W Berlinie otwarto wystawę „Muzeum Męczenników”. Przedstawiono na niej islamskich zamachowców z Paryża, Nowego Jorku, Moskwy jako męczenników. Obok znajdują się wizerunki m. in. św. Maksymiliana Kolbego. Autorzy chcieli pokazać współczesnego męczennika w różnych kontekstach.W galerii
Bethanien w Berlinie od dziś można oglądać wystawę „Muzeum Męczenników”. Twórcami wystawy są skandynawscy autorzy. W zeszłym roku tę samą wystawę pokazano w Danii.
Wystawa już została uznana przez niemieckie media za kontrowersyjną. Autorzy tłumaczą, że chcą w ten sposób pokazać współczesnego męczennika w różnych kontekstach. Ich zdaniem także islamscy terroryści są męczennikami, bo zginęli za swoją wiarę. Dlatego obok wizerunku polskiego świętego Maksymiliana Kolbego czy świętej Apolonii z Aleksandrii znalazły się m. in. wizerunki terrorysty Ismaela Omara Mustafy czy też zamachowca Mohammeda Atty. Pilotował on 11 września 2001 r. jeden z samolotów uderzających w wieże World Trade Center w Nowym Jorku.
Dokad zmierza swiat? Skad biora sie tacy ludzie?
Terrorysci jak Ismail Omar Mostefai czy Mohamed Mohamed el-Amir Awad el-Sayed Atta przedstawieni jako... bohaterowie swojej religii, jako meczennicy. Na wystawie w muzeum w miescie zaledwie kilka setek kilometrow od mojego domu. To przerazajace w jaki sposob niektorzy ludzie mysla i w jakim kierunku zmierzaja. W sumie nie mam slow. Tzn. mam, ale gdybym wyrazil moje wlasciwe zdanie to zapewne wylecialbym z forum. Bo chyba nie mialbym litosci jak Hitler. I to absolutnie nie w stosunku do muzulmanow, bynajmniej.
@Edit
@Maska racja, bohaterowie, sluszna uwaga.
Użytkownik Master Zgiętonogi edytował ten post 02.12.2017 - 15:00