Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wiadomości z kraju i ze świata

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3259 odpowiedzi w tym temacie

NTM.

Nie dotykaj mnie...

• Tematów: 6
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

@Kpiarz: dla twojej informacji: akurat przodków mam różnych, w tym m. in. polską szlachtę i arystokrację (tak, było coś takiego jak "polska arystokracja"). To, ze nie powtarzam jak papuga głupich (100 tysięcy zabitych Polaków? Daj JAKĄŚ POWAŻNĄ pracę historyczną z taką liczbą. Ja widziałem szacunki na góry 70 tysięcy ogólnej liczby) hasełek debilnej propagandy "patriotycznokształtnej" znaczy tylko tyle, że mam "nieco" krytyczniejsze podejście do trybalizmu.

Całkiem sporo Ukraińców (Szandruk na przykład) zrobiło znacznie więcej dla Polski, niż internetowi patrioci twojego pokroju, którym odwagi brakuje nawet do anonimowego odpowiadania w temacikach (np. nie odpowiedziałaś, czy na złoto naganiasz bo naganiasz, czy sama go trochę masz....).

wybielanie wołyńskiego ludobójstwa przez NTM

Albo kłamiesz, albo nie rozumiesz słowa pisanego, jeżeli uznajesz że cokolwiek wybielam.

Nie spodziewam się, byś cokolwiek na to odpowiedziała, bo nie posądzam ciebie nawet o takie minimum odwagi cywilnej.

@osiris:

A jak nie jest z Polski to nie dziwota, że ma ciągle odmienne zdanie niż MY wszyscy.

Tak, bo jak ktoś nie myśli tak jak "my" (to się jakoś ładnie nazywało, ta potrzeba bycia w jakiś "mych"... mnie to się kojarzy z pewnym psim zwyczajem, bez urazy) to pewnie "wróg" co to jest "be" :<

@pishor:

Aha. czyli, skoro te wydarzenia nie są "tak jasne jak Katyń", to lepiej o nich nie mówić - tak?

Tak, w obecnej sytuacji (w sensie, sytuacji po upadku ZSRR do teraz) lepiej  na poziomie państw nie dłubać za głośno w konflikcie polsko-ukraińskim (bo, wbrew takim "znafcom" historii szkolonym na blogach jak kpiarz konflikt polsko-ukraiński trwał znacznie dłużej niż Rzeź Wołyńska i jest znacznie bardziej skomplikowany. Podpowiem, że gdyby nie "polonizowanie ziem ukraińskich" poprzez prowadzenie osadnictwa polskiego na Wołyniu całkiem sporo Polaków uniknęło by rzezi. Bo by siedzieli u siebie, nie na "osadnictwie"). Bo, uwaga, nie jest w naszym interesie robić napięcia w kontakcie z Ukraińcami.

A sentymenty? Cóż sentymentami żyć można, ale łatwo przy takim życiu z głodu umrzeć.

Oczywiście, rodziny ofiar są i będą zainteresowany mówieniem o tym, i mają do tego pełne prawo, bo dlaczego nie?

Może trzeba przestać oglądać się wreszcie na innych i zacząć myśleć o sobie?

Aha, i ponowne rozgrzebanie wielowiekowego konfliktu z Ukrainą nam da tyle, że...?

Nie zastanawiasz się dlaczego z taką lubością, przy każdej nadarzającej się okazji, wyciąga się Katyń i odmienia go przez wszystkie przypadki, a kiedy pada hasło Wołyń, to wszyscy nagle zaczynają opowiadać o tym, że to dawno, że my ich też namordowaliśmy, że trzeba dać im czas itd.itp?

Bo w Katyniu byliśmy tylko ofiarami, a Rzeź jest elementem szerszego konfliktu, gdzie nie zawsze byliśmy tylko poszkodowanymi. Więc nie wpisuje się za bardzo w politykę historyczną.

Mówisz - "społeczeństwo jest zmęczone tematami z II wojny światowej".

Ciekawe, że tylko tymi, które w złym świetle stawiają Ukraińców.

Ciekawe, że tego zmęczenia nie widać w temacie np. Katynia i Auschwitz.

Wiesz, z dyskusją na tematy drugowojenne (Wołyń, Katyń, Monte Cassino etc.) spotykam się tylko w mediach elektronicznych. Głownie w internecie, bo nawet "poważnych" filmów i seriali drugowojennych się prawie nie kręci, książek nie pisze, tylko bardziej takie "filmy sensacyjne" i "książki płaszcza i szpady", tyle, że w dekoracjach drugowojennych.

Nie dyskutuje się o nich w realu, nieprawdaż?

Demonstracji "Pamiętamy Wołyń" też nie widać, nawet mikroskopijnych. A w sprawie franków, niepełnosprawnych czy innych takich się zdarzają.

Na obchody kolejnych rocznic kolejnych wypadków przychodzi coraz mniej ludzi. Samo "wspominanie" spraw wojennych przechodzi w sferę rozrywkowo-hobbytyczną, niż państwową. Trochę podobnie jak z wojną polsko-bolszewicką, rokiem 1905, powstaniami XIX-wiecznymi etc.

Użytkownik NTM edytował ten post 12.07.2015 - 21:17

• 1

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

• Tematów: 84
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zmieniając temat. Się nawet nie zdziwiłem.

Słynne przemówienia ISIS są nagrywane w studiu?

Hakerzy z grupy nazywającej się Cyber Berkut, opublikowali niezwykłe nagranie przedstawiające coś co jest rzekomo plikiem wykradzionym z komputera senatora USA, Johna McCaina. Przedstawia ono coś co wygląda na inscenizację egzekucji Państwa Islamskiego.

Do przejęcia tego pliku doszło prawdopodobnie podczas pobytu Johna McCaina na Ukrainie. Widzimy ubranego w charakterystyczny pomarańczowy ubiór rzekomego zakładnika. Obok niego stoi w czarnym uniformie z zasłoniętą twarzą rzekomy islamista z ISIS, który wygłasza jakieś dziwaczne przemówienie.

Jednak cała scena jest odgrywana w studiu, a ofiara ginie tylko na niby w zmontowanym potem nagraniu. Kupa piachu symuluje pustynię, a reszta jest zapewne miksowana cyfrowo. Podstawowe pytanie jakie pcha się na usta to - po co ktoś miałby to robić?

O tym, że Państwo Islamskie powstało z inspiracji USA wiadomo od dawna. Niedawno pisał o tym na przykład portal Wikileaks. Amerykanie od dawna wspierali sunnitów z Syrii walczących z alawitami. Co innego jednak wspierać krwawe grupy terrorystyczne, a co innego nagrywać sfingowane egzekucje.

• 1

Padael.

Tauri

• Tematów: 73
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jest bezczelnością pisać o "głupich hasłach" dotyczących 100 tysięcy Polaków. Twoim zdaniem jeśli nie 100 tysięcy a 70 tysięcy to czyni to jakąś różnicę, z szacunku dla ofiar nie powinno się takich bzdur pisać. Polacy są winni rzezi bo tam mieszkali? Nie skomentuję tego. Ofiara morderstwa też jest winna tego że znalazła się w złym miejscu i w złym czasie czy może morderca jest trochę winny?

Czy miałbyś tyle odwagi cywilnej by przekazać swoje opinie rodzinom ofiar rzezi?

Użytkownik Padael edytował ten post 12.07.2015 - 21:21

• 0

Kronikarz Przedwiecznych.

Ten znienawidzony

• Tematów: 272
  • Artykułów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Ostrze: http://www.paranorma...wa-islamskiego/

Reszta towarzystwa - proszę skończyć te osobiste wycieczki. To, że ktoś ma inne zdanie i nie zgadzacie się z nim, nie oznacza, że można siebie obrażać.

• 0

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

NTM

Łącznie w latach 1943-1945 na obszarze Wołynia i Galicji Wschodniej UPA wymordowało ok. 100 tys. Polaków. Niektórzy badacze podają większą liczbę ofiar - ok. 130 tys. zabitych. Miejsca kaźni ludności polskiej, a było ich łącznie ok. 4 tys., wymieniono na stronie internetowej wystawy Instytutu Pamięci Narodowej "Wołyń 1943. Wołają z grobów, których nie ma"

.http://natemat.pl/13...ieli-dwa-narody

Oczywiście, dla Ciebie ten artykuł będzie nieobiektywny, bo zawyża ilość ofiar.

Ponieważ jesteś bardzo zainteresowany moim majątkiem, więc Ci odpowiem. Tak, mam złoto w sztabkach i monetach, które trzymam na tzw, "czarną godzinę ". Zaspokoiłeś swą ciekawość ?

• 0

NTM.

Nie dotykaj mnie...

Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

I znowu mam rację: kpiarz nie odniosła się do mojego "wybielania się". Hm. Cóz. Nie uważam się za nieomylnego, ale... ;-)

Oczywiście, dla Ciebie ten artykuł będzie nieobiektywny, bo zawyża ilość ofiar.

Sugeruję przestać pytać Wujka Google i poczytać np. prace prof. Motyki. Bo wiedzę historyczną nabywa się z prac historyków, nie natemat.pl.

Tak, mam złoto w sztabkach i monetach, które trzymam na tzw, "czarną godzinę ".

Aha. W sumie bym zapytał czemu nie odpowiedziałaś na to pytanie w temacie o Grecji, lub co sądzisz o trwających od lat kilku spadkach na złocie, których twoim zdaniem niby nie ma... zamiast tego zapytam tak: czy bez zastanowienia odpowiesz mi, czym jest liczba 31,1035? Jako inwestorka w złoto powinnaś to wiedzieć obudzona w środku nocy.

Nie gogluj, bo nie znajdziesz na to odpowiedzi w googlu ;)

Użytkownik NTM edytował ten post 12.07.2015 - 21:41

• 0

Padael.

Tauri

• Tematów: 73
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Waga uncji nie jest wyznacznikiem wiedzy ekonomicznej.

• 0

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To jest uncja.

Z większością materiałów z IPN-u  zapoznałam się w czasie przygotowania do wykładu na temat rzezi wołyńskiej kilka lat temu. Źródła zgodnie podawały liczby od 70 tys. do 130 tys..

• 0

Aton.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dla tych co powielają mity jakoby błędna polityka II RP doprowadziła miłujących pokój Ukraińców do skrajności polecam to 

http://www.kresy.pl/...eludium-wolynia

i to

http://rod.salon24.p...atach-1918-1919

Ukraińcy wymordowali Polaków od 1943 200 tys, a nie 100 tys jak by chcieli niektórzy. Brak szczegółowych dowodów wynika z niedopuszczania naukowców do zbierania danych na terenie Polski Środkowej. A oprócz tego Ukraińcy mordowali Polaków już w Kampanii wrześniowej, po 1918, przy okazji mordując nawet ćwierć miliona Żydów. No i przodkowie nieistniejącego jeszcze narodu ukraińskiego wymordowali 200 tys. Polaków podczas Koliszczyny. No ale oczywiście naród wielokrotnego ludobójstwa będzie się zasłaniał kilkoma cerkwiami i tym, że zostali kilkadziesiąt lat temu przeniesieni na cywilizowane ziemie z obszarów, których nie byli w stanie zagospodarować od czasu ich osiedlania się na terenach Lędzian w okresie najazdu Mongołów.

Pfe za dużo Ukraińców na języku mam ostatnio. Aż smak krwi w ustach od nich czuję. W ramach poprawy smaku wrzucam słodką śpiewającą żołnierkę rosyjską.

Użytkownik Aton edytował ten post 12.07.2015 - 22:07

• 1

#925 Gość_osiris

Gość_osiris.
  • Tematów: 0

Napisano

To, że ktoś ma inne zdanie i nie zgadzacie się z nim, nie oznacza, że można siebie obrażać.

Mam nadzieję, że dotyczy to wszystkich bez wyjątku, bo jak cudzoziemiec obraża Polaków to jest OK a jak inni coś mu wytykają to jest szowinizm.

Czy Polacy zawsze mają się korzyć przed wszystkimi i to jest ta właściwa postawa a kiedy chcą wstać z kolan to ciemnogród?

• 0

NTM.

Nie dotykaj mnie...

Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

kresy.pl są, o ile pamiętam, dofinansowane przez Rosjan. Bardzo obiektywne źródło, które świadczy o wysokim stopniu "samodzielnego myślenia prokremlowskiego" u jego czytelników :) taka "Prawda", tylko internetowa i w domenie .pl

@kpiarz: ponieważ dalej popisujesz się wiedzą (IPN? rly? niech zgadnę, jako jedyny wrzucili coś w internet?) i nie odnosisz się do tego mojego "wybielania" Rzezi, pozwolę sobie ignorować twoje następne bzdury na forum. Wykład chyba w jakimś klubie ronina.

I nie "uncja", tylko "uncja trojańska", bo "uncji" jest całkiem sporo, a ta konkretna dotyczy jednej dziedziny życia. Co ciekawe, właściwie nigdy w handlu nie spotyka się określenie "uncji trojańskiej" mianem "uncji" (chyba, że na stronie typu bankier.pl czy inny onet.biznes.kuppanzłoto.pl), tylko albo się podaje pełną nazwę, albo skrót "toz". Wynika to z tego, że normalny człowiek pisząc "uncja" ma na myśli uncję angielską (o innej wadze.

No, ale niech będzie, że wierzę.

@Aton: no pewnie, bo jakby ktoś kolonizował np. okolice Krakowa, zamykał kościoły i łamał po kolei wszystkie układy z Polakami, to by to było OK i wcale by nie zaogniał sytuacji etnicznej w okolicach Krakowa. Za sytuację na Wołyniu po części odpowiada II RP, która tak ogólnie była państwem nieudolnym, nie umiała nawet rozwalić Bandery (którego miała w swoim więzieniu), ale zamiast to zrozumieć to napiszmy, że Ukraińcy wymordowali 500000000 Polaków (bo do tego dąży: w żadnej pracy historycznej jakoś nie spotkałem się z liczbą większą jak 70 tysięcy pomordowanych ogólnie

Mam nadzieję, że dotyczy to wszystkich bez wyjątku, bo jak cudzoziemiec obraża Polaków to jest OK a jak inni coś mu wytykają to jest szowinizm.

przykład obrazy Polaków przez cudzoziemców:

11701043_599913696813822_808229680539700

czy z nowszych, Polish Jokes (coś w rodzaju naszych dowcipów o Żydach) w USA. Szkalują na całego, normalnie.

Czy Polacy zawsze mają się korzyć przed wszystkimi i to jest ta właściwa postawa a kiedy chcą wstać z kolan to ciemnogród?

Przykład, czy to kolejna Rzecz O Której Wiedzą Wszyscy Internetowi Patrioci?

Użytkownik NTM edytował ten post 13.07.2015 - 09:05

• 0

#927 Gość_osiris

Gość_osiris.
  • Tematów: 0

Napisano

czy z nowszych, Polish Jokes (coś w rodzaju naszych dowcipów o Żydach) w USA. Szkalują na całego, normalnie.

Jakoś sobie nie przypominam żebyśmy naśmiewali się z głupoty Żydów a raczej z ich specyficznego podejścia do życia (to tak) a porównywanie sytuacji z II wojny światowej do teraźniejszych czasów jest mało trafne.

Tam to była światowa apokalipsa gdzie cały świat solidaryzował się z wszystkimi którzy uciekali od stalinowskiego i nazistowskiego terroru.

Wybacz ale teraz nie mamy z tym do czynienia no chyba że ja przespałem wybuch III wojny światowej.

Użytkownik osiris edytował ten post 13.07.2015 - 12:21

• 0

Legendarny..

King of Nothing, Slave to No One

• Tematów: 187
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

kresy.pl są, o ile pamiętam, dofinansowane przez Rosjan. Bardzo obiektywne źródło, które świadczy o wysokim stopniu "samodzielnego myślenia prokremlowskiego" u jego czytelników :) taka "Prawda", tylko internetowa i w domenie .pl

@kpiarz: ponieważ dalej popisujesz się wiedzą (IPN? rly? niech zgadnę, jako jedyny wrzucili coś w internet?) i nie odnosisz się do tego mojego "wybielania" Rzezi, pozwolę sobie ignorować twoje następne bzdury na forum. Wykład chyba w jakimś klubie ronina.

I nie "uncja", tylko "uncja trojańska", bo "uncji" jest całkiem sporo, a ta konkretna dotyczy jednej dziedziny życia. Co ciekawe, właściwie nigdy w handlu nie spotyka się określenie "uncji trojańskiej" mianem "uncji" (chyba, że na stronie typu bankier.pl czy inny onet.biznes.kuppanzłoto.pl), tylko albo się podaje pełną nazwę, albo skrót "toz". Wynika to z tego, że normalny człowiek pisząc "uncja" ma na myśli uncję angielską (o innej wadze.

No, ale niech będzie, że wierzę.

@Aton: no pewnie, bo jakby ktoś kolonizował np. okolice Krakowa, zamykał kościoły i łamał po kolei wszystkie układy z Polakami, to by to było OK i wcale by nie zaogniał sytuacji etnicznej w okolicach Krakowa. Za sytuację na Wołyniu po części odpowiada II RP, która tak ogólnie była państwem nieudolnym, nie umiała nawet rozwalić Bandery (którego miała w swoim więzieniu), ale zamiast to zrozumieć to napiszmy, że Ukraińcy wymordowali 500000000 Polaków (bo do tego dąży: w żadnej pracy historycznej jakoś nie spotkałem się z liczbą większą jak 70 tysięcy pomordowanych ogólnie

przykład obrazy Polaków przez cudzoziemców:
11701043_599913696813822_808229680539700

Przykład, czy to kolejna Rzecz O Której Wiedzą Wszyscy Internetowi Patrioci?

Akurat to, że 70 lat temu Iran przyjął polskich uchodźców bez sprawdzania wyznania to żadne dziwy - to było jeszcze przed rewolucją islamską, a ówczesny Iran był sojusznikiem aliantów, w tym również naszym de facto.
  • 0

NTM.

Nie dotykaj mnie...

Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

@osiris

Tam to była światowa apokalipsa gdzie cały świat solidaryzował się z wszystkimi którzy uciekali od stalinowskiego i nazistowskiego terroru.

A to Irańczycy nie powinni najpierw pomóc swoim biedakom?

No wiedziałem, że mordowanie Polaków było czymś innym niż mordowanie Syryjczyków. Śpię spokojnie, pomordowani niedoszli uchodźcy też.

Uff.

@Legend@arny

ówczesny Iran był sojusznikiem aliantów

Był pod okupacją po interwencji aliancko-radzieckiej. Jego rzad był takim samym sojusznikiem Aliantów, jak PWN bł sojusznikiem ZSRR.

No, ale wiadomo że jedynie w wypadku mordowania Polaków czy instalowania obcego rządu w Polsce należy się potępienie mordującego/instalującego, we wszelkich innych wypadkach można to zlać. Jakie urocze Kali <3

• 0

Moltenlair.
  • Tematów: 8
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Pfe za dużo Ukraińców na języku mam ostatnio. Aż smak krwi w ustach od nich czuję. W ramach poprawy smaku wrzucam słodką śpiewającą żołnierkę rosyjską.

Co to jest żołnierka?

I nie jest to mundur "żołnierza".

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych