Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wiadomości z kraju i ze świata

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3259 odpowiedzi w tym temacie

Gaiuss.
  • Tematów: 10
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

"Litwo! Ojczyzno moja! ty jesteś jak zdrowie."

Polskie nazwiska niemile widziane na Litwie

Państwowa Komisja Języka Litewskiego nie zgodziła się, by nazwiska litewskich Polaków w litewskich dokumentach były zapisywane w formie oryginalnej. Opinia komisji praktycznie przekreśla dążenia Polaków na Litwie do prawa do poprawnego zapisu ich nazwisk.

http://www.bankier.p...ie-3195294.html

• 0

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

"Litwo! Ojczyzno moja! ty jesteś jak zdrowie."

Polskie nazwiska niemile widziane na Litwie

Państwowa Komisja Języka Litewskiego nie zgodziła się, by nazwiska litewskich Polaków w litewskich dokumentach były zapisywane w formie oryginalnej. Opinia komisji praktycznie przekreśla dążenia Polaków na Litwie do prawa do poprawnego zapisu ich nazwisk.

http://www.bankier.p...ie-3195294.html

No to mamy pretekst do wprowadzenia zielonych ludzików pod przykrywką obrony Polskojęzycznej ludności, prawda czy nie? :D

• 1

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No to mamy pretekst do wprowadzenia zielonych ludzików pod przykrywką obrony Polskojęzycznej ludności, prawda czy nie? :D

Mógłbyś sprecyzować CO wprawiło cię w tak dobry humor?

To, że "Polskojęzyczna" jak byłeś to uprzejmy określić, ludność jest sekowana w kraju, w którym żyje?

TO cię cieszy?

Tylko tyle z tej informacji wyłuskałeś? TAKA jest twoja refleksja na ten temat? Że można tam wprowadzić "zielonych ludzików"?

A jednocześnie żyły sobie wypruwasz w temacie o Ukrainie?

• 0

Daniel..
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mógłbyś sprecyzować CO wprawiło cię w tak dobry humor?

To, że "Polskojęzyczna" jak byłeś to uprzejmy określić, ludność jest sekowana w kraju, w którym żyje?

TO cię cieszy?

Tylko tyle z tej informacji wyłuskałeś? TAKA jest twoja refleksja na ten temat? Że można tam wprowadzić "zielonych ludzików"?

A jednocześnie żyły sobie wypruwasz w temacie o Ukrainie?

Naprawdę nie chcę mi się już odpowiadać na twoje czepianie się do mnie w co drugim temacie, bo i tak jak odpowiadam to ty później to ignorujesz i tak w kółko, weź sobie zaparz melisy, idź na balkon się przewietrzyć, czy coś...bo niedługo wpadniesz w taką paranoją względem mnie jak Eldar wobec ciebie...a świeże powietrze naprawdę pomaga...

• -2

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Naprawdę nie chcę mi się już odpowiadać na twoje czepianie się do mnie w co drugim temacie, bo i tak jak odpowiadam to ty później to ignorujesz i tak w kółko, weź sobie zaparz melisy, idź na balkon się przewietrzyć, czy coś...bo niedługo wpadniesz w taką paranoją względem mnie jak Eldar wobec ciebie...a świeże powietrze naprawdę pomaga...

Nie czepiam się w ciebie "w co drugim temacie" jak napisałeś, bo ostatnio, po twoim powrocie z przymusowego urlopu, zadałem ci raptem dwa pytania (DWA) - w tym temacie, w którym rozmawiamy i w drugim -  o Ukrainie - na to drugie pytanie byłeś uprzejmy odpisać, cyt.Dobrze, że kolega zwrócił Ci uwagę i streściłeś swój wpis, bo w ogóle nie miałem ochoty odpowiadać na tamtego tasiemca. (sic!) - bez komentarza

To po pierwsze.

Po drugie - zadałem ci proste pytanie i oczekuję prostej odpowiedzi. Bo jak się coś pisze, to powinno się to potrafić uzasadnić. A jeżeli się tego nie potrafi, to lepiej nie pisać nic.

Ponawiam pytanie.

CO rozbawiło cię w informacji Gaiussa do tego stopnia, że spuentowałeś ją w taki, a nie inny sposób (oczywiście, poza tym, że informację ta podał Gaiuss, którego traktujesz jako oponenta ze względu na jego poglądy w sprawie Ukrainy?

Po trzecie.

Nie życzę sobie w dyskusji zwrotów cyt. weź sobie zaparz melisy, idź na balkon się przewietrzyć, czy coś.. Nie od ciebie. Na tym forum obowiązuje pewien kanon dyskusji. Wymuszający jej poziom.

Jeżeli nie potrafisz mu sprostać i odpowiedzieć na zadane pytanie, to zastanów się czy w ogóle odpowiadać.

Wszelkie uwagi personalne schowaj sobie do kieszeni albo zastosuj zaproponowaną przez siebie procedurę.

• 1

Gaiuss.
Reputacja

Napisano

Doprawdy?

bo niedługo wpadniesz w taką paranoją

Jeżeli ktoś nie ma nic mądrego do powiedzenia w danej sprawie to po prostu się nie wypowiada.

Lecz nie, ty natomiast musisz walnąć jakimś arcyciekawym tekstem a następnie odwracać kota ogonem i atakować inne osoby wyimaginowanymi argumentami.

Już nie po raz pierwszy Litwini wykazali się czymś takim, nie pierwsza i nie ostatnia akcja zapewne od ich strony.

Ciekawi mnie jednak co robi nasz MSZ w takiej sprawie?

MSZ który powinien bronić Polaków za granicami. 

Rozumiem jednakże, że to ich kraj i mogą robić co im się podoba, jednak czy Polacy w Anglii czy też Niemczech, również muszą zmieniać pisownię swoich nazwisk?

Użytkownik Gaiuss edytował ten post 05.09.2014 - 21:31

• 1

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

• Tematów: 84
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Rozumiem jednakże, że to ich kraj i mogą robić co im się podoba, jednak czy Polacy w Anglii czy też Niemczech, również muszą zmieniać pisownię swoich nazwisk?

Nasze MSZ coś kiedyś zrobiło? Oni tam pokrzyczeć mogą co najwyżej.

Użytkownik Ostrzewtlumie edytował ten post 05.09.2014 - 22:20

• 0

Daniel..
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Doprawdy?

bo niedługo wpadniesz w taką paranoją

Jeżeli ktoś nie ma nic mądrego do powiedzenia w danej sprawie to po prostu się nie wypowiada.

Lecz nie, ty natomiast musisz walnąć jakimś arcyciekawym tekstem a następnie odwracać kota ogonem i atakować inne osoby wyimaginowanymi argumentami.

Już nie po raz pierwszy Litwini wykazali się czymś takim, nie pierwsza i nie ostatnia akcja zapewne od ich strony.

Przecież właśnie dokładnie Ty tak robisz, że odwracasz kota ogonem.

To, że Litwini nie lubią Polaków to chyba nic nowego, prawda? Przy wyborze Tuska na stanowisko RE, tylko przedstawicielka Litwy wstrzymała się od głosu. To, że mniejszość Polska jest tam źle traktowana to też nic nowego, jak również to, że nasz rząd ma to głęboko gdzieś, a bardziej martwi się pokrzywdzonymi Ukraińcami. Litwa to taka V kolumna, dziś kupują od Nas wyrzutnie rakietowe, a w razie konfliktu by je w Nas wycelowali, cóż...

Mój pierwszy wpis był ironiczny, ale jest w nim trochę racji, bo gdyby w Polsce rządził ktoś pokroju putina to na Litwie pojawiłyby się już "białoczerwone ludziki". Z jednej strony jest to napisane prześmiewczo, a z drugiej jest to ukazanie Polskiej bezradności(może bardziej głupoty?). Nie wiem, gdzie tam było jakieś naśmiewanie się z tych poniżanych ludzi, ale mniejsza z tym.

• 0

Daniel..
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Sąd w Moskwie nakazał aresztowanie Estończyka oskarżonego o szpiegostwo

Sąd Rejonowy w Moskwie nakazał aresztowanie obywatela Estonii Estona Kohvera zatrzymanego poprzedniego dnia przez Federalną Służbę Bezpieczeństwa (FSB) Rosji pod zarzutem szpiegostwa, nielegalnego posiadania broni i nielegalnego przekroczenia granicy.

Według FSB Kohver, funkcjonariusz estońskiej służby bezpieczeństwa, został zatrzymany na terytorium Federacji Rosyjskiej, w rejonie Pskowa. FSB twierdzi, że miał przy sobie pistolet Taurus z nabojami, gotówkę wartości 5 tys. euro, specjalistyczny sprzęt do potajemnego nagrywania audio i instrukcje dotyczące zbierania informacji wywiadowczych. FSB podała, że wszczęto przeciw niemu śledztwo.

Informując o zatrzymaniu Kohvera, FSB oświadczyła, że zapobiegła tajnej operacji estońskiej służby bezpieczeństwa na terytorium Rosji.

Estońska Służba Bezpieczeństwa Wewnętrznego zaprzeczyła twierdzeniom FSB, jakoby Kohver został zatrzymany na terytorium Rosji. Tallin utrzymuje, że incydent wydarzył się w pobliżu punktu kontrolnego Luhamaa na granicy estońsko-rosyjskiej.

Estoński funkcjonariusz pełnił obowiązki oficjalne, związane z zapobieganiem przestępczości transgranicznej. Napastnicy, którzy użyli wobec niego siły fizycznej i zagrozili mu bronią, przybyli z terenu Rosji. Strona estońska twierdzi również, że przed porwaniem doszło do zakłócenia operacyjnej łączności radiowej. Użyto też granatu dymnego "z kierunku Rosji".

W związku z incydentem estońskie MSZ wezwało ambasadora Rosji w Tallinie Jurija Mierzlakowa. Szef estońskiej dyplomacji Urmas Paet podkreślił, że Estonia oczekuje od Rosji zapewnienia wszelkiego rodzaju pomocy i współpracy przy wyjaśnianiu tej sprawy i zapewnieniu powrotu estońskiego obywatela do kraju.

Rosja dalej gra na nosie NATO, ciekawe jak daleko posunie się putin, mam tylko nadzieję, że nie będziemy musieli niedługo rozpoczynać tematu "Rewolucja w Estonii - dyskusja".

• 0

#280 Gość_osiris

Gość_osiris.
  • Tematów: 0

Napisano

Za TVN24:

Pis bierze wszystko!

Maria Koc i Izabela Kloc z PiS zwyciężyły wyborach uzupełniających do Senatu - oficjalnie poinformowała Państwowa Komisja Wyborcza. Z danych na stronie PKW wynika też, że mandat senatora zdobędzie inny kandydat PiS - Jarosław Rusiecki, ale PKW oficjalnie jeszcze tego nie potwierdziła.

http://www.tvn24.pl/...u,466044,s.html

A sondaże jak zawsze swoje czyli, że PO na prowadzeniu.

I tak będzie do wyborów - czyli walcowanie mózgów (ale na szczęście tylko podatnych na socjotechniczne sztuczki osobników)

• 0

Robakatorianin.
  • Tematów: 41
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tak mnie naszło po tej całej puli zmian w naszym rządzie i roszadach w UE...

Tak se gdybam-nasi politycy mogą wiedzieć że ich podsłuchali i nie obronią się przed zarzutami a w konsekwencji skazaniem w naszym kraju. Jeżeli nasz polityk zajął stanowisko w UE a dopiero później został skazany to automatycznie zostanie z niego usunięty? Te posady w UE mają jakieś immunitety chroniące ich przed skazaniem?

• 0

Daniel..
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tak mnie naszło po tej całej puli zmian w naszym rządzie i roszadach w UE...

Tak se gdybam-nasi politycy mogą wiedzieć że ich podsłuchali i nie obronią się przed zarzutami a w konsekwencji skazaniem w naszym kraju. Jeżeli nasz polityk zajął stanowisko w UE a dopiero później został skazany to automatycznie zostanie z niego usunięty? Te posady w UE mają jakieś immunitety chroniące ich przed skazaniem?

Tusk jest dla nich idealnym wyborem, więc w życiu z niego nie zrezygnują. Poza tym są immunitety i ochrona.

• 0

Robakatorianin.
  • Tematów: 41
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Poza tym są immunitety i ochrona.

Właśnie-czy tamtejszy immunitet chroni tutejszych przestępców czy też chroni ich przed stawianiem im zarzutów? 

• 0

Gaiuss.
Reputacja

Napisano

Zbrodnicza niefrasobliwość, a może coś więcej… Granica z Niemcami strzeżona pilnie. Wschód opustoszały

Tym bardziej dziwi więc analiza, prezentowana przez autorów programu. Okazuje się, że nie tylko struktura armii jest w Polsce patologiczna (zgodnie z szacunkami na jednego dowódcę przypada 0,9 szeregowego!), ale fatalna jest też struktura terenowa polskich wojsk.
Okazuje się, że Polska traktuje wschodnią część kraju w sposób zupełnie niepoważny. To może się skończyć oddaniem wschodniej części kraju niemal za bezcen w sytuacji zagrożenia.

http://wpolityce.pl/...hod-opustoszaly

Ciekawą rzeczą jaką dzisiaj zaaobserowawałem był przelot dwu silnikowego samolotu który zdecydowanie różnił się od przelów pasażarskich które widzę codziennie.

Co było w nim takiego dziwnego?>

Otóż to, iż jego spaliny nie pozostawały w powietrzu jak to zwykle bywa ale szybko znikały + zwiększona prędkość przelotu jakiej wcześniej nie widziałem.

Sporo samolotów przelatuje w mojej okolicy< Białystok > ale przelot który dzisiaj widziałem był zupełnie czymś innym.

• 0

Daniel..
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zbrodnicza niefrasobliwość, a może coś więcej… Granica z Niemcami strzeżona pilnie. Wschód opustoszały

Ciekawą rzeczą jaką dzisiaj zaaobserowawałem był przelot dwu silnikowego samolotu który zdecydowanie różnił się od przelów pasażarskich które widzę codziennie.

Co było w nim takiego dziwnego?>

Otóż to, iż jego spaliny nie pozostawały w powietrzu jak to zwykle bywa ale szybko znikały + zwiększona prędkość przelotu jakiej wcześniej nie widziałem.

Sporo samolotów przelatuje w mojej okolicy< Białystok > ale przelot który dzisiaj widziałem był zupełnie czymś innym.

Ciekawe, bo nie dłużej niż 30min temu wrzuciłem artykuł, w którym jest napisane zupełnie coś innego - że najlepiej strzeżonym terenem w kraju jest właśnie płn-wsch z powodu Obwodu Kaliningradzkiego, a wojska są gotowe na tyle, by dotrzeć pod granice w ciągu 48h.

Z tym samolotem sugerujesz, że ruskie nas trują chemtrailsami? :D

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych