Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wiadomości z kraju i ze świata

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3259 odpowiedzi w tym temacie

owerfull.
  • Tematów: 5
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

II RP trzymała w więzieniu Banderę, Bieruta i paru innych chcących dokonać w niej rewolucji/oderwać od niej jakiś kawałek. Siedzieli właśnie za te chęci rewolucyjno-separatystyczne. Żaden z nich nie dostał wyroku śmierci.

Czy II RP była "normalnym" państwem?

Nie była normalnym państwem, inaczej tacy ludzie wisieliby już od samego początku swoich odpałów.

czy wiesz na jakiej podstawie skazywano nazistów? :facepalm:

I za co ich skazywano?

Nie wiem czy wiesz, ale w Arabii Saudyjskiej skazuje się ludzi za morderstwo, a jak ktoś popełni ze szczególnym okrucieństwem, to można mu ładnie obciąć łeb na ulicy. Także Arabia Saudyjska z takimi współczesnymi nazistami pokroju Państwa Islamskiego bawić się nie będzie, w przeciwieństwie do Europy, która chyba chce kolekcjonować terrorystów w więzieniach.

Faktycznie, w średniowiecznej Europie raczej nie było wyroków śmierci za odejście od Islamu

Lol, chodzi o apostazję ogólnie, ale ty nie potrafisz sobie tego wyobrazić.

le w średniowieczu i wiekach późniejszych za ateizm już tak (np. Łyszczyński zamordowany w świetle prawa przez katolików "za ateizm"

I ile masz jeszcze takich przykładów i jak wyglądałoby porównanie świata islamskiego do chrześcijańskiej Europy. Bo z chrześcijaństwa nie wynika bezpośrednio kara śmierci za apostazję, a z islamu wynika bezpośrednio kara śmierci za apostazję i nie tylko. Na zachodzie nigdy nie działało to na taką skalę, ani wszędzie tak samo, bo po prostu część z tego to było widzimisię władzy kościelnej, czy nawet świeckiej ... lol ... W islamie jest to regularne i będzie regularne nawet za 500 lat.

Użytkownik owerfull edytował ten post 07.06.2015 - 18:54

• 0

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

II RP trzymała w więzieniu Banderę, Bieruta i paru innych chcących dokonać w niej rewolucji/oderwać od niej jakiś kawałek. Siedzieli właśnie za te chęci rewolucyjno-separatystyczne
 Nie.Stepan Bandera został 13 stycznia 1936 skazany na karę śmierci, którą na podstawie amnestii zamieniono na dożywotnie więzienie, za zorganizowanie zamachu na ministra spraw wewnętrznych Bronisława Pierackiego, a więc był typowym terrorystą, za co spotkała go zbyt łagodna kara.

Faktycznie, w średniowiecznej Europie raczej nie było wyroków śmierci za odejście od Islamu, ale w średniowieczu i wiekach późniejszych za ateizm już tak (np. Łyszczyński zamordowany w świetle prawa przez katolików "za ateizm", ogólnie więcej takich przypadków znamy z okresu Inkwizycji, niż ze średniowiecza, bo zwyczajnie średniowiecze było niezbyt piśmienne. Nie wiemy, gdzie dokładnie rozegrała się bitwa pod Grunwaldem, na którym polu, to tym bardziej nie wiemy ile osób zgładzono za odstępstwo od chrześcijaństwa).

Oficjalnie, za odstępstwo od wiary chrześcijańskiej, w I Rzeczpospolitej wykonano 5-6 wyroków smierci, co nie jest jakąś porażającą liczbą.

http://odkrywcy.pl/k...,wiadomosc.html

Dużo więcej zginęło na stosach w krajach protestanckich, kobiet, uważanych za czarownice. W Polsce wykonanie wyroku za czary było rzadkością.

Użytkownik kpiarz edytował ten post 07.06.2015 - 19:12

• 1

NTM.

Nie dotykaj mnie...

• Tematów: 6
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

@owerfull

Nie była normalnym państwem, inaczej tacy ludzie wisieliby już od samego początku swoich odpałów.

To które państwo jest "normalne"? ZSRR? III Rzesza? W Rosji carskiej też nie mordowano "rewolucjonistów" jak leci, w USA też nie, FRancja czy Wielka Brytania także nie...

Lol, chodzi o apostazję ogólnie, ale ty nie potrafisz sobie tego wyobrazić.

Następne sarkazmy będę znakował... :D

akże Arabia Saudyjska z takimi współczesnymi nazistami pokroju Państwa Islamskiego bawić się nie będzie, w przeciwieństwie do Europy

Nazistów skazywano TYLKO I WYŁĄCZNIE DLATEGO, że jakieś wredne lewaki wymyśliły na Zachodzie, że człowieki mają pewne przyrodzone prawa, a naziści te przyrodzone prawa łamali. Skazywanie za zbrodnie wojenne i samo pojęcie zbrodni wojennej to bardzo świeży wynalazek, jakbys nie wiedział...

W islamie jest to regularne i będzie regularne nawet za 500 lat.

Proszę o udowodnienie tej regularności za 500 lat :D

@Kpiarz:

widzę coraz ambitniejsze źródła "wiedzy" nam serwujesz :D :D

A jeżeli chodzi o palenie czarownic, to tylko w mojej, polskiej, katolickiej mieścinie w okresie od połowy XVII wieku do połowy XVIII wieku mowa jest o ponad 70 osobach spalonych na stosie (z czego dwa czy trzy razy palono osoby uprzednio zgładzone). Jak najbardziej dokonywano w Polsce egzekucji za czary czy odstępstwo od wiary.

Licytacje, czy bardziej obrzydliwi w tym zakresie są/byli katolicy, sunnici czy luteranie utnę stwierdzeniem, że religie nieabrahmiczne nie stosują wcale lub prawie wcale takich kar za odstępstwo.

• 0

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

widzę coraz ambitniejsze źródła "wiedzy" nam serwujesz :D :D

To zaserwuj lepsze, bardziej wiarygodne. Czekam.

• 0

Milosz.
  • Tematów: 47
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W islamie jest to regularne i będzie regularne nawet za 500 lat.

56737161541899898646.jpg

Nie tylko to jest regularne i będzie jeszcze przez wiele lat. Prawdę napisał, polać mu. :)
  • 1

Monolith.

ótta

• Tematów: 2
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

*
Popularny

@Miłosz:

gir.jpg

Alef-Ba2-Cover-70s.jpg

Kabul%201972.jpeg

1309922139_e860a087a4.jpg

eagiv9.jpg

Syria, Irak, Afganistan, Iran - sprzed sowiecko-amerykańskiej agresji i ekstremistycznego raka. Ja bym tu jednak trochę inną regularność widział...

Użytkownik Monolith edytował ten post 07.06.2015 - 23:25

• 5

NTM.

Nie dotykaj mnie...

Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Syria, Iran i Irak są pięknym przykładem, dlaczego należy rugować fanatyków religijnych z przestrzeni publicznej. Dlatego tak ważnym jest obecny konflikt z katolikami w Polsce.

• 0

Aton.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tragikomiczna kompromitacja naszego żałosnego wschodniego sąsiada.

Użytkownik Aton edytował ten post 08.06.2015 - 12:21

• 0

owerfull.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

To które państwo jest "normalne"? ZSRR? III Rzesza? W Rosji carskiej też nie mordowano "rewolucjonistów" jak leci, w USA też nie, FRancja czy Wielka Brytania także nie...

Pisałem już posta ale mi się usunął, skrócę, co miałem na myśli: Robisz zamachy na ludzi, spiskujesz, próbujesz obalić legalną władzę - stryczek. Proste.

Nazistów skazywano TYLKO I WYŁĄCZNIE DLATEGO, że jakieś wredne lewaki wymyśliły na Zachodzie, że człowieki mają pewne przyrodzone prawa, a naziści te przyrodzone prawa łamali. Skazywanie za zbrodnie wojenne i samo pojęcie zbrodni wojennej to bardzo świeży wynalazek, jakbys nie wiedział...

Morderców i tego typu innych zbrodniarzy skazuje się w Arabii Saudyjskiej tylko i wyłącznie dlatego, że jakieś wredne pastuchy setki lat temu wymyśliły, że człowiek ma pewne przyrodzone prawa, a morderca łamie te prawa. Człowiek ma te przyrodzone prawa do czasu złamania zasad religii. Tym się różnią prawa człowieka w świecie islamu od naszych, są po prostu dużo mniej uniwersalne. 

Proszę o udowodnienie tej regularności za 500 lat :D

Dobrze wiesz, że nie da się udowodnić regularności stosowania kary śmierci za apostazję w świecie muzułmańskim za 500 lat, bo ten czas jeszcze nie nastał. Trzeba jednak zauważyć, że islam nakazuje karać śmiercią apostatów. Także jeśli muzułmanie nadal będą prawdziwymi muzułmanami, to karanie za stosunki homoseksualne, czy apostazję będzie obecne nawet za 500 lat. Być może zaostrzy się podział na liberałów muzułmańskich jak ten Sisi w Egipcie i fundamentalistów np Bractwo Muzułmańskie. Proszę jednak się przyjrzeć jak "liberalna" jest ta lewica w świecie islamu i czy rzeczywiście jest to podobne do naszej "liberalnej" lewicy.

@Monolith, ale islam z tego co wiem nie jest taki jednoznaczny w kwestiach ubioru jak w kwestii kary śmierci za apostazję, stosunki homoseksualne, czy w ogóle w kwestii ogólnie pojętej kary śmierci. Ja zdecydowanie mówiłem o karze śmierci, a nie o ubiorze. Jednak te zmiany choćby i w Iranie udowadniają, że islam reformuje się w stronę liberalnego dużo ciężej niż chrześcijaństwo.

Użytkownik owerfull edytował ten post 08.06.2015 - 13:24

• 0

NTM.

Nie dotykaj mnie...

Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Pisałem już posta ale mi się usunął, skrócę, co miałem na myśli: Robisz zamachy na ludzi, spiskujesz, próbujesz obalić legalną władzę - stryczek. Proste.

No to podaj przykład "normalnych" państw, bo mnie przychodzą na myśl tylko ZSRR i Trzecia Rzesza.

Morderców i tego typu innych zbrodniarzy skazuje się w Arabii Saudyjskiej tylko i wyłącznie dlatego, że jakieś wredne pastuchy setki lat temu wymyśliły, że człowiek ma pewne przyrodzone prawa, a morderca łamie te prawa.

Nie, Bóg im tak kazał. Przynajmniej tak twierdzą.

A takie procesy norymberskie odbyły się dlatego, że wredni lewacy (głownie ZSRR i USA, bo Anglia i Francja chciały zesłać przywódców Trzeciej Rzeszy na wysepkę, jak Napoleona) postanowili egzekwować prawo międzynarodowe. To był precedens, novum, a nie zasada.

Dobrze wiesz, że nie da się udowodnić regularności stosowania kary śmierci za apostazję w świecie muzułmańskim za 500 lat

Za 500 lat Arabowie będą kolonizowali kosmos. Udowodnij, że nie :D

Użytkownik NTM edytował ten post 08.06.2015 - 14:04

• 0

owerfull.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

No to podaj przykład "normalnych" państw, bo mnie przychodzą na myśl tylko ZSRR i Trzecia Rzesza.

Lol, choćby i w USA za zamach dostaniesz czapę. W Chinach, czy tym nieszczęsnym Iranie również. Na Półwyspie Arabskim praktycznie wszędzie. No, właściwie to tam gdzie jest kara śmierci.

Nie, Bóg im tak kazał. Przynajmniej tak twierdzą.

Co "nie"? Jest kara śmierci za morderstwo, a już szczególnie efektownie za takie okrutne - to jest to samo co zrobili ci wredni lewacy o których mówisz.

Za 500 lat Arabowie będą kolonizowali kosmos. Udowodnij, że nie :D

Udowodnij, że da się rozdzielić islam od kary śmierci. Jeśli będą wyznawać islam, to i będzie prawdopodobnie stosowana kara śmierci. Jeśli nie potrafisz tego zrozumieć, to trudno, ja nie będę tego tłumaczył, możesz przejechać się do Arabów i oni już ci to wytłumaczą :D

Chrześcijaństwo natomiast da się rozdzielić od kary śmierci, co udowadnia szef "złej sekty" katolickiej, papież Franciszek :)

• 0

McNugget.
  • Tematów: 10
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Papież Franciszek akurat jest wyczepisty. Wprowadził powiew normalności IMO.

• 0

owerfull.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ja go akurat niezbyt lubię, bo ma ten lewicowy odchył i sobie myśli, że ci uchodźcy z południa, wschodu i skąd tam jeszcze na pewno poszanują jego wiernych i jego samego. No chyba nie ... lol ...

• 0

NTM.

Nie dotykaj mnie...

Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Co "nie"? Jest kara śmierci za morderstwo,

"Nie" bło do tego uznania przez Arabów jakiejś przyrodzonej godności człowieka.

Lol, choćby i w USA za zamach dostaniesz czapę. W Chinach, czy tym nieszczęsnym Iranie również. Na Półwyspie Arabskim

Dążymy do bycia Chinami czy Jemenem Europy, bo się gubię?

USA - no, fakt, jedno "normalne" państwo. Względnie normalne.

Udowodnij, że da się rozdzielić islam od kary śmierci.

A proszę: kara śmierci nie występuje w kodeksie karnym Turcji (państwo niewątpliwie muzułmańskie), Bośni i Hercegowinie, Albanii, Saharze Zachodniej, a w szeregu innych państw jej się nie wykonuje.

Czyli, jak widać da się być państwem z większością muzułmańską i bez kary śmierci. Teologia islamska nie wyklucza kary śmierci, ale katolicka tez nie (Katechizm Kościoła Katolickiego 2267, link: http://www.katechizm...kkIII-2-2.htm).

Ja go akurat niezbyt lubię, bo ma ten lewicowy odchył

Ten "lewicowy odchyl" to się nazywa wrażliwość, empatia, i jest doskonale zgodny z stanowiskiem takiego hipisa sprzed 2000 lat, niejakiego Jezusa.

• 2

Shay.

Herszt Bandy

• Tematów: 33
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Kara śmierci? Oczywiście. Za morderstwo. I tylko za morderstwo.

Jeżeli ktoś planuje mord na kimś innym, to musi być świadomy kary. I powtarzam- mord. Nie zabójstwo. Czy to w afekcie, obronie własnej, zabójstwo na drodze czy nieumyślne spowodowanie śmierci. Kara śmierci dla morderców. Dla tych, którzy" na chłodno" planują zabicie innego człowieka i mord ten z zimną krwią realizują. Dlaczego? Gdyż świadomość mordercy, że za swój czyn spotka go śmierć jeśli go złapią wielu potencjalnych morderców może odstraszyć. Dożywocie nie spełnia się tutaj w 100%. Bo jak czują się rodziny zamordowanych, wiedząc, że ich bliski nie żyje, za to morderca tak, i to jak pączek w maśle za pieniądze także tej rodziny, na przykład rodziców zamordowanych?

Kara śmierci dla morderców i tylko dla morderców. Z jeszcze jednego powodu. Gdy ktoś zostaje skazany na dożywocie bez możliwości starania się o wcześniejsze zwolnienie zostaje wyjęty spod prawa, nie ciąży nad nim żadna kara. Czy zabije w więzieniu jednego współwięźnia czy jeszcze dziesięciu- nic się w jego sytuacji nie zmienia. Dostaje zakaz wyjścia na spacerniak i własną celę, ewentualnie trafia do karceru. To nie jest kara. Taki człowiek jest bezkarny, nawet gdy morduje.

Dlatego moim zdaniem ponowne wprowadzenie kary śmierci do obiegu prawnego jest niezbędne.

Użytkownik Shay edytował ten post 08.06.2015 - 16:30

• 5

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych