Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wiadomości z kraju i ze świata

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3259 odpowiedzi w tym temacie

Niecodzienny.
  • Tematów: 9
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Zwolennicy aborcji mieli by rację, jeżeli chodzi o to, że dziecko narusza ciało kobiety i ma prawo go usunąć, jeżeli dziecko znalazło by się tam czarami i magią, albo w wyniku gwałtu. Jednak na nieszczęście lewaków prawo nie może opierać się na czarach ani magicznych systemach, tak więc musi się opierać na nauce, która jasno wskazuje, że dziecko powstaje w wyniku zapłodnienia. O ile ludzie zgodnie ze swoimi systemami wartości, różne przypisują role kopulacji, tak biologiczny i naukowy cel tegoż jest jeden, czyli poczęcie nowego człowieka.

Analogią do pozwolenia kobiecie na usunięcie ciąży z wpadki, jest wypłacenie odszkodowania przedsiębiorcy, za to że jego biznes nie wypalił. Absurd po prostu. Człowiek po 18 roku życia jest świadomy swoich czynów i MUSI ponosić odpowiedzialność za swoje czyny. Jak ktoś jechał rowerem i urwało mu rękę to będzie całe życie bez ręki, jak komuś wyparował mózg to zostanie komuchem, jak ktoś uprawia seks to dojdzie do zapłodnienia.

No i do tego można dodać jeszcze samo to, że aborcja jest zabójstwem, przerwaniem procesu zwanego życiem.
  • 0

Yaw.
  • Tematów: 61
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Przypominam o tym punkcie regulaminu:

7.14 Zabronione jest poruszanie jakiejkolwiek tematyki związanej z polityka, a w szczególności prowadzenie agitacji politycznej na forum, czyli zamieszczanie wypowiedzi mającej na celu wyłącznie zaprezentowanie własnych i/lub ośmieszenie innych poglądów politycznych. Zakaz obejmuje cały obszar Forum, czyli również Shoutbox, Prywatne Wiadomości oraz Sygnaturę.

Przypominam o niedawnych zmianach na forum: link

Przypominam, że dział Bieżące Wydarzenia nie służy do zamieszczania tego typu tematów. Opis działu: Najważniejsze wydarzenia ze świata, konflikty zbrojne i katastrofy.

Kolejne posty o politycznym akcencie będą usuwane i kwitowane ostrzeżeniami. Tak jak i zwroty typu "lewak", "pisowiec", itd.

• 0

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 775
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Niedługo po aktualizacji śledzenia Świętego Mikołaja na stronie Norad oraz darmowej aplikacji, która korzysta z map Bing, Google nie mogł pozosytać obojętny także w tej kwestii. W odróznieniu od produktu Google aplikacja Norad dostępna jest zarówno na systemy Android, iOS jak i Windows Phone.

Śledzenie Świętego Mikołaja na bieżąco podjęło się także Google, udostępniając swoją stronę, aplikację na system Android oraz Google Glass. Posiadacze Google Glass otrzymają w niej automatyczne i dokładne informacje na temat miejsca w którym staruszek z brodą się w danej chwili znajduje.

Śledzenie Świętego Mikołaja za pomocą strony internetowej stylizowanej na wioskę z bieguna północnego, ukazuje animowane renifery oraz umożliwia granie w gry. Na chwilę obecną można na niej uczestniczyć w wyścigu z reniferem lub zrzucać prezenty do kominów.

Zabawa zatrzymuje się na dniu 25 grudnia ponieważ właśnie wtedy strona wejdzie w tryb Centrum Dowodzenia (Command Center), umożliwiając śledzenie Świętego Mikołaja za pomocą map Google. Zmieniający się na stronielicznik informuje nas o liczbie dostarczonych przez Mikołaja prezentów.

Świętego Mikołaja śledzimy tu: http://www.noradsanta.org/

Ksiądz Cerber.

Siostra Zakonna

• Tematów: 12
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Wracając do tej kobiety w ciąży... Z tego co czytałam to zaczęła publicznie użalać się nad sobą, że zrobiono z niej szmatę... Swoją drogą ciekawe jak postąpiła
  • 0

Zbeeanger.
  • Tematów: 67
  • Artykułów: 9
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

@up a jak ma postąpić schizofreniczka która w ciąży nie jest i prawdopodobnie lepiej niech nie będzie, bo umysłowo nie dorosła do opieki nad dzieckiem. Jak słusznie twierdziłem Bartkowska to zwykła oszustka i prowokatorka. Pod jej opiekę nie oddałbym kartonu po butach, a co dopiero jakby miała zaopiekować się dzieckiem mentalnie i moralnie nie jest na macierzyństwo gotowa i oby nigdy nie była z takimi poglądami.

Wybaczcie za słowa ale jak słucham jakie bzdety opowiada ta kobieta, plasuje się pod ciężki przypadek do leczenia psychiatrycznego :

"To był sarkazm, a stałam się wiadrem na ścieki. Jestem w ciąży, czy nie, powinnam mieć prawo do aborcji"

link

Dołączona grafika

Teraz ta schizofreniczka-paranoidalna bo inaczej nie mogę jej nazwać, tłumaczy swoje chore i psychicznie zachowanie i po raz kolejny daje dowód swojej niestabilności mentalnej wypowiadając te słowa:

Kwestia tego, czy jestem, czy nie jestem w ciąży w sensie biologicznym i czy ją dosłownie przerwę, czy też nie, jest sprawą drugorzędną.

link

Czyli od początku kłamała mówiąc że jest w ciąży celowo wprowadzając nas i opinię publiczną w błąd. Uwielbiam te tłumaczenia schizofreników ale sami przeczytajcie bo to jest chora osoba normalni ludzie tak nie postępują normalni czyli zdrowi na umyśle :

Wszystkie media o pani mówią. Ma pani poczucie, że osiągnęła cel? Nie mówię o informowaniu o ciąży, ale o nagłośnieniu problemu przepisów antyaborcyjnych?

- Przyznam się szczerze, że nie zdawałam sobie sprawy z konsekwencji...

Naprawdę? Mówiąc w ogólnopolskiej telewizji, że jest pani w ciąży i dokona aborcji, a potem w wywiadzie, że zrobi to pani w Wigilię?

- Naprawdę. Zupełnie nie zdawałam sobie sprawy z tego, jakie będą konsekwencje dla mnie. W telewizji powiedziałam tylko, że jestem w ciąży i ją przerwę. Miałam nadzieję, że ktoś oglądając tę rozmowę zastanowi się nad problemem kobiet w Polsce. W tym sensie cel osiągnęłam. W wywiadzie [z serwisem naTemat.pl - red.] powiedziałam o Wigilii. Niestety nie potrafię się powstrzymać od sarkazmu...

Czyli ta data - przerwanie ciąży w Wigilię - jest "jedynie" sarkazmem?

- Nie zdementuję tego rzecz jasna, nie po to o tym mówiłam, żeby teraz się wycofać. Sarkazm polegał na tym, by pokazać, że mogę dokładnie poinformować, że to zrobię i kiedy to zrobię i nikt mi nie może tego zabronić.
(...)
Pani Katarzyno, jest pani w ciąży?

[cisza - red.] - Pyta pan o fakt biologiczny czy akt polityczny?

O akcie politycznym już wiem, pytam o fakt biologiczny.

- Mówiłam już, że nie ma żadnej różnicy, bo to nie jest rozmowa na poziomie tabloidu. Tu nie chodzi o moje prywatne zwierzenia. Bez względu, jaki jest mój stan biologiczny, to był manifest polityczny. Dlaczego wszyscy chcą to wiedzieć?

Bo powiedziała pani publicznie, że tak jest...

- W określonym kontekście. W poważnym programie, w którym toczyła się debata polityczna. To był tylko akt polityczny, a nie zwierzenie prywatne. Wierzę w wartość, którą jest niepodległość kobiety. Biorąc pod uwagę szacunkowe dane o aborcji w Polsce, około 400 kobiet dziennie przerywa ciążę. Tutaj chodzi właśnie o nie.

link

Jak sami widzicie ta osoba jest niewiarygodna i chora psychicznie ma objawy tej choroby... dlaczego już udowodnię :

Schizofrenia paranoidalna (s. urojeniowa) – typ schizofrenii, w przebiegu której dominującymi objawami choroby są objawy pozytywne (urojenia oraz halucynacje); objawy negatywne, katatoniczne oraz zaburzenia myślenia nie są zbyt wyraźne lub w ogóle nie występują.
Urojenia w tym typie schizofrenii często mają charakter paranoidalny; halucynacjami które w szczególności pojawiają się w obrazie klinicznym są omamy słuchowe; nie występują zaburzenia afektu, woli i mowy lub pozostają one niezbyt widoczne.
Urojeniami, jakie mogą pojawić się w tym typie schizofrenii, są urojenia wielkościowe, jednak częściej występują prześladowcze, odnoszące, odsłonięcia, nasyłania i wykradania myśli
.

Po jej wypowiedziach można wywnioskować że miała urojenia co do swojej ciąży i wprowadziła nas w błąd mówiąc że jest i co z nią zrobi i jakiego dnia.

Czy zrobiła to specjalnie?...nie widać z powyższego przebiegu jej rozmowy z redaktorem i nie do końca rozumie co się do niej mówi... nie jest wstanie logicznie wypowiedzieć się na proste pytanie:

Pani Katarzyno, jest pani w ciąży?
[cisza - red.] - Pyta pan o fakt biologiczny czy akt polityczny?

Jej odpowiedź świadczy o jakimkolwiek braku logicznego myślenia, ale tak zachowują się ludzie którzy kłamią są chorzy i ona jest na to chodzącym przykładem.
Skoro tak proste pytanie,(na które normalna kobieta odpowie tak lub nie ,co wynika z formy postawionego pytania) sprawia jej kłopoty to powinna iść się leczyć lub przestać kłamać.

Wybaczcie feministki, ale ta osoba robi wam kryptoreklamę, można mieć różne poglądy ale nie zwalnia to nas z rozsądnego i logicznego myślenia, którym nie grzeszy i zdecydowanie wykazuje jego zupełny brak w tej sprawie Bartkowska.

P.S.

Przypominam o niedawnych zmianach na forum: link

Przypominam, że dział Bieżące Wydarzenia nie służy do zamieszczania tego typu tematów. Opis działu: Najważniejsze wydarzenia ze świata, konflikty zbrojne i katastrofy.

Kolejne posty o politycznym akcencie będą usuwane i kwitowane ostrzeżeniami. Tak jak i zwroty typu "lewak", "pisowiec", itd.

Moderacja sama przeniosła tutaj ten wątek... więc teraz nie trzeba nikomu nic przypominać
. Rozmowa dotyczyła poważnego tematu a raczej niepoważnie podchodzącej do niego osoby w postaci pani Bartczak czyli życia i śmierci jest nawet taki dział na tym forum Życie po śmierci.

Użytkownik Zbeeanger edytował ten post 25.12.2013 - 07:16

• 0

Manajuma.
  • Tematów: 15
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Wielka Brytania umieszcza mikrofony lampach ulicznych do monitorowania rozmów obywateli

Zwykle staram się nie przesadzać z orwellowską wizją świata, ponieważ w obecnym świecie ludzie sami dobrowolnie udostępniają obcym ludziom informacje o sobie czy to na Facebooku czy innych portalach społecznościowych. Nikogo to przecież już nie dziwi.

Dołączona grafika
Zupełnie inaczej jest jednak w przypadku nowego systemu do monitorowania mieszkańców Anglii.
System zwany Sigard został właśnie przetestowany w kilku angielskich miastach.
Zastosowane w nim mikrofony umieszczone na lampach miejskich mogą rejestrować rozmowy w zasięgu 100 metrów.
Podłączone są do kamer przemysłowych i zostały zaprogramowanie tak, by rozpoznawać kluczowe słowa, ton głosu, a w razie potrzeby wydać sygnał kamerom do skierowania się do osobnika, który użył słów uznanych za np. niebezpieczne (bomba).

Pomimo, że projektanci tego systemu zapewniają, iż system Sigard nie jest używany do nagrywania rozmów to ciężko jest uwierzyć że tak się nie stanie. Grupy wolnościowe uznały ten system za kolejny przykład łamania wolności osobistej i sposób na powszechną inwigilację pod przykrywką dbania o bezpieczeństwo obywateli.

Sprawa sytemu Sigard ujrzała światło dziennie po tym jak w Birmingham system monitorował głównie azjatyckie dziennice,
gdzie stosowano go głównie do rozpoznawania tablic rejestracyjnych jeżdżących samochodów.

Wielu Brytyjczyków sprzeciwia się takim technologiom na ulicach.
Corinna Ferguson, członek organizacji do spraw obywatelskich powiedziała, że władze za daleko zapędziły się w rozwoju monitoringów i zrobiły to bez żadnej debaty publicznej, która mogłaby pokazać czy obywatele się na to godzą. Jej zdaniem ten system przez powszechne stosowanie kamer, mikrofonów, systemów rozpoznających numery rejestracyjne, ton głosu spowoduje, że każdy będzie uważany jako potencjalne zagrożenie, a to godzi w wolność obywatelska.

Dołączona grafika

Dylan Sharpe z kampanii antyrządowej Big Brother Watching (nawiązanie do 1984 Orwella) powiedział, że nie ma uzasadnienia do tego by każdy był inwigilowany jako potencjalny przestępca, bo na pewno to będzie prowadziło do ogromnych nadużyć.

Holenderscy twórcy technologii Sigard bronią się twierdząc, że system został stworzony do walki z przemocą, pogróżkami, zachowaniami antyspołecznymi. Dzięki niemu agresywna osoba zostanie szybko namierzona, a sygnał do policji zostanie wysłany błyskawicznie.
Ma to zapobiegać przestępstwom, minimalizować zagrożeniem najszybciej jak to możliwe.

System jest od dawna używany w Holandii na ulicach autobusach, ale to właśnie testy w Wielkiej Brytanii - kraju znanym niegdyś z dbania o wolności obywatelskie - wywołały oburzenie obywateli.

Żyjemy w bardzo niebezpiecznych czasach, kiedy zamachy terrorystyczne, przemoc są na porządku dziennym. Brutalne pełne przemocy filmy już dziś nikogo nie szokują, ponieważ w realnym świecie dochodzi do krwawych zabroni, jak chociażby obcięcie głowy policjantowi w biały dzień w Londynie.
Instytucje rządowe muszą tworzyć lepsze systemy bezpieczeństwa swoim obywatelom i swojej walce są zdeterminowane.
I chociaż brytyjski rząd obiecał przyjrzeć się systemowi dokładnie, by sprawdzić czy nie zagraża on swobodom obywatelskim to trzeba pogodzić się z tym, że stopień inwigilacji będzie się poszerzał.

Zamiast wyszukanej konkluzji dodam na koniec intro niezłego serialu, bo ten krótki filmik pasuje na zakończenie lepiej niż tysiąc słów.

Tekst na podstawie UK EXPRESS

Użytkownik Manajuma edytował ten post 25.12.2013 - 20:11

• 0

machado.
  • Tematów: 35
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

W Europie powstanie "superpaństwo"? Komisarz Viviane Reding ma już plan
Ko­mi­sarz Vi­via­ne Re­ding za­pro­po­no­wa­ła prze­kształ­ce­nie Unii Eu­ro­pej­skiej w "Stany Zjed­no­czo­ne Eu­ro­py", fe­de­ral­ne su­per­pań­stwo, które mia­ło­by prze­jąć znacz­ną część kom­pe­ten­cji na­le­żą­cych obec­nie do kra­jów człon­kow­skich UE. Po­mysł ten spo­tkał się z falą kry­ty­ki w Wiel­kiej Bry­ta­nii, gdzie tam­tej­si eu­ro­scep­ty­cy okre­śli­li go mia­nem "cen­tra­li­stycz­ne­go fa­na­ty­zmu".

W od­po­wie­dzi Re­ding za­ata­ko­wa­ła Da­vi­da Ca­me­ro­na oskar­ża­jąc go o sze­rze­nie po­pu­li­stycz­nych mitów na temat pol­skich imi­gran­tów i "nisz­cze­nie ludz­kiej przy­szło­ści".
Apel o utworzenie "Stanów Zjednoczonych Europy"

Vi­via­ne Re­ding, ko­mi­sarz UE ds. spra­wie­dli­wo­ści, ogło­si­ła po­mysł utwo­rze­nia "Sta­nów Zjed­no­czo­nych Eu­ro­py", czyli "eu­ro­pej­skie­go su­per­pań­stwa", które prze­ję­ło­by więk­szość kom­pe­ten­cji rzą­dów państw człon­kow­skich UE. We­dług planu ko­mi­sarz, Ko­mi­sja Eu­ro­pej­ska zo­sta­ła­by rzą­dem eu­ro­pej­skie­go pań­stwa, a par­la­ment skła­dał­by się z dwóch izb - izby niż­szej i Se­na­tu (w któ­rym za­sia­da­li by tu przed­sta­wi­cie­le państw człon­kow­skich).

Z kolei rola Rady Unii Eu­ro­pej­skiej zo­sta­ła­by zre­du­ko­wa­na je­dy­nie do roli or­ga­nu kon­sul­ta­cyj­ne­go. W nowej struk­tu­rze de­cy­zje Ko­mi­sji mia­ły­by pierw­szeń­stwo wobec de­cy­zji rzą­dów po­szcze­gól­nych państw, a eu­ro­po­sło­wie peł­ni­li­by rolę nad­rzęd­ną wobec de­pu­to­wa­nych za­sia­da­ją­cych w par­la­men­tach kra­jo­wych.

Fala ostrej krytyki na temat "brutalności" Unii Europejskiej

Pro­po­zy­cja Re­ding, do­ty­czą­cą utwo­rze­nia "Sta­nów Zjed­no­czo­nych Eu­ro­py", wy­wo­ła­ła falę kry­ty­ki w Wiel­kiej Bry­ta­nii, któ­rej wła­dze w 2017 roku chcą prze­pro­wa­dzić re­fe­ren­dum do­ty­czą­ce przy­szłe­go sta­tu­su w struk­tu­rach Unii Eu­ro­pej­skiej. W naj­ostrzej­szych sło­wach o po­my­śle unij­nej ko­mi­sarz wy­po­wie­dział się Nigel Fa­ra­ge, lider Par­tii Nie­pod­le­gło­ści Zjed­no­czo­ne­go Kró­le­stwa (UKIP). Jak oce­nił, w wy­bo­rach do Par­la­men­tu Eu­ro­pej­skie­go, które od­bę­dą się w maju, bry­tyj­scy wy­bor­cy "po­wie­dzą »cen­tra­li­stycz­ne­mu fa­na­ty­zmo­wi« zde­cy­do­wa­ne »Nie«".

Ko­men­ta­rze w po­dob­nym tonie po­ja­wia­ją się także w bry­tyj­skich me­diach. W fe­lie­to­nie za­miesz­czo­nym w dzien­ni­ku "The Daily Te­le­graph" można zna­leźć słowa ostrej kry­ty­ki np. na temat "bru­tal­ne­go cha­rak­te­ru" eu­ro­pej­skich in­sty­tu­cji po­dej­mu­ją­cych "ar­bi­tral­ne de­cy­zje" i "aro­ganc­kich" urzęd­ni­ków, nie li­czą­cych się z opi­nią i in­te­re­sa­mi państw człon­kow­skich UE.

Eu­ro­pej­ska prasa, ze swo­jej stro­ny, w alar­mi­stycz­nym tonie ostrze­ga od kilku ty­go­dni przed moż­li­wym wy­bor­czym suk­ce­sem par­tii an­ty­eu­ro­pej­skich, które mają mocną po­zy­cję w son­da­żach nie tylko w Wiel­kiej Bry­ta­nii, ale także we Fran­cji, Ho­lan­dii czy Gre­cji.

Atak na Davida Camerona. "Niszczycie przyszłość ludzi"

Po­mi­mo kon­tro­wer­sji, Re­ding pro­po­nu­je by ma­jo­we wy­bo­ry nie ogra­ni­czy­ły się tylko do debat na temat walki z kry­zy­sem go­spo­dar­czym, ale stały się polem szer­szej dys­ku­sji do­ty­czą­cej za­cie­śnie­nia in­te­gra­cji w ra­mach "Sta­nów Zjed­no­czo­nych Eu­ro­py". - De­ba­ta wkro­czy­ła w de­cy­du­ją­cy etap. Za nie­ca­łe czte­ry mie­sią­ce Eu­ro­pej­czy­cy wy­bio­rą, w ja­kiej Eu­ro­pie będą chcie­li żyć - oświad­czy­ła pod­czas kon­fe­ren­cji pra­so­wej. - Mu­si­my wy­ja­śnić wy­bor­com, jak bar­dzo ważne są ich głosy; to bę­dzie nasza broń prze­ciw­ko eu­ro­scep­ty­kom - do­da­ła.

Re­ding w ostrych sło­wach za­ata­ko­wa­ła także bry­tyj­skie­go pre­mie­ra, który, w jej opi­nii, sze­rzy "po­pu­li­stycz­ne mity" na temat Unii Eu­ro­pej­skiej. Na pierw­szym pla­nie po­ja­wi­ła się spra­wa sta­tu­su pol­skich imi­gran­tów w Wiel­kiej Bry­ta­nii, która trzy dni temu do­pro­wa­dzi­ła do wiel­kie­go na­pię­cia mię­dzy Lon­dy­nem a War­sza­wą.

Unij­na ko­mi­sarz skry­ty­ko­wa­ła Ca­me­ro­na za "stra­sze­nie" bry­tyj­skich wy­bor­ców emi­gran­ta­mi z Eu­ro­py Wschod­niej, co w jej opi­nii, ma na celu od­wra­ca­nie uwagi od praw­dzi­wych pro­ble­mów z ja­ki­mi zma­ga­ją się miesz­kań­cy Wysp. Jak do­da­ła, po­pu­lizm bry­tyj­skie­go rządu jest mo­ty­wo­wa­ny po­li­tycz­nie i ma na celu je­dy­nie zdo­by­cie gło­sów w wy­bo­rach. - Nisz­czy­cie przy­szłość swo­ich ludzi - ostrze­gła Re­ding.

Kolejna ofensywa europejskich federalistów

Re­ding, która spra­wu­je swój urząd od 1999 roku, jest uwa­ża­na za jed­ne­go z naj­bar­dziej wpły­wo­wych po­li­ty­ków eu­ro­pej­skich. Po­cho­dzą­ca z Luk­sem­bur­ga unij­na ko­mi­sarz jest rów­nież jedną z naj­waż­niej­szych osób wśród tzw. fe­de­ra­li­stów opo­wia­da­ją­cych się za utwo­rze­niem eu­ro­pej­skie­go rządu fe­de­ral­ne­go. Do tej grupy na­le­ży także eu­ro­po­seł Da­niel Cohn-Ben­dit z Par­tii Zie­lo­nych. W wy­wia­dzie dla Onetu oce­nił, że eu­ro­pej­skie pań­stwo fe­de­ral­ne "wy­da­je się być je­dy­ną re­al­ną i trwa­łą struk­tu­rą" dla miesz­kań­ców Sta­re­go Kon­ty­nen­tu.

- Klu­czo­we jest stwo­rze­nie po­nadna­ro­do­wych in­sty­tu­cji wy­po­sa­żo­nych w moc re­gu­lo­wa­nia po­li­ty­ki eko­no­micz­nej, bu­dże­to­wej i fi­skal­nej. Tak samo ważne jest wy­po­sa­że­nie w od­po­wied­nie kom­pe­ten­cje Ko­mi­sji Eu­ro­pej­skiej, jako praw­dzi­we­go Rządu Eu­ro­py, który po­wi­nien być od­po­wie­dzial­ny przed Par­la­men­tem Eu­ro­pej­skim, jak przy­sta­ło na par­la­men­tar­ny sys­tem rzą­dów - w taki spo­sób w roz­mo­wie z One­tem eu­ro­de­pu­to­wa­ny tłu­ma­czył kie­ru­nek zmian, w któ­rym, w jego opi­nii, po­win­na pójść de­ba­ta na temat eu­ro­pej­skie­go fe­de­ra­li­zmu.

onet.pl

Użytkownik machado edytował ten post 11.01.2014 - 20:22

• 1

owerfull.
  • Tematów: 5
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Angela Merkel podczas expose wygłoszonego w parlamencie, inaugurującego jej trzecią kadencję na stanowisku kanclerza podkreśliła, iż remedium na wszystkie bolączki Niemiec i UE będzie „więcej Europy w Europie”. Innymi słowy szefowa niemieckiego rządu opowiedziała się za oddelegowaniem przez rządy krajowe większej władzy do instytucji unijnych.

W dwudziestominutowym przemówieniu wygłoszonym w Bundestagu Merkel skupiła się na sprawach Europy i jej dalszej integracji. Podkreśliła, iż priorytetem jej rządu będzie lobbowanie na rzecz wprowadzenia ściślejszego nadzoru polityki gospodarczej poszczególnych państw członkowskich Unii. Wg kanclerz „Niemcy tylko wtedy będą silne, gdy Europa się wzmocni”.

Dla wielu słowa Merkel „więcej Europy w Europie” są nie do przyjęcia. O ile kraje Europy południowej, korzystające z pakietów pomocowych są zainteresowane ściślejszą integracją, to rozumieją ją jednak w kontekście większego zaangażowania wszystkich członków UE w ponoszenie ciężarów zadłużenia. Akceptacja pomysłów Merkel z kolei oznacza utratę suwerenności.

Niemcy chcą nie tylko kontrolować budżety poszczególnych państw UE, ale także mieć nadzór na całą ich gospodarką. Merkel w expose wypowiedziała się za systemem „wiążących umów” pomiędzy rządami państw członkowskich a Komisją Europejską, ramieniem wykonawczym UE. Komisja miałaby określać reformy strukturalne, jakie powinny przeprowadzić dane kraje. W zamian za rezygnację z suwerenności Niemcy obiecują pewną formę pomocy finansowej w razie poważnych kłopotów.

Kanclerz zaznaczyła w przemówieniu, iż Europa musi się rozwijać, a kraje UE muszą zaakceptować fundamentalną zmianę, w tym utratę suwerenności . - Każdy, kto chce więcej Europy musi zaakceptować to, iż niektóre zadania będą przekazane innym podmiotom – mówiła.

Wobec rosnących w siłę partii eurosceptycznych coraz więcej polityków wyraża swoje obawy dot. wyrzeczenia się suwerenności. Ich zdaniem mówienie o potrzebie głębszej integracji, zrzeczeniu się suwerenności itp. przysporzy więcej wyborców partiom antyunijnym, a co za tym idzie oni mogą nie dostać się do Parlamentu Europejskiego. Wskazują także na niebezpieczeństwo wkroczenia Europy na drogę dezintegracji, która może się okazać procesem trudnym do opanowania.

Kanclerz zaprezentowała własną wizję europejskiej polityki obronnej. W przeciwieństwie do Francuzów, Niemcy nie chcą wysyłać żołnierzy europejskich na misje w ogarniętych konfliktami regionach, lecz opowiadają się za systemem szkoleń organizowanych w państwach partnerskich, by same potrafiły one rozwiązywać swoje problemy. W tej chwili np. niemieccy oficerowie szkolą żołnierzy armii rządowej w Mali. Merkel opowiada się także za dostarczaniem pomocy wojskowej.

Źródło: http://www.pch24.pl/...i-,19958,i.html

The proposals are:

• More European power to determine the economic and tax policies of the member states. There should be a "transfer of sovereignty" to the European centre

• A strengthening of the EU's "foreign office", with a common European foreign and security policy

• A smaller European Commission able to make decisions faster

• A bigger role for the European Parliament to make "stronger democratic legitimacy"

• A directly elected President of Europe

• A European army

Źródło: http://www.bbc.co.uk...europe-18557059 ;)

Użytkownik owerfull edytował ten post 11.01.2014 - 20:39

• 0

Varamir.
  • Tematów: 4
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Rządowy projekt ustawy o udziale zagranicznych funkcjonariuszy lub pracowników we wspólnych operacjach lub wspólnych działaniach ratowniczych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

W dniu dzisiejszym (10.01.2014r.) Sejm głosował nad drukiem 1066. Brzmi on: Rządowy projekt ustawy o udziale zagranicznych funkcjonariuszy lub pracowników we wspólnych operacjach lub wspólnych działaniach ratowniczych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Projekt ten jest inspirowany przez UE i ma na celu: umożliwienie funkcjonariuszom lub pracownikom państw członkowskich UE i innych państw stosujących dorobek Schengen oraz państw trzecich udziału we wspólnych operacjach na terytorium RP (ochrona porządku i bezpieczeństwa publicznego, zapobieganie przestępczości, w trakcie zgromadzeń, imprez masowych, klęsk żywiołowych, katastrof). Za przyjęciem tej skandalicznej ustawy głosowali posłowie: PO, SLD, PSL i Twojego Ruchu. Przeciwko było PiS i SP (Za – 286 Przeciw – 140 Wstrzymało się – 1 Nie głosowało – 33 ).

Co niesie ze sobą ta ustawa? Otóż w momencie gdy Rada Ministrów (Donald Tusk) będzie zagrożony a na ulicach doszłoby do np. manifestacji antyrządowych, obecna władza może wezwać na pomoc policję z krajów UE lub co gorsza oddziały specjalne z Rosji lub USA. Dzięki tej ustawie otwarty zostanie też dostęp obcych agentur na teren naszego kraju. Doskonale zdajemy sobie sprawę że wszelkiego rodzaju służby wewnętrzne są przybudówkami wywiadów obcych mocarstw.

źródło:
http://mufti.polacy....o-jest-mozliwe/

Użytkownik Varamir edytował ten post 12.01.2014 - 07:14

• 2

NexaT.
  • Tematów: 7
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Nie minął wiek, a my już pozwalamy wpuszczać obce służby do naszego kraju. Jak bardzo wydawałoby się to śmieszne i straszne, to możemy doczekać się jeszcze interwencji... Rosji.

Pan Donald jest dobrym politykiem. Wie jak dbać o interesy... swoje i całego rządu. Szkoda, że naród podczas wyborów znowu zagłosuje na to samo, albo jeszcze raz PiS, a później będą płakać, jak to w Polsce jest źle.

Użytkownik NexaT edytował ten post 12.01.2014 - 11:05

• 0

Zbeeanger.
  • Tematów: 67
  • Artykułów: 9
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nie ma zastrzeżeń do wątku ratowniczego związanego z sytuacjami ekstremalnymi, jak klęski żywiołowe, powodzie, huragany itd. Niebezpieczne i budzące ogromną nieufność są zapisy, że funkcjonariusze zagranicznych służb będą mogli używać środków przymusu bezpośredniego wobec naszych obywateli, a jeśli będzie taka decyzja, to nawet stosować działania operacyjne i inwigilację podczas prowadzonych przez siebie operacji, używać broni i materiałów pirotechnicznych. Jest o tym mowa zarówno w kontekście działań służb specjalnych, jak również w kontekście działań polskiej prewencji policyjnej przy okazji zgromadzeń.

Ostrzeżenia były ...

Ustawa przeszła...

NO TO MAMY USTAWĘ RZADOWĄ ZAMIAST BANDYTÓW Z ANTIFY
BĘDZIEMY MIELI NA POLSKICH ULICACH NIEMIECKĄ POLICJE W NIEMIECKICH MUNDURACH Z
l7iv.jpg
PRAWEM DO STRZELANIA ZBRONI OSTREJ!!!

Zapamietajcie dobrze tą datę 10.01.2014 i tych którzy głosowali za tą zdradziecką ustawą! W głosowaniu ustawę poparło 286 posłów z PO, Twojego Ruchu, PSL i SLD. Przeciw było 140 z PiS i Solidarnej Polski. I proszę niech nikt mi więcej nie mówi: że ci w sejmie wszyscy są tacy sami!

//
upomnienie.gif
Przyszło trochę skarg, że politykujesz...
CW

Użytkownik CacyWitkacy edytował ten post 31.01.2014 - 20:38

• 1

Wilkołak.
  • Tematów: 26
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

"Rasistowskie" żelki Haribo wycofane

Producent żelek Haribo musiał wycofać z rynku swój produkt, bo uznano je za... rasistowskie. Część klientów stwierdziła tak, gdyż żelki kształtem przedstawiały czarne, afrykańskie maski.

haribo.jpg

Po lewej - żelka Haribo z Skipper Mix w kształcie afrykańskiej maski, po prawej paczka Skipper Mix

foto za: natemat.pl

W Danii i Szwecji wybuchła wielka żelkowa afera. Firma produkująca ten rodzaj słodyczy musiała wycofać z rynku swój produkt, bo został uznany przez część klientów za zbyt...rasistowski.

Obecne od lat na spożywczym rynku żelki Haribo Skipper Mix mają czarny kolor i przedstawiają afykańskie, indiańskie i azjatyckie maski tego samego koloru. W internecie w Skandynawii aż huczy od oskarżeń producenta o rasizm. I chociaż pojawiają się też głosy rozsądku, to jednak Haribo postanowiło wycofać się z produkcji niektórych "modeli" żelkowych masek.

Uznaliśmy, że możemy zatrzymać na rynku produkt, usuwając jedynie te jego części, które klienci uznali za obraźliwe – oświadczyła agencji AFP Ola Dagliden, szefowa Haribo w Szwecji.

Brzmi jak kabaretowy żart? A jednak polityczna poprawność osiągnęła w Skandynawii szczyty absurdu.

Za: gosc.pl

RM

http://narodowcy.net...haribo-wycofane

Opóźnienia pociągów? - "Sorry, mamy taki klimat."

„Sorry, mamy taki klimat." - tak Elżbieta Bieńkowska, minister infrastruktury odpowiedzialna za kolej skomentowała w programie TVN24 wielogodzinne opóźnienia pociągów z powodu oblodzenia trakcji.

beznazwyrwh.png

W poniedziałek z powodu trudnych warunków pogodowych opóźnienia miało wiele pociągów. Jak przekazało PKP miało miejsce "oblodzenie sieci trakcyjnej w 57 miejscach w całej Polsce, wskutek czego 82 składy odnotowały opóźnienia przekraczające 60 minut".

Elżbieta Bieńkowska sytuację skomentowała następująco: - Pasażerom to można tylko powiedzieć: Sorry, mamy taki klimat. No niestety. Zwróciła również uwagę, że na tory w poniedziałek wyjechało 4 tys. pociągów, a tylko dwa utknęły.

Źródło: TVN24

HK

PS: Jestem ciemny i nie wiem co zrobić żeby tekst był lepiej widoczny, jak jakiś mod wie to niech poprawi ten tekst.

Użytkownik Wilkołak edytował ten post 21.01.2014 - 11:52

• 0

Kuruša.
  • Tematów: 10
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Morderstwa dzieci legalne w Belgii

Filip I Koburg, król Belgii podpisał kontrowersyjną ustawę, która zezwala, po spełnieniu pewnych warunków, na eutanazję dzieci. Swoim podpisem zatwierdził przyjęte wcześniej przez obie izby belgijskiego parlamentu prawo.

W Belgii trwała walka o to, żeby król nie asygnował oburzającej ustawy. Kilka dni temu Filip I otrzymał petycję podpisaną przez ponad 200 tysięcy osób, które prosiły go o sprzeciw wobec decyzji parlamentu.

Kontrowersyjna ustawa dotyczy śmiertelnie chorych, cierpiących dzieci, których bólu nie można ukoić. Decyzja o poddaniu takiego dziecka eutanazji musi być zatwierdzona przez rodziców i lekarza, a małoletni pacjent musi być świadomy sytuacji i rozumieć, co oznacza eutanazja.

Belgia to pierwszy kraj na świecie dopuszczający eutanazję bez względu na wiek. 

źródło: http://telewizjarepu...ml#.UxT1jWJ5PeA

Jak daleko jeszcze?

Użytkownik Kurusz edytował ten post 03.03.2014 - 22:40

• 0

Robakatorianin.
  • Tematów: 41
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Płonie tęcza płonie...

:beer2:

• 0

riseman.
  • Tematów: 27
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Niestety zniszczono tylko 4 metry dziadostwa. Podobno zabezpieczono powłoką antypalną i zraszacze stoją w pogotowiu. Jajca. Brakuje jeszcze ciecia na etacie do pilnowania.
A słyszeli o drace w studio polsatu z Arturem Zawiszą i transścierwem? Też się działo :-D

obraza2.gif

Proszę o kulturę wypowiedzi i szacunek do innych ludzi, jeszcze jedno ostrzeżenie i masz darmowy urlop.

Kronikarz

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych