Napisano 23.07.2020 - 17:54
Napisano 24.07.2020 - 06:23
Czyli wg ciebie skoro wrzucamy dużo jedzenia z powodu jej nadprodukcji i naprawdę niskiej jakości to wpuszczenia na rynek jeszcze niższej jakości żywności i w dużo większej ilości spowoduje że będziemy jej mniej wyrzucać??????
Dokładnie, błędne koło... Tu trzeba zmiany podejścia do bardziej racjonalnego gospodarowania żywnością.
Także pamiętać należy, że nie zawsze produkt nie zjedzony równa się ze zmarnowanym.
Napisano 24.07.2020 - 17:55
Czyli wg ciebie skoro wrzucamy dużo jedzenia z powodu jej nadprodukcji i naprawdę niskiej jakości to wpuszczenia na rynek jeszcze niższej jakości żywności i w dużo większej ilości spowoduje że będziemy jej mniej wyrzucać??????
Nie rozumiem w pełni tego, co zostało niniejszym przez Ciebie napisane, użytkowniku. Być może jakaś ,,jakaś" literówka i zła składnia wdarła ci się w powyższe zdanie, aczkolwiek spróbuję odpowiedzieć na twoje zapytanie / sprostowanie do mojego posta, co będzie następujące: pisząc o produkcji dużej ilości żywności - i teraz i w przyszłości - nieważnej jakiej by ona była ,,jakości", miałem na myśli marnowanie równie dużej ilości produkowanej żywności. Im więcej będziemy pożywienia wytwarzać, tym będziemy go proporcjonalnie więcej - tak samo dużo - marnować. A czy ów ,,proceder żywnościowy" powinno oprzeć o rozumienia działania ,,schematu błędnego koła'', to już kwestia sporna. I tak, i nie. Po prostu, tak funkcjonuje w globalnym ujęciu model przemysłu żywnościowego / spożywczego.
Napisano 24.07.2020 - 19:56
Czyli teoretycznie im więcej żywności w znacznym stopniu zmodyfikujemy, przedłużając jej żywotność i ulepszając wygląd to będziemy jej mniej marnować? Czy może zmienią się wtedy trendy skupu tej żywności i długość jej ekspozycji na półkach co w konsekwencji sprowadzi się do podobnych ilości jej marnowania?
Napisano 24.07.2020 - 21:08
Jak narazie to dokładnie tak jest. Im bardziej jest zwiększona zawartość "ulepszonej " "żywności" w jedzeniu tym szybciej takie jedzenie nadaje sie tylko na śmietnik.
Chleb z ulepszaczami nie tylko smakuje gorzej zaraz po wypieku ale co gorsza szybciej sie psuje. Wędliny z dużym dodatkiem np soi psują się o niebo szybciej niż te wykonane starannie i tradycyjnie. Wszystkie ulepszenia żywności dążą do maksymalizacji zysku producentów.A zysk jest wtedy najwyższy gdy żywność produkuje się szybko ,tanio i... psuje się szybko po przyniesieniu produktu do domu.
Napisano 26.07.2020 - 10:22
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych