Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wiadomości z kraju i ze świata

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3259 odpowiedzi w tym temacie

NTM.

Nie dotykaj mnie...

• Tematów: 6
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Sprawność w warunkach bojowych, sprawność w warunkach bojowych no i sprawność w warunkach bojowych, które przemawiają za Blackhawkiem o stokroć, ponieważ jest to śmigłowiec produkowany już w latach 70, co przełożyło się na kupę modernizacji.

A gdyby takie T-34 rozwijać zamiast jakieś T-72, T-90 wymyślać... ajajaj, ale by Rosjanie mieli sił pancerne  ;-)

• 0

#587 Gość_osiris

Gość_osiris.
  • Tematów: 0

Napisano

Masz tu ten swój "fakt medialny"

No a miało ich być setka a tu nagle kilkunastu a może kilku.

To jakiś gwiaździsty zjazd wilków?

To nawet w Rosji przekradają się niewielkimi grupkami?

Śmiechu warte.

Gdzie ta wielka eskapada?

Wysłali grupkę ludzi żeby coś komuś udowodnić ale jak wcześniej napisałem "Wymyślono ten przyjazd do Katynia w  gabinecie"

Czyli się nie pomyliłem i ruchome obrazki pokazały jaki tłum tam zawitał.

Użytkownik osiris edytował ten post 28.04.2015 - 20:28

• 0

Steven.
  • Tematów: 1
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Dalsza absorbacja spoleczenstwa do poczuwania sie w kazdej kwestii po jakiejś stronie doprowadzi wkrotce do jeszcze wiekszych problemow spolecznych.
Poporstu kazde srodowisko, grupa interesu czy wladzy potrzebuje was, waszej uwagi i opini w kazdej kwestii do zrealizowania swojego interesu, gromadzi sie ludzi w jednym punkcie zycia spolecznego, czyli przed szklanym pudlem.

W Polsce od 5 lat obserwuje sie zalamanie sie zycia spolecznego, ma to doprowadzic do znieczulicy spolecznej

Ludzi z kompleksami trzeba nakarmic wizją wyleczenia ich z tegoz kompleksu falszywa wizja rzeczywistosci, nie widzicie zmian?

Wierzycie w to ze na Bialorusi jest totalna bieda? Podlaskie przy Bialorusi to smrod, bieda i ubostwo...

Tak wogole poza tym co media pokazują to korzystaliscie z pieniedzy Unijnych albo zauwazacie jakies pozytywne zmiany w swoim zyciu, typu lepsza praca, lepsza opieka zdrowotna? Przecietna kobieta majaca juz dziecko walczy nawet o to zeby jej dziecko przyjeto do przedszkola, musi zajmowac sie wieloma innymi rzeczami ktorymi ludzie za czasow nawet PRL'u sie nie przejmowali. No ewentualnie puszcza wam protesty w Radomiu ktore byly jedynymi w tamtym dziesiecioleciu aby mlodzi ludzie mysleli ze w Polsce panowala non stop rewolucja a wszyscy walczyli z totalitarnym systemem.

Przecietny Rosjanin w tym czasie jezdzi sobie na motorku, a Polak czy Polka stoi w kolejce do urzedu po najprostsza sprawe, a Pani/Pan ktory tam obsluguje jedna osobe na godzine moze na widzimi sie nie wydac jakiegos dokumentu i potem trzeba bedzie pracowac takiej osobie przez pol dnia zeby znow do urzedu dojechac, nie daj boze zawsze mozna pisac skargi i sie sadzic ; )

Nie trzeba czolgow, ani okupacjii, bo ludzie są powoli zaganiani do klatki.

• 0

#589 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Przecietny Rosjanin w tym czasie jezdzi sobie na motorku,....

Przeciętny Rosjanin to nie Chirurg, a Rosja to nie sama Moskwa.

• -1

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W Polsce panuje na obecną chwile masowa schizofrenia spoleczna

Napisał człowiek, który twierdzi, że przyjął 10 szczepionek jednego dnia i 5 kolejnych w następnym tygodniu, bo chcieli go otruć. :facepalm:

• -1

Steven.
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

No okey niektorych ludzi to nie dotyczy lub maja dobrze platna prace w ktorej nie produkuja, nie generuja nawet 1/10 tego co dostaja. Wszystko sie zalatwia po znajomosci lub poprzez akceptowanie jakiejs grupy, trzeba wiec siedziec cicho i robic swoje, najlepiej nie widziec i nie wiedziec, kwalifikacje nie maja znaczenia, dlatego mlodzi wyksztalceni czy inteligentni uciekaja na zachod. Polska to tania sila robocza w Europie niestety.

Moga mowic nawet 24/7 przez rok ze tak nie jest i ze wszystko jest pieknie i cudownie, ale to nic nie zmieni. Inna sprawa ze ciezko wypracowane pieniadze Polska marnuje na stadiony i imprezy glownie przeznaczone dla bogatych badz ludzi spoza Polski.

Takze nastepuje rozklad tego panstwa na wielu poziomach, a to tylko wierzcholek gory lodowej. Zreszta predzej czy pozniej bedzie to musialo zderzyc sie z rzeczywistoscią.

Przecietny Rosjanin w tym czasie jezdzi sobie na motorku,....

Przeciętny Rosjanin to nie Chirurg, a Rosja to nie sama Moskwa.

Tak tak, przecietny Rosjanin zyje na troche nizszej stopie niz przecietny Polak, zywnosc jest tam o wiele drozsza.

Chodzilo mi o to ze media w Rosjii to propaganda taka sama jak Polska czy Ukrainska tylko troche inny interes i kierunek. Przecietny Rosjanin ma o tyle lepsza sytuacje ze wielu Rosjan nie przejmuje sie tym co sugeruja media albo ma do tego dystans i wie ze Polskie media i Rosyjskie media to pranie mozgu.

Trzeba miec poprostu dystans... poprostu ogladanie TV nie daje wiedzy, nie daje tez jasnej relacjii zdarzen i trzeba patrzec na motywacje oraz obiektywizm relacjii.

Użytkownik Steven edytował ten post 28.04.2015 - 20:51

• 0

NTM.

Nie dotykaj mnie...

Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Tak wogole poza tym co media pokazują to korzystaliscie z pieniedzy Unijnych albo zauwazacie jakies pozytywne zmiany w swoim zyciu, typu lepsza praca, lepsza opieka zdrowotna?

Yup:

-zainkasowałem spore stypendium unijne, prawie jak na zachodzie wypłacane (tj. wysokość tylko trochę lepsza niż polska, ale wypłacane od początku studiów, nie od połowy pierwszego semestru drugiego roku, jak to w Polsce),

-większość dużych inwestycji infrastrukturalnych w mojej "metropolii" kieszonkowej jest za kasę unijną, bo lokalny samorząd co ma to przepieprzy na głupoty typu paskudny pomnik czy inne dofinansowanie lokalnych oksfordów, gdzie na większość kierunków rekrutacja trwa do listopada, bo mają tak wielu chętnych,

-korzystałem z kilku jednostek służby zdrowia, gdzie były te fikuśny tabliczki unijne z info o dofinansowaniu,

W Polsce od 5 lat obserwuje sie zalamanie sie zycia spolecznego, ma to doprowadzic do znieczulicy spolecznej

załamanie zaczęło się jeszcze za Milera, albo i lepiej. Cóż, spora część naszego społeczeństwa nie odnalazła się w nowej rzeczywistości, do tego wymiecenie sporej części dynamicznych ludzi na Zachód i atrofia edukacji w państwie (pamiętacie te reformy z lat 90? pomysł bł dobry, wykonanie do luftu, efekty widać. Trzeba było iśc ostrzej).

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czyli się nie pomyliłem i ruchome obrazki pokazały jaki tłum tam zawitał.

Ktoś zapowiadał tłum? Z tego co pamiętam od początku mówiło się o grupie kilkunastu osób maksimum.

• 0

#594 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Ktoś zapowiadał tłum?

Na okrągło, od kilkunastu dni oglądałem kawalkadę motocyklistów sunących całą szerokością szosy.

To był jeden oczywisty przekaz z oczywistym komentarzem.

Kawalkada Nocnych Wilków przetoczy się przez Polskę a tu nagle kilku potulnych , cichych panów składa wieńce.

Mi się wydaje, że nasze (o przepraszam nie moje) media pod czyjeś dyktando wywołało histerię a tu góra urodziła mysz.

• 0

Steven.
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Tak wogole poza tym co media pokazują to korzystaliscie z pieniedzy Unijnych albo zauwazacie jakies pozytywne zmiany w swoim zyciu, typu lepsza praca, lepsza opieka zdrowotna?

Yup:

-zainkasowałem spore stypendium unijne, prawie jak na zachodzie wypłacane (tj. wysokość tylko trochę lepsza niż polska, ale wypłacane od początku studiów, nie od połowy pierwszego semestru drugiego roku, jak to w Polsce),

-większość dużych inwestycji infrastrukturalnych w mojej "metropolii" kieszonkowej jest za kasę unijną, bo lokalny samorząd co ma to przepieprzy na głupoty typu paskudny pomnik czy inne dofinansowanie lokalnych oksfordów, gdzie na większość kierunków rekrutacja trwa do listopada, bo mają tak wielu chętnych,

-korzystałem z kilku jednostek służby zdrowia, gdzie były te fikuśny tabliczki unijne z info o dofinansowaniu,

załamanie zaczęło się jeszcze za Milera, albo i lepiej. Cóż, spora część naszego społeczeństwa nie odnalazła się w nowej rzeczywistości, do tego wymiecenie sporej części dynamicznych ludzi na Zachód i atrofia edukacji w państwie (pamiętacie te reformy z lat 90? pomysł bł dobry, wykonanie do luftu, efekty widać. Trzeba było iśc ostrzej).

Rozumiem, chodzi o kierunek zamawiany. Ale aby dostac te pieniadze nie zmieniales swoich zyciowych planow? Okey nie mowie ze to zla forma wykorzystania tych pieniedzy poniewaz to moze ukierunkowac jakas liczbe osob do zawodow czy kierunkow o duzym zapotrzebowaniu na rynku.

Czyli raczej widzisz takze jakies pozytywy dla samego siebie.

Chodzilo mi raczej o to ze ludzie ktorzy nie jezdza tirem po towar do Niemiec, raczej nie korzystaja czesto z platnych autostrad chociaz lepsza infrastruktura to tanszy produkt na polce. Lecz przecietny Polak nie korzysta raczej z tych pieniedzy, a jesli to jest dobrze sprawdzany pod katem pogladow albo musi sobie "zasluzyc"

Ja sam kilka razy korzystalem z tych pieniedzy w minimalnym stopniu i to bez zadnych znajomosci, akurat mialem szczescie.

Mysle ze zaczelo sie gdzies w roku 2002-2004 i to bardzo powoli. Czyli troche pozniej niż ty zakladasz, to malo istotne, ogolnie Polska wedlug mnie przezywa teraz duzy kryzys ktory sie poglebia, nie mowie tu o kryzysie ekonomicznym, ale spoleczno-kulturowym i nie chodzi mi o to ze leca teraz gorsze kabarety i puszczaja gorsza muzyke w radiu  :>

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mi się trafił kierunek zamawiany akurat w ulubionej dziedzinie. Wprawdzie stypendium 1000 zł dostawałem tylko rok, bo potem średnia nie była taka dobra, ale poprawilo mi to warunki finansowe.

Okey nie mowie ze to zla forma wykorzystania tych pieniedzy poniewaz to moze ukierunkowac jakas liczbe osob do zawodow czy kierunkow o duzym zapotrzebowaniu na rynku.

Zazwyczaj kierunek zamawiany to ten w którym brakuje specjalistów, głównie chodzi o kierunki techniczne i ścisłe.

• 0

Steven.
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

1000 zł dla studenta dodatkowo od tak to bardzo dobra opcja, mozna na auto zbierać. No wedlug mnie jesli chodzi o studia to lepiej zeby ludzie szli na to co lubia i chca robic niz sluchali politykow. Najlepiej polaczyc powolanie, zainteresowanie i studia.

• 0

Cait Sith.
  • Tematów: 159
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wszyscy Polacy, i rząd i przeciętni obywatele powinni całkowicie zignorować przejazd Nocnych Wilków.
O ile sie nie mylę to nie byłby ich pierwszy przejazd przez Polskę.

A jak to wyglada? Wyglada to tak, ze Polacy wyszli na durni.

Niemcy nie wpuszcza tych motocyklistów, Czechy, Litwa. A kto jest najgorszy? No kto jak nie Polska.

Czy to nie było aby tak?

1. Niemcy dają Wilkom wizy na wjazd do strefy Schengen
2. Media w Polsce wywołują narodowa histerię.
3. Rząd sie mota, nie wie co zrobic. Społeczeństwo sie kłóci : wpuścić ich czy nie ?
4. Niemcy cofają wizy.
5. Polska ich nie wpuszcza
6. My chcieliśmy tylko złożyć hołd naszym żołnierzom ale CI WSTRETNI POLACY

Zasada : " dziel i rządź" nadal aktualna.

Dziwie sie z jaka łatwością Polacy dają sobą manipulować. Jak nie mama Madzi to jajniki Angeliny Jolie, jak nie jajniki to Wilki. I już opinia publiczna zajęta kilka tygodni bzdurami.
Ba! Nie dość ze zajęta to jeszcze skłócić sie udało. A ważne sprawy umykaja.

Smutne to.
  • 0

#599 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Dziwie sie z jaka łatwością Polacy dają sobą manipulować. Jak nie mama Madzi to jajniki Angeliny Jolie, jak nie jajniki to Wilki. I już opinia publiczna zajęta kilka tygodni bzdurami.
Ba! Nie dość ze zajęta to jeszcze skłócić sie udało. A ważne sprawy umykaja.

Ale ile radochy mamy na tym forum i jakie głębokie analizy sytuacji zostały przeprowadzone.

Normalnie należy się nam jakiś honorowy doktorat.

Za to jest zastanawiające dlaczego media wpuszczają w kanał obywateli.

Głupota czy świadome działanie na czyjeś zlecenie?

• 0

NTM.

Nie dotykaj mnie...

Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

@Steven:

Chodzilo mi raczej o to ze ludzie ktorzy nie jezdza tirem po towar do Niemiec, raczej nie korzystaja czesto z platnych autostrad chociaz lepsza infrastruktura to tanszy produkt na polce. Lecz przecietny Polak nie korzysta raczej z tych pieniedzy,

Infrastruktura społeczna czy wykształcenie jakiejś grupy obywateli jest wykorzystywana przez WSZYSTKICH członków społeczności. Jeżeli dzięki pomocy UE wykształcono inżyniera, która następnie wdroży jakieś usprawnienie to skorzystają z tego wszyscy. Jeżeli dzięki zwiększeni ilości informatyków spadną ceny ich usług i pracy to też wszyscy skorzystamy.

O tym, że kluczowym dla kraju jest infrastruktura transportowa typu drogi+koleje i organizacja na nich ruchu nie trzeba nawet udowadniać. Każdy albo czasem podróżuje po kraju, albo korzysta z produktów przywiezionych spoza miejsca zamieszkania.

a jesli to jest dobrze sprawdzany pod katem pogladow albo musi sobie "zasluzyc"

Dziwne, jedynym miejscem gdzie tak jakby pytano mnie o poglądy, to kwalifikacja wojskowa. Tak jakby, bo tylko zapytano do jakich organizacji należę.

Mysle ze zaczelo sie gdzies w roku 2002-2004 i to bardzo powoli. Czyli troche pozniej niż ty zakladasz, to malo istotne, ogolnie Polska wedlug mnie przezywa teraz duzy kryzys ktory sie poglebia, nie mowie tu o kryzysie ekonomicznym, ale spoleczno-kulturowym i nie chodzi mi o to ze leca teraz gorsze kabarety i puszczaja gorsza muzyke w radiu

Cofając się odpowiednio daleko, to nam wyjdzie że praprzyczyną obecnych problemów jest fatalnie poprowadzona transformacja w naszym regionie po upadku ZSRR. Niektóre rzeczy zaczęły się wcześniej (latanie z krzyżem), niektóre później (durne komisje śledcze), niektóre trwają z przerwami od początku III RP (demontaż służb wywiadowczych, za to ktoś powinien wisieć) etc. więc trudno będzie przyjąć jakiś konkretny punkt początku kryzysu. Dla mnie są nim rządy Milera, kiedy zaczęło wychodzić na jaw, że reformy końca lat '90 nie do końca się udały, zaczęło się pompowanie systemu szkolnictwa wyższego, "usamorządowienie" kraju jak je obecnie widzimy, a nałożył się na to kryzys społeczny. I szans na poprawę sytuacji nie widać, bo drugi i trzeci garnitur "polityków", te wszystkie Ogórki i piękne Mariany to już pokemony do kwadratu, przyczyn problemów doszukują się w jakichś odczapicznych źródłach (np. spadku urodzeń doszukują się w antykoncepcji, krótkim urlopie wychowawczym czy samodzielności kobiet, a żaden niedorozwój od prawa do lewa nie wpadł na to, że problemem może być brak tanich mieszkań, nieistniejąca opieka nad matką z dzieckiem czy porodówki rodem z Afryki, gdzie nawet znieczulenie nie jest podawane, bo po co, a pan doktór się upiera przy naturalnym porodzie, nawet jeżeli dziecko może się urodzić niedotlenione). 

@Zaciekawiony:

Zazwyczaj kierunek zamawiany to ten w którym brakuje specjalistów, głównie chodzi o kierunki techniczne i ścisłe.

Tu nawet nie chodzi  to, czy ci specjaliści są potrzebni czy nie, tylko o to, że pojawiła się w miarę "normalna" forma stypendium, bo te "państwowe (rektora etc.) w wypadku niektórych uczelni są takie, że nie wiadomo czy się śmiać czy płakać. Ogólnie, cały zabezpieczenie socjalne młodzieży jest żenujące, z pojedynczego stypendium to się student raczej nie utrzyma, a już na pewno nie utrzyma się i jednocześnie zakupi za nie takich fanaberii jak komputer (potrzebny na niektórych kierunkach, jakby nie patrzeć...) czy podręczniki.

Oczywiście, może taki student pójść do pracy, by zarobić na utrzymanie się na jakimś polskim oksfordzie, ale powiem szczerze:jakbym był po maturze i nie byłoby stać mnie na studia, to bym je wraz z ojczyzną olał i wyjechał na Zachód (gwoli wyjaśnienia: kierunek zamawiany był moim drugim kierunkiem, pierwszym był kierunek będacy przeciwieństwem tego drugiego). Stety-neistety, było mnie stać.

Użytkownik NTM edytował ten post 29.04.2015 - 10:04

• 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości oraz 0 użytkowników anonimowych