Skocz do zawartości

Zdjęcie

Debaty: Zgłoszenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1101 odpowiedzi w tym temacie

cisz.

Realizm Magiczny

• Tematów: 33
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

ok maque, możemy zaczynać od poniedzialku najbliższego? Zaczynalbyś...
Pooglądaj sobie inne debaty w dziale, poczytaj zasady, żeby nie bylo...
To, czy dokonasz wpisu i jaką będzie mial on jakość, będzie pewnym testem dla Ciebie. Robię dla Ciebie wyjątek jako, że zależy mi na zakończeniu zawieszonej debaty

Jaceek, ostatnio ciągle ktoś rezygnuje z debat...Pobądź jeszcze jakiś czas na forum, popisz posty. Zobaczymy jak się spiszesz. Jak na razie nie mam na tyle zaufania do Ciebie, żeby powierzyć Ci jakąś debatę...

Tak gwoli przypomnienia - za wycofanie się z debaty bez bardzo sensownego powodu jest kara - dwa ostrzeżenia i zakaz pisania w kolejnych debatach.
  • 0

maque.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jasne, choć chętnie już bym zaczął :) Rozumiem też, że pomimo wpisu Mystiqe przysługuje mi 5 wpisów (w tym wprowadzenie) - choć nie widzę też problemu aby mieć jedynie 4 wpisy i przejść od razu do zarzutów na rzecz braku wolnej woli.
  • 0

cisz.

Realizm Magiczny

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Tak, przysluguje Ci 5 wpisów. Po prostu Spec ma jeszcze 4, bo jakby zacząl ;) Jeszce się go zapytam czy dalej jest chętny do debaty :)
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zgłaszam się do debaty "OOBE - prawdziwy kontakt z innymi bytami oraz prawdziwe opuszczanie ciała, czy też zwykła fikcja?"

Będę bronił stanowiska, że OOBE to fikcja.

Refused już zgodził się wystąpić w roli mojego przeciwnika.
  • 0

Refused.
  • Tematów: 46
  • Artykułów: 14
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Potwierdzam moją chęć debatowania z użytkownikiem Aquila na temat : "OOBE - prawdziwy kontakt z innymi bytami oraz prawdziwe opuszczanie ciała, czy też zwykła fikcja?" Opowiadam się za stroną wierzącą w zjawisko projekcji.
  • 0

cisz.

Realizm Magiczny

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Dziękuję, przyjęłam ;)
Bardzo ciekawy temat. Chętnie poczytam, zorganizuję skład sędziowski i powiadomię Was co i jak :)

edycja: Teraz tak przemyślałam wypowiedź Refused i zauważyłam pewną sprzeczność - projekcja już z definicji zakłada pewną sztuczność i wyobrażanie sobie czegoś. Czy aby kolega naprawdę opowiada się za realnością OOBE?
  • 0

Refused.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Projekcja łac. proicere - wyrzucać z siebie , astral - łac astrum - gwiazda (arystoteles nazwał 'śniące ciało' astralnym).

Koleżanka się lekko pomyliła co do sprzeczności :)
  • 0

cisz.

Realizm Magiczny

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Rzeczywiście lekko się 'rąbnęłam'. Widocznie miałam to inaczej zakodowane w świadomości. Projekcja kojarzy mi się bardziej z iluzją niż prawdą. Ale cieszę, że zareagowałeś przekonująco, co dobrze wróży debacie ;)
  • 0

Refused.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nic nie szkodzi - projekcja jest szerzej znana jako 'wytwór' czegość (w naszym przypadku wyobraźni), lecz nie od tego znaczenia pochodzi nazwa Projekcji astralnej :) .
  • 0

I-I.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Chciałbym zgłosić swój udział w debacie "Borys - chłopiec z Marsa. Wyobraźnia czy szokująca prawda?". Chętnie opowiedziałbym się po sceptycznej stronie dyskusji.
  • 0

nwconlyamodel.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Chciałbym się zgłosić do debaty Globalne Ocieplenie przeciwko graczowi Silent
  • 0

Qliffot.
  • Artykułów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Przepraszam, chciałbym wystąpić z propozycją na debatę (o ile nigdy wcześniej debata taka nie miała miejsca, a zdaje się, że nie) i równocześnie zgłosić swą do niej kandydaturę. Pisząc właściwie małowartościowego posta w temacie "Życie Jezusa" wpadłem na pomysł, by przeprowadzić debatę dot. istnienia bądź nieistnienia tej kontrowersyjnej poniekąd postaci.

Nie zależy mi na tym, by przeprowadzić ją w najbliższym czasie, z radością poczekam kilka miesięcy, choćby na znalezienie kogoś, kto byłby gotów bronić chrystusowej historyczności (bo ja oczywiście chciałbym tę historyczność obalać :-)); po prostu ważne było dla mnie zasygnalizowanie problemu. Myślę, że czytając moje posty, jest widocznym, że staram się być konstruktywny, podawać argumenty i jestem (lub okażę się wkrótce) na tyle godny zaufania, by powierzyć mi tę odpowiedzialność.
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jeżeli byłaby to "szybka debata", czyli nie takie molochy jak 9/11 z wpisami na 20 stron w wordzie, to mogę pobronić historyczności Chrystusa.

Proponuję uściślić temat:

"Czy Jezus Chrystus to postać historyczna, czy też nią nie jest?"
  • 0

Qliffot.
  • Artykułów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Hej, Aquila, ale zasady by zmianie nie uległy? Miałbym tydzień na 1 posta, tak?
Wiesz, ja, jak już stwierdziłem na początku mojej forumowej bytności, lubię "lać wodę", więc za krótkie objętościowo to by i tak nie było :-)

Czy Jezus Chrystus to postać historyczna, czy też nią nie jest?

Właściwie o to mi chodziło. Tyle tylko, że jak już stwierdziliśmy z Arahyllem w "Życiu Jezusa", trudno byłoby wytoczyć "ciężkie" argumenty, więc ostateczny wynik w dużej mierze zależałby od nastawienia (a tak być przecież nie powinno) sędziów. Bo z braku obiektywności kryterium byłaby forma, logika i spójność, "majestat" tych, na których będziemy się powoływać itd. Właściwie to tak do końca nie wiem, w co się pakuję, ale ryzyko jest świetne.

Więc właściwie jestem gotów przyjąć wyzwanie :-D

I najlepiej, żeby "bitwa" zaczęła się w któryś piątek (jeśli w tym tygodniu, to możemy zacząć od dziś), gdyż wtedy miałbym cały weekend na przeanalizowanie sytuacji i następnego ruchu, bo w tygodniu z czasem jest gorzej. Tylko w tym jest inaczej, bo jestem przeziębiony i do szkoły idę dopiero w poniedziałek.
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ok, no to Opiekunie debat - do dzieła ;) Możemy zaczynać od jutra.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości oraz 0 użytkowników anonimowych