Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czy pies widzi obraz w telewizji?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

daxx.
  • Tematów: 116
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

*
Popularny

Aby oglądać telewizję wspólnie z psem, należy zatroszczyć się o kilka rzeczy. Przede wszystkim potrzebny jest w miarę nowy telewizor, z wysoką częstotliwością, który należy umieścić nisko, na wysokości jego wzroku. Ważne jest również, co będzie na ekranie. Psa nie zainteresuje film sci-fi, którego akcja odgrywa się w kosmosie.

Dołączona grafika

Zwierzęta mogą oglądać telewizję, ale to, czy zechcą, zależy przede wszystkim od dwóch elementów: czynników optycznych i temperamentu czworonoga. Sprawę zbadało BBC z pomocą Stanleya Corena, emerytowanego profesora na wydziale psychologii na Uniwersytecie Kolumbii Brytyjskiej, i ekspertów zajmujących się relacjami człowiek-pies.

Odpowiednia częstotliwość

By pies w ogóle zainteresował się ekranem, telewizor musi posiadać odpowiednią częstotliwość odświeżania, czyli prędkość zastępowania kolejnych obrazów następnymi na odbiorniku.

Pierwsze telewizory HD miały częstotliwość 60 Hz, oznacza to, że w ciagu 1 sekundy przez ekran przechodzodziło 60 zdjęć. Oczy człowieka mogą zostać oszukane już przy częstotliwości 50 Hz. Od tej granicy widoczny jest ruchomy obraz. Jeśli częstotliwość spadnie, to zauważymy migotanie, jak w kineografie.

Ale psy i koty mają znacznie ostrzejszy wzrok niż ludzie, co oznacza, że będą widzieć migotanie przy wyższych wartościach, aż do 75 Hz.

Na szczęście, nowy sprzęt tv ma znacznie wyższe częstości odświeżania, wynoszące 120Hz, 240Hz, lub nawet więcej. A to sprawia, że zwierzęta postrzegają obraz jako ruch, a nie serię zdjęć.

Temat nie jest obojętny

Kolejny istotny element to usytuowanie telewizora. Zwierzęta nie zwrócą uwagi na ekran, który będzie umieszczony na wysokości oczu człowieka. Telewizory dla pupili trzeba umieścić na podłodze, odpowiednio dla poziomu ich wzroku.

A jaki program zainteresuje psa? Taki, w którym akcja dzieje się na poziomie ziemi i w którym jest dużo ujęć zwierząt.

Źródło: TVN Meteo
  • 7

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wychodzi na to, że mam wzrok zwierzaka. W monitorach kineskopowych wszystkie częstotliwości poniżej 75Hz były dla mnie bardzo nieprzyjemne - ekran w bardzo wkurzający sposób migotał a inni użytkownicy komputera tego nie zauważali. Na szczęście w ekranach LCD i plazmowych już ten problem nie istnieje więc nie muszę się o to wykłócać.

Jeśli o same zwierzęta chodzi - mój kot lubi oglądać telewizję, zwłaszcza programy dokumentalne o dzikich kotach. Patrzy się wtedy na ekran i robi tzw. "czajochę" jakby zastanawiała się czy zaatakować czy nie a gdy dziki kot na ekranie "schowa się" za krawędzią ekranu nasza kotka rusza z miejsca i zagląda na tył telewizora sprawdzić gdzie intruz się podział. Bardzo zabawnie to wygląda.

Telewizor jest na wysokości ludzkiego wzroku, na stoliku pod telewizor. Kot obserwuje z poziomu podłogi.
Ekran typu plazma.
  • 1

Dr Röck.
  • Tematów: 5
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Moj pies bardzo lubi piłkę nożną ale tylko wtedy kiedy jest dźwięk. Leży wtedy metr od ekranu i oka nie spuści ale jak wyłaczę dźwięk to po minucie się nudzi i wychodzi - ale jak włączę znowu, to zapieprza przed telewizor jakby na polowanie szedł :)
  • 1

manitoris.
  • Tematów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Moj uwielbial "Niegrzeczna Pania domu", a teraz biedny wyje po nocach i ja musze zmyslac sasiadom ze teskni za chomikiem.. :D
  • 1

McNugget.
  • Tematów: 10
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Spotkałam się z opinią, że przy papugach (akurat ja mam nimfę, ale chodziło o wszystkie) nie należy oglądać telewizji, bo się denerwują widząc migający obraz. Natomiast obserwacje mojej nimfy nie potwierdziły tego. Zabrany do salonu, Alex nie reaguje na telewizor w ogóle. Natomiast jak miałam starszy komputer, to chętnie mi towarzyszył patrząc co robię i próbował łapać kursor.

Tutaj jest o wzroku u papug i jest tu stwierdzenie, że papugi widzą "klatkowanie" obrazu do częstotliwości 160 Hz. Natomiast moja nimfa nie zwraca na to uwagi. Więc ja myślę, odnosząc się do tematu, że poziom zainteresowania zależy od zwierzęcia, nie od częstotliwości, programu i ekranu.

Użytkownik McNugget edytował ten post 17.07.2013 - 13:19

• 0

daxx.
  • Tematów: 116
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ana Mert - nie jesteś wyjątkiem, dużo osób widzi "migotanie" ekranu np. ja.

Najłatwiej to wyłapać patrząc na ekran tzw. "kątem oka" czyli jak ekran gdzieś tam na skraju pola widzenia jest, to wtedy widać jak obraz "lata".

Najszybciej widać to na ekranach kineskopowych. Na ekranach LCD jest inaczej, bo piksele mają większą bezwładność. Starsze telewizory LCD - mam taki jeden w domu źle odświeżają obraz. Jak oglądam wyścig F1 w deszczu to aż oczy bolą. Na nowszym TV jest OK.
  • 0

Stevie Wonder.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak, ludzi już telewizory ogłupiły, teraz trzeba ogłupić zwierzaka : )
  • 2

Kocica.
  • Tematów: 8
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Gdzie ten świat zmierza. Zamiast wyjść ze zwierzakiem na spacer do parku, wyszaleć się za patykami itp, to kupić mu specjalnie TV i niech ogląda.
  • 0

Critias.
  • Tematów: 7
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Gdzie ten świat zmierza. Zamiast wyjść ze zwierzakiem na spacer do parku, wyszaleć się za patykami itp, to kupić mu specjalnie TV i niech ogląda.

Czarna dzuma XXI w. zaczyna przechodzic na zwierzeta.

Dołączona grafika
  • 1

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

TV to jeszcze pół biedy. Jak na razie nie produkuje się przynajmniej programów TV przeznaczonych specjalnie dla zwierzaków. Czego nie można powiedzieć o aplikacjach na tablety...

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych