Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wiadomości z kraju i ze świata

• Please log in to reply
3259 replies to this topic

Urgon.
  • Tematów: 9
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

AVE...

Kanadyjczycy chcieli Mistrale kupić, jeśli tylko Francja zerwie kontrakt z Rosją. Ale to było wtedy, jak zaczął się ten cyrk z Krymem. Ktoś chętny na pewno się znajdzie prędzej czy później.
  • 0

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

ciekawe, komu je Francuzi opchną...

Ciekawe to jest to, że w tej informacji jest mowa tylko o zwrocie zaliczki, podczas, gdy jeszcze nie tak dawno, roszczenia Rosji z tytułu zerwania umowy były dużo większe.
link

Użytkownik pishor edytował ten post 05.08.2015 - 21:29

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Fala upałów pociąga za sobą falę omdleń, zasłabnięć i udarów:

http://www.tvn24.pl/...low,566781.html

W Krzyżu temperatura osiągnęła +37,6*C.

• 0

pishor.

sceptyczny zwolennik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Przy takiej pogodzie to nawet w krzyżu nie łupie tylko pali.

Ale nie ma co narzekać - jak sobie przypomnicie to w styczniu 2016, to będziecie łkać z rozrzewnienia, że tak fajnie było.

• 0

Daniel..
  • Tematów: 51
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Według Niemieckich pomiarów, Zgorzelec zanotował 37.9+, jeśli zostanie to potwierdzone to będzie to historyczny rekord dla tej stacji. Dziś tak w ogóle kilka stacji otarło się o rekord, jutro prawdopodobnie kilka się posypie. Straszne to co się dzieje obecnie.

Ale nie ma co narzekać - jak sobie przypomnicie to w styczniu 2016, to będziecie łkać z rozrzewnienia, że tak fajnie było.

Chyba tylko osoba niezrównoważona psychicznie może się cieszyć z temperatur rzędu 33-38st, to są wartości zagrażające życiu każdego człowieka bez względu na wiek. Wyczekiwanie takich temperatur to jak wyczekiwanie na śmierć kilkuset osób. Podczas najgorszego lata w historii Moskwy, w bodajże 2010r, każdego dnia umierało 720osób.

• 0

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

• Tematów: 84
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mi taka pogoda nie przeszkadza(podkreślam, że mi). Chociaż jakby było 30 stopni też by źle nie było. Byleby nie padało za dużo, w końcu to lato : D

Użytkownik Ostrzewtlumie edytował ten post 07.08.2015 - 23:11

• 0

pishor.

sceptyczny zwolennik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@Daniel

"osoba niezrównoważona psychicznie"?

Serio?

I co zamierzasz z tym zrobić? Skargę złożyć? Gdzie? Uważasz, że dlatego, że mi to pasuje, to jestem cyt. "niezrównoważony psychicznie"?

Czyli jak lubię pływać w jeziorze to jestem kim? Pytam w kontekście ilości tegorocznych utonięć.

A jeśli lubię jeździć samochodem (polecam statystyki weekendowych wypadków) - to za kogo mnie uważasz?

Wyczekiwanie takich temperatur to jak wyczekiwanie na śmierć kilkuset osób.

Ja rozumiem, że zaczął się weekend, a jak jest weekend to człowiek lekko się... luzuje. Ale może umówimy się, że jak się za bardzo wyluzujemy, to nie piszmy na forum, bo później, po pierwsze - ciężko zrozumieć o czym ktoś do nas pisze, a po drugie - w odpowiedzi, możemy pisać coś, co na drugi dzień nie nie będzie już tak dobrze wyglądało. Najoględniej rzecz ujmując.

• 0

Daniel..
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Serio?

I co zamierzasz z tym zrobić? Skargę złożyć? Gdzie? Uważasz, że dlatego, że mi to pasuje, to jestem cyt. "niezrównoważony psychicznie"?

Nic nie zamierzam zrobić, po prostu to przykre i tyle.

Czyli jak lubię pływać w jeziorze to jestem kim? Pytam w kontekście ilości tegorocznych utonięć.

Beznadziejny przykład. Aż szkoda komentować.

W sumie jakbym nie miał obowiązków, nie pracowałbym, w domku miał klimę to też bym się cieszył. 15h na dobę siedziałbym w wodzie po szyje. No, ale niektórzy ludzie mają obowiązki i muszą funkcjonować, w takiej temperaturze się po prostu nie da.

Że tak zapytam, po co wam te 37st? Bo w takiej temperaturze nie da się nawet leżeć na kocu, właściwie nic się nie da robić, prócz pocenia. A do pływania w wodzie wystarcza spokojnie 30-31st.

• 0

Last Sicarius.

Ostrzewtłumie

• Tematów: 84
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tak jak pisałem 37 mi nie przeszkadza( o dziwo mogę się po parę godzin poopalać z przerwami) ale 30 też by było spoko byle by nie padała za dużo.

• -1

pishor.

sceptyczny zwolennik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Beznadziejny przykład. Aż szkoda komentować.

W sumie jakbym nie miał obowiązków, nie pracowałbym, w domku miał klimę to też bym się cieszył. 15h na dobę siedziałbym w wodzie po szyje. No, ale niektórzy ludzie mają obowiązki i muszą funkcjonować, w takiej temperaturze się po prostu nie da.

Masz kogoś konkretnego na myśli, czy piszesz tak tylko, żeby podkreślić, że TYLKO TY masz obowiązki, nie masz klimy i nie możesz się nurzać w basenie od rana do wieczora?

Jeśli myślisz o kimś konkretnym, to się nie krepuj - skoro się powiedziało A, to zawsze lepiej powiedzieć B - bo inaczej dość słabo to wygląda.

I zupełnie nie pasuje do "faceta z obowiązkami".

Że tak zapytam, po co wam te 37st? Bo w takiej temperaturze nie da się nawet leżeć na kocu, właściwie nic się nie da robić, prócz pocenia. A do pływania w wodzie wystarcza spokojnie 30-31st.

Widzisz - czyli można to wyrazić nieco bardziej subtelnie niż

Chyba tylko osoba niezrównoważona psychicznie może się cieszyć z temperatur rzędu 33-38st, to są wartości zagrażające życiu każdego człowieka bez względu na wiek. Wyczekiwanie takich temperatur to jak wyczekiwanie na śmierć kilkuset osób

.I tego się trzymaj.

• 0

Daniel..
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Masz kogoś konkretnego na myśli, czy piszesz tak tylko, żeby podkreślić, że TYLKO TY masz obowiązki, nie masz klimy i nie możesz się nurzać w basenie od rana do wieczora?

Konkretnie wszystkich do których ten wpis pasuje.

Widzisz - czyli można to wyrazić nieco bardziej subtelnie

Co nie zmienia faktu, że normalny człowiek nie życzy sobie temperatur po 35-38st.

• 0

pishor.

sceptyczny zwolennik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Co nie zmienia faktu, że normalny człowiek nie życzy sobie temperatur po 35-38st.

Uznajmy może, że to Daniel sobie nie życzy (do czego ma oczywiście prawo) - co nie przekłada się / niekoniecznie musi się przekładać (żeby być bardziej eleganckim) na jakąś bardziej reprezentatywną grupę, o której moglibyśmy porozmawiać.

Co do definicji "normalności" - przemilczmy to. Chyba, że czujesz się na siłach określić, kto jest "normalny", a kto nie.

I oprócz chęci, masz jeszcze coś, co może taką ocenę uwiarygodnić.

Konkretnie wszystkich do których ten wpis pasuje.

Czyli jednak nie będzie B - nie jestem specjalnie zdziwiony muszę powiedzieć.

• 0

Daniel..
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Uznajmy może, że to Daniel sobie nie życzy (do czego ma oczywiście prawo) - co nie przekłada się / niekoniecznie musi się przekładać (żeby być bardziej eleganckim) na jakąś bardziej reprezentatywną grupę, o której moglibyśmy porozmawiać.

Naprawdę nie wiem z jaką grupą ludzi przebywasz, ale ja nie znam NIKOGO, powtarzam NIKOGO komu obecna pogoda by odpowiadała - w pracy wszyscy narzekają, nie da się w ogóle pracować, wydatność jest zerowa, to nie jest praca, to katorga. Na treningach - to samo, samo wejście na sale powoduje, że już nie masz siły, a co dopiero rozgrzewka, a trening? To nie trening, to dramat. W rodzinie - wszyscy mają dość, wyjście na zakupy i noszenie ich jest tak ciężkie jak wspinacza górska. Myć/przepłukiwać trzeba się w zasadzie co godzinę, spać się nie da, bo no jak spać jak w domu jest 30st? Po nieprzespanej nocy podróż do pracy, a tam ledwo żywy musisz przepracować znów w temperaturze bliskiej 30st. Ciuchy to najlepiej by wypadało zmieniać co 30minut, bo każda koszulka mniej więcej po takim czasie nadaje się do wykręcania. Powtarzam, komu normalnemu to się może podobać? I nie przekonuj mnie, bo zdania nie zmienię.

Chyba, że czujesz się na siłach określić, kto jest "normalny", a kto nie.

Normalny człowiek nie lubi się męczyć, chyba że jest jakimś masochistą, normalny człowiek również nie przekłada swoich upodobań nad życie ludzkie.

Jeszcze taki dodatek, fala upałów kosztuje gospodarkę dodatkowe 20mln dziennie.

• 3

żywe srebro.
  • Tematów: 2
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

W Krzyżu... a pod krzyżem koło pałacu też są upały? czy można schować się pod jakiegoś czarnego cepa albo piingwina lub za siostrę joannnę od krzyża? niech ktoś mi odpowie, potrzebują rzetelnej informacji na ten temat
  • -1

NTM.

Nie dotykaj mnie...

• Tematów: 6
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Wygasły tematy polityczny-historyczno-powstąńczo-ukraińskie, to się będziecie gryźć o upał?

Było nie robić efektu cieplarnianego i tyle. Mnie też ta pogoda nie odpowiada, czekam na zimę, w zimie to się najwyżej człowiek ubierze trochę cieplej ( trochę, bo jestem zimnolubny niczym Eskimos i płaszcz zapinam przy -15), ale się UBIERZE, bo teraz to tylko szorty i koszulkę można założyć, by udaru nei dostać. A moje koszule, krawaty, marynarki i dżinsy płaczą z samotności w kanikułę ;_;

• -1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych