Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wiadomości z kraju i ze świata

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3259 odpowiedzi w tym temacie

TheToxic.

Faber est quisque suae fortunae

• Tematów: 59
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jestem w pracy. Rozmawiałam z mieszkańcami Chorzowa, co prawda nie mieszkają przy samych azotach, bo tak naprawdę same azoty są na polu koło ogródków, więc może jeździli po najbliższych okolicach, jedna osoba usłyszała o pożarze z radia, druga osoba dostała smsa z informacją, trzecia się nie wypowiedziała. Filmów w necie nie widziałam, piszę z własnej obserwacji. Jestem teraz w Chorzowie ale zagrożenia nie ma więc jestem dobrej myśli.

Edit:

Policja jeździła po Siemianowicach, Chorzowie Starym oraz Piekary Śląskie

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Po takim czasie na pewno nie ma zagrożenia. Biały fosfor zapala się na powietrzu, więc do domów mógł dolecieć najwyżej dym tlenku fosforu. Ten jest bardzo kwaśny (rozpuszczając się w wodzie tworzy kwas fosforowy) ale ostatnio padało więc już na pewno wszystko się rozproszyło i zmyło.

• 1

TheToxic.

Faber est quisque suae fortunae

• Tematów: 59
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mam dwie smutne wiadomości:

Zmarł Grzegorz Miecugow. Miał 61 lat
Śmierć dziennikarza potwierdziła dziś jego macierzysta stacja, TVN24. Chorował na raka płuc

GM.jpg

Grzegorz Miecugow urodził się w Krakowie, 22 listopada 1955 roku. Był znany ze swojej działalności dziennikarskiej w Wiadomościach TVP, Trzecim Programie Polskiego Radia oraz autorskiego programu "Szkło Kontaktowe" w TVN24.

O śmierci dziennikarza poinformował Tomasz Zimoch na Twitterze.

źródło

Nie żyje Adam Wójcik. Zmarł wybitny polski koszykarz

AW.jpg

Zmarł Adam Wójcik. Dolnoślązak i wybitny polski koszykarz miał 47 lat. Od dłuższego czasu zmagał się z białaczką. Swoją ostatnią w tym życiu walkę przegrał w sobotę 26 sierpnia wczesnym rankiem. To tragiczna informacja nie tylko dla samych kibiców, ale także dla milionów Polaków, w tym wielu Dolnoślązaków, którzy przez lata kibicowali popularnemu "Oławie" i wspierali go na parkiecie i poza nim.

źródło

Nick.
  • Tematów: 777
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Burza nad Air Show 2017 w Radomiu. Pięć osób w szpitalu, zaginione dzieci!

Gwałtowna burza przeszła nad Radomiem, gdzie odbywają się pokazy lotnicze Air Show 2017 w Radomiu. Nie wszyscy zdążyli przed nią uciec, są zagninione dzieci. Pokazy są przerwane, trwa porządkowanie terenu lotniska.

Na lotnisku w Radomiu trwają największe w Polsce pokazy lotnicze Air Show 2017. Możliwość przejścia przelotnego deszczu a nawet burzy zapowiadano już od rana. Nawałnica nadciągnęła nad lotnisko ok. godz. 14.30. Zerwał się silny wiatr, po lotnisku latały plastikowe krzesła i stoliki, przewracały się parasole na betonowych podporach. Z lin mocujących zerwał się duży balon Polskiej Grupy Zbrojeniowej, została nim uderzona kobieta. Z urazem głowy została zabrana przez pogotowie ratunkowe do szpitala.

Do szpitala trafiły jeszcze cztery inne osoby, ale jak informuje kpt. Magdalena Busz, rzeczniczka Air Show 2017 w Radomiu, miały one drobne urazy, zostały zabrane w celu diagnostyki.

W momencie, kiedy nadciągnęła burza, na lotnisku mogło być ponad 50 tysięcy ludzi.

W czasie nawałnicy do Policyjnego Punktu Informacji trafiło kilkanaście zaginionych dzieci, które zgubiły się, kiedy tysiące ludzi masowo szukało schronienia. Dzieci czekają na rodziców.

Zaraz po tym, jak zerwał się wiatr, zaczął padać deszcz. Wielu widzów schowało się pod namiotami np. z piwem, a także w przenośnych toaletach, ale nie wszystkim się udało. Ludzie uciekali przed deszczem w popłochu.

Air Show 2017 w Radomiu zostały przerwane, najpierw do godz. 15, ale przerwa została przedłużona. Trwa porządkowanie płyty lotniska, a także kontrola pasa startowego. Żeby wznowić loty, trzeba dokładnie wszystko sprawdzić. Nie wiadomo, czy zostanie zrealizowany pełny zaplanowany program, a było w nim wiele atrakcji, min. występy grup akrobacyjnych Orlik Team, Żelazny i Biało-Czerwone Iskry, pokazy F-16 i Su-22, a także niezwykłe podniebne opisy w wykonaniu Artura Kielaka i Macieja Pospieszyńskiego, pilotów Aeroklubu Polskiego. Na pewno wiadomo, że za jakiś czas pokazy zostaną wznowione.

Komentatorzy bez przerwy czytają ogłoszenia o zgubionych na lotnisku przedmiotach, m.in. kartach płatniczych, rodzicie zgubili się też z jednym dzieckiem, ale jest ono pod opieką policjantów.

http://radom.wyborcz...ny-krzesla.html

• 0

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nigdy nie zrozumiem czemu ludzie lekceważą burzę. Ile razy słyszałem np "ee ja idę, przecież nie pada, tylko grzmi", albo "co ty się burzy boisz? Haha". Strasznie żenujące zachowanie i powiem szczerze, że bardzo mnie irytuje, ale z drugiej strony takich ludzi mi po prostu nie szkoda. Nie oszukujmy się, burza to najbardziej niebezpieczne zjawisko jakie możemy spotkać w naszym rejonie. Tu nie ma wulkanów, nie ma trzęsień ziemi(pomijam te kopalniane), u nas to właśnie burza jest najgorszym zjawiskiem, najbardziej zagrażającym życiu.

Ja zawsze sprawdzam ostrzeżenia burzowe, jeśli w jakiś dzień zapowiadają silne burze to nie ma najmniejszej szansy, żebym dał się wyciągnąć na jakiś wypad do lasu, na pole, czy nad wodę. Nawet jeśli mam jechać do pracy i nadciągnie silna burza to po prostu dzwonie i mówię, że będę później, bo wyjście w środku silnej burzy to zwyczajnie realne ryzyko utraty życia. Zawsze podczas burzy zachowuje podstawowe zasady bezpieczeństwa, czyli zamykanie okien, wyłączanie urządzeń elektrycznych, itp i nie jest to żaden strach przed burzą na zasadzie, że boję się grzmotów czy błysków, tylko zdrowy rozsądek i co najwyżej strach przed utratą życia.

Ps. Błagam, tylko bez dziecinnego argumentu: "większa szansa, że Cię auto przejedzie niż trafi piorun".

• 3

Hardy.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Również wolę bezpieczeństwo, nawet kosztem głupich dogadywań i podczas burzy, także wyłączam sprzęty podłączone do prądu. W dzieciństwie, zlekceważyłem raz ten problem, rodzice ostrzegali ale burza była słaba, grałem wtedy na Amidze w bodaj Turrican 2, wszystko było ok, aż nagle mi ekran skoczył w monitorze, po chwili ryknął, taki grzmot, że uciekłem z pokoju. :D

• 1

Zaciekawiony.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Niektóre miejscowości w gminie Czersk, aż do dziś pozostają bez prądu po nawałnicy z 11 sierpnia. Prąd ma zostać włączony dopiero 31 sierpnia:

http://czersk.pl/har...i-elektrycznej/

• 0

Nick.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Korea Płn. wystrzeliła ok. godz. 6 czasu lokalnego (ok. godz. 23 w poniedziałek w Polsce) pocisk rakietowy, który przeleciał nad drugą co do wielkości japońską wyspą Hokkaido. Następnie rozpadł się na trzy części i wpadł do Pacyfiku w odległości 1180 km od przylądka Erimo w południowo-wschodniej części Hokkaido.

Żaden z elementów pocisku nie spadł na terytorium Japonii. Rakieta przeleciała ponad 2700 km.

http://wiadomosci.on...zerpane/l9qwm3k

Szef Pentagonu: na zagrożenie dla USA, sojuszników odpowiemy militarnie

Szef Pentagonu James Mattis powiedział, że zagrożenie dla USA lub ich sojuszników ze strony Korei Płn. spotka się z "potężną odpowiedzią militarną", która będzie "skuteczna i druzgocąca". Dodał, że USA nie rozważają "całkowitego zniszczenia" Pjongjangu.

Szef Pentagonu rozmawiał z dziennikarzami w Białym Domu po spotkaniu z prezydentem USA Donaldem Trumpem, który zwołał naradę swojej ekipy ds. bezpieczeństwa narodowego w związku z północnokoreańską próbą atomową.

Mattis wyjaśnił, że USA "mają wiele opcji militarnych" w tej sytuacji, a prezydent chciał zostać poinformowany o każdej z nich. Dodał, że Waszyngton nie rozważa "całkowitego zniszczenia jakiegoś kraju, a dokładnie Korei Północnej. Ale, jak mówiłem, mamy wiele opcji, by tego dokonać".

Podkreślił, że USA mają zdolność obrony swego terytorium oraz sojuszników przed każdym atakiem.

http://wiadomosci.on...itarnie/46x52zw

Użytkownik Nick edytował ten post 03.09.2017 - 22:57

• 0

Nick.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

1b7df7205d580e00.jpg

Amerykanka Peggy Withson właśnie przeszła do historii. W sobotę razem z Rosjaninem Fiodorem Jurczikinem i jej rodakiem Jackiem Fischerem wróciła bezpiecznie na Ziemię z trwającej prawie 300 dni misji na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Została tym samym Amerykanką z rekordowym czasem przebywania poza Ziemią - w ciągu ostatniej tylko misji spędziła w kosmosie 288 dni, a łącznie w swojej karierze astronautki - 665 dni.

To więcej niż wszystkie inne astronautki, które przebywały kiedykolwiek na pokładzie Stacji.

Tylko jeden Amerykanin - Scott Kelly, był w kosmosie dłużej niż Withson. Brał udział w szeroko zakrojonym eksperymencie - jego ostatnia misja trwała aż 340 dni.

AP zebrała wszystkie rekordy, które pobiła Withson, wykonując ostatnią misję: została najstarszą astronautką w kosmosie (ma 57 lat), zaliczyła rekordową liczbę spacerów w kosmosie - 20 i jest pierwszą kobietą, która dowodziła Międzynarodową Stacją Kosmiczną dwukrotnie.

Withson jest badaczką - biochemikiem i wielką miłośniczką eksploracji kosmosu. Pierwotnie miała wrócić na Ziemię w czerwcu, po 6 miesiącach spędzonych na orbicie, ale gdy okazało się, że w Sojuzie lecącym we wrześniu zwolniło się jedno miejsce, zdecydowała, że zostaje kolejne trzy miesiące.

Gdy Whitson, Jurczikin i Fischer opuszczali pokład Międzynarodowej Stacji Kosmicznej, mieli łącznie na koncie 1474 dni spędzonych poza Ziemią.

http://businessinsid...cej-dni/2ery5lc

• 0

Urgon.
  • Tematów: 9
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

AVE...

Korea Południowa wykryła sygnały, które świadczą o tym, że Korea Północna szykuje się d odpalenia kolejnej rakiety, prawdopodobnie międzykontynentalnej...
http://natemat.pl/21...ty-balistycznej
  • 0

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ciekawe co Kim chce ugrać tymi coraz agresywniejszymi zaczepkami względem USA?

• 0

asbiel.
  • Tematów: 9
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Jak co chcę ugrać. On wyśmiewa USA w twarz. Tyle lat ich tolerowali a aktualnie dochodzi do sytuacji, że ich groźby przestaną go bchodzić bo wojna co z tego, że go zabije jeśli może pochłonąć za sobą miliony istnień.
  • 0

Yenisey.
  • Tematów: 32
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Po dobie poszukiwań odnaleziono zwłoki pilota, który w niewyjaśniony sposób wypadł ze śmigłowca podczas pokazów lotniczych. Drugi pilot, który był w kabinie, gdy się odwrócił, zobaczył tylko otwarte drzwi i puste siedzenie kolegi. 

Do wypadku doszło w niedzielę(03.09.2017r.), kiedy śmigłowiec AW-109 belgijskiego wojska brał udział w pokazach lotniczych. Przewoził grupę skoczków spadochronowych. Drugi pilot wstał ze swojego fotela i przeszedł do kabiny ładunkowej, żeby pomóc im wyskoczyć. Według jego relacji, kiedy skoczkowie już wyskoczyli, obrócił się w kierunku kokpitu i ku swojemu przerażeniu zobaczył, że fotel jego kolegi jest pusty, a drzwi obok szeroko otwarte. Szybko wskoczył na swoje miejsce, przejął kontrolę nad maszyną i niedługo później bezpiecznie wylądował nią w bazie. W momencie zniknięcia pilota, śmigłowiec znajdował się na wysokości kilkuset metrów. Jego ciało odnaleziono po ponad dobie poszukiwań w lesie w pobliżu wioski Amay niedaleko Liege. Policja podejrzewa, że mógł w ten sposób popełnić samobójstwo. (http://www.tvn24.pl/...lga,770082.html)

Użytkownik Yenisey edytował ten post 05.09.2017 - 12:29

• 0

Yenisey.
  • Tematów: 32
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

"Irma" jest już huraganem piątej kategorii w pięciostopniowej skali. Stany Floryda i Portoryko wprowadzają stan wyjątkowy.

Osiągnęła już ≥250 km/h, a ma stać się jeszcze potężniejsza.

https://www.nbcnews....sm_npd_nn_tw_ma

• 0

Zaciekawiony.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kto tu ostatnio pisał, że jeszcze nie porywają pociągów?

http://www.rmf24.pl/...zyc,nId,2440204

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych