Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wiadomości z kraju i ze świata

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3259 odpowiedzi w tym temacie

szczyglis.
  • Tematów: 23
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

AVE...

Na początku wojny Rosyjsko-Ukraińskiej jakiś żołnierz strony atakującej wrzucił fotkę z transportera ze współrzędnymi swojej pozycji na Ukrainie, gdy Rosja twierdziła, że nie ma tam żadnych swoich wojsk. Tutaj nawet o tym było pisane...

Dokładnie. Stąd też powtarzam na każdym kroku, że to jest po prostu idiotyzm, a nie żadne profesjonalne działanie.

Gdybym był dowódcą jakiegoś batalionu na wojnie i zobaczył, że któryś z moich żołdaków zamieszcza sobie fotki na facebooku i zdaje relacje jak smakowała kolacja przy ognisku w miejscu X.X to bym <łagodnie mówiąc> gościa wykluczył ze swojego zespołu, bo taki debil sprowadza niebezpieczeństwo na całą ekipę. No taka prawda.

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Parę miesięcy temu czytałem o problemach brytyjskiego wojska z używaniem przez żołnierzy aplikacji wyznaczającej trasę podczas joggingu w pobliżu jednostek. Przez specjalne portale biegacze chwalą się ile przebiegli, jaką zwykle trasą biegają a nawet w jakie dni się wybierają. Potencjalni terroryści mogą więc zaatakować ubranego po cywilnemu żołnierza po prostu monitorując jego konto i potem na przykład zabrać mu elektroniczne karty do bramek.

• 1

szczyglis.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dodam jeszcze coś w tym temacie.

Ja rozumiem zwykłych żołnierzy, bo mogą sobie nie zdawać sprawy z tego co robią, brzydko to zabrzmi - ale mięso armatnie jest od strzelania i umierania, a nie od myślenia i ja nie mam im niczego do zarzucenia (wiadomo - chcą się pochwalić, że wojna, że mundur+pustynia, musi być fejm), ale... nad nimi jest ktoś wyższy stopniem, a nad nim ktoś jeszcze wyższy itd. aż dochodzimy do samej góry w postaci dowództwa sił zbrojnych w państwie/prezydenta. Więc nie ma tu żadnej wymówki, że pierwszy lepszy szeregowy odwali jakiś numer, gdyż jest za niego odpowiedzialny ktoś wyżej, kto już powinien znać się na sprawach, na jakich nie zna się żołdak stopień niżej i odpowiednio swoją ekipę i swoim podwładnych poinstuować.

Nie ma tutaj więc wytłumaczenia w stylu "sorry, nie wiedziałem". Za to odpowiada dowódca, a jeśli dowódca nie poczuwa się do odpowiedzialności (bądź sam odwala takie numery) to znak, że czas zmienić dowódcę, a zespół wysłać na emeryturę. Wiem jak to brzmi, ale no ludzie, mówimy o wojnie, a nie o grze komputerowej. W życiu nie byłem na wojnie, ale lata temu byłem w wojsku i takie coś jak odwala "współczesne pole bitwy" jest dla mnie nie do pomyślenia. Po prostu. Debilizm jednym zdaniem. Brakuje tylko tego, żeby sobie photoshopem malowali celowniki na twarzach przed wrzuceniem selfie na fejsiunia. Śmiech na sali.

Cały ten Archer, czy jak mu tam, to stoi tak blisko wojska, jak Rutkowski obok zawodu detektywa, czyli jakiś rok świetlny w przeciwnym kierunku.

Ale fejm jest i to się liczy. Tłumy pieją z zachwytu, że mamy super komandosów, w dodatku walczących z IS. Powiem Wam tyle, że o naszych komandosach (tych prawdziwych) to nigdy na fejsbukach nawet nie usłyszycie, bo w tej robocie nie chodzi o fejm, tylko o skuteczność. Nie macie pojęcia o 99% akcji naszych specjalsów (Formoza, Grom) poza tym, co kontrolnie wypuszcza się do mediów. Wyciągnijcie wnioski sami, kto naprawdę jest żołnierzem, a kto jedynie bawi się w celebryckie bycie żołnierzem.

PS. A tak w ogóle to gardzę najemnikami, bo niczym się nie różnią od zabójców na zlecenie, nie ważne kto jest celem, bo jednego dnia jest to terrorysta z ISIS, a kolejnego dnia może to być Bogu ducha winna osoba, na którą konkurencja wykupiła "czapę". Nie rozróżniają, byle klient zapłacił w terminie zaliczkę. Ktoś powie - wojsko robi to samo. Otóż nie, tzn. poniekąd tak, ale wojsko działa zawsze w interesie państwa i wg pewnych zasad. Najemnicy nie. Liczy się tylko kasa za zlikwidowanie celu/wykonanie akcji. Znam człowieka w tej "branży" i duuużo się nasłuchałem, nie rzucam słów na wiatr.

Jaranie się takimi ludźmi to tak jakby jarać się nową płytą niejakiego Popka, twierdząc, że jego płyta ratuje muzykę.

Użytkownik szczyglis edytował ten post 22.05.2017 - 03:03

• 0

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czarny rok dla polskiej sceny. Całkiem niedawno odszedł Wojciech Młynarski, a dzisiaj w wieku 67 lat zmarł Zbigniew Wodecki. To nie był zwykły śpiewak jakich wielu, na współczesnej scenie pop. to był jeden z niewielu Artystów na tej scenie. Czasy się zmieniają, wielcy odchodzą, a co potem???

Użytkownik Panjuzek edytował ten post 22.05.2017 - 19:28

• 0

Urgon.
  • Tematów: 9
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

AVE...

Zamach w Manchester Arena podczas koncertu Ariany Grande. Zginęło co najmniej 19 osób, ponad 50 jest rannych

Co najmniej 19 osób zginęło, a ponad 50 zostało rannych w wyniku ataku terrorystycznego w Manchesterze. Do zamachu doszło podczas wieczornego koncertu Ariany Grande. Świadkowie mówią o dwóch eksplozjach. Brytyjska policja potwierdza, że był to "akt terrorystyczny". Ofiary, ranni i zaginieni to przede wszystkim młodzi ludzie.

http://natemat.pl/20...50-jest-rannych
  • 3

Zaciekawiony.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tragedia na Mount Everest

W weekend zgłoszono śmierć słowackiego wspinacza na stokach pod szczytem, teraz w najwyższym obozie znaleziono w namiocie ciała czterech osób. To Szerpowie wysłani po ciało, prawdopodobnie w nocy zatruli się czadem z piecyka gazowego.

http://www.foxnews.c...on-everest.html

To już 10 zgonów na górze w tym roku, a to dopiero początek sezonu.

• 0

skittles.
  • Tematów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To już trzeba mieć pecha. Wychodzisz na najwyższą górę świata, a na niej zabija cię czad z piecyka... tak jakby mało niebezpieczeństw tam czyhało.

• 0

D.B. Cooper.
  • Tematów: 108
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W piątek dzielnicą Rosengård w Malmo wstrząsnęła silna eksplozja. Według szczątkowych informacji, które podają media, wybuchł tam samochód. Na razie nie wiadomo, czy ktoś ucierpiał. 

Służby, które pojawiły się na miejscu zdarzenia, odgrodziły cały obszar.

niezależna.pl

Użytkownik D.B. Cooper edytował ten post 26.05.2017 - 23:25

• 1

szczyglis.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mount Everest to jedno wielkie cmentarzysko, powie o tym każdy, kto się na niego wspinał, dlatego nie ma niczego szczególnego w 10, czy nawet 50 ofiarach w ciągu krótkiego okresu czasu. Widziałem wiele zdjęć z wielu różnych wypraw i tam naprawdę trupy leżą na trupach.

Z innej beczki - Zbigniew Brzeziński nie żyje:

http://www.tvn24.pl/...i-nie-zyje,1182

• 0

Panjuzek.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

23 osoby zginęły, a 25 zostało rannych w piątkowym ataku nieznanych napastników na autobus z grupą Koptów w prowincji Al-Minja w środkowym Egipcie – poinformowały lokalne władze, na które powołuje się Reuters. Do wieczora liczba ofiar ataku wzrosła do 28. Są wśród nich dzieci.

„Nikt się tu nie cieszy”. Niespokojna Wielkanoc Koptów w Egipcie
Stanowiący około 10 proc. ludności Egiptu Koptowie od dawna uskarżają się na dyskryminację. W ostatnim czasie doszły do tego częste akty przemocy dokonywane przez islamistów.

Państwo Islamskie (IS) wzięło na siebie odpowiedzialność za grudniowy zamach bombowy w kościele koptyjskim w Kairze, w którym zginęło blisko 30 wiernych.

– NATO według zapowiedzi raczej nie będzie zajmowało się terroryzmem, tak postrzeganym jak teraz. Terroryzm najczęściej jest odpowiedzią na działania militarne państw członkowskim NATO, w związku z tym na chrześcijanach w Egipcie mszczą się organizację islamistyczne. Zamachowcy przybyli dwoma samochodami, otworzyli ogień w kierunku autobusu. W ubiegłym tygodniu również doszło do ostrzelania autobusu z chrześcijanami. Środek południa Egiptu to obszar, który był zawsze niebezpieczny – stwierdził na antenie TVP Info doktor Wojciech Szewko, ekspert ds. terroryzmu.

http://www.tvp.info/...cie-28-zabitych

A całkiem niedawno:

Papież Franciszek powiedział w piątek na uniwersytecie muzułmańskim Al-Azhar w stolicy Egiptu, Kairze, że obowiązkiem przywódców religijnych jest sprzeciw wobec wobec wszelkich form przemocy i nienawiści. Przemoc w imię Boga "zbezcześciłaby Jego imię" - mówił. Papież zaznaczył również, że nie będzie pokoju na świecie bez odpowiedniej edukacji młodego pokolenia. (http://www.tvn24.pl)

Jak widać wzięli sobie do serca słowa Papierza

I jeszcze jeden cytatat z tej wizyty.

Na konferencji obecny był rektor uniwersytetu Al-Azhar, wielki imam Ahmad al-Tajjib. Podkreślał w swym wystąpieniu, że "islam nie jest religią terroryzmu". Jak wyjaśnił, są ludzie, którzy źle zinterpretowali przesłanie tej religii. Następnie wielki imam stwierdził, że z tego samego powodu nie można uznać chrześcijaństwa za religię terroryzmu tylko dlatego, że "podnosząc krzyż" zabijano ludzi. Słowa te były odniesieniem do krucjat. (http://www.tvn24.pl)

http://www.tvn24.pl/...cie,735697.html

Zapomniał ten imam że Chrześcijanie nieśli ten krzyż odbijając święte dla nich miejsca z rąk muzułmanów właśnie. Ciekawe co by zrobił gdyby chrześcijanie zaczęli budować kościoły w Mekkce?

(Dla tych co nie wiedzą. Wstęp do świętego dla muzułmanow miasta mają tylko muzułmanie. Na przestrzeni wieków tylko kilkunast niewiernych udających muzułmanów przekroczyło rogatki "Wrót do Niebios")

Użytkownik Panjuzek edytował ten post 28.05.2017 - 10:47

• 0

Zaciekawiony.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jak widać wzięli sobie do serca słowa Papierza

Obawiam się że ISIS nie wsłuchuje się w coniedzielne homilie. A ISIS to nie państwo egipskie. Reakcja Egiptu na ostatni atak była taka.

Egipskie siły zbrojne dokonały uderzeń na cele dżihadystów w odpowiedzi na zamach na autokar przewożący Koptów, w którym zginęło co najmniej 28 osób - ogłosił prezydent Egiptu Abd el-Fatah es-Sisi. Nie podał szczegółów ataków. 

Cytowani przez AP przedstawiciele egipskich władz przekazali, że zaatakowane zostały bazy dżihadystów we wschodniej Libii.

Egipt nie zawaha się przed zaatakowaniem obozów szkoleniowych terrorystów wszędzie, zarówno na własnym terytorium, jak i za granicą - oświadczył Sisi w przemówieniu wyemitowanym przez państwową telewizję.

Wystosował także bezpośredni apel do prezydenta USA Donalda Trumpa o prawdziwe przywództwo w globalnej walce z terroryzmem.

Mam zaufanie do pana, do pańskich słów i pańskiej zdolności, by uczynić globalną walkę z terroryzmem pana pierwszoplanowym zadaniem - mówił.

Zapowiedział ponadto ukaranie krajów, które finansują, szkolą albo zbroją ekstremistów.

Nieznani zamaskowani napastnicy zaatakowali w piątek grupę Koptów w prowincji Al-Minja w środkowym Egipcie, zabijając co najmniej 28 osób, w tym wiele dzieci. Koptowie, którzy są chrześcijańską mniejszością Egiptu, byli w drodze do jednego z klasztorów na zachodzie prowincji.

Czytaj więcej na http://www.rmf24.pl/...ampaign=firefox

• 0

Panjuzek.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@up

. Reakcja Egiptu na ostatni atak była taka.

Reakcja rządu a to co się dzieje na ulicy, to dwie różne sprawy.

Poniżej fragment artykułu egipskiej dziennikarki jak przedstawiciele "religii pokoju" na co dzień traktują mniejszość koptyjską. :

Na szczęście dla mnie, a może na nieszczęście, chodziłam do szkoły poza Egiptem i dlatego nigdy nie słyszałam pytania: “Jesteś muzułmanką czy chrześcijanką?” lub [uwłaczających nazw stosowanych wobec Koptów w Egipcie, takich jak] udhma zarqa [„niebieska kość”][3], arba’a risza [„cztery pióra”][4] lub Kufts [wypaczona nazwa „Koptówie”], dopóki nie wróciłam do Egiptu na studia na uniwersytecie. Choć moi oboje rodzice są Egipcjanami, żadne z nich nie mówiło tych rzeczy w domu, [więc nigdy nie słyszałam] tych wyrażeń aż pewnego dnia usłyszałam, jak używa ich jeden z moich młodszych braci. Odmówił zjedzenia słodyczy, które przysłała nam chrześcijańska sąsiadka, bo była ona „niebieską kością” i „czterema piórami”.

Długo zastanawiałam się, próbując zrozumieć, jak zachowanie mojego młodszego brata mogło zmienić się w ten sposób, chociaż wyrośliśmy w tym samym domu. Uświadomiłam sobie, że najbliższymi przyjaciółmi moich rodziców byli chrześcijanie, chociaż nigdy przedtem ta myśl nie przychodziła mi do głowy. Wiedziałam, że wyrosłam wśród chrześcijańskich przyjaciół i nie mogłam zrozumieć, co spowodowało, że mój brat mówił w ten sposób.

Odpowiedź [brzmiała]: szkoła. Tam mój brat usłyszał te wyrażenia i nauczył się, że chrześcijanie są niewiernymi skazanymi na piekło. Co gorsza, [słyszał], że ich żywność jest obrzydliwa i muzułmanom nie wolno jej jeść. Od tego momentu zaczęłam zauważać ukryte oznaki fanatyzmu i sekciarstwa, jakie istnieją w naszym społeczeństwie, którego przywódcy zawsze wymachują sloganem jedności i powtarzają mantrę „krzyż żyje obok półksiężyca”.

Często słyszymy, że jakiś kryzys sekciarski wybuchł [w Egipcie], ponieważ [muzułmanka i Kopt] zakochali się w sobie lub z powodu sporu finansowego [między muzułmaninem a Koptem]. [Potem słyszymy], że rząd ogłosił, iż rozstrzygnie [spór] przez komitet rozjemczy zgodnie z prawem zwyczajowym[5] i że komitet orzekł, iż rodziny koptyjskie muszą zostać wydalone z okręgu Kaszah [w prowincji Sohag na południu] do Al-Faijum [prowincji na północy] lub gdzie indziej. A teraz mamy [kryzys sekciarski] na Synaju, chociaż tam sytuacja jest inna, bo stoimy przez organizacją terrorystyczną [ISIS], która próbuje zniszczyć kraj i używa kwestii koptyjskiej jako wymówki, by podsycić konflikt [sekciarski].

Prezydent ‚Abd Al-Fattah Al-Sisi raz jeszcze wezwał do reformy i wzmocnienia wartości tolerancji. Podkreślił także potrzebę budowania kościoła w każdym nowym mieście i odwiedził katedrę [koptyjską] w Boże Narodzenie. Wszystkie te posunięcia prezydenckie są godne pochwały i wskazują na pragnienie położenia kresu fanatyzmowi i sekciarstwu w społeczeństwie. Problemu jednak nie rozwiążą prawa, oświadczenia ani dekrety prezydenckie. Fanatyzm w Egipcie jest kwestią edukacji, potrzeba więc reformy edukacji otrzymywanej przez [członków naszego] społeczeństwa, które jest wychowywane na pojęciu dyskryminacji Innego. [Zmiana] musi zacząć się w szkole – ponieważ fanatyzm zaczyna się na lekcjach religii, które oddzielają muzułmanów od chrześcijan, tak że dziecko odkrywa w najwcześniejszych latach formowania [osobowości], że istnieje „Inny”, który jest odmienny i który musi zostać odrzucony. Następny etap pojawia się, kiedy jacyś nauczyciele po kryjomu zatruwają umysły dzieci [szerząc] rasizm i dyskryminację, na której [sami] zostali wychowani i traktują Innego jako niewiernego przeznaczonego do piekła. Wpajanie rasizmu ciągnie się dalej w meczecie i [w kontaktach] z przyjaciółmi, aż docieramy do obecnej sytuacji.

Musimy przestać chować głowy w piasek jak strusie i przyznać, że mamy problem, że istnieje fanatyzm i dyskryminacja Koptów w Egipcie, którzy są wykluczeni z [pewnych wysokich] stanowisk. To plami wizerunek miłującego pokój i tolerancyjnego Egiptu, nie pozwala mu na postęp i dostarcza wymówki do ingerencji w jego sprawy wewnętrzne i do szkodzenia mu od środka. Musimy rozważyć propozycję zniesienia lekcji religii w szkołach i usunąć rubrykę wyznania z dokumentów tożsamości, zmienić kulturę [naszych] nauczycieli i karać tych, którzy uczą nasze dzieci fanatyzmu. Musimy także działać, by uczynić [zasadę] obywatelstwa, zapisaną w konstytucji, rzeczywistością, nie zaś tylko słowami na papierze. Polecam parlamentowi ustanowienie komisji antydyskryminacyjnej tak szybko, jak to jest możliwe, jak tego wymaga konstytucja. Wzywam także ministra edukacji, dra Tareka Szawkiego, by poświęcił tej sprawie tyle uwagi, ile poświęca sprawie zdradzania [tematów] i fałszowania [wyników] egzaminów.

[1] Patrz MEMRI Badania i Analizy Nr 1301, http://www2.memri.or...tw-i-grozb/8431, 27 lutego 2017.
[2] “Al-Masri Al-Yawm” (Egipt), 26 lutego 2017.
[3] Ten epitet pochodzi z czasów szóstego kalifa Fatymidów, Al-Hakima (985-1021), który wymagał, by chrześcijanie nosily ciężki krzyż na szyi. Łańcuch ocierający się o kark, zabarwiał go na niebiesko, stąd ten epitet.
[4] Przypuszczalnie aluzja do tego, że krzyż składa się z czterech linii.
[5] Chodzi o komisje pojednawcze obejmujące przedstawicieli społeczności muzułmańskiej i chrześcijańskiej, które spotykają sie dla rozwiązania konfliktów między tymi społecznościami we wsiach egipskich jako alternatywa do rozstrzygania ich w sądzie. Ta praktyka dostała się pod ogień krytyki ze strony Koptów egipskich, jak też innych, którzy stwierdzili, że te spotkania mają na celu zaniechanie oskarżeń przeciwko muzułmańskim agresorom, naciskając równocześnie na ofiary chrześcijańskie, by zrezygnowały ze swoich praw, a także opuściły wieś. Incydent z 2015 r. w Beni Suef, a którym rodziny koptyjskie zostały eksmitowane ze swojej wsi, opisany jest w MEMRI Special Dispatch No.6097, Expulsion Of Coptic Families From Their Homes Sparks Uproar In Egypt, 8 lipca 2015.

http://www2.memri.or...e-edukacji/8480

A tak nawiasem mówiąc, to ludność Egiptu to prawie wyłącznie Arabowie. Ciekawe co się stało z rdzennymi Egipcjanami? A zapomniałem. Muzułmańscy Arabowie rozwiązali "Problem Egipski" w VI wieku naszej ery.  

Chyba nie spodziewałeś się, że słaby Egipt poprze oficjalnie działania ISIS. Nie zapominaj że w koranie kłamstwo, o ile muzułmanin kłamie niewiernemu, jest czymś pozytywnym i godnym uznania, jeżeli przynosi kożyści Muzułmaninowi.

Użytkownik Panjuzek edytował ten post 29.05.2017 - 08:18

• 0

Kronikarz Przedwiecznych.

Ten znienawidzony

• Tematów: 272
  • Artykułów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Sensacyjne odkrycie w Polsce. Szczątki sprzed 150 mln lat

Przełomowego odkrycia archeologicznego dokonano w Polsce. Paleontolodzy w kamieniołomie Owadów-Brzezinki (Łódzkie) odkryli szczątki prehistorycznych ryb. Miały ponad dwa metry długości, okrywała je wytrzymała niczym kolczuga łuska, a swoje ofiary ogłuszały potężnymi pyskami – opowiadają o swoim odkryciu naukowcy.

150 mln lat temu obszar dzisiejszej Polski wyglądał podobnie jak dzisiejsze Karaiby - usiany był tysiącami wysp i wysepek. Było to ciepłe, ale też płytkie morze. Jego dno stanowiła tzw. platforma węglanowa (składał się na nią kalcyt, aragonit i różnorodne mineralne szczątki, zbudowane z węglanu wapnia).

- W takim środowisku świetnie zachowują się skamieniałości – mówi doktorant w Muzeum i Instytucie Zoologii PAN w Warszawie Daniel Tyborowski, który zbadał i opisał dwa okazy prehistorycznych ryb.

Jednym z najbogatszych w skamieniałości miejsc na terenie Polski jest kamieniołom Owadów-Brzezinki w północnej części Gór Świętokrzyskich. Wiele znajdowanych tam okazów należy do rodzajów i gatunków nowych dla nauki. Skarbnicę skamieniałości sprzed 148 mln lat stanowią m.in. szczątki pierwszego odkrytego w Polsce pterozaura (latającego gada), pierwszego znanego z Polski skrzydła ważki jurajskiej, najbardziej kompletny w Polsce szkielet ichtiozaura (gada morskiego) - oraz ryby.

- Wśród wielu gatunków szczególną uwagę zwracają szczątki ryb, z tego względu, że dość rzadko zachowują się wśród skamieniałości - podkreśla Tyborowski. Tymczasem w polskim kamieniołomie to druga (po małżach) najczęściej występująca grupa skamieniałości.
Naukowiec przebadał i opisał dwa najlepiej zachowane znalezione tam okazy, czyli szczątki po rybach promieniopłetwych z dwóch grup: Pachycormiformes i Halecomorphi. Pachycormiformes to wymarła gałąź ryb, która nie posiada potomków ewolucyjnych. Największe znane z zapisu kopalnego osobniki osiągały 12 metrów długości!

- W dawnych morzach zajmowały miejsce dzisiejszych wielorybów, zresztą były do nich bardzo podobne. Niektóre ryby z tej grupy żywiły się planktonem, ale skamieniałości odkryte przez nas w Owadowie należały do ryb drapieżnych - opowiada Tyborowski.

Bardzo podobnie wyglądała i prowadziła zbliżony styl życia druga ryba, z grupy Halecomorphi (gatunek - Caturus giganteus). Duże i masywne łuski tej ryby pokryte były ganoiną - bardzo twardą substancją podobną do szkliwa.

- Dlatego ciało ryby było bardzo gładkie i błyszczące, a jednocześnie wytrzymałe na urazy mechaniczne. Była to swoista kolczuga. Dziś rybie łuski są z reguły bardzo cienkie i elastyczne – opisuje badacz.

Oprócz funkcji ochronnej łuski pełniły również rolę odżywczą - podobnie jak kości stanowiły magazyn minerałów, z którego rybi organizm mógł czerpać w mniej sprzyjającym okresie.

Źródło

• 2

TheToxic.

Faber est quisque suae fortunae

• Tematów: 60
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zmarła wdowa po generale Jaruzelskim. Barbara Jaruzelska miała 86 lat

http://www.tvn24.pl/...yje,745243.html

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Śpieszmy się sądzić komunistów, tak szybko odchodzą.

• 2

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych