Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wiadomości z kraju i ze świata

• Please log in to reply
3259 replies to this topic

kpiarz.
  • Tematów: 388
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

NTM, twierdzisz, że w Twoich żyłach płynie krew polskiej szlachty i arystokracji. Śmię w to wątpić, ponieważ znam trochę ludzi pochodzących z dawnych sfer ziemiańskich. Są to ludzie, którzy na ogół nie chwalą się swoim pochodzeniem / oczywiście są wyjątki /, wykształceniem czy też majątkiem. Są zbyt dobrze wychowani, aby nawet anonimowo wspominać o tym. Ale Ty pewnie o tym nie wiesz, nawet się z tym środowiskiem nie spotkałeś, skoro lubisz się przechwalać swoim, podobno, szlacheckim pochodzeniem.

Wykład na temat zbrodni UPA był prowadzony w jednym z kół AK. Dokumentacje IPN-u zawierały zdjęcia, wspomienia osób, które przeżyły te ludobójstwo oraz wstepne wyliczenia liczb ofiar . pisałam już o tym w zamknietym temacie o Ukrainie.

Piszesz, że II Rzeczpospolita był państwem nieudolnym, bo nie wykonała wyroku śmierci na Stepanie Banderze.Wyrok smierci został zamieniony na dozywocie. A wiesz dlaczego ? Bo II Rzeczpospolita była państwem demokratycznym i skorzystała z prawa łaski. Sądzisz, że demokracja jest cechą państw słabych ?

• 0

#932 Gość_osiris

Gość_osiris.
  • Tematów: 0

Napisano

NTM napisał:

Był pod okupacją po interwencji aliancko-radzieckiej. Jego rzad był takim samym sojusznikiem Aliantów, jak PWN bł sojusznikiem ZSRR.

A więc wyszło szydło z worka i już wiadomo, że ten niby, rzekomy samarytanizm to był strzałem kulą w płot.

A to Irańczycy nie powinni najpierw pomóc swoim biedakom?

Nie bo jak wyżej.

• 0

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@NTM

Miałem zamiar z tobą już nie dyskutować ale momentami podnosisz mi ciśnienie. Od początku miałem wobec ciebie pewne podejrzenia związane z kolorami na twoim awatarze. Teraz graniczy to z pewnością. Pewnie studiowałeś filologię polską na uniwersytecie Lwowskim stąd twój dobry język polski. Ale nie dość dobry. 

W większości swoich postów jedziesz bez opamiętania po Polskim patryjotyzmie, martyrologii. Wiele z twoich odwołań i porównań, są po prostu  chamskie i chybione. 

Skupię się na dwóch.

To, ze nie powtarzam jak papuga głupich (100 tysięcy zabitych Polaków? Daj JAKĄŚ POWAŻNĄ pracę historyczną z taką liczbą. Ja widziałem szacunki na góry 70 tysięcy ogólnej liczby) hasełek debilnej propagandy "patriotycznokształtnej" znaczy tylko tyle, że mam "nieco" krytyczniejsze podejście do trybalizmu.

A twoim zdaniem 70 tysięcy to nic?  To twoje krytyczne podejście jest takie iż 70 tyś bestialsko zamordowanych polaków to rozdmuchane nic nie znaczące wydarzenie gdy porównamy je z dwoma tysiącami rozstrzelanych (w krzyżowym ogniu okrążenia) ukrach ? 

Pytanie dodatkowe. Byłeś na obchodach w Przebrażu? 

Druga sprawa 

11701043_599913696813822_808229680539700

Pomijając fakt iż miało to miejsce na długo przed Arabską Wiosną, zapomniałeś dodać iż te 116 tyś uchodźców to byli tak naprawdę zesłańcy z azjatyckich republik ZSRR wydaleni z nich na mocy twojego ulubionego paktu Sikorski-Majski, na mocy którego ogłoszono "amnestię" polaków deportowanych między innymi na Sybir, co wiązało się z wydaleniem ich z terytorium ZSRR. Iran nie był wtedy suwerenny. Z jednej strony ruscy z drugiej alianci. Tak naprawdę to ani Irańczycy ani Polacy nie mieli na ten temat żadnych mocy decyzyjnych. Polscy "uchodźcy" stworzyli między innymi w Istfahanie  własną infrastrukturę tzn szkoły szpitale misje itd. Było to bardziej na zasadzie  polskiej koloni na terytorium Iranu niż faktycznej opiece Irańczyków. 

Na dzień dzisiejszy mamy wojnę religijną pomiędzy Islamskimi ekstremistami a resztą świata. Sytuacja bez precedensu we współczesnym świecie. Ta wojna jest inna niż wszystkie inne przed nią. Ta wojna nie jest spowodowana polską polityką. Biorąc pod uwagę rodzaj tej wojny, jak i sytuację geopolityczną należy być ostrożnym podczas przyjmowania uchodźców. 

Po za tym twoje porównanie to kolejna prymitywna manipulacja.

Użytkownik pan juzek edytował ten post 13.07.2015 - 20:17

• 1

NTM.

Nie dotykaj mnie...

• Tematów: 6
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

NTM, twierdzisz, że w Twoich żyłach płynie krew polskiej szlachty i arystokracji. Śmię w to wątpić,

Czy pojęcie "warchoł" jest koleżance obce? :D I nie "ziemiaństwo", tylko "szlachta" (szlachta mogła być także bezziemna, pani "chistoryczko", a "ziemiaństwo" to coś nieco późniejszego niż "szlachta"...) i "arystokracja" (czyli całkowicie nie "ziemiaństwo" i nie "szlachta". Jako wielka "chistoryczka" winnaś wiedzieć,jaka była różnica między "arystokracją" a "szlachtą" w Polsce).

Ja z kolei wątpię w jakiekolwiek zdolności do czytania ze zrozumieniem u ciebie i minimum przyzwoitości. O swoim pochodzeniu wspomniałem, po twojej prymitywnej prowokacji o moim pochodzeniu "banderowskim" (ale styl prowokacji iście ZMPowski). Ja ci w genealogią nie patrzę, pani inteligentko... :)

Na tym kończę odpisywanie na jakiekolwiek twoje wynurzenia i prowokacje. Chcesz pogadać, to masz mnie najpierw przeprosić za "potomka banderowców" i "wybielanie zbrodni upa".

Są to ludzie, którzy na ogół nie chwalą się swoim pochodzeniem / oczywiście są wyjątki /, wykształceniem czy też majątkiem

A chwalę się gdzieś?

@juzek:

Merytorycznie się nie odnoszę - nie ma do czego...

Miałem zamiar z tobą już nie dyskutować, ale momentami podnosisz mi ciśnienie. Od początku miałem wobec ciebie pewne podejrzenia związane z kolorami na twoim awatarze. Teraz graniczy to z pewnością. Pewnie studiowałeś filologię polską na Uniwersytecie Lwowskim, stąd twój dobry język polski. Ale nie dość dobry.

W większości swoich postów jedziesz bez opamiętania po polskim patriotyzmie, martyrologii. Wiele z twoich odwołań i porównań, jest [było "są", błąd dosyć typowy dla "POP-ów, nawet i w kilkanaście lat po "przeszczepie", choć nie przesądzam niczego: może CyberBerkut miesza w postach juzka, czasem takie błędy popełnia także byłe włościaństwo, albo po prostu seria niefortunnych zdarzeń... - przyp. NTM] po prostu  chamskie i chybione.

Gratuluję  panu, panie wielki polonisto, raptem sześć błędów na trzy linijki tekstu. Coraz lepiej uczą, dwa-trzy tygodnie temu robiłeś ich kilka razy więcej. To teraz pan wielki polonista mi wskaże, gdzie to niby wykazałem się nieznajomością języka polskiego?

@osiris:

A więc wyszło szydło z worka i już wiadomo, że ten niby, rzekomy samarytanizm to był strzałem kulą w płot.

A pod czyją okupacją były Węgry i Rumunia, gdy przyjmowały polskich uchodźców w 1939? Nie odpowiesz, bo nie odpowiadasz (tak jak kpiarz) tam, gdzie wychodzi twoja niewiedza. Cóż, pewnie nie macie w skrypcikach agitatora odpowiedzi na te pytania, zgadłem?

Użytkownik NTM edytował ten post 13.07.2015 - 21:11

• -1

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Prawo Godwina, wariant Polski (tzw. Prawo Kuby) - im dłużej trwa dyskusja w której już porównywano adwersarzy do wojennych zbrodniarzy, tym większa szansa że zaczną sobie wytykać błędy ortograficzne...

Proponuję na razie ochłonąć.

• 4

NTM.

Nie dotykaj mnie...

Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

o przepraszam, ale to Pan_juzek kiedyś dał mi glejt na poprawianie swoich postów.

mljji8.png

skądinąd to ciekawe, czy jestem banderowcem, bolszewikiem czy może brazylijskim integrystą. Hm. :/

=======================

kończąc szukanie cyklistów i reptilian:

Według danych agencji Associated Press, roboty budowlane prowadzone przez węgierskich wojskowych, rozpoczęły się w okolicach miasta Mórahalom na południu kraju. Szef MSZ Węgier Péter Szijjártó oznajmił, że 4-metrowy mur zostanie zbudowany w 8-10 rejonach, „najbardziej obleganych przez migrantów". Bratysławska gazeta Pravda podkreśla, że długość muru wyniesie 175 km.

za: http://pl.sputniknew...l#ixzz3fntaFfRk (uwaga, uwaga, efekty stroboskopowe).

Węgrzy rozpoczęli budować Wielki Mur (ale dziurawy, jak to Węgrzy) na granicy z Serbią. Mieli już raz regenta-admirała, to teraz mają cesarza chińskiego, bo ten mur będzie kosztował krocie, a nie przyniesie prawie żadnego efektu.

Użytkownik NTM edytował ten post 13.07.2015 - 21:05

• -1

#937 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

A pod czyją okupacją były Węgry i Rumunia, gdy przyjmowały polskich uchodźców w 1939?

Pod żadną.

Polacy zwalili im się tam na łeb uciekając przez zawieruchę wojenną i mało co mieli do gadania gospodarze tych ziem.

Porównywanie tamtych sytuacji z obecnie omawianą jest kompletną pomyłką i próbą zdezawuowania adwersarzy tylko dla zasady.

• 0

NTM.

Nie dotykaj mnie...

Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

@osiris:

Polacy zwalili im się tam na łeb uciekając przez zawieruchę wojenną i mało co mieli do gadania gospodarze tych ziem.

Gospodarze mieli akurat sporo do gadania:

1) mogli po prostu nie otwierać granicy, ewentualnych chętnych do "zwalenia się" potraktować kulą

2) mogli ulec Niemcom i wydać lub wydalić Polaków,

nadmienię, że uchodźcy z Syrii także uchodzą "przed zawieruchą wojenną".

Przynajmniej w sprawie uchodźców cywilnych, bo wychodzące wojsko to prościej: wsadza się je do obozów internowania i niech siedzą (w teorii, bo w praktyce puszczali naszych na zachód. Osiris pewnie by nie puszczał).

Jak więc widać, opcje jednak mieli. No, ale jak Kali uchodzić dobrze, jak do Kalego uchodzić źle.

@Pan_Juzek: nie po prostu piszesz bzdury, to nie odpisuję, ale skoro prosisz...

Pomijając fakt iż miało to miejsce na długo przed Arabską Wiosną, zapomniałeś dodać iż te 116 tyś uchodźców to byli tak naprawdę zesłańcy z azjatyckich republik ZSRR wydaleni z nich na mocy twojego ulubionego paktu Sikorski-Majski, na mocy którego ogłoszono "amnestię" polaków deportowanych między innymi na Sybir, co wiązało się z wydaleniem ich z terytorium ZSRR. Iran nie był wtedy suwerenny. Z jednej strony ruscy z drugiej alianci.

widzę tu co najmniej dwa brakujące przecinki i nazwy narodów z małej litery. Uczcie się, obywatelu, bo nie zdacie dyktanda u kandydat Rżewskiej, jak pojedziecie do Moskwy!

1. Iran nie jest państwem arabskim. Nie był także państwem arabskim w latach drugiej wojny światowej. Arabowie stanowią niewielką mniejszość, skupioną w okolicach miasta Abadan.

2. Arabska wiosna nie ma tu nic do rzeczy: Polska też nie miała arabskiej rewolucji. Iran stał się Republiką Islamską po upadku szacha (czy padyszacha, nie chce mi się sprawdzać).

3. Syberia nie wchodzi w skład żadnej "republiki azjatyckiej", ani tez nie wchodziła w skład takowej w tym czasie. Była ona częścią Rosyjskiej FSRR, ktora, było nie było, miała stolicę w Europie.

4. Zesłańcy NIE ZOSTALI WYDALENI. W szczególności NIE ZOSTALI WYDALENI NA PODSTAWIE UKŁADU SIKORSKI-MAJSKI (proszę się z nim zapoznać, ma także wersję rosyjskojęzyczną, o ile dobrze pamiętam). Po uwolnieniu z łagrów i więzień mieli pewną swobodę poruszania się po ZSRR (teoretycznie mniejszą, w praktyce większą, np. Leon Kozłowski spokojnie sobie przejechał do linii frontu radziecko-niemieckiego, uznał ze planujący totalną eksterminację Polaków Niemcy są mniejszym zagrożeniem od Rosjan i przeszedł na ich stronę. W nagrodę robił za małpkę w Berlinie, zym przetarł szlak dla takich "antykomunistów taktycznie proniemieckich" jak Brygada Świętokrzyska) i po dalszych umowach polsko-radzieckich (umowa wojskowa z sierpnia 1941) uzyskali możność wstąpienia do Armii Polskiej w ZSRR (czemu niektóre organy władzy radzieckiej starały się przeciwdziałać, poprzez: wyciąganie kolejnych wyroków, zachęcanie do wstąpienia do RKKA/RKKF i na inne sposoby). Ewakuacja Armii Andersa nastąpiła z powodu konfliktu między władzą radziecką a stroną polską: strona polska domagała się od ZSRR zwiększenia przydziału żywności i wyposażenia dla formowanych w Azji Centralnej dywizji polskich (na co Moskwa nie chciała wydać zgody). Z drugiej strony STAVKA (ew. sam Stalin:jak w punkcie pierwszym, nie chce mi się sprawdzać) domagała się wysłania już gotowej, umundurowanej i uzbrojonej w sprzęt z bieżącej produkcji radzieckiej (przypomnę: z bieżącej produkcji, czyli nowy, kiedy RKKA borykała się z gigantycznymi brakami wszystkiego) 5 Dywizji Piechoty na front wojny radziecko-niemieckiej. Od pełnienia tego żądania strona radziecka uzależniała przekazanie sprzętu dla nowo formowanych jednostek.

Żadna ze stron nie chciała ustąpić. Dodatkowym problemem było to, że wojsko to formowało się w niesprzyjających warunkach Azji Centralnej (AFAIR to nasze asy kwatermistrzostwa same wybrały Buzułuk na miejsce formowania korpusu: strona radziecka proponowała ileś punktów, chyba w tym Azerską SRR, ale Polacy wybrzydzali: a to za blisko frontu, a to za daleko od Bliskiego Wschodu, a to to, a to śmo). Brytyjczycy z kolei potrzebowali wojska na Bliskim Wschodzie, a rząd londyński chciał uzupełnić już istniejące jednostki polskie na Zachodzie.

W związku z tym, w okresie późniejszym wspólnie podjęto decyzję o wyjściu jednostek na Bliski Wschód. Ewakuacja miała charakter planowy, choć władza radziecka była jej niechętna. Dalej już znamy, nasi się wykrwawiali w walkach o Tobruk, Monte Cassino (skądinąd, niektóre utrzymywane przez siły antypolskie "portale katolickie" plują za to na Anglosasów [i poniekąd naszych żołnierzy], doszukując się w tym ataku na katolicyzm: http://www.pch24.pl/...ia,22987,i.html cóż, obrzydliwe, ale dobrze wiedzieć, że są w Polsce... powiedzmy, "prawdziwi katolicy" o wątpliwych walorach intelektualnych...  wierzący w faszystowsko-hitlerowskie brednie o "obronie kultury europejskiej i wartości chrześcijańskich". Tu mamy "bohaterskich żołnierzy Hitlera ratujących dobra kultury" przed anglo-amerykańską barbarią Lepiej znać wroga, szczególnie o takich... własnościach intelektualnych).

Jako ciekawostkę podam, że gen. Anders musiał być "głupszy" od kpiarza, pana_juzka i osirisa, bo do swojej Armii przyjmował m. in. Ukraińców, Białorusinów, Żydów (tylko swoich nie lubił, i dlatego Niemców polskich nie brano za bardzo). Cóż, najwyraźniej dla patriotów polskich w 1942, 43, 44, 45 i później (Anders m. in. wstawił się za członków byłej Ukraińskiej Armii Narodowej [częstokroć byłych członków Dywizji "Hayłczyna"], by nie deportowano ich do ZSRR) było jasno to, co jest "niepojęte" dla "internetowych patriotów" w roku 2015, mianowicie fakt, że za zbrodnie odpowiada zbrodniarz, a nie jego rodacy. Szczególnie, jeżeli zbrodniarze to było kilka tysięcy to raczej nie wypada "czepiać się" kilkudziesięciu milionów ich rodaków. Pewnie generał Anders, w przeciwieństwie do kpiarza, pana_juzka i osirisa nie miał dostępu do kwejk.pl i blogów historycznych :<

Cóż, nacjonalizm i "odpowiedzialność zbiorowa" zawsze cechowały ludzi raczej niezbyt lotnych, a o "czystość krwi" zawsze najbardziej dbają jednostki pozbawione wartości ;)

Użytkownik NTM edytował ten post 14.07.2015 - 11:12

• -1

#939 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Gospodarze mieli akurat sporo do gadania:

1) mogli po prostu nie otwierać granicy, ewentualnych chętnych do "zwalenia się" potraktować kulą

2) mogli ulec Niemcom i wydać lub wydalić Polaków,

Mieli różne wybory i wybrali akurat ten wariant który uznali - w tej sytuacji - za korzystny dla siebie.

Nie kierowali się sentymentami (jak TY nas cały czas karmisz) ale pragmatyzmem.

Nie miało to nic wspólnego z humanitaryzmem a tylko realistycznym podejściem do zastanej sytaucji.

nadmienię, że uchodźcy z Syrii także uchodzą "przed zawieruchą wojenną".

Nie jest to chaotyczne ucieczka przez najbliższa granicę jak miało to miejsce podczas II wojny światowej.

Cały czas szukasz chybionych analogii żeby tylko poprzeć swoje tezy.

• 0

NTM.

Nie dotykaj mnie...

Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Mieli różne wybory i wybrali akurat ten wariant który uznali - w tej sytuacji - za korzystny dla siebie.

Nie kierowali się sentymentami (jak TY nas cały czas karmisz) ale pragmatyzmem.

Nie miało to nic wspólnego z humanitaryzmem a tylko realistycznym podejściem do zastanej sytaucji.

Widzę coraz większe absurdy kolega wymyśla.

Niby jaką korzyść wyciągnęły Węgry z wpuszczenia polskich uchodźców? On nie bł korzystny. Ponieśli koszt,y narazili się przyszłemu sojusznikowi, ułatwili przyszłym wrogom rozbudowę swojego potencjału.

Nie jest to chaotyczne ucieczka przez najbliższa granicę jak miało to miejsce podczas II wojny światowej.

Wyjście na Węgry i do Rumunii to nie była "chaotyczna ucieczka", tylko planowe i zorganizowane wyjście (no chyba, że "chaotyczną ucieczką" jest ewakuacja m. in. banku centralnego).

Serio, jak chcesz się wypowiadać o historii, to radzę (podobnie jak kpiarzowi, panu juzkowi etc.) sięgnąć po książki, nie po internety i "wieść gminną", bo sadzisz potem bzdury jak o Węgrach zyskujących na polskich wychodźcach (akurat ich władze argumentowały wszystko "przyjaźnią polsko-węgierską" i honorem, czyli czymś, co może jest niezrozumiałe dla przeciętnego "internetowego patrioty").

Użytkownik NTM edytował ten post 14.07.2015 - 11:55

• -1

stary dziad.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

To są wiadomości z kraju i ze świata, ale z którego roku? O historii chyba jest dział na forum to się tam wyżywajcie. :P

• 2

#942 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

NTM ze swojej bezradności czepiasz się każdego słówka.

A więc napisze ponownie lecz z innym stwierdzeniem.

Mieli różne wybory i wybrali akurat ten wariant który uznali - w tej sytuacji - za mniejsze zło.

Bo w końcu o to mi chodziło.

Co do chaosu, to też nieszczęśliwie wplątało się to stwierdzenie tylko co to ma do rzeczy.

Łapiesz się każdego nieszczęśliwego stwierdzenia które ogólny wydźwięk moich wypowiedzi i tak nie zmienia ale tonący (to TY) brzytwy się chwyta.

Zamiast merytorycznie dyskutować z nami próbujesz na każdym kroku ośmieszać swoich adwersarzy i podważać ich wypowiedzi w mało wybredny sposób z minusami włącznie.

Jest to dosyć prymitywny sposób dysputy.

O historii chyba jest dział na forum to się tam wyżywajcie.

To NTM wciąż szuka jakiś analogii w historii a nasze, moje wypowiedzi są tylko tego pochodną.

Nie do mnie więc ta uwaga.

• 0

NTM.

Nie dotykaj mnie...

Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Plątasz się. Albo nie znasz dobrze polskiego (panie juzek, do dzieła!), albo nie znasz znaczenia poszczególnych słów. Albo manipulujesz, strzelając na oślep.

"Mniejsze zło" nie jest synonimem "korzystnego dla siebie". Skądinąd, poinformuj o tym Węgrów, bo oni to uzasadniali tylko "przyjaźnią polsko-węgierską" i "honorem" (definicję honoru proszę sobie wyszukać w biografii kogoś honorowego, np. gen. Samsonowa, nie w internetach).

Mieli różne wybory i wybrali akurat ten wariant który uznali - w tej sytuacji - za mniejsze zło.

To czemu to było - w tej sytuacji - mniejsze zło? Bo coś nam nie umiesz wyjaśnić...

Tak przy okazji, rekapitulując:

-najpierw osiris stwierdził, że Węgrzy i Rumunii nie mieli nic do gadania w sprawie naszych uchodźców,

-potem stwierdził, że wybrali wariant korzystniejszy dla siebie,

-potem jednak stwierdził, że wybrali mniejsze zło.

Ciekawym, jka będzie kolejna wolta :P

==========

http://www.tvn24.pl/...nta,559699.html

Skądinąd - przez parlament przeszła "ustawa o in vitro". Czeka ona teraz na podpis prezydenta (lub jego veto, lub skierowanie do TK). Środowiska episkopatu jak zwykle, ociekają miłością bliźniego i wiedza naukową.

Użytkownik NTM edytował ten post 14.07.2015 - 12:44

• 0

Urgon.
  • Tematów: 9
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

AVE...

Terlikowski już zdążył porównać in-vitro do gwałtu. Co to za gwałt, do którego kobiety ustawiają się w kolejkach, ja się pytam? Czy według Terlika zdesperowana i pragnąca potomstwa kobieta przychodzi do lekarza i woła od progu "Zgwałć mnie pan!" i to w obecności jej męża/partnera?
  • 2

NTM.

Nie dotykaj mnie...

Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Terlik jest już dawno poza granicą absurdu. Nie przejmowałbym się tym panem, tym bardziej, że coraz prawdopodobniejsze jest to, że on w te bzdury nei wierzy, a tylko się na nich promuje.

• -1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych