Od 1970 do 1993 roku w samym tylko Londynie IRA przeprowadziła o ile dobrze naliczyłem 160 akcji terrorystycznych. STO SZESCDZIESIAT.
Np. 21 lipca 1972 – ”krwawy piątek” – w ciągu jednego dnia 22. bomby eksplodowały w Belfaście, zabijając 9 osób
I już mamy 22 zamachy.
Z resztą skoro nie widzisz różnicy pomiędzy terrorystami IRA i ISIS. To raczej słabo z twoim rozumowaniem.
Tak znienawidzeni przez ciebie islamscy terrorysci od 2005 roku zrobili niesamowite 6. SZESC. I to nie byli terrorysci powiazani z jednym ugrupowaniem ale roznymi, niezaleznymi a jedyna cecha wspolna to religia.
I wielką wojnę w Syrii w której zginęły już setki tysięcy osób. A odpowiedzialność za ataki większość ataków, również tego ostatniego z Londynu wzięło na siebie państwo islamskie. Czy jedna organizacja, szerząca religię pokoju.
Chociaż masz trochę racji. porównując, ilość ataków terrorystycznych końca XX wieku i dzisiaj, możemy powiedzieć że żyjemy w spokojnych czasach. Tyle że tamten terroryzm ograniczał się do organizacji działających na pewnym ograniczonym obszarze (np. IRA, ETA). Dzisiejszy terroryzm ma skalę globalną, i ma na celu narzucenie wszystkim ludziom określonej ideologi, czy jak kto woli, religii.
Jakby rzad angielski zrobil tak jak mowisz kilka lat temu toby cie na wyspy brytyjskie nie wpuscili.
A to niby z jakiego powodu? Nie jestem muzułmaninem ani nigdy nie byłem w żadnym muzułmańskim państwie. Więc?
Pamietaj o tym zanim zaczniesz znowu siac swoje rasistowskie bzdury.
Islam to nie rasa tylko ideologia. Podobnie jak faszyzm czy komunizm.
@Zaciekawiony
Akurat w tym przypadku nic by to nie dało. Sprawca ataku w Westminsterze urodził się w Wielkiej Brytanii.
Ale odwiedził Syrię, i służby o tym wiedziały. Po za tym konwertyci, często są bardziej fanatyczni niż ci którzy wychowywali się w danej religii.