Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wiadomości z kraju i ze świata

• Please log in to reply
3259 replies to this topic

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Żeby jeszcze nie doszło do pogromu jak w Mławie, na zasadzie jeden zawinił wszystkim szyby powybijali.

Na narodowych portalach nie wyczytałem żadnych nawoływań do pogromów. Więc wyluzuj :D

ONR i MW ma swoich stronach nieśmiało sugerują bohaterską śmierć z rąk islamisty a także to, że my nie jesteśmy zniewieściałym narodem jak kraje zachodu i nam terroryzm islamski nie będzie straszny.

Natomiast na stronach KODo i Krytyko Politycznych delikatnie sugerują drugie Jedwabne oraz głęboko zakorzeniony rasizm i ksenofobie w Polakach.

Taki o to przekrój społeczeństwa a prawda jak zwykle leży gdzieś pośrodku :)

Użytkownik Sebastian. edytował ten post 02.01.2017 - 17:59

• 0

kikkhull.
  • Tematów: 6
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

http://www.tvn24.pl/...u,703864,s.html

Chłopak nie był aniołkiem, był skazywany za rozboje. Nie wrzucił jednak żadnych petard, a "jedynie" ukradł dwie butelki bez zapłacenia za nie. Śmierć nie jest adekwatną "karą" za takie przewinienie. Petardy wrzucił kolega zamordowanego już po śmierci 21-latka.

Ukradł czy to kolejne kłamstwo? W tym lokalu ani w Ełku nie byłem więc nie wiem ale w podobnych lokalach za zamówienie płaci się z góry, to co za kebab zapłacił a za kolę już nie ale ją otrzymał. O tej koli to tylko araby powiedziały.

• 0

TheToxic.

Faber est quisque suae fortunae

• Tematów: 59
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Moje zdanie:

Nawet jeśli zabrał tę nieszczęsną colę z lady , to nie zabija się człowieka za puszkę napoju , można wyjść z lokalu poszarpać nim , jeśli nie pomoże wyciągnąć argument w postaci pięści i postraszyć go wmontowaniem nosa w kark , ale nie zabija się człowieka nawet jeśli był irytujący. Dla mnie to bestialstwo. 

Kronikarz Przedwiecznych.

Ten znienawidzony

• Tematów: 272
  • Artykułów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Moje zdanie:

Nawet jeśli zabrał tę nieszczęsną colę z lady , to nie zabija się człowieka za puszkę napoju , można wyjść z lokalu poszarpać nim , jeśli nie pomoże wyciągnąć argument w postaci pięści i postraszyć go wmontowaniem nosa w kark , ale nie zabija się człowieka nawet jeśli był irytujący. Dla mnie to bestialstwo. 

Zgadzam się, to niewspółmierna kara i musi być z całą surowością napiętnowana, ale ja uważam, że ten gówniarz, a w zasadzie to już dorosły człowiek, a w świetle prawa, ten od 3 lat taki był, musi brać odpowiedzialność za swoje słowa i czyny. Chciał pokozaczyć przed kolegami, popisać się, co to nie on, i co tam jakiś turas będzie go szarpał w jego kraju - to ma za swoje. Tym bardziej, że to nie jego pierwszy raz - to był głupi gówniarz, bo nie uczył się na własnych doświadczeniach i błędach - po co zaczepiał, po co wracał?

A może ten tunezyjczyk czy turek ciężko pracował, po 12h dziennie, codziennie, ledwo ciągnął, miał rodzinę na utrzymaniu? Jasne, popełnił błąd, tragiczny w skutkach błąd, ale może tak naprawdę był lepszym człowiekiem od tego dzieciaka? Absolutnie go nie bronię, próbuję tylko popatrzeć z różnych perspektyw, sprawiedliwie. 

• 0

Maska.

Entuzjastyczny sceptyk i spiczastonose dulary

• Tematów: 0
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Według mnie nie jest to sprawiedliwe patrzenie na sprawę, tamten gość był naprawdę dorosły, przed trzydziestką. 21-latek to za to jeszcze nie dojrzały psychicznie człowiek, do tego okresu najbardziej kształtuje się nasza psychkia.

Innymi słowy, dorosły gość z zimną krwią zamordował dzieciaka. Poza tym było tam więcej osób, nie mogły coś zrobić ? Ich też zamknąć, ewentualnie deportować jeśli nie byli polakami. Ten zabójca, choćby jak prawy nie był I ilu dzieci I żon nie miał, po tym co zrobił zasługuje jak każdy morderca dożywocie łączone z ciężkimi robotami. Tak przynajmniej być powinno w normalnym kraju.
  • 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Powinno się na to patrzeć jak na sprawę tych dwóch osób, a nie Turków i Polaków.

• 4

Kronikarz Przedwiecznych.

Ten znienawidzony

• Tematów: 272
  • Artykułów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Według mnie nie jest to sprawiedliwe patrzenie na sprawę, tamten gość był naprawdę dorosły, przed trzydziestką. 21-latek to za to jeszcze nie dojrzały psychicznie człowiek, do tego okresu najbardziej kształtuje się nasza psychkia.

Innymi słowy, dorosły gość z zimną krwią zamordował dzieciaka. Poza tym było tam więcej osób, nie mogły coś zrobić ? Ich też zamknąć, ewentualnie deportować jeśli nie byli polakami. Ten zabójca, choćby jak prawy nie był I ilu dzieci I żon nie miał, po tym co zrobił zasługuje jak każdy morderca dożywocie łączone z ciężkimi robotami. Tak przynajmniej być powinno w normalnym kraju.

Z tego co czytałem, to dwóm osobom postawiono zarzut zabójstwa - czyli bardzo dobrze. Nie próbuj tłumaczyć gówniarza, który sprowokował całe zajście - bo to jest jego wina, że zginął. On był prowodyrem i to dwa razy. Skoro wcześniejsze orzeczenia sądu w sprawach jego rozbojów, ani kopniak w strategiczne miejsce pod plecami od właściciela kebabu, po tym jak mu zwinął te napoje, nie spowodowały, że otrzeźwiał i poszedł do domu, a specjalnie wrócił i podjudzał dalej, ma efekt. 

I wiek tutaj nie ma nic do rzeczy - to jest człowiek pełnoletni, odpowiada za siebie - jak nie jest w stanie sie zachowywac normalnie, tylko jak dzikus, to niech się nie dziwi, że tak go potraktowali. Ile masz lat Post?

A jakby to był Francuz, Włoch czy Amerykanin - to też tak byście krzyczeli o deportacji? Po co deportacja, żeby go tam uniewinnili? Tu popełnił zbrodnię, tutaj zostanie ukarany i tu w więzieniu spędzi, mam nadzieję, resztę życia.

• 0

Lupus28.

¯\_(ツ)_/¯

• Tematów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ale to nie trzeba być w pełni dojrzałym psychicznie, żeby wiedzieć, że pewnych rzeczy się po prostu nie robi. Tym bardziej mając wcześniej na koncie problemy z prawem. 21-latek to nie jest nieświadomy otaczającej go rzeczywistości dzieciak.

No i z zimną krwią to by było, gdyby ten zamordowany nic nie zrobił, a Tunezyjczyk zamordował go ot tak, bez powodu. Chyba nie muszę mówić, że tu jest inaczej.

Ciekawe czy ktokolwiek podnosiłby argument o niedojrzałości, gdyby tym zamordowanym był np. Tunezyjczyk, a nie Polak.

Użytkownik Lupus28 edytował ten post 02.01.2017 - 23:18

• 1

Master Zgiętonogi.

Capo di tutt'i capi

• Tematów: 1
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Pogrywal, pogrywal gowniarz az sie doigral. Trafila kosa na kamien. Albo raczej trafil kamien na kose. 

Nie ma roznicy skad gostek pochodzi - zabil czlowieka i powinien odpowiedziec za morderstwo, proste jak to. Bardziej obawialbym sie, ze wyrok bedzie zalagodzony ze wzgledu na pochodzenie - to byloby niedopuszczalne. Tak samo jak niedopuszczalne byloby ostrzejsze sadzenie niz kogokolwiek innego. Oby sedzia zachowal pelny obiektywizm w tej sprawie i nie kierowal sie osobistymi odczuciami. 

• 1

Alis.

"Zielony" uspokaja ;)

• Tematów: 171
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Po ponad roku od zaginięcia Ewy Tylman ruszył proces w sprawie zabójstwa kobiety.

Adam Z. twierdzi, że nie zabił Ewy Tylman.
"Zmuszano mnie fizycznie i psychicznie bym się przyznał".

1.jpg

"Zostałem wplątany w sprawę, której nie popełniłem"  – powiedział przed sądem Adam Z. i odmówił składania wyjaśnień.

Odpowiada tylko na pytania swojego obrońcy. Podkreślał, że nie pamięta okoliczności, w jakich miała zginąć Ewa Tylman, a do niekorzystnych dla siebie wyjaśnień zmuszali go policjanci.

Mężczyźnie grozi kara do 25 lat więzienia lub dożywocie

(http://www.tvn24.pl)

• 0

TheToxic.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dobrze Alis , że poruszyłaś ten temat , z niecierpliwością czekałam na nowe newsy dotyczące Ewy Tylman, każdego dnia przeglądałam wiadomości i internet. 

Ja wiem , że może to dziwnie zabrzmi ale nie sądzę aby Adam Z. był zabójcą , ciągle mam przeczucie , że został perfidnie wplątany w sprawę . Moim zdaniem za całą tą sprawą stoją większe grube ryby jak jej chłopak który pracuje w Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Mogła widzieć coś więcej i stała się niebezpieczna więc postanowili ją usunąć za pomocą naiwnego kolegi z pracy. 

Adam Z. za dużo plątał w zeznaniach ponieważ do końca sam nie wiedział jak było , jak to pijany człowiek po suto zakrapianej imprezie , to tylko moje dziwne gdybanie ale układa mi się to kawałeczkami w całość.

Alis.

"Zielony" uspokaja ;)

• Tematów: 171
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W tv na tvn24 jest relacja z sali rozpraw (z 3 minutowym opóźnieniem) jak kogoś to interesuje to może zerknąć.

Sprawa jest dość trudna bo w zasadzie prokuratura nie ma bezpośrednich dowodów a jedynie poszlaki.

W sumie to sama nie wiem co o tym myśleć, odmawia składania wyjaśnień, nie podtrzymuje wcześniejszych np:

1. wyjaśnienia z 2 XII: "nie pomogłem Tylman, która wpadła do rzeki."
2. wyjaśnienia z 3 XII: "nie pamiętam nic od wyjścia z lokalu."

• 0

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dobrze Alis , że poruszyłaś ten temat , z niecierpliwością czekałam na nowe newsy dotyczące Ewy Tylman, każdego dnia przeglądałam wiadomości i internet. 

Tak z ciekawości Toxic - a dlaczego?

Co takiego jest w tej jednej sprawie, że najpierw media mało jaja nie zniosły relacjonując fakt jej zaginięcia, później mało tuzina jaj nie wydaliły z siebie, relacjonując przebieg poszukiwania zwłok, a teraz próbują sił z kopą jaj relacjonując rozpoczęcie procesu na żywo?

Kim jest  / była Ewa Tylman i co tak niezwykle bulwersującego jest w jej śmierci, że największe stacje informacyjne w kraju relacjonują z takim zaangażowaniem wszystko, co związane jest z jej zaginięciem / śmiercią / procesem?

Oczywiście, nie neguję faktu, że śmierć tak młodej dziewczyny to dramat ale - takich wypadków w ciągu roku jest (co najmniej) kilka.

Co sprawiło, że to właśnie ten jeden zasłużył na zmianę ramówki w TVP Info, Polsacie NEWS i TVN24 w dniu dzisiejszym, a wcześniej na żółte / czerwone paski, zapraszanie specjalistów do studia i godziny wałkowania tematu?

• 3

TheToxic.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie potrafię Ci odpisać pishor na pytanie dlaczego jej zniknięcie tak stało się nagłośnione , to raczej pytanie do stacji telewizyjnych a nie do mnie. Więc odpowiem na pytanie dlaczego tak mnie zaciekawił.

Każde zniknięcie jest traumą dla rodziny i dla najbliższych , u mnie również kuzynka ( dalsza woda po kisielu ) wyszła z domu i nie wróciła , może dlatego , że była w podobnym wieku ? A może dlatego , że w tej konkretnej sprawie od początku coś mi śmierdziało jak w zniknięciu małej Madzi z Sosnowca. Masa pytań bez odpowiedzi , nieklejące się fakty , zaczynały coraz bardziej mnie wciągać w sprawę , poza tym jeśli już posiadamy materiał w postaci obrazu kamer i nagle trop się urywa nic dziwnego w tym , że większość ludzi zaczęła się interesować co dalej ? Kto jest winny ? Równie dobrze mogła być utopiona gdzieś w wannie i leżeć w niej przez te wszystkie miesiące a gdy barki ruszyły podłożyć ciało i winę obarczyć na Adama Z. 

Może jednak być tak , że to faktycznie Adam Z. ją zabił, dlatego póki nie jest to rozwiązane bardzo mnie to ciekawi. 

Użytkownik TheToxic edytował ten post 03.01.2017 - 14:22

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dzięki - pytałem właśnie o to dlaczego CIEBIE tak to interesuje, że śledzisz ta sprawę aż tak intensywnie, a nie dlaczego sprawa jest tak nagłośniona i ktoś postanowił z niej zrobić serial medialny.

Myślałem po prostu, że masz jakąś wiedzę na temat tej dziewczyny, której ja, ze względu na fakt, że jakoś nie zainteresowała mnie ta sprawa, nie posiadam.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych