Skocz do zawartości

Zdjęcie

Cud w Neapolu - zawrzała krew św. Januarego

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
39 odpowiedzi w tym temacie

michalp.
  • Tematów: 98
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

No i czasem utwierdzają bardziej w wierze swe owieczki ;-) Wiem że od caasu do czasu nikomu nie zaszkodzi mały cudzik ;-)
  • 0

(S)aint.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Badania naukowe wykazały, że jest to prawdziwa ludzka krew, która ma właściwości i zachowuje się jak tętnicza krew żyjącego człowieka.

Ciekawi mnie jak oni ją zbadali jeżeli tej ampułki od IV wieku nie otwierano? ;-)
  • 0

turrkus.
  • Tematów: 15
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ciekawi mnie jak oni ją zbadali jeżeli tej ampułki od IV wieku nie otwierano?

Wzrokowo ;-) :-D
  • 0

BlueBoy.
  • Tematów: 28
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Bez urazy, ale mozna wierzyc w zjawiska niewyjasnione, ale nie religijne cuda...

A nie przyszło Ci do głowy, że człowiek religijny, nazywa cudem to czego nie rozumie, co go dziwi i czego nie potrafi wytłumaczyć? Większość ludzi na tym forum nazwała by to zjawiskiem niewyjasnionym. Człowiek religijny nazwie to cudem. Cuda mają więcej wspólnego z zjawiskami niewyjaśnionymi, niż myślisz. ;-)
  • 0

Traper.

Tajny Współpracownik

• Tematów: 31
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

według oficjalnych nauk KRK Cudem określa się zjawisko zaistniałe za pomocą Boga i jego ingerencji.....
  • 0

#21 Gość_muhad

Gość_muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

Otóż to a to ,że kk może manipulować ludzmi za pomocą (powiedzmy) tych cudów, to jest to dla mnie już akt desperacji:)
  • 0

Cote-d'Or.
  • Tematów: 16
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

nie do końca nazwałbym to manipulacją, w końcu te cuda z krwią trwają już od XIV wieku, a więc od średniowiecza, czy wtedy potrzeba było manipulować ? w czasach największej pobożności i rozkwitu wiary ?
  • 0

#23 Gość_chruszczow

Gość_chruszczow.

Napisano

NO fajna bajka z tą krwią

skąd taka pewność ? widziałeś ?

no widziałem, pare lat temu pokazywali to nawet w wiadomościach :)

nie do końca nazwałbym to manipulacją, w końcu te cuda z krwią trwają już od XIV wieku, a więc od średniowiecza, czy wtedy potrzeba było manipulować ? w czasach największej pobożności i rozkwitu wiary ?

a pewnei że tzrebabyło bo pojawiali się ludzie którzy mówili "my chcemy dowodu na istnienie boga !!!" i kościół musial wymyślać takie bajki. A jesli to nie przynosiło rezultatu to wtedy nastepował jak to nazwałeś "rozkwit wiary" i ludzie woleli wierzyć niż wiadomo co...
  • 0

Cote-d'Or.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

bo pojawiali się ludzie którzy mówili "my chcemy dowodu na istnienie boga !!!"

w średniowieczu !!? :lol : :rotfl:

no widziałem, pare lat temu pokazywali to nawet w wiadomościach

ale chodziło mi o widzenie przed i po, najlepiej na żywo
  • 0

Tiamat.
  • Tematów: 29
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Chyba wlasnie na odwrot, wtedy ludzie byli batrdziej podatni na manipulacje niz teraz, w dobie szybkiego rozwoju cywilizacji. I ten cud sie utrwalil i tak pozostalo do dzis, a ludzie wierza bo chca.
  • 0

#26 Gość_inga

Gość_inga.

Napisano

I juz nie powiem kto tak naprawde ma zaprogramowany umysl przez KK.

Tiamat, czy mi się wydaje, czy Ty masz jakiś problem z kimś? ;(
  • 0

Cote-d'Or.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

wtedy ludzie byli batrdziej podatni

no to napewno, wtedy ciemnota była wszechobecna...

w sumie tak, mogło tak być, tylko czy kapłani byli tego świadomi ? czy wtedy potrzeba było manipulować i tak ciemny i wierzący bezkrytycznie lud ?
  • 0

Tiamat.
  • Tematów: 29
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

w sumie tak, mogło tak być, tylko czy kapłani byli tego świadomi ? czy wtedy potrzeba było manipulować i tak ciemny i wierzący bezkrytycznie lud ?

Manipulatorzy żądni zysku zawsze byli, sa i beda :-D to sie nigdy nie zmieni.
  • 0

Cote-d'Or.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

tak, tylko czy wtedy w XIV wieku manipulacja była działaniem nad wyrost, który mijał się z celem, w zasadzie celu nie było, bo i tak wszyscy wierzyli bezkrytycznie, a kto nie wierzył ten się o tym raczej nie dowiedział, chyba że przez przymusowe nawrócenia.
  • 0

#30 Gość_chruszczow

Gość_chruszczow.

Napisano

Jeśli mi ktoś przystawiłby miecz do gardła to też bym uwierzył :) tak zresztą było ze wszystkimi dogmatami...
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych