Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wiadomości z kraju i ze świata

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3259 odpowiedzi w tym temacie

Steven.
  • Tematów: 1
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Ja od dziecka nauczylem sie tego zeby wszystko sprawdzac, chociaz nawet brzmialoby to racjonalnie i prawidlowo,

z czasem zauwazam ze wszystkie informacje dookola to stek bzdur, trzeba brac poprawke zawsze na motywacje i cel wypowiedzi.

Obecne czasy cechuje ciagla walka medialna i informacyjna, walka grup i srodowisk, zawsze chodzi o pieniadze i zysk dla siebie kosztem innych. Tak samo w zyciu prywatnym czesto ulegamy iluzjii i nazwijmy to "propagandzie"

Nalezy nie tylko twardo po ziemi stapac, ale miec wlasne zdanie, krytycyzm to postawa ktora wybawia nieszczesnikow z rak praczo mózgów

A takimi mogą być roznego rodzaju Koscioly, ruchy religijne, sekty, znajomi wokol nas, lokalne, regionalne, panstwowe czy swiatowe media...

Wszystko musi Ciebie dotyczyc i musisz poczuc sie w obowiazku, niezwykle skuteczna metoda to wlasnie czynienie zla w obawie przed wiekszym zlem.

Tacy ludzie wypaczeni postrzegania przyklad "Trzynastka" wznosza glosne idee ktore niezwykle sluza jej Panom, tym ktorym zalezy na tym by jak najwieksza ilosc osob takie idee glosila, niestety sama przyczynia sie do rozkladu tego panstwa, mimo to bedzie wybielac Polska histrie ktora nie jest biała....

Jak sie koncza argumenty takim ludziom  to sa juz przygotowani na manipulacje, nawiedzony/nawiedzona straszy wtedy ze inni robia zle np wybielaja swoja historie i ze jesli i my nie zaczniemy to stoimy na straconej pozycjii... a wiec probuje angazowac energie ludzka tania manipulacja... a przeciez dobra w tym nie jest i jest normalna persona... co dopiero mowic o mass mediach, dzialaniach partyjnych czy wzorcach myslenia lub wyborach gdzie w gre wchodza duze pieniadze, zycie w biedzie lub bogactwie, smierc czy zycie.... tacy ludzie niestety sa pionkami systemu i martwymi horagiewkami na wietrze

Nikt niestety nie bedzie walczyl w obronie grup interesow, oraz nikt nie wmowi ludziom ze beda musieli walczyc za kraj, bo kraj jest taki jacy ludzie w nim i kto nim rzadzi, wmawianie i granie na uczuciach patryjotycznych jest zwykla manipulacja i checia wyzysku... a na koncu i tak uslyszycie ze to wina wszystkich sojusznikow, wszystkich ktorzy nie staja do walki. Wrog zewnetrzny to swietna okazja do pozbycia sie wrogow wewnetrznych, tanie intrygi jak w przedszkolu, Zosia, Krysia, Adrian i Zbysiu 

Staram sie nie ogladac dziennikow, ogolnie tv, zajmuje sporo czasu, zreszta sa komputery, laptopy, internet wiec mozna ogladac co tylko dusza zapragnie i kiedy sie chce jesli padnie tu argument o ciekawcyh filmach. Media zachodnie tez wcale tutaj nieskazitelne nie sa, tak samo sie ma sprawa w Rosjii, tym bardziej na Ukrainie.

Przecietny inteligenty czlowiek w tym czasie woli zrobic jakas ciekawa rzecz w zyciu, osiagnac jakis postep, nawiazac z kims dobre relacje, niestety dzis chca wmowic spoleczenstwu jakies zyciowe-narodowe cele, wrogów, zamknac ludzi w okreslonym systemie myslenia i postrzegania ograniczonym do miejsca urodzenia, statusu spolecznego, kultury w jakiej bylo sie wychowywanym.... a dodatkowo wmowieniu ze panuje na swiecie jedna i ta sama kultura oraz punkt odniesienia postrzegania i dazenia, z tym ze nawet narody oscienne jak np Polacy i Czesi mentalnie, kulturowo, w postrzeganiu swiata czy historii roznia sie znacznie.

Dazy sie wiec do zrobienia z czlowieka papki umyslowej, temu celowi sluzy wyimaginowany Bog, wrogie narody, wrogie religje, wrogie systemy, nielad spoleczny, anarchia, straty na gieldzie, powiazania, zalamanie ladu spolecznego i innego rodzaju kretynstwa ktore de facto nie maja racjii bytu, oczywiscie im wieksza liczba ludzi wierzy w te bzdury tym bardziej staja sie one prawdziwe, jesli ludzie uwierza ze powietrza jest malo jego cena wzrosnie. Tak wiec wybor jest prosty, albo idziesz na koncert, wieczorem na randke, popijasz sobie smacznie kawke, jestes czlowiekiem wyluzowanym ktory dazy do postepow w wlasnym zyciu i zyciu jak najlepiej albo plujesz sie z innymi, machasz flaga uni, straszysz tymi i tamtymi.

Pierwsza opcja wylacza dostep psychopatow oraz praczy mozgu na Tobie, druga opcja nie tylko oddajesz psychopatom do dyspozycjii kolejnego piona, ale takze sam stajesz sie calkiem niezlym pozbawionym mozgu manipulatorem, ktory malo wie o histori, ale szuka interesu w jakims dzialaniu w tym celu uzywa wznioslych hasel, woli boskiej, wypowiada sie za narod, ba za zmarych i histrie i nie widzi w tym nic zlego.

• -1

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

• Tematów: 84
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Sobie nocne wilki pojeździły, nie ma co.

"Nocne Wilki" jednak nie wjadą do Polski. MSZ przekazało ambasadzie Rosji notę dyplomatyczną z informacją o odmowie wjazdu do naszego kraju grupy motocyklistów, w której znajdują się przedstawiciele "Nocnych Wilków".

Resort wyjaśnia, że podstawą do podjęcia takiej decyzji był brak niezbędnych, precyzyjnych informacji dotyczących harmonogramu pobytu grupy w Polsce, dokładnych tras przejazdów oraz wskazania miejsc noclegów członków klubu. Dane te były niezbędne do zapewnienia należytego bezpieczeństwa uczestnikom rajdu odpowiedniej organizacji przedsięwzięcia.

Ponadto MSZ otrzymało od strony rosyjskiej noty w sprawie rajdu zbyt późno - mniej niż tydzień przed planowanym początkiem wydarzenia. Prośby o zgodę na wszystkie pozostałe przedsięwzięcia organizowane przez stronę rosyjską z okazji obchodów 70. rocznicy zakończenia II wojny światowej - rajd Grupy Rekonstrukcyjnej, Rajd Weteranów oraz rajd motocyklistów w ramach delegacji obwodu kaliningradzkiego do Braniewa zostały przez Polskę rozpatrzone pozytywnie.(hmmm)

MSZ: Odmowa wjazdu dla "Nocnych Wilków" nie ma charakteru politycznego :v

http://wiadomosci.ga...paign=FB_Gazeta

Użytkownik Ostrzewtlumie edytował ten post 24.04.2015 - 20:38

• 1

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To se wjadą pojedynczo - tego im nikt nie zabroni przecież.

A co do niedostarczonych papierów, to się nie dziwię.

Swojego czasu współorganizowałem w swoim mieście zlot klubu samochodowego. Jego częścią był przejazd w kolumnie przez fragment miasta - z dużego parkingu na rynek (raptem jakieś 2-3 kilometry). Autek było tylko kilkanaście, bo to niszowa marka ale ilość papierów, które musiał zaklepać do podpisania główny organizator, to była sterta i to spora (chyba przekroczyła ona ilość samochodów z tej kolumny) :D

• 0

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No i pięknie, wreszcie dobra decyzja naszego rządu. Jak chcą to potrafią.

EDIT: Żeby nie było, że tylko My tak znowu podskakujemy:

'Po przekazaniu przez polskie MSZ ambasadzie Rosji w Warszawie noty dyplomatycznej z informacją o odmowie wjazdu na terytorium Polski "Nocnym Wilkom", kolejny kraj na trasie rajdu Moskwa-Berlin mówi "nie" Rosjanom. Czeskie MSZ odmówiło właśnie rosyjskim władzom zorganizowania "pomocy" przy przejeździe "Nocnych Wilków".'

Swoją drogą to ciekawe jakby mieli przez te Czechy jechać, skoro nie mogą przez Polskę. Może przez Ukrainę? :D

Użytkownik Daniel. edytował ten post 24.04.2015 - 20:54

• 0

NTM.

Nie dotykaj mnie...

• Tematów: 6
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

http://www.bankier.p...go-3329197.html

1. Mówiąc po ludzku: akcje Banku Pocztowego trafia na giełdę papierów wartościowych, i każdy będzie mógł je kupić.

2. Wcześniej "chodziły słuchy", że PKO BP chce kupić cały bank pocztowy i go wchłonąć, tak jak wchłonęło Bank Nordeę, teraz jednak mają zamiar zmniejszyć swój udział w Banku Pocztowym, czyli zrezygnowali z tego planu.

3. Ale coś mi się nie widzi, by tak zupełnie zrezygnowali z wchłonięcia jakiegoś banku, wiec w najbliższym czasie być może, być może...

4. Co najważniejsze Bank Pocztowy chyba ma jakieś drobne problemy, skoro musi pozyskać 200 mln złotych i kasuje masę rzeczy z oferty :P

Użytkownik NTM edytował ten post 24.04.2015 - 21:18

• 0

#501 Gość_osiris

Gość_osiris.
  • Tematów: 0

Napisano

No i pięknie, wreszcie dobra decyzja naszego rządu. Jak chcą to potrafią.

Ja nie jestem taki pewny tej wiadomości.

Media przyzwyczaiły nas (jak i rząd) do tego że każdego dnia lub tygodnia dostajemy sprzeczne komunikaty na różne tematy.

• 0

NTM.

Nie dotykaj mnie...

Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Wczoraj, w wieku 93 lat zmarł Władysław Bartoszewski.

http://www.tvn24.pl/...yje,536543.html

Szkoda.

• 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To źle, że go wypuścili? Lepiej byłoby gdyby został zabity? No tak, wtedy byłby bohaterem narodowym tak jak Pilecki.

Bartoszewski to postać nadmiernie gloryfikowana. A teraz to już do przesady.
  • 0

Cmb.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

~~

Użytkownik Cmb edytował ten post 25.04.2015 - 11:09

• 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jest tak samo warte. Co ma jedno z drugim wspólnego? Jego wypuścili, a innych nie. Rozumiem, że ty na jego miejscu mając opcję wyjścia z obozu, zostałbyś tam żeby zginąć? Żeby twoje wnuki mogły się chwalić w przyszłości, że dziadek zginął w obozie Auschwitz?

W ogóle nie rozumiem tego zarzutu, jest bez sensu.

Użytkownik Wszystko edytował ten post 25.04.2015 - 10:43

• 1

Cmb.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

~~

Użytkownik Cmb edytował ten post 25.04.2015 - 11:10

• 0

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Cmb

Właśnie postawiłeś człowiekowi bardzo poważny zarzut kolaboracji i zdrady.

Póki co podpierając to twierdzenie tylko tym, że "ludzie mówią".

Nie wydaje ci się, że to jednak trochę mało?

Zarzut bycia "tylko" noszowym w powstaniu jest tak słaby, że nawet nie wart komentarza - dlatego nie będę się nad nim rozwodził.

Wróćmy do tej kolaboracji i krwi na rękach - krwi wysokiej rangi oficerów AK i ich rodzin.

Czy masz cokolwiek na poparcie tej tezy? Na przykład nazwiska / pseudonimy tych oficerów?

Skoro byli wysocy rangą, to chyba nie będzie problemu z ich wskazaniem?

Dla wyjaśnienia.

Nigdy jakoś szczególnie nie fascynowałem się postacią Bartoszewskiego i drażnił mnie nawet ten bezkrytyczny zachwyt jego osobą.

Ale pomiędzy neutralną obojętnością, czy nawet irytacją nadmiernym eksponowaniem jego zasług, czy przemyśleń, a oskarżeniem o tak poważne przewinienia jest jednak kolosalna różnica i, nie mając bardzo przekonywujących dowodów, nigdy bym się nie ośmielił postawić mu tak ciężkich zarzutów.

A zatem, skoro powiedziałeś już "A", to powiedz i "B" - karty na stół. Jakie masz dowody na poparcie tego, co napisałeś?

• 0

Cmb.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@Cmb

Właśnie postawiłeś człowiekowi bardzo poważny zarzut kolaboracji i zdrady.

Póki co podpierając to twierdzenie tylko tym, że "ludzie mówią".

Nie wydaje ci się, że to jednak trochę mało?

Zarzut bycia "tylko" noszowym w powstaniu jest tak słaby, że nawet nie wart komentarza - dlatego nie będę się nad nim rozwodził.

Wróćmy do tej kolaboracji i krwi na rękach - krwi wysokiej rangi oficerów AK i ich rodzin.

Czy masz cokolwiek na poparcie tej tezy? Na przykład nazwiska / pseudonimy tych oficerów?

Skoro byli wysocy rangą, to chyba nie będzie problemu z ich wskazaniem?

Dla wyjaśnienia.

Nigdy jakoś szczególnie nie fascynowałem się postacią Bartoszewskiego i drażnił mnie nawet ten bezkrytyczny zachwyt jego osobą.

Ale pomiędzy neutralną obojętnością, czy nawet irytacją nadmiernym eksponowaniem jego zasług, czy przemyśleń, a oskarżeniem o tak poważne przewinienia jest jednak kolosalna różnica i, nie mając bardzo przekonywujących dowodów, nigdy bym się nie ośmielił postawić mu tak ciężkich zarzutów.

A zatem, skoro powiedziałeś już "A", to powiedz i "B" - karty na stół. Jakie masz dowody na poparcie tego, co napisałeś?

Nie zarzucam mu żadnej zdrady. To, co napisałem, to czysto hipotetyczne rozważania odnośnie jego wyjścia z obozu, gdyż ludzie tak sobie ze względu na zły stan zdrowia nie wychodzili. Powtórzyłem to, co przeczytałem w wielu źródłach. Mam prawo nie wierzyć w pewne rzeczy. Jak napisałem wcześniej (ale widzę, że razi to usunę) jest sporo niedomówień względem jego osoby.

Noszowy to chyba nie żołnierz. Niedomówienie nr 1. Tytuł profesora chyba też nie został mu oficjalnie nadany. Nie będę się rozwodził, zostawię po prostu pewny artykuł dający trochę do myślenia: http://www.bibula.com/?p=33797

Jak dla mnie, oczywiście zakładając że nie obalicie w jakiś sposób tez autora, nie był on takim człowiekiem honoru za jakiego się go uważa.

@zresztą trochę się chyba zagalopowałeś, bo istnieje zasadnicza różnica między stawianiem ZARZUTÓW a powątpiewaniem. Nie napisałem wprost że ten człowiek zdradził. I nigdy tak nie myślałem. Jednak jestem przeciwny wyolbrzymianiu pewnych zasług, a już na pewno umniejszaniu w ten sposób zasług rotmistrza Pileckiego, co zrobił Wszystko ;)

Użytkownik Cmb edytował ten post 25.04.2015 - 11:24

• 0

NTM.

Nie dotykaj mnie...

Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Nie zarzucam mu żadnej zdrady. To, co napisałem, to czysto hipotetyczne rozważania odnośnie jego wyjścia z obozu, gdyż ludzie tak sobie ze względu na zły stan zdrowia nie wychodzili.

A prawda jest taka, że z pierwszego transportu do obozu wyszło całkiem sporo osób. Początkowo nie był to obóz zagłady, i zdarzały się sytuację, gdzie odsiadywano w nim wyroki krótkoterminowe "niepolityczne".

Niedomówienie nr 1. Tytuł profesora chyba też nie został mu oficjalnie nadany. Nie będę się rozwodził, zostawię po prostu pewny artykuł dający trochę do myślenia: http://www.bibula.com/?p=33797

Nikt nigdy nie twierdził, że Bartoszewski ma tytuł naukowy profesora. W jego wypadku był to zwrot grzecznościowy, bo przez pewien czas pracował na uniwersytecie, a Uniwersytet Monachijski dał mu posadę Gastprofessora. Posłanka Pawłowicz czy Lech Kaczyński też nigdy nie otrzymali tytułu profesora, ale mówi się o nich "profesorzy" bo byli zatrudnieni na stanowiskach profesorów nadzwyczajnych (profesor to tytuł naukowy nadawany przez Prezydenta, profesor nadzwyczajny to nazwa stanowiska pracy, które może objąć nawet doktor bez habilitacji). Czepianie się nazywania Bartoszewskiego profesorem ma tyle samo sensu, co czepianie się nazywania profesorami nauczycieli licealnych albo lekarzy doktorami.

Oczywiście, dla osób bez pewnego, hm, kapitału wiedzy i kultury może to być zjawisko niezrozumiałe (i mogą się dziwić, czemu do zwykłego lekarza bez doktoratu mówi się "doktorze", a do nauczyciela licealnego "profesorze"), jednakże jak ja czegoś nie wiem lub nie rozumiem, to siedzę cicho. I niektórym przydałoby się także siedzieć cicho.

umniejszaniu w ten sposób zasług rotmistrza Pileckiego

Pilecki zasługi miał, ale kryształowy też nie był. Nie ma ludzi kryształowych, choć osobiście znam sporo postaci w naszej historii bardziej od niego kryształowych (np. Karola Levitteux, który by nie dać się złamać na przesłuchaniu popełnił samobójstwo).

Użytkownik NTM edytował ten post 25.04.2015 - 11:36

• 0

Cmb.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

- proszę.

On też zapewne nie ma "pewnego, hm, kapitału wiedzy i kultury", co? Jak zwykle próba ośmieszenia dyskutanta poprzez zarzucanie mu niewiedzy w zakresie elementarnych spraw. Naprawdę, myślałem że stać Cię na więcej...

Użytkownik Cmb edytował ten post 25.04.2015 - 11:43

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych

Bing (1)