W punktu widzenia fotonu, czas nie istnieje. Gdybyś był fotonem nie postrzegałbyś wymiaru czasu, gdyż na skutek dylatacji skurczyłby się on do mikroskopijnych rozmiarów.
A my postrzegamy czas.
Tak ale nie jesteśmy fotonami, fotony nie zastanawiają się kto je stworzył
![;]](https://www.paranormalne.pl/public/style_emoticons/default/smile5.gif)
Naprawdę? Poproszę o źródło.
Ale jaki jest w tym cel? Znów powiesz, że znalazłem jakąś ruską abstrakcyjną teorię która niczego nie dowodzi.
I można dodać szósty, siódmy... jak przedstawiono tu: http://www.paranorma...tenth-dimension ale to jest jedynie uproszczone wyobrażenie na potrzeby wytłumaczenia koncepcji wielowymiarowości.
Wielowymiarowość to przede wszystkim koncept matematyczny, abstrakcyjny i może nie mieć nic wspólnego z rzeczywistością. Jeszcze nikt jednoznacznie nie potwierdził istnienia tych wymiarów 
Tak, nie potwierdził. I nie potwierdzi. Tutaj już niestety trzeba zdać się na intuicję, logikę i matematykę. Czego już nie można zrobić z Bogiem, więc sprawa jest jeszcze trudniejsza, wręcz niewykonalna - nigdy nie znajdziemy dowodów na Jego istnienie. Jakkolwiek chyba nie zaprzeczysz tego, iż czas jest czwartym wymiarem? Przecież na tym opiera się OWT i to jest główny fakt na którym opieram swoje "mi się wydaje".
Jedyna niespójność polega na tym, że zakładasz istnienie stwórcy, który do niczego tu nie pasuje. Ewolucja wystarcza by wytworzyć nawet najbardziej skomplikowane organizmy, wystarcza by wytworzyć świadomość, było na to wystarczająco dużo czasu.
Polecam zobaczyć eksperyment z ewolucją zegarów http://www.paranorma...m-zegarmistrzem Prosta koncepcja i wykonanie, ale zawarta jest tu cała podstawowa wiedza na temat ewolucji.
I my również potrafimy stworzyć myślące, wręcz świadome układy elektroniczne, SI. I zgadzam się, ewolucja wystarcza by stworzyć myślące mięso, które czuje porozumiewa się, ale nie jest zdolne do tego byś Ty i ja byli zamknięci w ciele i zadawali sobie pytania nt tego skąd sie wzieliśmy. Nie jest w stanie stworzyć zwierząt które będą miały te sprzężenie zwrotne, którę będą mgły kreować rzeczywistość, tworzyć kulturę i cywilizację (tak - to moja opinia i nie ma na nia dowodow). I nie zaprzeczaj, bo nie wiadomo do dziś skąd bierze się świadomość i nasze poczucie własnego "ja", i nigdy się tego nie dowiemy. Więc mówienie, iż ewolucja jest w stanie stworzyć świadomość jest bzdurą bo skąd możemy wiedzieć czy ewolucja jest w stanie stworzyć coś, o czym nie mamy zielonego pojęcia?
O ile dobrze pamiętam, to fizyka kwantowa nie wymaga w ogóle istnienia dodatkowych wymiarów. Wielowymiarowość jako koncept matematyczny postał sporo później.
Możliwe, nie jestem fizykiem, czytałem dużo, ale teorii jest tyle, że wszystko się zlewa i trzeba już niestety wybierać poszczególne elementy z każdej teorii na rzecz własnej. Wielowymiarowość jest bardzo logicznym opisem naszego świata.
Hej, rozmawiamy o Bogu więc czego się spodziewałeś? Dowodów na istnienie Boga?
No... tak jakby... tak?
Niestety tak jest ten świat stworzony, że obie opcje są możliwe - że Bóg istnieje i że nie. Nie Chcę nikogo nawracać, jeśli ktoś nie wierzy - ok, szanuje, ale jeśli ktoś mówi, że gdyby Bóg istniał to by na pewno nam to udowodnił wielkim napisem na niebie "jestem" to na prawde podnosi mi cisnienie... Przecież z założenia Bóg dał nam wolną wolę, i gdyby dał jasne i niezbite dowody na to że on istnieje cóż po naszej wolnej woli? Musielibyśmy przyjąć do wiadomości fakt, iż On jest. A to już nie jest tak do końca wolna wola. On nic nam nie narzuca. Nie potrzebuje tych, którym palcem trzeba wszystko pokazać, jak małemu dziecku.
Nie będę się więcej spierał z kimś, kto podwarza istnienie Boga faszerując mnie naukowymi wypocinami. Ewolucja nie wyklucza Wielkiego Projektu, zrozumcie to wreszcie, że Bóg nie ma palca na kwadrilion mln km i nie ingeruje w nasz świat. To, że sie potkniesz na ulicy, nie znaczy że Bóg cie ukarał. Bóg tylko stworzył świat i bacznie sie jemu przygląda, ew może zmieniać warunki początkowe.
@edit eksperyment z zegarami pokazuje tylko tyle, że nasz świat jest zbudowany tak, aby możliwy był rozwój, dla mnie to tylko dowód na ID. Ale każdy zobaczy to co chce zobaczyć.
Użytkownik billy0o edytował ten post 21.07.2013 - 14:31