Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wiadomości z kraju i ze świata

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3259 odpowiedzi w tym temacie

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

RMF FM: "Nocne Wilki" wjeżdżają do Polski pojedynczo

Jak usta­li­li re­por­te­rzy radia RMF FM, "Nocne Wilki" wjeż­dża­ją do Pol­ski po­je­dyn­czo. Będą oni prze­kra­czać gra­ni­cę w róż­nych miej­scach. Na przej­ściu gra­nicz­nym w Sła­wa­ty­czach na Lu­belsz­czyź­nie dwaj ro­syj­scy mo­to­cy­kli­ści zgło­si­li się do od­pra­wy. Po­dob­ne zda­rze­nie miało miej­sce w Te­re­spo­lu.

(...)

źródło

Ale nas zrobili w konia :/

Jestem za-sko-czo-ny...

Oj, oj, oj...

"Rosyjscy motocykliści nie przekroczą granicy z Polską w Terespolu - poinformowała Straż Graniczna. Powodem odmowy wjazdu jest niedopełnienie warunków formalnych. Według nieoficjalnych informacji, motocykliści są związani z nacjonalistycznym klubem motocyklowym "Nocne Wilki", członkom którego MSZ odmówił wjazdu do Polski."

"W trakcie kontroli okazało się, że motocykliści nie spełniają kryteriów wjazdu i pobytu w Polsce. - Czynności się kończą, nie przekroczą granicy polskiej, każdy indywidualnie otrzyma decyzję o odmowie wjazdu - powiedział dziennikarzom Dariusz Sienicki. Wyjaśnił, że "osoby te nie spełniły warunków wjazdu i pobytu na terenie RP".

- Osoby te nie przekroczą granicy z Polską - dodał rzecznik. Nie wyjaśnił, jakich warunków nie spełnili rosyjscy motocykliści. Stwierdził jedynie, że określa je ustawa o cudzoziemcach oraz kodeks graniczny Schengen. Są to m.in. ważne dokumenty podróży i pobytu."

Mógłbym też teraz się ponabijać, że jestem za-sko-czo-ny, bo to, że coś wymyślą, choćby typu "dziś dzień bez motoru" pisałem już 3 strony temu.

• 1

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Politycy tak nakręcili, że nawet służby porządkowe dały się wkręcić.

• 0

Monolith.

ótta

• Tematów: 2
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Mnie zastanawia jedno, a mianowicie:

TVN:

http://fakty.tvn24.p...tyn,533795.html

Rosyjscy motocykliści z klubu "Nocne Wilki dotarli dziś do Katynia, gdzie uczcili pamięć polskich oficerów zamordowanych wiosną 1940 roku przez NKWD z rozkazu Józefa Stalina.

Motocykliści przyjechali do Lasu Katyńskiego koło Smoleńska przed południem. W obu częściach memoriału - polskiej i rosyjskiej - złożyli kwiaty. Celem rajdu jest upamiętnienie 70. rocznicy zwycięstwa w II wojnie światowej nad hitlerowskimi Niemcami.

to z onetu. następnie niezalezna.pl:

W sobotę członkowie Nocnych Wilków byli w Braniewie. Na tamtejszym cmentarzu żołnierzy Armii Czerwonej złożyli kwiaty i uczcili pamięć czerwonoarmistów. Z kolei w niedzielę jadąca do Berlina grupa motocyklistów z tego samego gangu odwiedziła Katyń, gdzie rzekomo oddała hołd pomordowanym polskim oficerom. To prowokacyjne zachowanie, ponieważ Nocne Wilki nie kryją swojej sympatii do Stalina, który kazał wymordować w Katyniu naszych żołnierzy.

a teraz najlepsze - wpolityce.pl:

Polskie media podały dziś informację, że Nocne Wilki w drodze do Berlina złożyli kwiaty w Katyniu. Sami Rosjanie twierdzą, że kwiaty zostały złożone, ale w Chatyniu – w miejscu spalonej przez Niemców wiosce na Białorusi.

Masakra mieszkańców Chatynia w marcu 1943 r., dokonana m.in. przez późniejszych katów Powstania Warszawskiego z Sonderkommando SS Oskara Dirlewangera przeszła do historii przede wszystkim propagandy sowieckiej.

Ciekawe czy kiedykolwiek dowiemy się na pewno, gdzie Nocne Wilki położyły kwiaty - w Katyniu, czy w Chatyniu. A może w obu miejscach, lub w żadnym z nich. Mamy bowiem do czynienia z niedoścignionymi mistrzami kłamstwa i mistyfikacji…

Komu zależy na dezinformacji i dlaczego? To raz. Dwa, skoro mimo swoich nacjonalistycznych przekonań, które mnie odrzucają motocykliści złożyli hołd poległym w Katyniu, to ja bym ich od razu wpuścił. Ale to pewnie sowiecka mistyfikacja, kłamstwo i perfidia...

• 3

StatystycznyPolak.
  • Tematów: 18
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie wiem czemu tyle szumu o motocyklistów robią media i politycy. No tak, ich nacjonalizm i sprawy ukraińskie, ale przez nagłośnienie sprawy jesli odstawialiby jakieś szopki u nas, to nasi narodowcy pewnie włożyliby jakiś patyk w szprychy ich motocyklów... Heh
  • 0

Zaciekawiony.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To mnie właśnie zastanawiało - mieli złożyć kwiaty w Katyniu w ramach rajdu mającego za temat zwycięztwo nad faszyzmem niemieckim? Trzeba by poszukać informacji od strony Nocnych Wilków w jakim zamiarze i co robili.

• 0

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mógłbym też teraz się ponabijać, że jestem za-sko-czo-ny, bo to, że coś wymyślą, choćby typu "dziś dzień bez motoru" pisałem już 3 strony temu.

Wstrzymaj się jeszcze chwilę.

Wiem, że odnieśliśmy już spektakularny sukces ale jeszcze parę podobnych nas pewnie czeka. Kto wie, może uda nam się nie wpuścić kolejnych dziesięciu?

To by dopiero było - dwudziestu Rosjan niewpuszczonych do Polski - nic tylko wypinać piersi po medale.

Straż Graniczna nie wpuściła do Polski grupy rosyjskich motocyklistów, deklarujących, że są z Memoriału Drogami Chwały. W trakcie kontroli okazało się, że nie spełniają kryteriów wjazdu i pobytu w Polsce. Według nieoficjalnych informacji grupa związana jest z "Nocnymi Wilkami".

Rosjanie mieli w ramach rajdu upamiętniającego 70. rocznicę zwycięstwa nad faszyzmem przejechać przez Polskę do Niemiec. Ich odprawa rozpoczęła się w poniedziałek przed godz. 10 na przejściu granicznym w Terespolu.

Polską granicę próbowało przekroczyć 10 osób. Jak informowała SG, deklarowali, że są z Memoriału Drogami Chwały (początkowo SG podawała nazwę Memoriał Chwały i Zwycięstwa - PAP). Po godz. 13 Straż Graniczna poinformowała, że grupa nie wjedzie do Polski, a każdy motocyklista dostanie indywidualnie decyzję o odmowie wjazdu. Rzecznik Nadbużańskiego Oddziału Straży Granicznej Dariusz Sienicki wyjaśnił, że "osoby te nie spełniły warunków wjazdu i pobytu na terenie RP".

źródło

A tak poza wszystkim, to co cię wprawia w tak doskonały nastrój? Że z niczego ktoś próbuje zorganizować aferę międzynarodową? Żeby pstryczka dać w nos Rosjanom?

Bo jeden z drugim nie przeżyłby dnia gdyby nie znalazł sobie wroga, na którym mógłby wyładować swoje frustracje i pokazać jak "wielkim patriotą" jest?

To cię cieszy?

To może od razu trzeba ogłosić mobilizację i ruszyć na tą Moskwę, żeby pokazać im wreszcie i raz na zawsze kto tu rządzi.

Że nie damy rady? No fakt - to przynajmniej pokozaczymy sobie na granicy.

• 2

Daniel..
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Aha, czyli jak ich na początku mieli wpuścić to Cię liczba nie interesowała, teraz jak pokazałem, że ich nie wpuścili to już znaczenie ma dla Ciebie liczba?

Moja euforia jest taka sama jaka była Twoja, jak celebrowałeś, że jesteś za-sko-czo-ny, że wjeżdżają pojedynczo, więc sam sobie odpowiedz.

• -1

pishor.

sceptyczny zwolennik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Aha, czyli jak ich na początku mieli wpuścić to Cię liczba nie interesowała, teraz jak pokazałem, że ich nie wpuścili to już znaczenie ma dla Ciebie liczba?

Ale co pokazałeś? Że nie wpuszczono 10 motocyklistów  z Memoriału Drogami Chwały?

cyt.

Tymczasem rzeczniczka komendanta głównego Straży Granicznej oświadczyła, iż "sugerowanie, że każdy wjazd rosyjskiego motocykla do Polski ma związek z rajdem 'Nocnych Wilków' jest nieuzasadnione".

(...)

Jak poinformowała, od niedzieli do poniedziałku do godz. 13.00 na granicy z Białorusią odmówiono wjazdu przez przejścia w Terespolu i Sławatyczach w sumie 23 obywatelom Rosji podróżującym na motocyklach, w tym w Terespolu grupie motocyklistów. W Gołdapi odmówiono wjazdu jednemu Rosjaninowi podróżującemu motocyklem. Przez przejścia z Białorusią zezwolono na wjazd do Polski 18 rosyjskim motocyklistom.

Wcześniej rzeczniczka mówiła, że grupa, która jest odprawiana w Terespolu, zgłosiła wcześniej przejazd zorganizowany, dopełniła też wszystkich obowiązujących procedur i poinformowała o trasie przejazdu. - To jest jedna z tych grup, którym wydano zgodę na przejazd przez Polskę. Z informacji, które nam przekazali, wynika, że nie należą do "Nocnych Wilków" - informowała.

źródło

A, co do wjeżdżania pojedynczo.

Nie stadem, ale pojedynczo. Mimo zakazu „Nocne Wilki” wjeżdżają do Polski

"Nocne Wilki" wjeżdżają do Polski pojedynczo

„Nocne Wilki” kpią z zakazu wjazdu do Polski. Przejścia graniczne przekraczają pojedynczo

To o czym rozmawiamy?

• 0

Daniel..
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czepiasz się mnie, że dałem informacje o 10 motocyklistach i wrzucasz link w którym jest napisane:

"Według stacji do Polski wjechało już co najmniej trzech motocyklistów z klubu Nocne Wilki".

Z tego samego linku:

„Strażnicy mają bardzo dokładnie kontrolować każdego motocyklistę jadącego z Rosji. Aby uniemożliwić wjazd Nocnych Wilków "po cywilu", sprawdzane mają być kufry i sakwy zamontowane na ich motocyklach. Jeśli u kogokolwiek znaleziono by emblematy gangu - naszywki na kurtkach, flagi i tym podobne oznaczenia - taka osoba nie wjedzie do Polski” – podaje rmf24.pl."

Cały czas napływają sprzeczne informacje. Ja tylko pokazałem, że tak jak pisałem - jeśli będą chcieli ich zatrzymać to zatrzymają i pojedynczo, jak będzie potrzeba to zatrzymają każdego Rosjanina na motorze i tyle.

• 0

Zaciekawiony.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Na oficjalnym blogu Nocnych Wilków jest relacja z próby przekroczenia granicy - kontrola trwała kilka godzin, na koniec pogranicznik wyjaśnił że są na jakiejś liście osób nie wpuszczanych, tylko nie mógł takiej listy pokazać. Z gangu jakieś 10-12 osób drugi dzień siedzi w Brześciu:

27308_900.jpg

Na granicy od strony białoruskiej:

26218_900.jpg

Z wpisów wynika że byli w Chatyniu (charakterystyczny pomnik):

19210_900.jpg

Rozbieżności mogą wynikać z podobnej pisowni, nawet google tłumaczy nazwę miejscowości jako Katyń.

Mam wrażenie że ta sprawa bardziej nas ośmiesza niż buduje

http://nightwolves-ru.livejournal.com/

• 1

#566 Gość_osiris

Gość_osiris.
  • Tematów: 0

Napisano

A tak poza wszystkim, to co cię wprawia w tak doskonały nastrój? Że z niczego ktoś próbuje zorganizować aferę międzynarodową? Żeby pstryczka dać w nos Rosjanom?

Bo jeden z drugim nie przeżyłby dnia gdyby nie znalazł sobie wroga, na którym mógłby wyładować swoje frustracje i pokazać jak "wielkim patriotą" jest?

To cię cieszy?

To może od razu trzeba ogłosić mobilizację i ruszyć na tą Moskwę, żeby pokazać im wreszcie i raz na zawsze kto tu rządzi.

Że nie damy rady? No fakt - to przynajmniej pokozaczymy sobie na granicy.

Czekaj, czekaj, to cytat z TVN24 czy z "Lis na żywo"?   ;-)

Na jakby żywcem ściągnięta retoryka.

A tak w ogóle, to zbyt wiele uwagi wszyscy (łącznie z nami) poświęcamy  dużym dzieciom na motocyklach.

Użytkownik osiris edytował ten post 28.04.2015 - 08:17

• 0

Moltenlair.
  • Tematów: 8
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Mam nadzieję, że Polacy w Rosji będą podobnie potraktowani :)

Ale potem będzie płacz i zdziwienie, że czemu się tak dzieje - czyli jak zwykle.

• 1

Gaiuss.
  • Tematów: 10
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Ale potem będzie płacz i zdziwienie, że czemu się tak dzieje - czyli jak zwykle.

Jakiś czas temu, 2 tyg. temu być może, wypowiadał się jeden z Polskich motocyklistów którzy jeżdżą do Katynia co roku aby tam upamiętnić masakrę Polskich oficerów i obawiał się, że jeżeli my nie wpuścimy Rosyjskich motocyklistów tak i Rosjanie nie wpuszczą naszych.

Jeśli tak będzie to jestem tego pewien, że nasze media będą się użalać nad tą złą Rosją co to nie chce wpuszczać naszych paru motocyklistów i jak to w ogóle jest niesprawiedliwe. 

Rosyjskie media z przyjemnością naśmiewają się z Polaków, którzy boją się kilkudziesięciu motocyklistów. Niektórzy rosyjscy komentatorzy pytają retorycznie o to co zrobią Polacy gdy zobaczą czołgi, jeśli boją się motocykli. Tak czy inaczej polski rząd zrobił z nas znowu głupców i zakazując przejazdu grupy, która miała za zadanie podkreślić wysiłek narodu rosyjskiego w pokonaniu nazistowskich Niemiec.

Cofnięcie części rosyjskich motocyklistów, którzy chcieli uczcić 70 rocznicę zwycięstwa nad hitlerowskimi Niemcami, przez społeczeństwo rosyjskie będzie z pewnością odebrane jako akt typowo wrogi. Znowu robimy łaskę komuś za oceanem, któ niekoniecznie nam pomoże gdy rozzłoszczony niedzwiedź coś nam zrobi. W mniemaniu Rosjan jest to dowód na to, że jesteśmy amerykańską enklawą w Europie. Polska stała się lądowym lotniskowcem USA i pytaniem retorycznym jest czym skończy się hodowanie sobie wroga w sąsiednim państwie dysponującym ośmioma tysiącami głowic jądrowych, czyli Rosji.

http://zmianynaziemi...jako-wrog-rosji

Użytkownik Gaiuss edytował ten post 28.04.2015 - 09:53

• 2

NTM.

Nie dotykaj mnie...

• Tematów: 6
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Komu zależy na dezinformacji i dlaczego?

Tej samej "opcji", która od kilku lat wmawia że państwo jest zabrane przez "żydów i zdrajców", która rękami i nogami broniła SKOK-ów przed oddaniem pod prawdziwą kontrolę, która otwarcie kłamie w połowie newsów a w drugiej połowie manipuluje, której najmłodsi "patriotyczni" przedstawiciele to na wyścigi zmieniają kategorią A na D w książeczka wojskowych, która nie kryje zafascynowania kibolstwem i łysymi pałami oraz która miesza partyzantów i bandytów, robiących z tych drugich swoich bohaterów.

I która w poważnym państwie dawno wyrwała by ebonitem po jakiejś części ciała.

Dziwienie się, że jakieś wPolityce kłamie/manipuluje to jak dziwienie się, że prostytutka chce za seks pieniądze. No ludzie, doprawdy.

Wtedy będzie oczekiwanie, że władze naszego kieszonkowego mocarstwa "wezmo i zrobio porządka". I że UE rzuci bombę na Kreml.

Użytkownik NTM edytował ten post 28.04.2015 - 09:59

• 0

pishor.

sceptyczny zwolennik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czekaj, czekaj, to cytat z TVN24 czy z "Lis na żywo"?   ;-)

Na jakby żywcem ściągnięta retoryka.

Było jeszcze dopisać, że jestem opłacanym przez nich "agentem wpływu", zatrudnionym po to żeby mieszać na forum - i bylibyśmy w domu.

A wszystko dlatego, że ośmielam się mieć inne zdanie na ten temat :facepalm:

A tak w ogóle, to zbyt wiele uwagi wszyscy (łącznie z nami) poświęcamy  dużym dzieciom na motocyklach.

Jakbyś uważnie przeczytał, to co piszę w tym wątku, to zorientowałbym się, że od samego początku twierdzę, że temat jest dęty i na siłę robi się z niego aferę.

A tak poza wszystkim - pokaż mi jakiś fragment komentarza z TVN24, który byłby podobny "w retoryce" do tego, co napisałem.

Przecież oni mało się w majty z emocji nie zleją, że mają kolejną aferę do swoich newsów - jakby mogli, to sami by się przebierali za rosyjskich motocyklistów siejących pożogę i zniszczenie w naszym nadwiślańskim kraju.

Co do Lisa, to nie wiem - od kilku lat właściwie nie oglądam jego programów.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych