Napisano 29.08.2013 - 23:23
A kogo masz na myśli, pisząc "wierni"?Rzecz jednak w tym, czy wierni robią to co robią z powodu religii, czy jest ona dla nich tylko pretekstem. (..)
Napisano 29.08.2013 - 23:40
Nostradamus? Mówił. Ale jego przepowiednie były modyfikowane o dopasowywane do dziejów, kolejnych wydarzeń. Tyle w tej kwestii.Nie jestem pewien, ale czasem Nostradamus nie pisał czegoś o Islamie zalewającym Europę? W jakiejś przepowiedni czy czymś. Tak mi się tylko przypomniało.
Ta dyskusja nie powinna Cię śmieszyć. W końcu sam w niej dobrowolnie wziąłeś udział. Przedstawiłeś w niej swoje stanowisko. I dobrze. Bo właśnie o to tutaj chodzi. Dla tego to nazywa się FORUMRealistycznie rzecz biorąc - czarno to widzę, bowiem czarny jest strojem duchownych...Ale ogólnie śmieszy mnie ta dyskusja. I oczekuję mnóstwa "minusów"...Religia sama z siebie jest wytworem ludzkiej wyobraźni i jest tylko po to, by uzasadnić jakieś działania jakiejś grupy ludzi. Podobno każda religia jest "pokojowa" - i w imieniu każdej zabija się miliony ludzi, bo akurat mieli pecha uwierzyć innej grupie...Chrzescijaństwo jest pokojowe? Wymordowało większość Indian, mnóstwo Afrykanów - właściwie każdy mniej więcej wie, kogo jeszcze.Muzułmanie? Rżnęli na potęgę niewiernych, ale za mało ich było - to się rozpadli na dwa odłamy i teraz rżną się nawzajem (np. Irak-Iran).Religia jest największym kłamstwem w historii ludzkości (każda) - i dopóki to do was nie dotrze, niczego nie zrozumiecie. Służy wyłącznie zniewoleniu - io to każdego, nie tylko innowierców. Każdego.Nie ma już "cywilizacji" zachodniej, wschodniej czy innej jakiejś - jest już tylko cywilizacja "garniturów"...Chodzi mi jedynie o poznanie waszej opinii w tej kwestii. Co myślicie na temat innego kręgu kulturowego? Czy waszym zdaniem w Polsce jest możliwa jego asymilacja? Jak widzicie ten kraj pod tym względem za kolejną dekadę?
A czyż religia to nie świetny pretekst? Dziwi mnie jedynie upór z jakim muzułmańscy ekstremiści pragną narzucać chociarz by w Wlk. Brytanii swą wolę. Dla nich ISLAM to jedyna droga do dobra. I tacy ludzie nie mają szans na asymilację gdyż oni są nietolerancyjni nie w swoim kraju. A za ekstremistą, zawsze pujdzie grupa owieczek, którą ten pasterz ekstremista przekona do fundamentalizmu a za nimi pójdą jeszcze następni.Rzecz jednak w tym, czy wierni robią to co robią z powodu religii, czy jest ona dla nich tylko pretekstem. I czy wiernych tej religii możemy zdzierżyć w Europie.
Użytkownik Atomowy_jogurt_zagłady edytował ten post 29.08.2013 - 23:35
Napisano 29.08.2013 - 23:44
Nie mam pojęcia, jaki kurs dyskusji miałeś na myśli. Ja przedstawiam swoje zdanie na to, co czytam.JZdaje się, że Napoleon powiedział iż by rządzić, trzeba dzielić.
Napisano 30.08.2013 - 13:23
Pomysł jest i starszy... Ale ja tylko cytowałem NAPOLEONA, który tak (podobno) powiedział do jednego ze swoich generałów...Nie mam pojęcia, jaki kurs dyskusji miałeś na myśli. Ja przedstawiam swoje zdanie na to, co czytam.A co do tego dzielenie i rządzenia - pomysł jest znacznie starszy.Jako pierwsi zastosowali ją Rzymianie na Półwyspie Apenińskim - podpisywali umowy między podbitymi ludami, zwanymi odtąd "sprzymierzeńcami", a sprzymierzeńcom nie wolno było podpisywać umów między sobą, przez co prowincje nie mogły się zjednoczyć, aby pokonać Rzymian.Zasada stara - ale wciąż aktualna...JZdaje się, że Napoleon powiedział iż by rządzić, trzeba dzielić.
Użytkownik Atomowy_jogurt_zagłady edytował ten post 30.08.2013 - 13:30
Napisano 30.08.2013 - 14:41
Użytkownik Scurvy edytował ten post 30.08.2013 - 15:34
Napisano 30.08.2013 - 15:06
Napisano 30.08.2013 - 16:11
Napisano 30.08.2013 - 16:31
Użytkownik Manajuma edytował ten post 30.08.2013 - 16:31
Napisano 30.08.2013 - 16:32
Jest wiele prawdziwszych filmów, niż ten zaprezentowany przez Ciebie. Nie podoba mi się to, że Muzułmanie wychodzą na ulicę i chcą obalać nasze rządy. Aczkolwiek, reporterka jest filmowana ( ma świadomość tego ,że nikt jej nie zaatakuje), jest prowokacyjna swoim zachowaniem. Ubrana w czerwoną ( perwersyjny kolor dla islamu) sukienkę, odsłania nogi i uwydatnia dekolt. Prowokuje pytaniami, aby pokazać Muzułmanów jako najgorsze bestie i przerysować ich jeszcze bardziej.
Napisano 30.08.2013 - 16:36
Użytkownik Atomowy_jogurt_zagłady edytował ten post 30.08.2013 - 16:37
Napisano 30.08.2013 - 17:07
Pomysł jest i starszy... Ale ja tylko cytowałem NAPOLEONA, który tak (podobno) powiedział do jednego ze swoich generałów...
Kurs dyskusji jest taki jak TEMAT.
Aktualna zawsze będzie. Mamy do czynienia z CYWILIZACJĄ LUDZI INTERESU. Nie ma sentymentu i altruiźmie w polityce. Mamy do czynienia z CYWILIZACJĄ LUDZI INTERESUspołeczność międzynarodowa, która nie koniecznie jest pulą podmiotów państwowych. Są to również grupy nacisku takie jak organizacje, korporacje, grupy społeczne oraz te o których tutaj mowa RELIGIJNE. Co nie zmienia faktu, że puki co pozostaje nam tylko się przyglądać temu co ma miejsce.
Napisano 30.08.2013 - 17:16
Napisano 30.08.2013 - 17:26
Napisano 30.08.2013 - 17:27
Bardziej zdecydowane środki? Co masz na myśli? Hitler próbował wytępić żydów - pomimo ogromnych środków, nie udało mu się wytępić wszystkich. Nawet, jak już przegrywał wojnę, pociągi z żydami na śmierć miały priorytet...Dialog to próbujemy prowadzić od dłuższego czasu, tylko że niestety nic z tego nie będzie. Potrzebne są bardziej zdecydowane środki, bo czas na gloryfikowanie tolerancji się niestety skończył.
Długo próbowaliśmy, ustępowaliśmy na wielu polach, podczas gdy tego nie robili nic.
(...)
0 użytkowników, 5 gości oraz 0 użytkowników anonimowych