Skocz do zawartości

Zdjęcie

Debaty: Zgłoszenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1101 odpowiedzi w tym temacie

tatik.
  • Tematów: 291
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Magda wiesz doskonale że jestem zalatany a moja aktywność wzrasta dopiero po ochłodzeniu klimatu (jesień i zima) zaproponowałem debatę w której miałbym bronić Islamu lecz mogłem przegapić zgłoszenie kontrkandydata. Debata jest dalej aktualna, w przypadku podjęcia tematu proszę o info na PW. Do dysputy na temat konfliktu USA vs Rosja też mogę przystąpić.
  • 0

może tak może nie.
  • Tematów: 17
  • Artykułów: 2
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nie ukrywałem Mariuszu, że pomysł na tą debatę został wycelowany w twoją stronę. Chciałbym zauważyć iż pod propozycją tego tematu, linijkę niżej widnieje słowo Mariush :) Widzisz, mi też nie zależy na debacie z kimś przypadkowym, wole przegrać z Tobą niż wygrać z 13-latkiem, wynik nie jest tu dla mnie tak istotny. Dla mnie ma ona wymiar także osobisty, nie boję się zostać przekonanym, wręcz przeciwnie, to o czym chce rozmawiać to właśnie to co nie pozwala mi wierzyć, przeszkoda której sam nie potrafię usunąć. Temat sformułowałem dość roboczo, nie wątpię jednak że doskonale rozumiesz mój zamysł. Nie musimy debatować według sztywnych wytycznych, chyba nikt nie będzie robić nam problemu jesli wpisów będzie nie 5 a przykładowo 7, jesli będą przypominać rozmowę a nie elaboraty pustych zdań, jesli będzie im bliżej do cowieczornego postu niż rozbudowanej wypowiedzi. Jeśli nie masz czasu, na nadmiar którego również specjalnie nie cierpię, niech będzie elastyczna, jakoś się dżentelmeńsko dogadamy - jeśli wcześniej powiadomimy jo tych zmianach, myślę że Panna Cisz przymknie na to oko :) Nie wystawiaj swoich nerwów na debaty z [krety]nami (za)pewniam większy spok-ój (psy)chiczny. Czyż nie miło być tak rozchwytywanym? :)
  • 0

vkali.
  • Tematów: 9
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

...twierdzenie, że nauka wyklucza się z wiara wg mnie jest równoznaczne twierdzeniu, że tak wykluczający sam wyklucza siebie z wszelkiego rozumu oraz utwierdza się w braku, przy każdorazowym tego typu twierdzeniu

…w sumie dosyć idiotyczna debata, oprócz utwierdzenia się w czarze nic istotnego do życia nie wnosząca,…tyle tylko, żeby poprzez najzwyklejsze bicie piany połechtać swe narcystyczne zapędy

... ponadto jeżeli już takowa ma się odbyć, bo jej koła już kreca sie siła bezwładu, to uważam, ze człowiek który miałby bronić tego typu mało rozsądnej tezy winien być dobrze ugruntowanym w naukach, do tego najlepiej w tych określanych powszechnie ścisłymi .. znać je, najlepiej z autopsji, a szczególnie doświadczyć "na sobie" ich naukowej metodologii czy raczej ich naukowej metodyki, ... czyli winien osobiście i praktycznie poznać czy raczej doznać ich plusów oraz minusów,.. by nie bazował jedynie na własnych wyobrazeniach czy też własnych wierzeniach o nauce, ...na własnych wyobrażeniach czy własnych wierzeniach o jej niby to stricte wykluczajacej [nieracjonalność] racjonalności,..taki mało, w niby to ścisłej i racjonalnej nauce obeznany i ugruntowany, ..bedzie walczył niby to z wiara czy wierzeniami, nawet nie więdzac że walczy z nimi forując to samo tylko własne,..czyli forujac własna wiarę, własne wierzenie czy własne wyobrazenie, do tego wierzenie o nauce niby to wszechracjonalnie wykluczalajacej [również z samej siebie] wszelka wiarę, wszelkie wierzenia oraz wszelkie nieracjonalne wyobrazenia,..

..ale cóż taka jest wykluczajaca konsekwencja hołdowania wierzeniu czy [jak sam chce widzieć własne wierzenie] przekonaniu, że "...[ścisła] nauka wyklucza się z wiara... "

...pozwolę sobie jeszcze wskazać na istotny aspekt, który winien być uwzględniony w tego typu „wykluczającej” debacie, jeżeli takowa ma juz być …chodzi mi [o społeczne, cywilizacyjne] skutki bezmyślnego, czytaj bez świadomego dozwalania w korzystaniu z wykluczającej mocy nauki [oczywiście po wcześniejszym równie bezmyślnym i nie daj boże formalnym oraz powszechnym uzbrojeniu nauki w tego typu wykluczająca moc] wszelkiej maści nieuczciwym jej adeptom czy jedynie nieuczciwym jej wyznawcom ... bo, co już teraz potrafią oni uczynić z nauki, z nauką oraz do czego [własną] naukę mogą używać ci mało uczciwi, to wystarcza jedynie uważnie rozglądnąć się wokół siebie oraz wystarcza mieć odwagę widzieć również to, co jest nam niewygodne, nam nieładne czy wręcz nam nie pasujace, bo psujace czy wręcz burzące nasze wierzenia czy wyobrażenia, ładne i ładnie poukładane ..a co dopiero będa mogli ci mało uczciwi uczynić oraz do czego użyć nauki, gdy dodatkowo uzbroi się naukę formalnie i powszechnie w moc wykluczania
  • 0

NoMeansNo.
  • Tematów: 8
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

:mrgreen: a jednak potrafisz pisać po polsku, a nie tylko po polskiemu!

A co do debaty - ślina już mi na samą myśl kapie. Zapowiada się coś ciekawego!

Edit: po zmianie już nie jest tak dobrze!
  • 0

vkali.
  • Tematów: 9
Reputacja

Napisano

:Edit: po zmianie już nie jest tak dobrze!

..nic dziwnego jeżeli nadal ma się umysł w obustronnym, czy moze nawet w obusiecznym zakleszczeniu ...nic pozostaje tylko wisieć oraz dusić siebie w zakleszczajacym zawieszeniu, ..czyż nie lepiej sie odkleszczyć z uwieszenia tym bardziej, że wg starszych postronek wisielca ma przynosić go majacemu szczęście, rozum i pomyślność
  • 0

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

" że wg starszych postronek wisielca ma przynosić go majacemu szczęście, rozum i pomyślność "

- ha ha ha ... ha ha ha ... naprawdę świetny ... może co dziennie rano poproszę o takie budzenie ... a wstaje wcześnie .... ha ha ha ....
  • 0

polus.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Zgłaszam swoją kandydature do tematu:

"Czy ludzkość przetrwa do 2050 roku?"

Czekam na odpowiedź!!!
  • 0

Don Corleone.

Dispositif

• Tematów: 68
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Polus, jak zwolennik jakiego poglądu?
  • 0

cisz.

Realizm Magiczny

• Tematów: 33
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

polus, niestety nie możesz wziąć udzialu w debacie mając na koncie jedynie 4 posty. Bardzo proszę poprodukuj się jeszcze na forum, a na pewno Cię dopiszę :)

W przypadku chętnych do debaty obowiązuje z mojej strony zasada ograniczonego zaufania. Muszę Cię troszkę "zweryfikować", żeby mieć pewność czy nie wycofasz się w trakcie, nie umkniesz czy nie odstawisz innego numeru (a takie się zdarzają sytuacje niestety) Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do bycia aktywnym forumowiczem ;)
  • 0

Don Corleone.

Dispositif

• Tematów: 68
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

polus, niestety nie możesz wziąć udzialu w debacie mając na koncie jedynie 4 posty. Bardzo proszę poprodukuj się jeszcze na forum, a na pewno Cię dopiszę :)

W przypadku chętnych do debaty obowiązuje z mojej strony zasada ograniczonego zaufania. Muszę Cię troszkę "zweryfikować", żeby mieć pewność czy nie wycofasz się w trakcie, nie umkniesz czy nie odstawisz innego numeru (a takie się zdarzają sytuacje niestety) Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do bycia aktywnym forumowiczem ;)

A już miałem nadzieję na polemikę, ale cóż, chyba trochę poczekam...
  • 0

mamma.
  • Tematów: 1
Reputacja

Napisano

Jakoś nikt się nie kwapi do debaty na temat Nibiru, jako przeciwnik teorii o jej istnieniu. To może ja bym spróbował podjąć to wyzwanie :) .
  • 0

cisz.

Realizm Magiczny

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Dopisałam Cię mamma, jednakże nie ma dla Ciebie oponenta najwyraźniej. Próbowałam odnaleźć użytkownika Sashori, który już dobry czas temu zgłosił się jako zwolennik poglądu o istnieniu Nibiru. Wyskakuje mi, że obecnie nie ma takiego użytkownika. Chciałam zapytać go, czy nadal ma ochotę debatować...
  • 0

^Filozof^.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak, to ja niegdyś posiadałem nick Sashori.

Chwilę się zastanawiałem, jednak nie, nie wezmę niestety udziału w debacie, to dlatego że jestem obecnie po stronie mammy jeśli chodzi o Nibiru. Gdyby do debaty zgłosił się ktoś kilka miesięcy temu, mógłbym przystąpić.

Przepraszam najmocniej.
  • 0

cisz.

Realizm Magiczny

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

No, ok. Dzięki za odpowiedź ;)

No to może ktoś jest chętny być oponentem dla mammy?
  • 0

mamma.
  • Tematów: 1
Reputacja

Napisano

Szkoda - to znaczy właściwie nie szkoda :) , cieszę się, że Filozof zmienił zdanie, co do Nibiru. Ale na poprzedniej stronie (30-tej) znalazłem post Kiwdula z 19.09.: "Ja się zgłaszam do debaty na temat: Planeta Nibiru. Opowiadam się po stronie, że planeta Nibiru istnieje".
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości oraz 0 użytkowników anonimowych