Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wiadomości z kraju i ze świata

• Please log in to reply
3259 replies to this topic

Cait Sith.
  • Tematów: 159
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ja czytałam, że ma być podobny rajd, tylko samochodowy.

Trzeci będzie czołgami ? :D

Najpierw wyślą do nas te nocne wilki, a potem w ich obronie przyślą ze dwa konwoje humanitarne. :D

Ze dwa? Z 12 :D

• 0

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A tymczasem w Kijowie:

Dzisiaj

Ukraina: dziennikarz Ołeś Buzina zastrzelony w Kijowie

Ukra­iń­ski pi­sarz i dzien­ni­karz, były re­dak­tor na­czel­ny ga­ze­ty "Sie­god­nia", Ołeś Bu­zi­na, zo­stał za­strze­lo­ny w Ki­jo­wie - po­da­je "Ukra­iń­ska Praw­da". We­dług pierw­szych in­for­ma­cji, od­da­no w jego kie­run­ku czte­ry strza­ły. Bu­zi­na był znany z pro­ro­syj­skich po­glą­dów.

(...)

Ołeś Buzina był znanym ukraińskim pisarzem i publicystą. W ostatnim czasie niejednokrotnie krytykował władze kraju. Z gazety "Siegodnia" odszedł na znak protestu.

"Nie zgadzałem się na cenzurę w tej gazecie, w której pracowałem. U nas, zgodnie z poleceniem z góry (z grupy medialnej »Ukraina«), która stoi ponad redakcją i ponad redaktorem naczelnym, nie wolno krytykować »świetlanej postaci« premiera Arsenija Jaceniuka, o czym dowiedziałem się zaraz po objęciu funkcji. On jest NIETYKALNY, z czym się nie zgadzam. To taka »redakcyjna polityka«. Ale prowadzić jej nie miałem ochoty" - pisał na swojej stronie internetowej.

(...)

źródło

Wczoraj

W Kijowie zastrzelono Ołeha Kałasznikowa byłego deputowanego partii Janukowycza

W Ki­jo­wie za­strze­lo­no wie­czo­rem Ołeha Ka­łasz­ni­ko­wa, by­łe­go de­pu­to­wa­ne­go Par­tii Re­gio­nów oba­lo­ne­go w ubie­głym roku pre­zy­den­ta Ukra­iny Wik­to­ra Ja­nu­ko­wy­cza. Jest to już siód­ma od po­cząt­ku roku śmierć waż­ne­go człon­ka jego obozu.

(...)

źródło

a także w ciągu ostatnich trzech miesięcy

Seria morderstw na Ukrainie. Czy stoi za nimi oligarcha Achmetow?

(...)

Ukraińskie władze nie chcą ujawniać szczegółów zarówno śmieci Mielniczuka, jak i „samobójstw” siedmiu innych funkcjonariuszy publicznych, związanych z Partią Regionów. Zasłaniają się tajemnicą państwową. Jak ustalił amerykański „Newsweek”, cztery spośród wcześniejszych zdarzeń mogą mieć zmienioną kwalifikację i być rozpatrywane jako zabójstwa. W pozostałych przypadkach brakuje dowodów, dlatego prokuratura zamknie sprawy.

(...)

Czy tajemnicze śmierci uda się wyjaśnić? Ukraiński wymiar sprawiedliwości nie należy do najskuteczniejszych i najbardziej przejrzystych. Prokuratorzy, badający sprawy samobójstw i zabójstw, chodzą w markowych garniturach i jeżdżą Porsche, BMW i Land Roverami, choć ich pensje to oficjalnie tylko 400 euro miesięcznie – zwraca uwagę amerykański „Newsweek”. Skąd płyną pieniądze? Nie wiadomo. Wiadomo jednak, że w śledztwach dotyczących samobójstw w grę wchodzą olbrzymie pieniądze. A to nie wróży, żeby sprawy te miały zostać wyjaśnione w najbliższym czasie.

(...)

źródło

edit:

Petro Poroszenko o zabójstwach: to woda na młyn naszych wrogów

Pro­wo­ka­cją i "wodą na młyn wro­gów" Ukra­iny na­zwał pre­zy­dent Petro Po­ro­szen­ko za­bój­stwa dwóch osób zna­nych z pro­ro­syj­skich po­glą­dów. Za­żą­dał szyb­kie­go i przej­rzy­ste­go śledz­twa w spra­wie tych gło­śnych za­bójstw.

(...)

Szef państwa żąda od organów ścigania jak najszybszego przeprowadzenia śledztw. Ukraińcy powinni być informowani o ich przebiegu. Zdaniem Petra Poroszenki zabójstwa to prowokacje mające na celu destabilizację sytuacji wewnętrznej i dyskredytację miejscowych polityków.

(...)

źródło

ekhm...

Użytkownik pishor edytował ten post 16.04.2015 - 16:49

• 0

Wilkołak.
  • Tematów: 26
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

"To, co Stany Zjednoczone przez dziesięciolecia robiły w Ameryce Południowej, sadzając na fotele dyktatorskie „goryli”, powtórzyło się na Ukrainie. Chcieliście do Europy – trafiliście do Hondurasu."

Cytat z Ołeś Buzina.  

• 1

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Co to się wyrabia...

Pierwszy "nawrócony"?

Gen. Waldemar Skrzypczak: zrozumiałem, że Ukraina nie liczy się z Polską

Wy­co­fu­ję się ze wszyst­kie­go, co po­wie­dzia­łem na temat Ukra­iny. Zro­zu­mia­łem, że Ukra­ina zu­peł­nie nie liczy się z Pol­ską - stwier­dził gen. Wal­de­mar Skrzyp­czak w roz­mo­wie z "Dzien­ni­kiem Ga­ze­tą Praw­ną". Ge­ne­rał od­niósł się do usta­wy przy­ję­tej przez ukra­iń­ską Radę Naj­wyż­szą.

W ubiegłym tygodniu ukraiński parlament przyjął ustawę, która uznaje prawny status uczestników walk o niezależność kraju w XX wieku, w tym członków Ukraińskiej Armii Powstańczej (UPA). Waldemar Skrzypczak stwierdził w wywiadzie udzielonym "Dziennikowi Gazecie Prawnej", że ten krok zmusza go do wycofania się ze stanowiska wspierającego Ukrainę. - Ukraina pokazuje, gdzie ma nasze wsparcie, gdzie ma rzeź wołyńską.

(...)

źródło

• 3

Gaiuss.
  • Tematów: 10
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

rzeź wołyńską.

Nie mów o wołyniu bo zaraz się zlecą obrońcy ukrainy i będą ci mówić dlaczego jesteś w błędzie. 

• 1

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Sytuacja gospodarcza w Rosji okiem redaktora "Newsweeka":

http://swiat.newswee...y,361130,1.html

• 1

ajscha.
  • Tematów: 0
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

kasacja.gif

ostrzezenie.gif

Ludzie, czy Wy nie potraficie pojąć, że polityka jest tutaj zabroniona? Ileż razy można to samo powtarzać?

Kronikarz

• 0

NTM.

Nie dotykaj mnie...

• Tematów: 6
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Nigel Farage jako przyszły premier UK. Nie powiem, chciałbym zobaczyć takie sondaże ^^

• 0

ajscha.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Gen. Skrzypczak: odwołuję wszystko, co mówiłem na temat Ukrainy - ona nie liczy się z Polską

W wywiadzie opublikowanym na portalu gazetaprawna.pl były wiceminister obrony generał Waldemar Skrzypczak stwierdził, że po uchwaleniu przez ukraiński parlament ustawy gloryfikującej UPA wycofuje się ze wszystkiego co wcześniej mówił na temat udzielania wsparcia Ukrainie.

W trakcie rozmowy przypomniano generałowi, że długo był zwolennikiem udzielenia Ukrainie pomocy wojskowej. Teraz zdecydowanie się z tego wycofał:

„Wycofuję się ze wszystkiego, co powiedziałem na temat Ukrainy, na temat wsparcia tego kraju”.

Zmianę zdania tłumaczył uchwaleniem przez ukraiński parlament ustawy gloryfikującej UPA w dniu wizyty prezydenta Komorowskiego.

„W tym momencie zrozumiałem, że Ukraina zupełnie nie liczy się z Polską. To, co się stało na Wołyniu, rzeź 100 tys. Polaków przez UPA trzeba mieć z tyłu głowy”.

Powiedział, że jego wuj został zamordowany przez UPA –przybity „widłami do drzwi stodoły”.

„Ich bestialstwo przekracza ludzką wyobraźnię. Hitlerowscy Niemcy tego nie wymyślili, co robili Ukraińcy. Siekierami rąbali ludzi” – powiedział Skrzypczak.

Przypomniał także, że do pierwszych mordów na Polakach dochodziło już we wrześniu 1939 roku:

„Mało kto o tym wie, a jak ktoś wie, to i tak nieczęsto mówi, że kiedy nasi żołnierze wycofywali się do Węgier i Rumunii, byli napadani przez zbrojne bandy ukraińskie”.

„Zastanawiam się, na czym prezydent Poroszenko buduje przyszłość Ukrainy. Na krwiożerczym nacjonalizmie? Straszne to”.

Jego zdaniem „Ukraińcy powinni wyzbyć się nacjonalizmów”, zaś bez tego współpraca z naszym krajem „będzie bardzo trudna, a w zasadzie niemożliwa”.

Generał Skrzypczak przyznał, że polscy politycy zasadniczo nic nie mówią na ten temat, gdyż wcześniej zadeklarowali Ukraińcom wsparcie.

„A Ukraina pokazuje, gdzie ma nasze wsparcie, gdzie ma rzeź wołyńską”.

Jego zdaniem polscy politycy „w większości żyją złudzeniami” i „nie podejmują żadnej decyzji, która mogłaby być nawet w minimalnym stopniu kontrowersyjna”.

Według byłego wiceszefa MON w obliczu rosyjskiej polityka Polska powinna porozumieć się z krajami skandynawskimi, przede wszystkim z Finlandią.

„Finlandia ma ten sam problem co my. Graniczy z Rosją i armię ma podobną do naszej. Mówię też o wyposażeniu.

Wspólna misja Polski, Finlandii, Danii, Szwecji to jest siła i niech się Rosjanie boją”.

Przypomniał, że mówi na ten temat już od dwóch lat, jednak jego koncepcja nie znajduje zrozumienia.

Ma pan pistolet w domu?

Nie, pozbyłem się. Jestem ojcem niespełna sześcioletniej dziewczynki, różne rzeczy się mogą wydarzyć. Po co trzymać broń w domu?

Dla bezpieczeństwa.

Wystarczy, że mam kilka szabel. Naostrzonych. Myśli pani, że ktoś chciałby mnie odpalić? Obcy mnie nie odpalą. Tylko swoi mogą. I jak będą chcieli, to i tak to zrobią. Chociaż ci swoi to też obcy, ludzie dziwnego pokroju. Fakt, że po naszym kraju tak hula FSB, świadczy tylko o tym, że Antek wszystko zniszczył.

http://www.kresy.pl/...zy-sie-z-polska

Użytkownik ajscha edytował ten post 17.04.2015 - 21:09

• 0

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

„Finlandia ma ten sam problem co my. Graniczy z Rosją i armię ma podobną do naszej. Mówię też o wyposażeniu.

Wspólna misja Polski, Finlandii, Danii, Szwecji to jest siła i niech się Rosjanie boją”.

No strach się bać. Nie twierdzę, że to zły pomysł, ale czego Rosja może się obawiać mając 8000 głowic nuklearnych, a te cztery kraje wspólnie mają aż całe ZERO?

Według byłego wiceszefa MON w obliczu rosyjskiej polityka Polska

Ten fragment jest kluczowy, bo może i facet mówi ogólnie mądrze w wywiadzie, ale mówi tak, bo może, bo jest BYŁYM wiceszefem. Jestem pewien, że gdyby znowu pełnił tę funkcję to większości tego co powiedział w tym wywiadzie, by po prostu nie powiedział. Bardzo często politycy mówią to co muszą, a nie co chcą.

Co do kwestii broni to nawet mądre podejście, prócz tych szabelek.

• 0

ajscha.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Polityka jest chyba zabroniona na forum?

Tragedia z Toba sie dzieje, skoro nie odrozniasz wiadomosci od politykowania. :facepalm:

W przeciwienstwie do Ciebie i Twojej polityki w obronie banderowskiego rzadu na Ukrainie, ja podaje jak narazie tylko wiadomosci, zgodnie z tytulem watku. " Wiadomosci z kraju i ze swiata" 

• -3

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tragedia z Toba sie dzieje, skoro nie odrozniasz wiadomosci od politykowania. :facepalm:

W przeciwienstwie do Ciebie i Twojej polityki w obronie banderowskiego rzadu na Ukrainie, ja podaje jak narazie tylko wiadomosci, zgodnie z tytulem watku. " Wiadomosci z kraju i ze swiata" 

Po pierwsze ja nie bronię żadnego banderowskiego rządu, chyba nawet słowa o nim nie napisałem, więc przestań kłamać. Wypowiadam się tylko w kontekście konfliktu. Po drugie Twoje ostatnie "wiadomości z kraju" to czysta polityka, dotycząca rządu, premiera, partii politycznych, itp.

• 0

ajscha.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Po pierwsze ja nie bronię żadnego banderowskiego rządu, chyba nawet słowa o nim nie napisałem, więc przestań kłamać. Wypowiadam się tylko w kontekście konfliktu. Po drugie Twoje ostatnie "wiadomości z kraju" to czysta polityka, dotycząca rządu, premiera, partii politycznych, itp.

Ty chyba na pomrocznosc jasna zapadles ? 

Wszyscy ktorzy Ci nie pasuja z wypowiedzia lub podana wiadomoscia beda dla ciebie uprawiali polityke, pomimo ze tylko podaja informacje ?

Wez sie chlopie zastanow, o czym Ty mowisz.

Co do Twoich wypowiedzi o wypowiadaniu sie niby tylko o konflikcie, to niechcij abym sie zawziela i zaczela sprawdzac wszystkie Twoje wypowiedzi, bo o ile juz pamietam to byly w nich polityczne krytyki w strone  Rosji i polityczne wychwalanie USA. 

Wiec nie kus losu, zwlaszcza na forum paranormalne.

edit: wlasciwie to jak dla mnie wszystkie tematy o polityce powinny zniknac z tego forum, paranormalne powinno byc tylko dla tych ktorzy zajmuja sie zjawiskami paranormalnymi. 

Użytkownik ajscha edytował ten post 17.04.2015 - 21:49

• -1

Lupus28.

¯\_(ツ)_/¯

• Tematów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

W regulaminie jest napisane jasno: "Zabronione jest poruszanie jakiejkolwiek tematyki związanej z polityką". Wiadomości polityczne też chyba pod to podchodzą.

• 0

#465 Gość_critter☆

Gość_critter☆.

Napisano

Wycofuję się ze wszystkiego, co powiedziałem na temat Ukrainy, na temat wsparcia tego kraju.

W tym momencie zrozumiałem, że Ukraina zupełnie nie liczy się z Polską. To, co się stało na Wołyniu, rzeź 100 tys. Polaków przez UPA trzeba mieć z tyłu głowy.

Niezależnie czy powiedział to bo chciał czy bo musiał, powiedział prawdę. Czekoladowy rząd na ukrainie doprowadził do powstania kolejnych oligarchów i eskalacji konfliktu. Najbardziej cierpią oczywiście cywile nie tylko z uwagi, że wszelka kasa idzie na wojną ale dlatego, że w cywili walą zarówno Separatyści jak i armia Ukraińska. Potem zrzucają winę na siebie nawzajem. O braku zmian w gospodarce i ekonomii kraju nawet nie wspominam. W 2014 roku do Polski przyjechało aż 359 tys Ukraińców z tego co słyszałem więc to tyle jeśli chodzi o reformy na ukrainie...

Jak w ogóle można wspierać kraj dla którego zbrodniarze wojenni, którzy mordowali polaków i dzieci na drzewach wieszali jak drogowskazy, są bohaterami... paranoja, głupota i ślepota.

Użytkownik ✪Critter edytował ten post 17.04.2015 - 21:59

• 2

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych

Google (1)