Napisano 17.07.2013 - 15:05
Napisano 17.07.2013 - 16:07
Napisano 17.07.2013 - 16:42
Poza standardowym wyścigiem bełkotu, którego już mi się nie chce komentować.
Chciałbym zobaczyć w takich tematach jakieś propozycje, a nie ciągły monotematyczny opis rzeczywistości. Na razie to sobie tak narzekacie, do czego przyłączać się nie zamierzam.
Chętnie porozmawiałbym o jakiś możliwościach zmiany sytuacji, ale takich propozycji nie przedstawiacie - natomiast na moje nie raczycie odpowiadać.
Dr. Rock ma pełną racje. Podpisuje się rękami i nogami.
Napisano 17.07.2013 - 16:53
Poza standardowym wyścigiem bełkotu, którego już mi się nie chce komentować.
Chciałbym zobaczyć w takich tematach jakieś propozycje, a nie ciągły monotematyczny opis rzeczywistości. Na razie to sobie tak narzekacie, do czego przyłączać się nie zamierzam.
Chętnie porozmawiałbym o jakiś możliwościach zmiany sytuacji, ale takich propozycji nie przedstawiacie - natomiast na moje nie raczycie odpowiadać.
Dr. Rock ma pełną racje. Podpisuje się rękami i nogami.
Użytkownik Mr.Nobody edytował ten post 17.07.2013 - 16:53
Napisano 17.07.2013 - 17:04
Napisano 17.07.2013 - 17:19
Filmy nie przedstawiają rozwiązań. Oglądałem takich co najmniej kilkanaście i ich przekaz jest zawsze jeden "państwo zabiera nam za dużo". Jakbym nie wiedział, tylko co chcecie zmienić w tabelce kosztowej wydatków państwa żeby pobierało tych podatków mniej?
To podstawowe pytanie na które nie macie odpowiedzi, bo mimo moich próśb nie potraficie odpowiedzieć.
Mr.Nobody@
To powiedz mi łaskawie co w tych filmikach widzisz i jak stworzyć sytuację że można będzie obniżyć np akcyzę i VAT (obniżka kosztów utrzymania państwa). Chcę zobaczyć realną dyskusję, nie ciągłe pierdzielenie tych samych oczywistości.
Napisano 17.07.2013 - 17:26
Filmy nie przedstawiają rozwiązań. Oglądałem takich co najmniej kilkanaście i ich przekaz jest zawsze jeden "państwo zabiera nam za dużo". Jakbym nie wiedział, tylko co chcecie zmienić w tabelce kosztowej wydatków państwa żeby pobierało tych podatków mniej?
To podstawowe pytanie na które nie macie odpowiedzi, bo mimo moich próśb nie potraficie odpowiedzieć.
Mr.Nobody@
To powiedz mi łaskawie co w tych filmikach widzisz i jak stworzyć sytuację że można będzie obniżyć np akcyzę i VAT (obniżka kosztów utrzymania państwa). Chcę zobaczyć realną dyskusję, nie ciągłe pierdzielenie tych samych oczywistości.
Nie jestem ekonomista, ale w porządku
Jeśli państwo zabiera nam za dużo, a zmniejszenie podatków sprawiłoby poprawienie standardów życia - należy to uczynić. Prosty przykład. Usuniecie Akcyzy, spowoduje zbicie cen na tych wyrobach, przez co sprzedawanych ich bedzie wiecej. Załóżmy hipotetyczna sytuacje: Zmniejszamy Vat z 23% na np. 15% . Ceny wszystkich towarów spadną, gdyż nie będziemy musieli płacić także za Vat leżący na właścicielu supermarketu. Pieniedzy zostanie nam miesięcznie więcej, przez co będziemy mogli kupić więcej produktów, z których, z każdego jednego, państwo nadal będzie czerpało zysk. Skarb państwa wcale na tym nie straci, gdyż kupując 4 produkty z watem 23 %, a 6 prodoktow z vatem 15% , zysk do skarbu panstwa bedzie mniej wiecej identyczny. Różnica polega na tym, że ja, jako szary obywatel, będę mógł pozwolić sobie na więcej.
Wracając do tematu akcyzy - likwidujemy ją totalnie, cena spada - ale vat, ten juz zmniejszony do tych przykladowych 15%, nadal lezy na tych produktach. Produktach, ktore teraz sa znacznie tansze, wiec beda szybciej znikac z polek. To zysk nie tylko dla mnie, bo stac mnie na wiecej, dla panstwa, ktore bedzie czerpac troche mniejsze zyski, ale zwiekszy sie liczba transakcji dajacych zysk, i w koncu dla samego producenta danego towaru - towar szybciej znikajacy z polek to koniecznosc zwiekszenia produkcji, to takze z automatu dodatkowe miejsca pracy, dodatkowi podatnicy i nabywcy towarow...
To tak na chłopski rozum.
Użytkownik Creator edytował ten post 17.07.2013 - 17:24
Napisano 17.07.2013 - 17:44
Naszym państwem kieruje Rosja poprostu ;/
Napisano 17.07.2013 - 17:53
państwo nadal będzie czerpało zysk. Skarb państwa wcale na tym nie straci, gdyż kupując 4 produkty z watem 23 %, a 6 prodoktow z vatem 15% , zysk do skarbu panstwa bedzie mniej wiecej identyczny. Różnica polega na tym, że ja, jako szary obywatel, będę mógł pozwolić sobie na więcej.
Ja dodam od siebie, że zysk dla państwa byłby nawet większy.
Napisano 17.07.2013 - 18:23
Użytkownik Don Corleone edytował ten post 17.07.2013 - 18:28
Napisano 17.07.2013 - 18:56
Gdyby to było takie proste to by cały świat wprowadził stawkę VAT 0.000000000001% i pławił się w bogactwie.
Patrzysz ze złej strony. Obliczmy to kwotowo.
Masz 1000 złotych i wydasz go na towary za 1000 złotych obłożone podatkiem 23% i akcyzą 10% - państwo dostaje 330 złotych.
Masz 1000 złotych i wydasz go na towary za 1000 złotych obłożone podatkiem 15% i akcyzą 10% - państwo dostaje 250 złotych.
Masz 1000 złotych i wydasz go na towary za 1000 złotych obłożone podatkiem 15% i akcyzą 5% - państwo dostaje 200 złotych.
To jest matematyka, nie da się tego przeskoczyć. Niestety źle to poobliczałeś.
Napisano 17.07.2013 - 19:17
Napisano 17.07.2013 - 19:38
Tak ale ta krzywa w sensie kreowania dodatkowych wpływów działa tylko do pewnego momentu, w którym dalsze obniżki nie zwiększają wpływów. Więc bardzo duże obniżki podatków nic by tutaj nie przyniosły budżetowi. Myślę że realne byłyby obniżki rzędu kilku procent.
Nie twierdzę że nie można zmniejszyć podatków akcyzowych i vat. Jednak nie można tego robić przed obniżeniem kosztów funkcjonowania państwa, bo powstanie nam niemożliwa do zasypania dziura budżetowa. To jak leczenie grypy przebieżkami po zamarzniętym jeziorze.
Napisano 17.07.2013 - 21:48
Napisano 17.07.2013 - 22:49
Popierać JOW'y czyli ruch zmieleni.pl
- Nagłaśniać w internecie i wśród znajomych właśnie te tematy związane z wyzyskiem Polaków - uświadamiać ich o roli rządu w tym wszystkim.
A na koniec pójść na wybory ale zanim się nanie pójdzie rzetelnie zapoznać się z programami wyborczymi i dotychczasową działalnością partii, sprawdzić wykresy ekonomiczne z czasów kiedy rządziili, itd..
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych