Skocz do zawartości

Zdjęcie

Debaty: Zgłoszenia

• Please log in to reply
1101 replies to this topic

Fenix.
  • Tematów: 19
  • Artykułów: 4
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Właśnie zgadzam się z Szefem, to jest awykonalne, rozbudowywać wypowiedzi na taki temat... no chyba, że trafi się wymagający świąteczny temat, a na taki nie mam pomysłu...

Ew. można by zrobić "The Christmas Debate", czyli wielki mix różnych zapytań i tematów, wtedy można by wyciągnąć na 5 postów po 200kB :) .
  • 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ew. można by zrobić "The Christmas Debate", czyli wielki mix różnych zapytań i tematów, wtedy można by wyciągnąć na 5 postów po 200kB smile1.gif.

Pomysl jest niezly, debata bylaby grupowa i kazda osoba z danej grupy omawialaby inny temat.

W tym miejscu moznaby sie skupic nie tyle na pogladach ale na tym kto lepiej, zabawniej, ciekawiej (jaka osoba, jaka grupa) przedstawia swoje racje :)
  • 0

Fenix.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Ciekawe, z ideą, oryginalne, odbiegające od standardów... bardzo dobry pomysł :) . Ja się piszę, jeszcze nie wiem dokładnie w jakim "podtemacie" ale to się zobaczy kiedy już wszystko będzie ustalone... może być ciekawie :) .
  • 0

Macha.

Ciekawski

• Tematów: 76
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Fajny temat debaty wpadł mi do głowy

Trójca Święta - jeden Bóg, czy kolejne kłamstwo kościoła.
  • 0

maximka.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dlaczego nie ma debaty n/t "Kręgi w zbożu - dzieło rąk ludzkich czy odnóży naszych kosmicznych braci"? ;>
  • 0

Macha.

Ciekawski

Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Bo widać nikt jeszcze nie zasugerował. A chciałabyś wziąć w niej udział ??
  • 0

Indoctrine.
  • Tematów: 7
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Fajny temat debaty wpadł mi do głowy

Trójca Święta - jeden Bóg, czy kolejne kłamstwo kościoła.

Nie ma większego sensu. To dogmat dość trudny teologicznie i nie wierzę by znalazły się na forum osoby mogące "ugryźć" temat na odpowiednim poziomie wiedzy...
  • 0

Macha.

Ciekawski

Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Przemo, wiem że to temat wiary, ale jest jednym z najbardziej zaskakujących i zastanawiających. Nie lubię dogmatów, bo są najbardziej niejasne, a żaden ksiądz jak do tego wracam, żeby mi wyjaśnił o co chodzi to od razu, że to dogmat i tak jest, poza tym Pan Bóg jest super i w ogóle The Best i nie ma co się zastanawiać.

Już mi kiedyś tu próbował ktoś wmówić, że Bóg istnieje w trzech stanach skupienia, tak jak woda. Jeśli tak, jeśli to jedno ciało i jedna istota, to dlaczego w Apokalipsie czytamy o stojącym Jezusie i Bogu siedzącym na tronie ???

Ja Trójce Świętą biorę jak panteon bóstw, i nikt mi nie udowodni, że tak nie jest.

Może i bym na ten temat chciał podyskutować, ale musze najpierw pzobierać jakieś źródła. Jakby ktoś się znalazł do obrony dogmatu to dajcie znać.
Musze sprawdzić, czy znalazłoby się coś na te 5 postów.
  • 0

Indoctrine.
  • Tematów: 7
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Wiesio, dogmaty nie są czymś co trzeba udowadniać jak 2 zasadę termodynamiki. I jeśli myślisz, że możesz ot tak pojąć Trójcę to się trochę mylisz..
  • 0

Fenix.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Dogmat to jest to, z czym się niedyskutuje, to i tak nie wygrasz... smutna prawda.

Dogmat, można by rzecz - przekonanie, a jak powiedział pewnien mądry człowiek przekonania są większymi wrogami prawdy niż kłamstwa...
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A ja mam jeden wniosek na temat samego przebiegu debat - aby było wyraźnie zaznaczone, że nie wolno przedstawiać żadnych nowych argumentów w ostatnich postach - zakończenie powinno być zakończeniem.

Chodzi mi o to, aby uniemożliwić zagrywkę tak trochę ponizej pasa, kiedy ktoś, kto wie, że jego post będzie ostatni w debacie, przygotuje jakiegoś asa w rękawie i przedstawi go tak, że oponent nie będzie juz w stanie go "zbić".

Czyli - w ostatnim poście będącym podsumowaniem wolno odpowiadać na argumenty przeciwnika, ale nie wolno już samemu przedstawiać nowych argumentów.

Wszelkie odstępstwa od tej zasady powinny być karane wg mnie.
  • 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zgadzam się z powyższą wypowiedzią.

Sam się zastanawiam nad jakąś debatką. Chodzą mi po głowie dwie opcje: 9/11 i starożytni astronauci. Mojego stanowiska w tych sprawach nie muszę chyba przedstawiać. :mrgreen:

Na razie jednak mam warna i trochę mało czasu, więc się wstrzymuję ze zgłoszeniem.
A może ktoś inny ruszy te tematy? :D
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Sam bym z chęcią ugryzł 9/11 no ale tylko ja mam bronić sceptycznego podejścia do teorii spiskowych? ;)
  • 0

Pit.

pies Darwina

• Tematów: 28
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jeszcze raz ponawiam pytanie.
Czy jest ktoś chetny do podebatowania na temat
Teorii młodej Ziemi i globalnego potopu?, będe bronił tezy Globalnego potopu i młodej Ziemi oczywiście :D
(Mowa oczywiście o potopie Biblijnym)
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

hmmm, pit, mógłbym podebatować, ale chyba poczekam na koniec debaty o Moonie zeby zgłosić się do 9/11...
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych