Napisano 17.07.2013 - 16:03
Napisano 17.07.2013 - 16:04
Byłaby wtedy kiedy niosłaby ze sobą potencjalne ryzyko nadużyć i wycieków pieniędzy w ręce kombinatorów.Dlaczego redukcja biurokracji miałaby być naiwna?
Również jestem zwolennikiem redukcji liczby urzędników, ale przede wszystkim likwidacji kosztownych przywilejów grupy rządzącej co jest o tyle trudne, ze mało który polityk zdecyduje się honorowo odejść od "koryta".Najlepiej zredukować koszty poprzez redukcję liczby urzędników i uprościć załatwianie spraw w urzędach. Teraz jest za dużo urzędników. Jak dla mnie to przede wszystkim cały ten system trzeba zorganizować tak,a by urzędnicy mieszali się jak najmniej (tylko niezbędne minimum) do życia obywateli.
Użytkownik PiXel edytował ten post 17.07.2013 - 16:10
Napisano 17.07.2013 - 16:22
Świetnie. Obniżenie podatków do 10% to bardzo fajny pomysł.
Teraz tylko podstawowe pytanie - jak ograniczyć koszty utrzymania do poziomu na którym te 10% wystarczy? Tutaj pewnie nie będziesz miał zbyt wiele do powiedzenia.
Moje zdanie jest takie, najpierw proponuje się obniżanie kosztów państwa - potem obniżkę podatków. Same puste propozycje obniżania podatków są po prostu idiotyczne.
I nie, obniżenie kosztów funkcjonowania państwa to nie jest taka łatwa sprawa. To gdzie tniemy? Edukacja? Kultura? Obronność? Ochrona zdrowia? Policja? Straż Pożarna? Przestajemy wypłacać emerytury i renty? Może przestajemy budować i remontować infrastrukturę?
No ciekawy jestem gdzie chcesz zaoszczędzić takie ogromne pieniądze. Czekam skoro deklarujesz że można obniżyć podatki do poziomu 10%.
Napisano 17.07.2013 - 16:25
Mógłbyś sprecyzować ?Po prostu trzeba zlikwidować socjalizm.
Napisano 17.07.2013 - 16:29
Mógłbyś sprecyzować ?
Po prostu trzeba zlikwidować socjalizm.
Napisano 17.07.2013 - 16:33
Świetnie. Obniżenie podatków do 10% to bardzo fajny pomysł.
Teraz tylko podstawowe pytanie - jak ograniczyć koszty utrzymania do poziomu na którym te 10% wystarczy? Tutaj pewnie nie będziesz miał zbyt wiele do powiedzenia.
Moje zdanie jest takie, najpierw proponuje się obniżanie kosztów państwa - potem obniżkę podatków. Same puste propozycje obniżania podatków są po prostu idiotyczne.
I nie, obniżenie kosztów funkcjonowania państwa to nie jest taka łatwa sprawa. To gdzie tniemy? Edukacja? Kultura? Obronność? Ochrona zdrowia? Policja? Straż Pożarna? Przestajemy wypłacać emerytury i renty? Może przestajemy budować i remontować infrastrukturę?
No ciekawy jestem gdzie chcesz zaoszczędzić takie ogromne pieniądze. Czekam skoro deklarujesz że można obniżyć podatki do poziomu 10%.
Napisano 17.07.2013 - 16:35
Szkoły również ?
Mógłbyś sprecyzować ?
Wszystko co państwowe musiałoby się stać prywatne, np. służba zdrowia. Do tego likwidacja zasiłków.I sporo więcej..
Użytkownik PiXel edytował ten post 17.07.2013 - 16:36
Napisano 17.07.2013 - 16:38
Szkoły również ?
Mógłbyś sprecyzować ?
Wszystko co państwowe musiałoby się stać prywatne, np. służba zdrowia. Do tego likwidacja zasiłków.I sporo więcej..
Bardzo zachęcające perspektywy dla potencjalnych rodziców....
Napisano 17.07.2013 - 16:43
Efekty mogą być dwa:
Szkoły również ?
Zlikwidować państwowe szkoły. W zamian tego prywatne..
Użytkownik PiXel edytował ten post 17.07.2013 - 16:44
Napisano 17.07.2013 - 16:46
Efekty mogą być dwa:
Szkoły również ?
1. wyludnimy się - wszystkie problemy znikną (zawsze jakieś rozwiązanie...)
2. cofniemy się do czasów średniowiecza
Napisano 17.07.2013 - 16:49
Może mnie oświecisz i napiszesz kto pokryje koszty utrzymania prywatnych szkół ?
Efekty mogą być dwa:
Dlaczego mielibyśmy cofnąć się do średniowiecza jeśli zamiast do państwowych,dzieci chodziłyby do szkół prywatnych?
A co ma prywatyzacja do wyludnienia?
słabe argumenty masz..
Użytkownik PiXel edytował ten post 17.07.2013 - 16:50
Napisano 17.07.2013 - 16:50
Efekty mogą być dwa:
Napisano 17.07.2013 - 16:52
Może mnie oświecisz i napiszesz kto pokryje koszty utrzymania prywatnych szkół ?
Efekty mogą być dwa:
Dlaczego mielibyśmy cofnąć się do średniowiecza jeśli zamiast do państwowych,dzieci chodziłyby do szkół prywatnych?
A co ma prywatyzacja do wyludnienia?
słabe argumenty masz..
Napisano 17.07.2013 - 17:04
Podatki wymyślono nie bez powodu i płacimy je dla dobra ogółu, jest to zabezpieczenie przed zapanowaniem skrajnej dziczy.Zamiast płacić za utrzymanie szkół w podatkach, będzie się płacić wprost do prywatnej szkoły.
Zastanów się kto przy aktualnej sytuacji będzie w stanie zapłacić 100% kosztów edukacji swoich dzieci ?Do tego jest to sprawiedliwe,bo jak ktoś nie ma dzieci,to nie będzie placił za żadne szkoły.
Dla Ciebie może i proste, ale nie widzę w tym rozwiązania tylko rychły upadek.Proste?
Napisano 17.07.2013 - 17:10
Podatki wymyślono nie bez powodu i płacimy je dla dobra ogółu, jest to zabezpieczenie przed zapanowaniem skrajnej dziczy.
Zamiast płacić za utrzymanie szkół w podatkach, będzie się płacić wprost do prywatnej szkoły.Zastanów się kto przy aktualnej sytuacji będzie w stanie zapłacić 100% kosztów edukacji swoich dzieci ?Do tego jest to sprawiedliwe,bo jak ktoś nie ma dzieci,to nie będzie placił za żadne szkoły.
O efektach już pisałem, więc nie będę się powtarzał.Dla Ciebie może i proste, ale nie widzę w tym rozwiązania tylko rychły upadek.Proste?
0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych