Jeżeli ktoś wpada w nałóg, podczas gdy marihuana nie powoduje kaca, delirium...w zasadzie ma koszmarnych dolegliwości ani innego zespołu odstawienia, to nieodstawienie to cecha...skłonności do nałogu. Ale raz jeszcze, czy osoby dysfunkcyjne winny stanowić o prawie?
Opowiem Ci krótko. Marihuana była moją pierwszą używką i nie była to moja jakaś wielka miłość. Owszem, sympatyczne, fajne, do filmu, rozmowy pycha. Później sięgnąłem po MDMA. Bynajmńiej nie dlatego, że marihuana mi nie wystarczała, ot po prostu mogłem, byłem ciekawy. MDMA to zupełnie inny świat. Nie ma nic wspólnego z marihuaną. Tak jak pralka nie ma nic wspólnego z samochodem. Owszem, kółka i silnik są ale jak postawisz na autostradzie i włączysz to nie pojedzie. MDMA też ma swoje wady, ale ma zalet. Do 1986 roku było z ogromnymi sukcesami stosowane w psychiatrii. Wiesz dlaczego zdelegalizowano? Bo kilku kretynów zapomniało pić podczas działania i zmarło. Nie było to tak jak w przypadku etanolu tysiące każdego roku, to było kilku. Wbrew opiniom psychiatrów zdelegalizowano i już. Anyway, po MDMA, gdzie moja przygoda to trwała około roku, pod koniec, zauwaźyłem stany depresyjne. Brak minium dwutygodniowego okresu przerw na uzupełnienie serotoniny. Młody, głupi ale umiałem zauważyć minusy. O dziwo odstawienie nie przyszło z trudem, ot tak po porostu. Nie ma mocy uzależniającej fizycznie. Jest lekka psychiczna bo nazwa extasy...powiedzmy, że jest adekwatna. Później na wiele lat przerwa, tak po prostu. Miałem co robić. Później mój przelotny romans dysocjanty i największa miłość psychodeliki. Ale tu również Cię zaskoczę. Nigdy gdy coś jest niezałatwione i nigdy często. Nie polubiłem się nigdy z etanolem, nigdy nie polubiłem się z amfetaminą, nie wchodzę w opio, benzodiazepiny.
Można rozsądnie podchodzić? Można. Takich jak ja jest więcej. Zwykle siedzą cicho. Nie zaglądają na fora. Prowadzą firmy, mają dom, kredyt do spłacenia, nie piją, nie wszczynają burd. Chcą tylko prawa do wyboru używki, wiedzieć czy to co kupują jest tym co kupić chcieli i wiedzieć, że wracając z tym do domu, nie trafią na 3 lata do paki, za cos co nikomu nie szkodzi.
Marihuana leczy jaskrę zmniejszając ciśnienie śródgałkowe.
Hepler i Frank (1978) zauważyli że spożyty lub spalony kanabis u osób zdrowych zmniejsza ciśnienie wewnątrzgałkowe na okres 4 do 5 godzin "bez oznak szkodliwego działania (...) na zmysł wzroku i strukturę gałki". Stwierdzili oni że kanabis może być bardziej użyteczny niż konwencjonalne środki i prawdopodobnie działa w inny sposób.
Niemalże wszystkie testy z użyciem kanabinoidów były podwójnie ślepe i z zastosowaniem placebo. Dwa eksperymenty dotyczyły wpływu spożytego i spalonego THC na ciśnienie w gałce ocznej u zdrowych osób. Hepler i in. (1976) stwierdzili że spadek ciśnienia jest zależny od dawki. Jones i in. (1981) odkryli że tolerancja na w.w. efekty rozwija się bardzo szybko, a po zaprzestaniu leczenia ciśnienie wzrasta ponad stan początkowy. Kolejne dwa badania polegały na dożylnym podawaniu kanabinoidów. Perez-Reyes i in. (1976) odkryli, że tylko psychoaktywne kanabinoidy mają wpływ na spadek ciśnienia. Cooler i Gregg (1977) stwierdzili zmniejszenie ciśnienia połączone z podenerwowaniem. Wpływ kanabinoidów na poziom ciśnienia został też potwierdzony w licznych eksperymentach na zwierzętach, co opisali Adler i Geller (1986).
Wszystkie doświadczenia z kanabinoidami przeprowadzano na małej grupie pacjentów. Hepler i in. (1976) odkryli, że kilkumiesięczne regularne palenie kanabisu przez pacjentów sprawia, że ciśnienie w gałkach ocznych stabilizuje się i utrata wzroku zostaje zatrzymana. Niestety, tylko u 7 z 11 pacjentów zaobserwowano ten efekt. Merrit i in. (1980) w przeprowadzonych podwójnie ślepych testach z użyciem placebo, stwierdzili zauważalny spadek ciśnienia połączony z ubocznym wpływem na układ krążenia i efektami euforycznymi.
Referencje:
Adler, M.W., & Geller, E.B., (1986) Ocular effects of cannabinoids. In Cannabinoids as Therapeutic Agents ed. R Mechoulam CRC Press pp51-70.
Cooler, P. & Gregg, J.M. (1977) Effect of delta-9-tetrahydrocannabinol on intraocular pressure. Southern Medical Journal 70: 951-954.
Hepler, R.S. & Frank, I.M. (1971) Marihuana smoking and intraocular pressure. J.Am.Med.Ass. 217, 1392.
Hepler, R.S., Frank, I.M. & Petrus, R. (1976) Ocular effects of marihuana smoking. In The Pharmacology of Marihuana ed. M.C. Braude & S. Szara. Raven Press, New York, pp815-824.
Merritt, J.C., Crawford, W.J., Alexander, P.C., Anduze, A.L. & Gelbart, S.S. (1980) Effect of marijuana on intraocular and blood pressure in glaucoma. Ophthalmology 87: 222-228.
Merritt, J.C., Olsen, J.L., Armstrong, J.R. & McKinnon, S.M.(1981) Topical delta-9-tetrahydrocannabinol in hypertensive glaucomas. J. Pharm. Pharmacol. 33: 40-41.
Perez-Reyez, M., Wagner, D., Wall, M.E. & Davis, K.H. (1976) Intravenous administration of cannabinoids and intraocular pressure. In The Pharmacology of Marihuana ed. M.C. Braude & S. Szara. Raven Press, New York, pp829-832.
I już tylko wyrywkowo.
1. Aktywny składnik marihuany może hamować rozwój retinopatii cukrzycowej, groźnego powikłania cukrzycy, które ostatecznie prowadzi do ślepoty - wskazują najnowsze wyniki amerykańskich badań.
Artykuł na ten temat zamieszcza pismo "American Journal of Pathology".
2. Składniki marihuany dają nadzieję na zwalczenie morderczych zarazków.
http://www.scienceda...80908103045.htm
3. Umiarkowane użycie marihuany ułatwia leczenie wirusowego zapalenia wątroby typu C. W numerze 18 'Jurnal Of Gastroenterology and Hepatology' z 2006 roku ukazał się artykuł Sylvestre DL i wsp pod tytułem ‘Cannabis use improves retention and virological outcomes in patients treated for hepatitis C’.
4. W Wielkiej Brytanii rozpoczęto rekrutację pacjentów na testy medyczne, które mają zbadać czy chemiczne składniki konopi mogą spowolnić rozwój stwardnienia rozsianego.
Dowody sugerują, że składniki te mogą łagodzić symptomy, lecz to trzyletnie badanie sprawdzi czy mogą one spowolnić rozwój stwardnienia rozsianego, które dotyczy 85 000 ludzi żyjących w Wielkiej Brytanii.
Prowadzący badania Prof. John Zajicek powiedział: "Obecnie istnieje niewiele leków, które są efektywne w kuracji tej choroby."
Miłej lektury. Doedukuj się przed wywoływaniem wojny bez solidnej wiedzy.
Użytkownik wieslawo edytował ten post 14.10.2013 - 20:24