Napisano
16.09.2006 - 16:53
Po pierwsze wypowiedź papieża została w pewnym sensie zmanipulowana przez pewne media, a muzułmanie usłyszeli to co chcieli usłyszeć. Na zaprzeczenie i nie słuszność słów papieża (napewno działali w afekcie), wrzucili kilka bombek do kościołów chrześćjańskich, tak na wszelki wypadek, jak by ktoś miał wątpliwości co do pokojowego charakteru tej wspaniałej religii. Wydaje mi się, że Benedykt chciał obudzić pseudochrześćjańska Europę z letargu, by przejżeli w koncu na oczy i zastanowili się nad dalszym swoim życiem. Jak europejczykom nie chce sie chodzić do kościołow to zawsze mozna je zamienic na meczety, w końcu też świątynia. Po drugie może moje słowa są trochę przewrotne. ale Europa zachodnia już dawno utraciła swoją tożsamość, jak nie chcą żyć wg wartości chrześćjańskich, to będą musieli wg islamskich ( nie daj Boże, tylko który?). Ciekawi mnie czy to wczorajsze wydażenie będzie miało większe konsekwencje w najbliższej przyszłości. Nam w naszej "kochanej ojczyźnie" nic nie grozi (chyba), w razie czego też mamy "radykałów" ;-) może nas obronią :wow:
[ Dodano: 2006-09-16, 18:09 ]
Cytat
fragment wywiadu z Orianą Fallaci dla "Wall Street Journal" - źródło "Dziennik" z dnia 16.10.2006 strona 28-29.
... Czuję sie mniej samotna, kiedy czytam Ratzingera. Spytałam panią Fallaci, czy jest jakiś przywódca, którego podziwia. Okazało się, że człowiekiem, którego darzy pewnym zaufaniem, jest papież Benedykt XVI. _- Jestem ateistką, a skoro atestka i papież myślą tak samo, to musi być w tym coś z prawdy. To proste!. Musi istnieć jakaś ogólnoludzka prawda, która wykracza poza religię.
... Za pokrewną duszę uważa jednak "Ratzingera" (jak konsekwentnie nazywa papieża) . Jan Paweł II - "Wojtyła" - był "wojownikiem, który przyczynił siędo upadku Związku Radzieckiego nawet bardziej niż Ameryka", ale pani Fallaci nie może mu wybaczyć jego "słabości wobec świata islamskiego.Dlaczego, dlaczego był taki słąby?"...
[ Dodano: 2006-09-16, 18:20 ]
I kolejny, krótki fragment wywiadu:
... pani Fallaci mówi z pasją" - Europa przestała być Europą, jest "Eurabią", kolonią islamu, gdzie inwazja islamska dokonuje sięnie tylko w sensie fizycznym, ale również mentalnym i kulturowym.
....Cywilizacje umierają drogą samobójstwa, nie morderstwa, stwierdził historyk Arnold Toynbee. .... Europa i jej przeszłosć maluje sie jej w czarnych barwach: Wzrost liczby muzułmanów we Włoszech, i w całej Europie, jest wprost proporcjonalny do stopnia naszej utraty wolności. ....
więcej w gazecie, ciekawy artkuł.
pozdrawiam