Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wiadomości z kraju i ze świata

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3259 odpowiedzi w tym temacie

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Słabo patrzyłeś
http://edition.cnn.c....html?hpt=hp_t3
http://www.bbc.co.uk...europe-25173316
na głównej stronie die welt
http://www.welt.de/p...oteststurm.html
  • 0

#197 Gość_osiris

Gość_osiris.
  • Tematów: 0

Napisano

Słabo patrzyłeś

Chyba mam moc sprawczą, bo 4 minuty temu dali ten news. (DIE WELT)
Dobrze patrzyłem a przy niusie można sprawdzić kiedy go wprowadzono na ich portal.
Te strony przeglądałem jakieś 10-20 minut temu.

Może faktycznie nie wertowałem większości stron szczegółowo ale jeśli nie są na pierwszym planie (na pierwszych stronach) to znaczy że nie szczególnie cieszą się zainteresowaniem światowej opinii publicznej a na to chciałem przede wszystkim zwrócić uwagę.
Dla mnie jest to żadne NOVUM ale dla młodszych użytkowników może być ciekawostką, bo nasze media chcą wytworzyć taki zafałszowany obraz świata, gdzie każdemu zdarzeniu (szczególnie) lokalnemu nadaje się range wręcz globalną.

Użytkownik osiris edytował ten post 01.12.2013 - 18:22

• 0

ufo1987.
  • Tematów: 79
  • Artykułów: 14
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Co do całej sprawy nie wiem co gorsze euroland czy ruskie... Chyba nie do końca Ukraincy zdają sobie sprawę jakim tworem jest UE, z drugiej strony jednak mają dość podporządkowywania się Moskwie... Ciężka sytuacja ;/ A przy okazji taki niuans:
Aktywistki FEMEN oddały mocz na foto Janukowycza w ramach solidarności z Euromajdanem...

Dołączona grafika

• 0

#199 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Co do Ukrainy - takie moje refleksje i przemyślenia.
Byłem kilka miesięcy temu zadziwiony że tak pro-moskiewski Prezydent w ogóle myśli o sukcesji do unii.
Od razu zakładałem, że to blef i nie wiem na co liczyli polityce zachodu biegając przy tej sprawie.
Wiadomo było że Putin nie popuści.
Ma tyle asów w rękawie jeśli chodzi o Ukrainę, że trzeba było wykazać się dziecinną naiwnością, że na to pozwoli.
Ukraina nie ma alternatywnych źródeł energii a jest to najważniejsza broń Rosji wobec nawet Polski.
Kurek nam zakręca i Polska na kolanach i żadne zaklęcia unii tu nie pomogą.

Użytkownik osiris edytował ten post 01.12.2013 - 19:58

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dla nich otwarcie na europę to jedyna szansa aby nie dać się podporządkować Rosji, bo z kim mają jeszcze zawrzeć sojusze - ze Stanami? z Turcją? A kto by ich chciał?
Wschodnia część kraju jest tak silnie zrusycyzowana, że niewiele brakuje do podziału. W dodatku opozycja może być zirytowana faktem, że obecnym prezydentem jest facet, którzy rządził podczas pomarańczowej rewolucji gdy nieznani sprawcy próbowali otruć Juszczenkę a była premier sieci w więzieniu za podpisanie umowy gazowej w sytuacji zakręconych kurków.
  • 0

#201 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Dla nich otwarcie na Europę to jedyna szansa aby nie dać się podporządkować Rosji

Przecież oni są podporządkowani bo zawsze byli, więc nie wiem o czym piszesz.
Gaz i ropa to lufa skierowana na Ukrainę i całą Europę.
Nie załatwiliśmy sobie dywersyfikacji paliw i doprowadziło nas do tego co mamy, czyli kompletne uzależnienie od dostaw z Rosji.

Użytkownik osiris edytował ten post 01.12.2013 - 20:07

• 0

Robakatorianin.
  • Tematów: 41
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie był to mój ulubiony aktor ale warto go wspomnieć:

Dołączona grafika
Przystojny aktor „Szybkich i wściekłych” nie żyje! Paul Walker zginął w wypadku samochodowym na przedmieściach Los Angeles. Miał 40 lat

Uważany był za jednego z najpiękniejszych ludzi na świecie. Były model szybko zdobył sympatię widzów kina akcji i tabuny fanek, które niemal mdlały na jego widok. Wysoki, przystojny i wysportowany Paul Walker był ulubieńcem zarówno mediów, jak i całej Ameryki.

Największą sławę przyniosła mu rola w serii filmów „Szybcy i wściekli”. Wcielał się tam w rolę detektywa Briana O'Connera. Cykl okazał się bardzo popularny, światło dzienne ujrzało już sześć części, a w przyszłym roku do kin wejdzie siódma, która zamknie dorobek aktora.

W sobotę aktor „Szybkich i wściekłych” uczestniczył w akcji charytatywnej w Santa Clarita, na której zbierano pieniądze dla poszkodowanych przez tajfun, który nawiedził Filipiny. Zaraz po imprezie wydarzyła się tragedia.

Walker razem ze swym kolegą jechał sportowym porsche. W miejscowości Santa Clarita pędzący z dużą prędkością samochód wypadł z drogi, uderzył w drzewo lub słup, a następnie stanął w płomieniach. Agent aktora poinformował na Facebooku, że Walker i jego kolega zginęli na miejscu. Potwierdził także, że aktor nie kierował samochodem, lecz był pasażerem.

Klik
Chyba zakończyła się seria Szybkich i Wściekłych-na ostatniej części będą tłumy.
  • 0

Kelt.
  • Tematów: 9
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

W wieku 113 lat zmarł kpt. Józef Kowalski

W sobotę (tj. 7 grudnia br.) zmarł ostatni uczestnik bitwy polsko-bolszewickiej kpt. Józef Kowalski. Urodził się 2 lutego 1900 roku w Wicyniu k. Złoczowa w Galicji Wschodniej(obecnie Ukraina). Służył w 22 Pułku Ułanów Podkarpackich, z którymi brał udział w największym starciu bitwy z bolszewikami pod Komarowem. W latach 20. XX wieku ukończył szkołę oficerską. II wojnę światową spędził w niemieckim obozie pracy, z którego zbiegł wraz z współwięźniem. Po wojnie osiadł na ziemiach odzyskanych, w ówczesnym województwie poznańskim. Do 1993 roku pracował na gospodarstwie, które później oddał państwu. Od tego czasu mieszkał w Domu Pomocy Społecznej w Tursku.

Podczas obchodów swoich 110 urodzin kpt. Józef Kowalski odznaczony został przez Prezydenta RP Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski, a w imieniu premiera wręczono mu również szablę ułańską:

W trakcie uroczystości urodzinowych 110 lat, minister Marek Surmacz w imieniu Prezydenta RP dokonał aktu dekoracji pana Józefa Kowalskiego Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski, Polonia Restituta – jest to jedno z najwyższych polskich odznaczeń cywilnych. W precedencji Orderów i odznaczeń Order Odrodzenia Polski występuje po Orderze Wojennym Virtuti Militari.

Pan Janusz Krupski wręczył w imieniu Premiera szablę ułańską, a we własnym medal „ Pro Memoria” ustanowiony w 2005 roku z okazji 60. rocznicy zakończenia II wojny światowej. Rada Miasta Warszawy nadała panu Józefowi medal „Zasłużony dla Miasta Warszawy”, natomiast Rada Miejska w Radzyminie tytuł „Honorowy Obywatel Radzymina”.

Pogrzeb ostatniego żołnierza wojny polsko-bolszewickiej odbędzie się w najbliższą środę o godzinie 13.00 w kościele w Krzeszycach.

Cześć i chwała bohaterom!
  • 0

Connor.

Kings Never Die

• Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

http://www.sfora.pl/...andziora-a62836

64-letni mężczyzna w drodze do domu został napadnięty, pobity i okradziony. W obronie własnej dźgnął napastnika scyzorykiem. Teraz grozi mu nawet 10 lat więzienia - informuje tvn24.pl.

źródło: sfora.pl

BEZ KOMENTARZA...
  • 0

mjr Tsu.

Brak już słów

• Tematów: 30
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To jest właśnie skandal. Jeżeli udowodnią, że facet działał w obronie własnej - nie powinien mieć postawionych zarzutów. Jeżeli będzie inaczej - znaczy to tylko i wyłącznie, że żyjemy w mafijnym, bandyckim systemie który nie odbiegaa prawnie od islamskiego szariatu.

Użytkownik mjr Tsu edytował ten post 20.12.2013 - 03:34

• 0

ufo1987.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Paranoja i tyle. Na ten przykład mogę podać chore prawo włoskie. Z tego co obiło mi się o uszy to jeśli ktoś cię osądzi bez żadnych dowodów tylko po prostu rzuci oskarżenie to w twojej kwesti leży wyjaśnianie całej sprawy. Oskarżyciel nie przedstawia dowodów w sprawie zarzutów i to wystarczy, a oskarżony musi sie wybronić przedstawiając dowody niewinności...
  • 0

#207 Gość_Tout Est

Gość_Tout Est.

Napisano

Warren Buffett zarabia 37 mln dolarów dziennie. Ale i tak nie jest najbogatszy

Warren Buffett zarabiał w 2013 roku 37 mln dolarów dziennie. Jego majątek, na początku roku, wynosił 46,4 mld dolarów, a pod koniec wzrósł do 59,1 miliardów dolarów – wynika z raportu analityków Wealth-X.

Mimo, że 83-letni legendarny inwestor i filantrop zarobił blisko 13 miliardów dolarów, to i tak nie jest najbogatszym miliarderem w klasyfikacji Wealth-X. Na jej szczycie znalazł się Bill Gates, współtwórca Microsoftu, którego majątek w 2013 roku oszacowano na 72,6 mld dolarów.

Na podium znalazł się jeszcze amerykański magnat prowadzący sieć kasyn Sheldon Adelson. W tym roku zarobił 11,4 mld dolarów, a jego cały majątek analitycy szacują na 35 mld dolarów.
Ponad 40 proc. zysku

Dziesiątka umieszczonych w rankingu osób zarobiła razem w 2013 roku ponad 100 mld dolarów. Ich łączny majątek to 347 mld dolarów. Średnio zarabiali 29 mln dolarów dziennie i zwiększyli swój majątek w kończącym się roku o 41,6 proc. Na świecie jest łącznie 2170 miliarderów.

Link

• 0

ufo1987.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

I jaka sprawiedliwośc na tym świecie? Człowiek wszystkiego sobieo dmawia, zarabia "gówno", a tacy zarobioą w tydzień tyle co przez całe życie bym pewnie nie wydał...
  • 0

.

Equilibrium

• Tematów: 43
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@up. To to fakt. No ale u nas mają wprowadzic w 2014 jakieś korzysci dotyczące upadłości konsumenckiej, Trzeba bedzie skorzystać :szczerb: klik
  • 0

#210 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Katarzyna Bratkowska: 24 grudnia usunę ciążę [wywiad]

- 24 grudnia, czyli w wigilię żeby było weselej, zamierzam przerwać ciążę, a jest bardzo wiele sposobów abym to zrobiła - mówi w rozmowie z naTemat Katarzyna Bratkowska, która przed kilkoma dniami oświadczyła, że jest w ciąży. - A co? Przyjdzie policja i mnie zaaresztuje? Sprawdzi mnie? - pyta retorycznie Bratkowska, która od lat walczy o prawa kobiet.

Szczegóły tutaj:
24 grudnia, czyli w wigilię żeby było weselej, zamierzam przerwać ciążę
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości oraz 0 użytkowników anonimowych