Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wiadomości z kraju i ze świata

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3259 odpowiedzi w tym temacie

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

• Tematów: 84
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Stany Zjednoczone od kilku dni żyją kuriozalną sprawą, którą większość komentatorów określa mianem "teorii spiskowej". Chodzi o ćwiczenia wojskowe w siedmiu stanach amerykańskiego południa, które rzekomo miałyby być "przykrywką" do wprowadzenia stanu wojennego. O emocjach, jakie sprawa ta wywołała w USA, może świadczyć fakt, że w sprawie tej "tezy" głos zabrały m. in. Biały Dom, Pentagon, władze Teksasu oraz ... Chuck Norris, tym razem występujący w roli politycznego komentatora.

Kontrowersje wśród części Amerykanów budzą zaplanowane na lipiec i sierpień ćwiczenia wojskowe "Jade Helm 15", które mają odbyć się w siedmiu stanach amerykańskiego południa. Ale część konserwatywnych Amerykanów, głównie w Teksasie, nie wyklucza, że manewry te mogłyby być pierwszym krokiem na rzecz ograniczenia praw obywatelskich i wprowadzenia stanu wojennego.

"Jade Helm 15" to zaplanowane na osiem tygodni ćwiczenia z udziałem dwóch tysięcy żołnierzy wojsk specjalnych. Według planu, odbędą się one w Teksasie, Nowym Meksyku, Arizonie, Kolorado, Utah, Nevadzie i Kalifornii. Teorie spiskowe wokół ćwiczeń zaczęły narastać po ogłoszeniu planu ćwiczeń przez Pentagon w marcu, co było głównie związane z tym, że Teksas, Utah i Kalifornia w scenariuszu ćwiczeń uzyskały status "wroga". Informacje na temat rzekomego spisku zaczęły rozprzestrzeniać się za pośrednictwem Internetu, ale spirala, na dobre, rozkręciła się po tym, jak sprawą zainteresował się gubernator Teksasu Greg Abbott. Republikański polityk na początku tygodnia wezwał teksańską Gwardię Narodową do monitorowania tych szkoleń. W liście do dowódcy Gwardii uzasadnił, że jego prośba jest "wynikiem niepokoju mieszkańców Teksasu i ma na celu zapewnienie, że ich bezpieczeństwo nie jest zagrożone"

Zwolennicy teorii spiskowych poszli jednak dalej, co relacjonuje m. in. serwis "Politico". Niektórzy z nich twierdzą nawet, że armia przygotowuje specjalne "bazy", w których osadzeni mieliby zostać "amerykańscy buntownicy". W takie "bazy" miałyby zostać przekształcone ponoć cztery sklepy Walmart, które w ostatnim czasie zostały zamknięte z powodu kłopotów finansowych. Osoby lansujące tezę o "spisku" uważają, że placówki te miałyby posłużyć także za punkt wyjścia do wzniecenia wewnętrznego konfliktu w Stanach Zjednoczonych, a w konsekwencji - do wprowadzenia stanu wojennego.

I Chuck Norris na propsie D:

Amerykańskie media w ostatnich dniach najczęściej przywoływały jednak felieton autorstwa legendy kina Chucka Norrisa, który jest komentatorem serwisu World Net Daily. 75-letni aktor od dłuższego czasu zabiera głos w sprawach politycznych i społecznych; jak napisał, nie ma nic "przesadnego" i "spiskowego" w pilnowaniu przejrzystości działań władz.

http://wiadomosci.on...-obiegla/f1knr9

Jak widać ludzie zawsze muszą się czegoś bać...

Użytkownik Ostrzewtlumie edytował ten post 10.05.2015 - 12:36

• 0

#692 Gość_osiris

Gość_osiris.
  • Tematów: 0

Napisano

W sumie to tyko USA staje na przeszkodzie ekspansji Rosji na zachód.

Nie wiadomo która armia Europy jest bardziej wydmuszkowa?

Rosyjska czy NATO bez USA.

Destabilizacja USA to marzenie Rosji, bo i ceny gazu mocno dołują przez amerykański gaz łupkowy jak i ropa.

• 0

NTM.

Nie dotykaj mnie...

• Tematów: 6
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

W sumie to tyko USA staje na przeszkodzie ekspansji Rosji na zachód.

Nie wiadomo która armia Europy jest bardziej wydmuszkowa?

xD xD

Bundeswehra jest wydmuszkowa? Armia francuska może? Francuskie bomby atomowe to pewnie pisanki?

http://www.pap.pl/pa...ckSum=245430978 Siemensa szpeigują.

• 0

#694 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Francuskie bomby atomowe to pewnie pisanki?

Ja piszę o wojnie konwencjonalnej a nie atomowej, bo to porażka dla całego świata i tutaj nie będzie wygranych.

Nie wiem jak nie można zrozumieć tak oczywistej rzeczy.

Tylko szaleniec może rozpocząć wojnę atomową.

• 0

NTM.

Nie dotykaj mnie...

Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Ja piszę o wojnie konwencjonalnej a nie atomowej, bo to porażka dla całego świata i tutaj nie będzie wygranych.

Niby czemu? Fallout czy Metro 2033 to jednak nie rzeczywistość. Jakoś przez ostatnie 70 lat dokonano ponad 2000 testów jądrowych, w ich ramach odpalono kilak tysięcy ładunków jądrowych i jakoś żyjemy. Hirosima i Nagasaki dosyć szybko zostały odbudowane po atakach jądrowych i mieszkający tam ludzie nie mają ośmiu par kończyn.

No, ok, pomijając to: więc wydmuszką jest Bundeswehra czy armia francuska? Wiesz chociaż, jak te armie wyglądają?

• 0

Cait Sith.
  • Tematów: 159
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Niby czemu? Fallout czy Metro 2033 to jednak nie rzeczywistość. Jakoś przez ostatnie 70 lat dokonano ponad 2000 testów jądrowych, w ich ramach odpalono kilak tysięcy ładunków jądrowych i jakoś żyjemy. Hirosima i Nagasaki dosyć szybko zostały odbudowane po atakach jądrowych i mieszkający tam ludzie nie mają ośmiu par kończyn.

No, ok, pomijając to: więc wydmuszką jest Bundeswehra czy armia francuska? Wiesz chociaż, jak te armie wyglądają?

Skutki w Hiroszimie i Nagasaki są odczuwane do dzisiaj. Co Ty wypisujesz za brednie tu ?

• 0

#697 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Skutki w Hiroszimie i Nagasaki są odczuwane do dzisiaj. Co Ty wypisujesz za brednie tu ?

Zdaje się, że nasz kolega odleciał lub żyje w równoległej rzeczywistości.

W Hiroszimie to były bombki choinkowe w stosunku do dzisiejszych.

A co do armii europejskich (zachodnich) to dalej twierdzę że to wydmuszki.

Pewnie że one są potęgą w stosunku do polskiej armii ale przecież nie będą się one konfrontować z Polakami tylko z ruskimi.

Ja wiem że zraz wyjedziesz mi z zestawieniami, ale ile te zastawienia są prawdziwe do rzeczywistości to tylko szefowie tych armii wiedzą jak jest.

Kiedy służyłem w wojsku 80'lata, to jak był alarm tylko 50% sprzętu była sprawna a reszta to złom. (to tak od siebie)

Użytkownik osiris edytował ten post 10.05.2015 - 16:47

• 0

NTM.

Nie dotykaj mnie...

Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

@13:

I pała z polaka: nigdzie nie pisałem, ze nie ma żadnych skutków (np. brak zabytków drewnianych w centrum to tez skutek bomby atomowej, nieusuwalny^^) tylko że miasto stoi i ma się dobrze.

http://en.wikipedia....amahira01s3.jpg proszę, Nagasaki, normalnie pustynia i mutanty.

ale jak masz jakieś faktycznie "dramatyczne" skutki odczuwane do dziś to poproszę o źródło. Jak już pisałem, ponad dwa tysiące testów jądrowych, dwa zniszczone atomem miasta i jakoś żyjemy.

@osiris

A co do armii europejskich (zachodnich) to dalej twierdzę że to wydmuszki.

Nie pytałem się czy "dalej" twierdzisz, ze to wydmuszki tylko "dlaczego" tak twierdzisz. Analizy? No, cokolwiek?

• 0

#699 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Jeżeli twierdzisz, że jest inaczej to Twój wybór.

Jak wcześniej pisałem zaraz mi wyjedziesz z zestawieniami które można potłuc o wiesz o co.

Od kiedy to cywilom piszą prawdę o sile danej armii.

Czysta propaganda tak na wschodzie jak i na zachodzie.

Przeczytaj o czym napisałem wcześniej kiedy byłem sam w armii.

Użytkownik osiris edytował ten post 10.05.2015 - 17:01

• 0

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W sumie ciekawa dyskusja. Co jest bliższe prawdy - najlepsza, najdoskonalsza, najbardziej rozwinięta, niezniszczalna Rosyjska armia na świecie, tak pięknie opisywana tylko i wyłącznie przez Rosjan, czy zachodnie wydmuszki. Prawda jak zwykle jest gdzieś po środku.

W wojnie typu Rosja vs Francja, Rosja vs Niemcy, Rosja vs Hiszpania raczej na pewno wygrałaby Rosja, ale jeśli faktycznie Europa coś znaczy to ewentualna wojna wyglądać powinna Rosja vs Europa. Tu już nie wiem jakby było.

No i też faktem jest, że USA mogłoby spokojnie zahamować ekspansje Rosyjską na zachód i to wcale nie tylko militarnie.

Ciekawe co by zrobiła Rosja, jakby w krajach Bałtyckich i w Polsce wylądowało 700 000 US Army, z 5000 czołgów, z 10tyś samolotów, na Bałtyku kilka statków(które by się zmieściły oczywiście) i z 200 wyrzutni z rakietami jądrowymi. Ciekawe czy Rosja swój arsenał przerzuciłaby na Białoruś wtedy i czy dwaj giganci stanęliby naprzeciw siebie z maksymalnym arsenałem.

• 0

#701 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Co jest bliższe prawdy....

Do tej prawdy raczej nie dojdziemy ale pogdybać zawsze można.

Pamiętajmy jednak że modna stała się ostatnio wojna hybrydowa i na tym polu wygrywa Rosja.

Dlaczego w ogóle wojna hybrydowa?

Moja teoria jest taka, że strach przez wojną atomową jest ogromny ale jakoś trzeba sobie radzić, więc Rosja wybrała politykę małych kroczków i ustępstw państw zachodnich które dały się wciągnąć w tą grę.

W obecnych czasach nie wielkość armii tylko sztuka dyplomacji prowadzi do zwycięstw. Na tym polu dla  Rosji 1:0.

Drugi front to wojna gospodarcza gdzie zwycięstwo jest po stronie zachodu, więc ogólnie mamy remis.

Użytkownik osiris edytował ten post 10.05.2015 - 19:11

• 0

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wojna hybrydowa jest też dobra dla opinii publicznej. Przecież większość Rosjan to nawet nie wiedziała czy raczej nie wierzyła, że Rosja w ogóle toczy jakąś wojnę. Zresztą po co szukać tak daleko, nawet tutaj na forum część użytkowników uważa, że na Ukrainie nie ma Rosyjskiego sprzętu i wojska. :D

Dla polityków to też jest wygodne. Po co Obama ma wysyłać wojsko, skoro Putin powiedział, że on na Ukrainie nie walczy, no to jak mówi to tak musi być.

Użytkownik Daniel. edytował ten post 10.05.2015 - 19:30

• 0

#703 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Czyli taka wojna bez wojny.

Wszystkie strony zadowolone oprócz zniewolonych.

Cisza zakończona to może czas ocenić wyniki wyborów, czy będzie oddzielny temat?

Regulamin 7.14 - nie będzie żadnego oceniania.

Kronikarz

• 0

Shay.

Herszt Bandy

• Tematów: 33
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No tak, Bundeswehra taka mocna. Dopiero co były wiadomości, że w razie konfliktu to oni nawet nie są w stanie regularne wojska wystawić- czy coś podobnego. Nie chce mi się szukać w tym momencie.

Tragedii na pewno nie ma, ale prawda jest taka, że Europa stoi na amerykańskich gwarancjach. Moim zdaniem mocniej niż na własnych wojskach.

Osiris

Nie licz na to. Administracja tego forum nie respektuje art. 54 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej mówiącego:

Art. 54. Zasada wolności poglądów

Dz.U.1997.78.483 - Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 r.

1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.
2. Cenzura prewencyjna środków społecznego przekazu oraz koncesjonowanie prasy są zakazane. Ustawa może wprowadzić obowiązek uprzedniego uzyskania koncesji na prowadzenie stacji radiowej lub telewizyjnej.

A czy Administracja tego forum zatyka Ci usta starą skarpetką i zabrania wyrażania poglądów? Jeśli postanowiłeś udzielać się na forum, to wbij sobie do głowy, że polityki tutaj nie będzie. 

Kronikarz

• 0

#705 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Nie licz na to. Administracja tego forum nie respektuje art. 54 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej mówiącego:

Ok, oni uzgadniają warunki funkcjonowania na tym forum, szkoda tylko że naruszając polskie przepisy, bo albo godzimy się, że usuwane są wszelkie polityczne posty i tematy albo nie.

A co do meritum sprawy - bez oceny -  to żartobliwie można stwierdzić "zatkao kakao"  ;-)

Użytkownik osiris edytował ten post 11.05.2015 - 05:57

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych