Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wiadomości z kraju i ze świata

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3259 odpowiedzi w tym temacie

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Chciałabym rozwiązać problem, czy rosyjscy motocykliści składali kwiaty na pomniku rozstrzelanych oficerów polskich w Katyniu, czy też pomordowanych przez Niemców mieszkańców okolic Chatynia.

Może najpierw zobaczmy rosyjską transkrypcję nazw miejscowości :

Катынь - Katyń

Хатынь - Chatyń

A teraz przeczytajmy pierwsze zdanie newsa w rosyjskim portalu informacyjnym RIA Nowosti:

МОСКВА, 26 апр — РИА Новости. Байкеры из российского мотоклуба "Ночные волки" и другие мотоциклисты, принимающие участие в мотопробеге по маршруту Москва-Берлин, в Катыни почтили память польских офицеров, расстрелянных НКВД весной 1940 годa.

Tłumaczenie : Motocykliści z rosyjskiego klubu motocyklowego "Nocne wilki" razem z innymi motocyklistami, członkami rajdu Moskwa-Berlin, w Katyniu uczcili pamięć polskich oficerów rozstrzelanych przez NKWD wiosną 1940 roku.

Nie ma w tym zdaniu mowy o pomyłce.

Mord w Chatyniu zdarzył się znacznie później, w 1943 roku i pomordowanymi na pewno nie byli polscy oficerowie.

http://m.ria.ru/vict...1060984279.html

http://tvzvezda.ru/n...261805-4gtl.htm

Jeżeli ktoś próbuje tłumaczyć przez wujka Google słowiańskie nazwy miejscowości, to faktycznie mogą wyjść cuda na kiju.

• 0

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Faktem jest jednak również to, co napisał Zaciekawiony - na podanej przez niego stronie / blogu Nocnych Wilków, można znaleźć fotografie z wizyty w Chatyniu - tych z Katynia tam nie znalazłem.

link

Nie świadczy to oczywiście o tym, że w Katyniu ich nie było, a tylko o tym, że byli w Chatyniu.

Oba te miejsca dzieli raptem niecałe 300 kilometrów, które można pokonać w około trzy godziny  link  , więc nic nie stałoby na przeszkodzie, żeby przed południem odwiedzili oni Katyń, a w godzinach popołudniowych (lub wieczornych, co wynika ze zdjęć) - Chatyń.

• 0

#573 Gość_osiris

Gość_osiris.
  • Tematów: 0

Napisano

Ten hołd w Katyniu - moim zdaniem - jest wymyślony.

Chodzi tutaj o stworzenie dysonansu.

Szlachetni motocykliści uczcili polskich oficerów a Polska pluje im w twarz.

Cóż za niewdzięczność.

• 0

Steven.
  • Tematów: 1
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Ja tv nie ogladam, pare minut w miesiacu.
  • -1

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Informacja o złożeniu kwiatów pod pomnikiem katyńskim pochodzi bezpośrednio od rosyjskiej wersji "Polskie radio pl". Jest tam również zamieszczone zdjęcie przedstawiające rosyjskich motocyklistów składających hołd polskim oficerom:

fm5mvd.jpg

facebook.com/a.zaucha.tvn

http://www.radiopols...в-Катыни

• 3

pishor.

sceptyczny zwolennik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wygląda więc na to, że jednak (tu posłużę się cytatem) "Szlachetni motocykliści uczcili polskich oficerów a Polska pluje im w twarz.".

• 2

#577 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

I co wynika z tego zdjęcia.

Jest to mistyfikacja, bo nawet opis tej sytuacji obnaża obłudę tej eksapady.

Tłumaczenie wpisu:

Rosyjscy motocykliści z klubu motocyklowego "Wilki Night" i inne zawodnicy biorący udział w motocross Moskwa - Berlin, 26 kwietnia w Katyniu uczcili pamięć polskich oficerów rozstrzelanych przez NKWD wiosną 1940 r.

Motocykliści lesie katyńskim przyjechał i złożył kwiaty pod pomnikiem w rosyjskiej i polskiej części kompleksu pamiątkowej.

Motocross, poświęcona 70. rocznicy zwycięstwa nad hitlerowskimi Niemcami rozpoczęła się w dniu 25 kwietnia. Uczestnicy motocross zamierzają dostać się do Berlina przez Polskę.

Jeszcze raz podkreślę że Motocross, poświęcona 70. rocznicy zwycięstwa nad hitlerowskimi Niemcami.

Zaiste dziwne to, bo co ma zbrodnia Katyńska ze zwycięstwem nad nazistowskimi Niemcami skoro sami przyznają że to zbrodnia NKWD a nie np. SS.

Robią sobie kpiny z Polaków i historii w żywe oczy.

Wygląda więc...

Bo taki był cel tego zdjęcia i opisu.

Mamy gdzieś więcej zdjęć gdzie tłum motocyklistów tam przybył.

Teatr medialny dla ciemnego ludu.

Coś w ten deseń:

http://wiadomosci.wp...ju,galeria.html

Użytkownik osiris edytował ten post 28.04.2015 - 18:54

• 0

pishor.

sceptyczny zwolennik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wiesz co Osiris - to jest smutne.

Naprawdę.

Ja rozumiem, że można mieć takie, czy inne zdanie na dany temat ale jak widzę, że ktoś zaklina rzeczywistość byle tylko nie przyznać się, że nie pasuje ona do jego wyobrażeń, to nie wiem, czy się śmiać, czy płakać.

Najpierw twierdziłeś z całą pewnością

Ten hołd w Katyniu - moim zdaniem - jest wymyślony.

Chodzi tutaj o stworzenie dysonansu.

co już brzmiało tak sobie, bo nie poparłeś tego niczym poza swoim przekonaniem.

W świetle informacji i zdjęcia przedstawionego przez Kpiarz wygląda już całkiem kiepsko ale tobie zdaje się to nadal nie przeszkadzać.

Mogłeś je po prostu zignorować i udawać, że ci się nie wyświetla na komputerze (słabe wyjście ale jednak jakieś).

Ale nie, ty nie mogłeś się powstrzymać, żeby nie dołożyć do pieca i stwierdzić

I co wynika z tego zdjęcia.

Jest to mistyfikacja, bo nawet opis tej sytuacji obnaża obłudę tej eksapady.

Żeby było jeszcze śmieszniej (a może żałośniej - sam nie wiem) sam wrzuciłeś tłumaczenie, w którym jak byk stoi

cyt.

Rosyjscy motocykliści z klubu motocyklowego "Wilki Night" i inne zawodnicy biorący udział w motocross Moskwa - Berlin, 26 kwietnia w Katyniu uczcili pamięć polskich oficerów rozstrzelanych przez NKWD wiosną 1940 r.

Motocykliści lesie katyńskim przyjechał i złożył kwiaty pod pomnikiem w rosyjskiej i polskiej części kompleksu pamiątkowej.

Nie czujesz się z tym... nieswojo?

Ja rozumiem, że jak fakty nie pasują do założonej tezy, to tym gorzej dla nich ale przecież są chyba jakieś granice?

• 1

#579 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Nie czujesz się z tym... nieswojo?

Nie wiem co przez to twierdzenie mi imputujesz.

Czuję się znakomicie.

Ja rozumiem, że jak fakty nie pasują do założonej tezy, to tym gorzej dla nich ale przecież są chyba jakieś granice?

I vice versa.

Czy to zdjęcie to fakt, czy fakt medialny?

Byłeś tam żeby twierdzić iż to twardy dowód na cokolwiek?

Ileż to fejków publikujecie na tym forum i nic to Ci nie mówi.

Paru motocyklistów uwiecznionych tu i tu i można podpisywać jak się rzewnie podoba.

Zajrzałeś do linku gdzie mamy cyrk w obozie koncentracyjnym?

Użytkownik osiris edytował ten post 28.04.2015 - 19:05

• 0

NTM.

Nie dotykaj mnie...

• Tematów: 6
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

@Pishor:

"Szlachetni motocykliści uczcili polskich oficerów a Polska pluje im w twarz.".

"Pewne" środowiska co najwyżej, nie cała Polska.

osiris:

Złożyli: HAŃBA, ROBIĄ SE JAJA Z HISTORII (jak to nie wiem, bo gdyby nie wojna światowa to pewnie by ci oficerowie w żadnej niewoli by nie byli).

By nie złożyli: HAŃBA, POMIJAJĄ SWOJĄ ZBRODNIĘ!

• 0

kpiarz.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dla tych, którzy jeszcze mają wątpliwości, czy złożenie kwiatów przez "Nocne wilki" było mistyfikacją, czy nie, mam filmik :

http://fakty.tvn24.p...rom,536966.html

• 0

pishor.

sceptyczny zwolennik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czy to zdjęcie to fakt, czy fakt medialny?

Byłeś tam żeby twierdzić iż to twardy dowód na cokolwiek?

Ileż to fejków publikujecie na tym forum i nic to Ci nie mówi.

Paru motocyklistów uwiecznionych tu i tu i można podpisywać jak się rzewnie podoba.

Wiesz co - skończmy może ten fragment dyskusji, bo naprawdę jest to coraz bardziej smutne.

Masz tu ten swój "fakt medialny" - tym razem w ruchomych obrazkach (bez podpisów, co prawda ale za to ze "zmanipulowanym" komentarzem).

Ktoś się musiał nieźle napracować, żeby taki fajny fotomontaż machnąć.

http://fakty.tvn24.p...rom,536966.html

A jak mi jeszcze raz powiesz, że uznajesz za fakty tylko te zdarzenia, które widziałeś na własne oczy (na miejscu), to się roześmieję :D

edit:

@Kpiarz - spóźniłem się ale tylko odrobinę :D

Użytkownik pishor edytował ten post 28.04.2015 - 19:20

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dla lubiących panikować: W okolicach Czarnobyla płonie las. Pożar zaczął się wczoraj, zapewne wskutek wypalania traw. Spłonęło już 400 ha lasów, pożar zbliża się do terenów wokół elektrowni. Jeśli obejmie obszar "czerwonego lasu" w powietrze mogą być uwolnione następne porcje radioizotopów. Na szczęscie chłodny front jaki przechodzi nad krajem, oddziela nas od tamtejszych mas powietrza.

http://wiadomosci.ga...ocal#BoxNewsImg

Tymczasem w kraju burzowo i niespokojnie. U mnie dziś temperatura dobiła do 26 stopni. Miejscami przechodzą burze i silne ulewy, zwłaszcza na południu (Bielsko-Biała, Wisła). Jedna z takich ulew przeszła przez Brzeziny koło Łodzi. To nieduże miasto jest nieszczęśliwie położone w naturalnym zagłębieniu, totoż po kilkunastu minutach nawałnicy, w okolicach centrum woda sięgała do parapetów okien, zalewała samochody po dach a kilku mieszkańców ewakuowano pontonem:

http://pogoda.wp.pl/...14c54&_ticrsn=3

Z kategorii newsów naukowych - 15 letnia Emily Mae Meijaard, córka dwóch naukowców, opublikowała swój pierwszy artykuł. Ustawiła w lesie w Borneo kamerę z czujnikiem ruchu aby podglądać życie mało znanej wiewiórki Rheithrosciurus macrotis. Na razie z obserwacji wynika, że zwierze posiada najbardziej puszysty ogon na świecie - gdy wiewiórka stroszy włoski,  ogon ma o 30% większą objętość niż reszta ciała.

9b404369d032e7b8a82dbfc9c174fb76.jpg

http://www.geekweek....uszystym-ogonie

może nie do końca jest to "news" bo artykuł o tym fakcie jest z zeszłego roku:

http://tapro.sljol.i...apro.v6i1.7059/

• 0

razzish.
  • Tematów: 4
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Po pierwsze Leopardy 2 jak wspominali przedmówcy w Polsce używają innej amunicji niż niemieckie Leo2. Kolejna sprawą jest delikatny fakt, o którym autorzy niemieccy zapominają a mianowicie o tym, że amunicja przeciwpancerna to nie jeden rodzaj pocisku ale jest ich kilka rodzajów http://pl.wikipedia....przeciwpancerna

Kolejną kwestią autorów niemieckich, że omijają oni szczegóły - zwróćmy uwagę, w całym tekście nie pada dokładne sprecyzowanie o jaki model T-80 i T-90 chodzi autorowi. Takie zachowanie uniemożliwia tak na prawdę polemikę z ustaleniami autora i jego ustaleniami. Jednak gdy nie wiadomo o co chodzi to chodzi ... no właśnie o pieniądze. W niedługim czasie prawdopodobnie Bundeswehra będzie musiała wymienić wadliwy karabin G36, przy okazji zatem można rozpętać zamieszanie wokół amunicji i za jednym zamachem upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu. Nie bez znaczenia jest również fakt, iż dzięki cięciom wydatków obronnych ilość czołgów posiadanych przez Bundeswehrę spadła do 225. w większości są to Leopardy 2 A6 i A7 aczkolwiek są również w wersji A5. Ostatnie wydarzenia spowodowały jednak decyzję i o wzroście stanu ilościowego wojsk pancernych i ustaleniu ich na poziomie 328. Co to ma wspólnego z omawianym artykułem a mianowicie to, że nowe czołgi nie zmaterializują się w magiczny sposób tylko zostaną wyciągnięte z rezerwy. A rezerwy, zakonserwowane i zabezpieczone to właśnie Leopardy 2 A4. I tu dochodzimy do sedna, bowiem wersje A6 i A7 różnią się wyposażeniem co za tym idzie inne firmy zarobią na modernizacji. Która wersja ma szanse? a może lepiej od razu przeprowadzić pełny remont do wersji A8? Nie wnikam w zawiłości lobbingu u naszych zachodnich sąsiadów aczkolwiek jak dla mnie to jest to przymiarka do przepchania oferty jednych firm używając straszaka.

Co się tyczy helikopterów to czy Panowie komentujący zadaliście sobie trud wejścia w specyfikację modeli czy po prostu zakładacie, że jak obecny rząd coś wybrał to jest to oczywiście złe rozwiązanie? Wskażę może jeden ważny szczegół, helikopter Black Hawk  o którym wspominacie w Waszych komentarzach czyli UH-60 Black Hawk ( zaznaczam, że istnieją różne wersje tej maszyny najnowszy i najbogatszy to UH-60M ) to zupełnie innych helikopter niż oferowany Polsce S-70i. Dlaczego? Ponieważ sprzedaż za granicę zaawansowanej techniki wojskowej każdorazowo wymaga wydania zgody przez kongres USA, zaś S-70i jest wykastrowaną wersją helikoptera służącego w siłach zbrojnych USA. Dotyczy to silnika, awioniki, wirnika. Dlatego podkreślam, że diabeł tkwi w szczegółach.

Nie wiem czy zanudzać Was szczegółami ale jak dla mnie większość komentujących na różnych forach pomija jeszcze jeden bardzo ważny szczegół otóż przetarg ma wyłonić tak na prawdę platformę wielozadaniową, która ma przejąć rolę śmigłowców Mi-17 oraz Mi-8 czyli dużych śmigłowców transportowych. Żeby zrozumieć o co mi chodzi wystarczy, że porównacie następce Mi - 8/17 czyli Mi-35 z S-70i czy AW - 149. To zupełnie inna kategoria śmigłowców. Zatem biadolenie, że to klęska jest co najmniej nie na miejscu.  

Nie mogę się z tym zgodzić.

Zacznijmy więc od śmigłowców, fakt, S-70i jest okrojoną wersją UH-60M, jednak nie w takim rażącym stopniu jak to przedstawiłeś. Dokładnie przestudiowałem parametry obu maszyn i różnica występuje jedynie w prędkości (UH osiąga 2 węzły więcej niż S-70) i maksymalnym pułapie na jakim może znajdować się maszyna.

Silnik jest dokładnie taki sam w obu maszynach. Odnoście EC725 jaki ma zakupić polska armia, to z tego co udało mi się znaleźć (nie doszukałem się reszty parametrów) jedynie pojemność (ludzie) i szybkość wznoszenia są po stronie Eurocoptera. Sama cena S-70 11 milionów a EC725 24,5 milionów daje do myślenia.

No i nie zapominajmy o najważniejszym fakcie. Sprawność w warunkach bojowych, sprawność w warunkach bojowych no i sprawność w warunkach bojowych, które przemawiają za Blackhawkiem o stokroć, ponieważ jest to śmigłowiec produkowany już w latach 70, co przełożyło się na kupę modernizacji. Caracal jest produktem stosunkowo nowym i niesprawdzonym w walce (chyba). Sama modernizacja i naprawa błędów w konstrukcji może przekroczyć 200% ceny przetargu. Kto wie, czy w warunkach bojowych francuski produkt nie będzie gorszy niż amerykański. Kupujemy kota w worku i jedyne co nam pozostało, to mieć nadzieje że kuguar nie pokaże pazurków przeciwko nam.

Odnośnie Leopardów, to nie jest prawdą że używamy innej amunicji

Ministerstwo Obrony Narodowej zapłaci ok. 240 mln zł za pociski do czołgów Leopard. Problem w tym, że kupi amunicję, która prawdopodobnie nie jest w stanie przebić czołowych pancerzy wielu rosyjskich czołgów.

Jest to informacja z 1 grudnia 2014 roku, więc nie rozumiem dlaczego teraz powstał fenomen związany z tym problemem, dokładnie taką samą amunicję produkuje firma Mesko (APFSDS-T), która na zapytanie ze strony redaktora o penetrację pocisku, odmówiła komentarza.

Użytkownik razzish edytował ten post 28.04.2015 - 20:11

• 0

Steven.
  • Tematów: 1
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Wystarczy ze Rosjanie zdobędą TVP i TVN i juz caly kraj przejety  :>

W Polsce panuje na obecną chwile masowa schizofrenia spoleczna co z punktu widzenia nawet Rosjan jest dostrzegalne, tym bardziej gdyby losowego Norwega czy Anglika czy Holendra wziac i postawic np przed odbiornikiem TV w Polsce to by pomyslal sobie ze zyje w kraju pelnym psychopatow, tak samo byloby z wizyta na pierwszym lepszym czacie w polskim internecie. Dla mnie nie ulega watpliwosci ze Polska jako kraj rozpada sie spolecznie. Rosjanie sa tu wykorzystywani do rozgrywek wewnetrznych i walce o wladze, oczywiscie Rosyjski wywiad moze sobie dzialac, ale jednak nacisk zachodni jest duzo wiekszy.

Rosjanie praktycznie nie sa grozni dla normalnego Polaka, a okupacja radziecka to mleko i miod w porownaniu do tego co tak naprawde sie dzieje w Polsce, w Polsce panuje totalny uklad, skala lapowkarstwa jest tak ogromna ze ci ktorzy badaja te zjawiska sami sa dawno dawno temu przekupieni i zubezwlasnowolnieni.

Mln ludzi ucieka z Polski na zachod, 1/3 ludzi otrzymuje uprzywilejowana pozycje kosztem 1/3, reszta nie pracuje, jest kalekami badz aspolecznymi trollami.

Wedlug mnie to jeszcze pobuja sie maksymalnie rok, dwa i Polska i Polacy sami zmiota sie z powierzchni ziemi, nie potrzeba tu zadnych Rosjan.

Oczywiscie narodowi wmawia sie tania propagande, ze jest lepiej, ze bedzie super, ze to ze tamto. Podporzadkowujacym sie systemowi daje sie nagrody kosztem innych i na tym sie to trzyma, reszte spoleczenstwa karmii sie wizja lepszego jutra, czy myslicie ze alkocholicy, albo bezdomni nie wierza w to ze bedzie lepiej i ze obecny rzad zmienia kraj na plus?

• 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych