładne kryteria, którymi objęci zostali sportowcy z Rosji, zwłaszcza ci podejrzani o stosowanie dopingu, lub skazani za stosowanie niedozwolonych środków, zostaną podane wkrótce. Z racji na bliskość igrzysk olimpijskich (5-21 sierpnia), decyzje ws. startu będą zapadać w najbliższych dniach.

Hehehe, kto by się spodziewał? :D to proszę państwa jest KPINA, żeby coś takiego przechodziło - wszystkie kadry powinny zbojkotować to dziadostwo i nie przyjechać na Olimpiadę. Jeden Putin trzęsie wszystkim...

• 0

dziewięć.

Apprentice

• Tematów: 9
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Kolejny wzbogacający europejską kulturę:

http://www.rp.pl/Prz...a-nie-zyje.html

• 0

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Podobno ofiarą jest Polka.
e71f1b8a4afc1bda5722862a910ffdbb.jpg
  • 1

dziewięć.

Apprentice

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Wątpliwe jest, że to atak terrorystyczny. Prawdopodobnie poszło o to, że się z kobieta pokłócił, a że osoby o bliskowschodnim są z reguły bardziej agresywne i porywcze, to postanowił zadziałać maczetą. To on musi mieć kontrolę przecież.

• 0

Kronikarz Przedwiecznych.

Ten znienawidzony

• Tematów: 272
  • Artykułów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Że się z kobietą pokłócił? I co z tego? Ty też nosisz przy sobie maczetę, jak idziesz na miasto? Bądźmy poważni - on to zrobił z premedytacją, zwykły morderca - obedrzeć ze skóry i wsadzić do beczki z solą.

• 0

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie zmienia to faktu że księciowie orientu ostatnio coraz bardziej czują się jak u siebie.

Użytkownik Sebastian. edytował ten post 24.07.2016 - 20:33

• 0

dziewięć.

Apprentice

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Że się z kobietą pokłócił? I co z tego? Ty też nosisz przy sobie maczetę, jak idziesz na miasto? Bądźmy poważni - on to zrobił z premedytacją, zwykły morderca - obedrzeć ze skóry i wsadzić do beczki z solą.

A ja go wcale nie usprawiedliwiam. Też sądzę, że to morderca. Ale wydaje mi się, że w tym przypadku bardziej z pobudek przerośniętego wschodniego ego a nie religijnych. Dla mnie to nadal skutek polityki multikulti, bo raczej nie powinno się obarczać całą winą tylko i wyłącznie muzułmanów. Generalnie ludzie w bliskiego wschodu są bardziej agresywni i właściwie ich dominująca religia jaką jest Islam jest wynikiem ich społecznych predyspozycji.

Użytkownik dziewięć edytował ten post 24.07.2016 - 20:44

• 0

szczyglis.
  • Tematów: 23
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ale to m.in. religia robi ich agresję. Dziewczyna podobno była w ciąży. To mogła być nasza matka, dziewczyna, siostra... Z maczetą raczej nikt normalny po mieście nie biega. Nie wiem, może jestem jakiś wypaczony, ale nie miałbym oporów psychicznych przed ubiciem gnoja, gdyby trafił pod mój but.

Rozumiem emocje, ale nie używamy słów wulgarnych.

KP

• 1

owerfull.
  • Tematów: 5
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nie zmienia to faktu że księciowie orientu ostatnio coraz bardziej czują się jak u siebie.

Ponieważ są u siebie, jest ich coraz więcej, widzą, że Europejczycy się nie stawiają, to jak mają się czuć?

• 0

dziewięć.

Apprentice

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ja jestem zdania, że religia i jej forma ma swoje źródło w ludziach tak jak i wszystko inne przez ludzi stworzone. Zawsze to co robią jest na ich podobieństwo albo pod ich wygodę. Mogę się mylić, ale wydaje mi się, że jest to bardzo prawdopodobne.

• 0

Maska.

Entuzjastyczny sceptyk i spiczastonose dulary

• Tematów: 0
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Robił też inne osoby. Możliwe, że chciał zabić tę kobietę od dawna i upiekłam dwie pieczenie na jednym ogniu. Przeprowadził atak terrorystyczny i zabił Osobę, która zaszła mu za skórę.

A co, jeżeli był on pod wpływem narkotyków, tylko skąd wziął broń, trzymał w pracy ?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych