@NTM
Gratuluję panu, panie wielki polonisto, raptem sześć błędów na trzy linijki tekstu. Coraz lepiej uczą, dwa-trzy tygodnie temu robiłeś ich kilka razy więcej. To teraz pan wielki polonista mi wskaże, gdzie to niby wykazałem się nieznajomością języka polskiego?
To może specjalnie dla Ciebie prostym językiem. Napisałem.
Od początku miałem wobec ciebie pewne podejrzenia związane z kolorami na twoim awatarze. Teraz graniczy to z pewnością. Pewnie studiowałeś filologię polską na uniwersytecie Lwowskim stąd twój dobry język polski. Ale nie dość dobry.
To taka aluzja była której, jak zwykle nie zrozumiałeś. I nie chodziło o ortografię czy też interpunkcję, Po raz kolejny potwierdzasz moje podejrzenia.
"@juzek" "@Pan_Juzek"
Mój nick to @pan juzek Nie ma to nic wspólnego z moim imieniem, małe litery są zamierzone, nie kombinuj za wiele bo Ci nie wychodzi. Byłbym wdzięczny gdybyś używał mojego nicku w oryginalnej formie.
Gospodarze mieli akurat sporo do gadania:
1) mogli po prostu nie otwierać granicy, ewentualnych chętnych do "zwalenia się" potraktować kulą
2) mogli ulec Niemcom i wydać lub wydalić Polaków,
nadmienię, że uchodźcy z Syrii także uchodzą "przed zawieruchą wojenną".
Mogli czy nie mogli pogdybać zawsze można. Różnica jest taka że Węgry były tak czy inaczej uwikłane w tę wojnę. A na dzień dzisiejszy polska nie ma żadnych powodów (oprócz humanitarnych) aby uchodźców przyjmować, a jednak to robi. Następne kulawe porównanie z twojej strony.
widzę tu co najmniej dwa brakujące przecinki i nazwy narodów z małej litery. Uczcie się, obywatelu, bo nie zdacie dyktanda u kandydat Rżewskiej, jak pojedziecie do Moskwy!
1. Iran nie jest państwem arabskim. Nie był także państwem arabskim w latach drugiej wojny światowej. Arabowie stanowią niewielką mniejszość, skupioną w okolicach miasta Abadan.
Nigdzie nie napisałem iż Iran jest państwem arabskim. Kolejna Twoja konfabulacja.
2. Arabska wiosna nie ma tu nic do rzeczy: Polska też nie miała arabskiej rewolucji. Iran stał się Republiką Islamską po upadku szacha (czy padyszacha, nie chce mi się sprawdzać).
Przyznaję. Z tą :Arabską Wiosną" popełniłem spory błąd rzeczowy. Przepraszam. Miałem na myśli islamską rewolucję która, w 1979 r przekształciła Iran w islamską republikę. Pisałem to odnośnie tekstu na tym twojej propagandowej fotce iż cytuję : "nikt nie sprawdzał wyznania polskich uchodźców"
Nie rozumiesz konotacji? Trudno.
3. Syberia nie wchodzi w skład żadnej "republiki azjatyckiej", ani tez nie wchodziła w skład takowej w tym czasie. Była ona częścią Rosyjskiej FSRR, ktora, było nie było, miała stolicę w Europie.
A czy przypadkiem Syberia podobnie jak większość republik radzieckich nie leży w Azjii? Czy Ty nam tu nową geografię tworzysz.
4. Zesłańcy NIE ZOSTALI WYDALENI. W szczególności NIE ZOSTALI WYDALENI NA PODSTAWIE UKŁADU SIKORSKI-MAJSKI (proszę się z nim zapoznać, ma także wersję rosyjskojęzyczną, o ile dobrze pamiętam)..........
Bla bla bla. Cały ten wywód nie ma sensu w kontekście tego co pisałeś wcześniej. Czyli:
A to Irańczycy nie powinni najpierw pomóc swoim biedakom?
No wiedziałem, że mordowanie Polaków było czymś innym niż mordowanie Syryjczyków. Śpię spokojnie, pomordowani niedoszli uchodźcy też.
Uff.
@Legend@arny
Cytat
ówczesny Iran był sojusznikiem aliantów
Był pod okupacją po interwencji aliancko-radzieckiej. Jego rzad był takim samym sojusznikiem Aliantów, jak PWN bł sojusznikiem ZSRR.
No, ale wiadomo że jedynie w wypadku mordowania Polaków czy instalowania obcego rządu w Polsce należy się potępienie mordującego/instalującego, we wszelkich innych wypadkach można to zlać. Jakie urocze Kali <3
Irańczycy nie wiele mieli do gadania.
Pakt pomiędzy gen. Władysławem Sikorskim a ambasadorem Iwanem Majskim został podpisany w Londynie 30 lipca 1941 roku. Mimo licznych braków i niedomówień w tekście, układ został zawarty pod naciskiem Brytyjczyków. Następstwem tego była amnestia ogłoszona przez Prezydium Rady Najwyższej ZSRR 12 sierpnia 1941 roku. Na mocy umowy, Związek Radziecki zwolnił z więzień oraz obozów 340 tys. Polaków. Dowódcą wojsk polskich na Bliskim Wschodzie został gen. Bryg. Józef Zając, który spotkał się z Sikorskim w Teheranie 26 listopada. Polska armia miała liczyć początkowo 25 tys. żołnierzy, jednak już we wrześniu liczba ochotników przekroczyła limit. Stan wojska nie był dobry. Żołnierze często przybywali chorzy. W 1942 roku rozpoczęło się przemieszczanie jednostek polskich do republik azjatyckich. Nadwyżka żołnierzy powyżej 44 tys. miała być ewakuowana do Iranu, do Persji przewieziono 33 tys. żołnierzy, 10 tys. cywili.
Tekst pochodzi stąd: http://www.vaterland..._1942_1945.html
Nawiasem mówiąc warto poczytać na temat tego mało znanego faktu z historii Polski.
Cóż, nacjonalizm i "odpowiedzialność zbiorowa" zawsze cechowały ludzi raczej niezbyt lotnych, a o "czystość krwi" zawsze najbardziej dbają jednostki pozbawione wartości
Kolejna konfabulacja panie lotny
@kpiarz
NTM, twierdzisz, że w Twoich żyłach płynie krew polskiej szlachty i arystokracji. Śmię w to wątpić,
No tu akurat możesz się mylić. Wielu polskich szlachciców i arystokratów mieszkało na terenach obecnej Ukrainy. Wielu z nich za pewne miało na utrzymaniu Ukraińską służbę. A w tamtych czasach zbrzuchacić dziewkę służebną nie było niczym nadzwyczajnym. Więc z tą krwią może być coś na rzeczy.
Kronikarz