Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mystery Spaceman - Wreszcie odkryłem co sie dzieje na zdjęciu.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

Satisek.
  • Tematów: 4
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Dla osób nie znających historii zdjęcia
http://infra.org.pl/...-z-solway-firth
Przeczytajcie tylko o samym zdjęciu, artykuł jest pełen bezsensownego badziewia które jak zaraz ukarze ma mało wspólnego z prawdziwym zdjęciem.
Dołączona grafika

W tym artykule zamierzam pokazać że samo zdjęcie nie ma w sobie nic z paranormalności. Wierze że zdjęcie które zostało wykonane przez tego człowieka jest prawdziwe i że on mówi prawde, nikt nie majstrował przy kliszy a w momencie gdy robił zdjęcie nikogo nie było za dziewczynką. Jednakże o ile zdjęcie które wykonał było prawdziwe to te które widzicie wyżej jest wyretuszowane, co zaraz zresztą udowodnie. W każdym razie, ten artykuł nie będzie zawierał żadnego absurdalnegobezsensownego badziewia w stylu "to zabawka przypięta do pleców" albo "Murzyn w białej koszuli z kapturem stojący na beczce za dziewczyną". Także nie zamierzam poruszać żadnych spraw paranormalnych, spisków i innego bezsensownego badziewia. Także nie zamierzam odpowiadać na posty poruszające tego typu sprawy, ten artykuł postuje na wielu stronach, po angielsku i po polsku, jeśli zdarzy wam sie wciskać mi jakieś paranormalne bzdury na stronie na której jestem administratorem zbanuje wasze przykre tyłki i usunę posty. Uspokójcie swoje cycki i wracajcie na ziemie, prawa fizyki nie pozwalają na to by coś takiego istniało.

Wiem troche poprzeklinałem i ewidentnie widać u mnie objawy przewlekłego bólu odbytu, ale naprawdę jak czytałem niektóre artykuły o tym zdjęciu to po prostu szału dostawałem jak widziałem jakie bzdury ludzie wypisują i w jaki żałosny sposób bronią swoich absurdalnych twierdzeń. Przechodzimy do sedna

1. Obraz wyżej jest wyretuszowany.
Po prostu popatrzcie na nie. Kontur w okół postaci jest wyraźny, w dodatku widać na nim dwa szare cienie, po lewej stronie klatki piersiowej i pod lewą ręka. Oczywistym jest że skoro pada na to cień jest to obiekt w stanie stałym. Prawda? NIE
Wiele osób które starało się rozwiązać zagadke tego zdjęcia nie zdawało sobie sprawy z tego że zdjęcie jest wyretuszowane, kontrast jest zwiększony a rozdzielczość zmniejszona. Oryginalne zdjęcie jest poprostu stare i wyblakłe, ktoś poprostu chciał przywrócić mu dawne piękno. Tak wygląda oryginalne zdjęcie.

Wstawiam linka bo zdjęcie jest za duze by zmiesciło się na forum

Dołączona grafika
Jak widzicie, kontury nie są już takie wyraźne, są rozmazane, niebieski delikatnie przechodzi w biały. Okazuje się także że cień pod pacha wcale nie jest szary. Jest to poprostu dłuższe przejscie koloru białego w niebieski. Nie ma tam koloru szarego, więc nie może to być cień. Obiekt nie wydaję sie już być lity. Obrys dziewczynki jest ładny i wyraźny natomiast nasz astronauta ma rozmazane krawędzie.

2. Tajemniczy cień pod lewą ręką.
Tu już miałem większy problem. Okazuje się że tego cienia nie moge zdyskredytować tak łatwo jak poprzedniego. Nieważne jak na niego spojrzę, jest szary. Ale zadam wam inne pytanie. Czy zdarzyło wam się kiedyś po obudzeniu spojrzeć w lustro i zobaczyć że jeden kosmyk włosów jest totalnym dupkiem bo ułożył się w przeciwną strone do innych, odstaje ci od głowy i sprawia że wyglądasz jak idiota? Bo właśnie wydaje mi się że właśnie to widzimy tutaj. Ten cień to po prostu włosy odstające od głowy. Gdy porównać je do innych włosów odstających od głowy można zauważyć że są praktycznie identyczne. A gdy przestudiować jej fryzure dokładniej wydaję się to wręcz oczywiste.
Dołączona grafika

3. Cień na głowie.
Tu nie mam specjalnie dużo do powiedzenia. Jak dlamnie to poprostu ptak/mucha albo ewentualny brud na obiektywie. Wiem brzmi nudnie i naciąganie, ale takie rzeczy zdarzają sie dość często. W dodatku na powiększeniu widać że ptak/mucha/brud jest otoczony kolorem niebieskim, niebem. Co wyklucza by był w jakikolwiek sposób połączony z "astronautą"
Dołączona grafika
ps. Jak już mówiłem, artykuł napisałem też po angielsku. Tekst po angielsku widoczny na zdjęciu jest przetłumaczony w treści trzeciego podpunktu.

4. Astronauta
Gdy wyeliminowaliśmy cienie, włosy i ptaka/muche/brud jedyne co pozostaje nam to biala plama o kształcie człowieka. Biała plama która ma rozmazane krawędzie, która nie wydaje się być lita i miejscami jest PRZEZROCZYSTA, bo widać przez nią niebo. Ma niewyraźne krawędzie, zupełnie jak chmury. Nie wygląda na litą, zupełnie jak chmury. I miejscami widać przez nią niebieskie niebo, zupełnie jak chmury.Zapewne dlatego że to poprostu jest chmura. Chmura teoretycznie może mieć każdy kształt. Założyłbym sie że gdyby pozbyć sie ptaka, i dziewczyny to na niebie było by widać najnormalniejszą chmure.
Dołączona grafika
(Na zdjęciu powiększyłem miejsca w których nasz astronauta jest przeźroczysty)

Całe to zdjęcie to poprostu jeden wielki zbieg okoliczności. Wiele rzeczy zdarzyło się w odpowiednim miejscu o właściwym czasie, dlatego to zdjęcie poruszyło tyle ludzi. Gdy mowa o tak absurdalnym wręcz zbiegu okoliczności ludzie poprostu nie chcą w niego wierzyć, tracą zdolność do logicznego myślenia. Ale gdy sie nad tym zastanowić i troche poszperać w internecie okazuje się że takie sytuacje miały miejsce już wiele razy. Dla przykładu
Twarz na marsie.
Dołączona grafika

Artykuł napisany przez Satiska.

Dołączona grafika

Przeczytaj Regulamin zanim zaczniesz coś pisać.

HPL

• -8

Satisek.
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Okej wiem, przesadziłem lekko. Zawsze uważałem że przekleństwa są złe tylko wtedy gdy używa sie ich do obrażania lub w bezsensowny sposób. Chciałem ich użyć do wzmocnienia tonu wypowiedzi, co zresztą mi wyszło, no ale regulamin to regulamin, przekleństwa zamieniłem na ich niewulgarne odpowiedniki.

Dołączona grafika

Ponownie proszę Cię o zapoznanie się z Regulaminem. Nie możesz ingerować w pracę Moderatora. Skoro pozmieniałeś słowa wulgarne, to teraz nie wiadomo za co dostałeś ostrzeżenie. Myślenie nie boli.

HPL

@satisek
Jak nie wiadomo za co dostałem ostrzeżenie? Wkleiłeś mi wyraźny obrazek z napisem "Wulgarny język", sam w pierwszym poście napisałem że trochę poprzeklinałem, wysłałem ci nawet wiadomość z przeprosinami za swoje zachowanie a w dodatku w tym poście złożyłem publiczne wyjaśnienie w którym także przyznałem się że przeklinałem w poście. Twoje ocenzurowanie sprawiło że artykuł stał się nieczytelny. Jakbyś go poprostu usunął to bym słowa nie powiedział tylko go poprawił i dodałbym jeszcze raz, W dodatku jeśli mam ochotę zmienić swój artykuł na czytelniejszy, cieplejszy i bardziej przyjazny dla czytelnika to żaden regulamin nie może mi tego zabronić. Bycie modem nie polega na ślepym przestrzeganiu regulaminu, czasem trzeba użyc głowy, myślenie nie boli.

A jak chcesz się bawić w pana super moderatora to wiedz że sam złamałeś regulamin treścia ostrzeżenia które mi dałeś, stwierdzenie że "zapomniałem wziąć leków" to insynuowanie tego że jestem chory psychicznie, co jest równe z obrazą i złamaniem regulaminu, 5 przekleństw w żaden sposób nie może świadczyć o upośledzeniu umysłowym, pare razy przeklnąłem a ty swoim tekstem zgnoiłeś mnie na same dno.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Prosiłem dwa razy, żebyś zapoznał się z Regulaminem. Nie chcesz - trudno.

11.6 Decyzje moderatorów o ostrzeżeniach są nieodwracalne i nie podlegają dyskusji w sytuacji naruszenia niniejszego Regulaminu.

HPL

Użytkownik Kronikarz Przedwiecznych edytował ten post 27.09.2013 - 23:37

• 4

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Moim zdaniem całość można wytłumaczyć jeszcze prościej - gdy ojciec robił zdjęcie jednej córce, druga zamachała jej nad głową lalką, trzymaną za nogi. Lalka jest więc widoczna w dziwnej pozycji, od pleców, z łokciem zgiętym w stronę aparatu. Brak ostrości wywołany nastawieniem aparatu na dziewczynkę na pierwszym planie, wygładził postać i utrudnił identyfikację.
Była to więc jakaś zabawka z białym ubrankiem. W tamtych latach popularną lalką był Astronauta, produkowany w różnych wersjach ale zwykle w białym kombinezonie.

Podejrzewam że ojciec zorientował się w tym dopiero mocno po fakcie, gdy zdjęcie dziwnej postaci trafiło już do mediów, stąd te historyjki o ludziach w czerni zabierających materiały itp.
  • 2

Satisek.
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Moim zdaniem całość można wytłumaczyć jeszcze prościej - gdy ojciec robił zdjęcie jednej córce, druga zamachała jej nad głową lalką, trzymaną za nogi. Lalka jest więc widoczna w dziwnej pozycji, od pleców, z łokciem zgiętym w stronę aparatu. Brak ostrości wywołany nastawieniem aparatu na dziewczynkę na pierwszym planie, wygładził postać i utrudnił identyfikację.
Była to więc jakaś zabawka z białym ubrankiem. W tamtych latach popularną lalką był Astronauta, produkowany w różnych wersjach ale zwykle w białym kombinezonie.

Podejrzewam że ojciec zorientował się w tym dopiero mocno po fakcie, gdy zdjęcie dziwnej postaci trafiło już do mediów, stąd te historyjki o ludziach w czerni zabierających materiały itp.

Przeźroczysta lalka? Jak w takim razie wytłumaczysz niebieski kolor w okół tego ptaka/muchy/brudu? Nie było drugiej dziewczynki w dodatku gdyby ktoś za nią był to by było tą osobe widać. Nie wspominając o tym że są dostępne inne zdjęcia z tej wycieczki, na żadnym nie ma lalki a ojciec, który jest dość wiarygodny w swoich zeznaniach stwierdził że takiej lalki nie mieli. Poza tym czytałem wiele na ten temat, znalazło sie paru narwańców którzy szukali zabawek które wyglądają jak ten astronauta, nie znaleźli żadnej która była dostępna w tamtych czasach. Lalki astronauci był, ale żadna nie przypominała tej na zdjęciu.
  • 1

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Całe zdjęcie jest utrzymane w chłodnej tonacji, zaś jak zauważyli już impresjoniści, w pogodny dzień wszystkie cienie są niebieskawe.

Ojciec wybrał się na wycieczkę z dwiema córkami, jedno ze zdjęć z tej serii:
Dołączona grafika

Ponieważ postać jest poza głębią ostrości i jest widoczna od pleców, trudno przypasować konkretny model. Może co takiego:
Dołączona grafika

Użytkownik Zaciekawiony edytował ten post 27.09.2013 - 21:38

• 1

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 774
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Cóż, dziewczynki się bawią lalkami często, nie?

Dołączona grafika

Satisek.
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Całe zdjęcie jest utrzymane w chłodnej tonacji, zaś jak zauważyli już impresjoniści, w pogodny dzień wszystkie cienie są niebieskawe.

Ojciec wybrał się na wycieczkę z dwiema córkami, jedno ze zdjęć z tej serii:
Dołączona grafika

Ponieważ postać jest poza głębią ostrości i jest widoczna od pleców, trudno przypasować konkretny model. Może co takiego:
Dołączona grafika

Z tego co mi wiadomo to wybrał się z córką i żoną i to prawdopodobnie ją widać na zdjęciu. Żoną która nie zmieściła by się za nią. Cienie nie są niebieskie, włącz painta i sobie sprawdź sam. To nie może być lalka, wokół tego co uważam za ptaka jest niebieski kolor czyli niebo, co oznaczan że nie jest on częscią tego co nazywasz lalką, jak by to faktycznie była lalka to niebieski kolor wokół czarnego elementu sugerowałby że jest on za lalką. Co nie miało by żadnego sensu. Czemu tak ciężko wam uwierzyć w ten zbieg okoliczności?
  • 0

erebeuzet.
  • Tematów: 31
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Przede wszystkim, jeżeli jest to istota humanoidalna to bez żadnych wątpliwości stoi plecami do obiektywu. więc nie widać żadnego ciemnego wizjera ani twarzy murzyna...

A druga sprawa: czy ktoś byłby łaskaw przejrzeć wszystkie zdjęcia z tego dnia i znależć choć kawałek chmury tak intensywnej jak na zdjęciu z rzekomym astronautą?

Użytkownik erebeuzet edytował ten post 28.09.2013 - 07:56

• 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Też mi się wydaje że to jest lalka, na pewno nie jest to chmura. A tym bardziej nie jest to kosmita. Postać znajduje się zbyt wysoko, a to znaczy, że albo lewituje w powietrzu albo ma bardzo długie nogi.
  • 0

ServusSnajper.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Bardzo fajna analiza, lubię takie ^^ Jednak mam wątpliwości, czy to na pewno chmura. Te chmury z tyłu są bardziej delikatne i rozrzedzone... myślę, że teoria z lalką bardziej tu pasuje, szczególnie, że bardzo widoczne jest to zagięcie ręki przy pasze (xD).
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych