Skocz do zawartości

Zdjęcie

Debaty: Zgłoszenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1101 odpowiedzi w tym temacie

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dwie? ;) Naliczyłem więcej, a oto zaktualizowane kolory:

Ja z kolei byłbym zainteresowany jakąś ciekawą debatą religijną, jeśli ktoś byłby chętny ;)

II wojna światowa

Dziki Kuraku, Amontillado - jakieś propozycje?

Na chwilę obecną konkretnej propozycji nie mam, ale interesowały by mnie tematy religijne, historyczne, może jakieś ciekawe zagadnienie dotyczące zjawisk paranormalnych? Jestem otwarty na wszelkie sugestie.

Możliwe debaty o tematyce historycznej:

Dziki Kurak - Asgrot (RED)
Dziki Kurak - Aquila (BLUE)
Asgrot - Aquila (GREEN)

Możliwe debaty o tematyce religijnej:

Amontillado - Asgrot (YELLOW)
Amotillado - Aquila (ORANGE)
Asgrot - Aquila (VIOLET)

Możliwe debaty o tematyce paranormalnej (co prawda najmniej prawdopodobna z mojej strony, no ale...):

Asgrot - Aquila (BROWN)

:mrgreen:
  • 0

Ironmacko.
  • Tematów: 24
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

To ja jeszcze proponuje o wyższości koloru żółtego nad zielonym :D
  • 0

Yaw.
  • Tematów: 61
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Aquila - ja zrobiłem założenie, że nikt nie chce prowadzić dwóch debat jednocześnie ;) Ale jeśli tak nie jest, to tym lepiej ;)
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To ja jeszcze proponuje o wyższości koloru żółtego nad zielonym :D

Nie ma problemu :D Byleby tylko chęci zostały potwierdzone a tematy - dobrane.

No i o ile nowy właściciel nie zamknie forum albo nie zbanuje potencjalnych debatujących :D
  • 0

Amontillado.
  • Tematów: 50
  • Artykułów: 21
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kurczę, nie potrafię wymyślić dostatecznie ciekawego i twórczego tematu do debaty :( Powtórzyć "Oblicze biblijnego Boga - łagodny czy okrutny"? To mogłoby być wzięte za nudne i w ogóle - pójście na łatwiznę.

Może coś o szatanie i piekle (wzorując się na dzisiejszym temacie)? Też nie jestem przekonany... Może "Pierwsza część Księgi Rodzaju /Stworzenie, Eden, Kain i Abel, Potop, Wieża Babel/ - mitologia czy filozofia?"

A może starać się pogodzić temat historyczny i religijny? Może coś o Judaszu? Albo "Jezus - prawdziwy Mesjasz czy jeden z wielu mesjaszy tamtych czasów?"

Rzucajcie pomysłami, wybierzemy coś fajnego. Burza mózgów ;)

Użytkownik Amontillado edytował ten post 02.04.2012 - 23:12

• 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wiesz, może być ciężko coś znaleźć - szczególnie jeśli mamy takie same poglądy (nie znam Twoich, choć wzmianka o debacie o "Bogu okrutnym czy tez łagodnym" co nieco sugeruje ;) ). Moje stanowisko - religia/bogowie/Biblia to wytwory ludzi, Jezus nie był żadnym prawdziwym mesjaszem, ewangelii nie można wierzyć (od czasu debaty o Jezusie trochę zmieniłem zdanie).

Abyśmy mogli podebatować - musiałbyś być wierzący albo przynajmniej pobawić się w obronę jakiegoś stanowiska ludzi wiary.

Chyba że weźmiemy się za temat jaki padł już dawno a nikt się go nie podjął - islam kontra chrześcijaństwo - i obrzucamy się brudami :P Byłbym za większą "szkodliwością" islamu.
  • 0

Yaw.
  • Tematów: 61
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Moje stanowisko - religia/bogowie/Biblia to wytwory ludzi, Jezus nie był żadnym prawdziwym mesjaszem, ewangelii nie można wierzyć (od czasu debaty o Jezusie trochę zmieniłem zdanie).

Szkoda, że Mariush nie ma ochoty/czasu na debaty, VRP w końcu by się doczekało "derbów sceptyków" ;) Zapewne byłaby zacięta walka ;)
  • 0

Amontillado.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Moje stanowisko - religia/bogowie/Biblia to wytwory ludzi, Jezus nie był żadnym prawdziwym mesjaszem, ewangelii nie można wierzyć (od czasu debaty o Jezusie trochę zmieniłem zdanie).

Nie ma sprawy - mógłbym stanąć po drugiej stronie barykady, jako opozycja dla Twojego stanowiska ;) Potrzeba tylko dobrego tematu.

Chyba że weźmiemy się za temat jaki padł już dawno a nikt się go nie podjął - islam kontra chrześcijaństwo - i obrzucamy się brudami Byłbym za większą "szkodliwością" islamu.

Tego akurat bym się nie podjął, choć chętnie bym "popaczył" na taką debatę ;p
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Szkoda, że Mariush nie ma ochoty/czasu na debaty

Oj tak - to by było coś.

Nie ma sprawy - mógłbym stanąć po drugiej stronie barykady, jako opozycja dla Twojego stanowiska Potrzeba tylko dobrego tematu.

Tak na szybko - pierwsze pomysły:

"Wiara w boga - czy warto wierzyć?" - moje stanowisko - nie warto.

"Bóg - wytwór wyobraźni, czy realnie istniejąca istota?" - wytwór wyobraźni.

"Ewangelia - wierzyć, czy nie?" - nie wierzyć.

"Jezus - ocena" - nie był mesjaszem ani bogiem.
  • 0

Amontillado.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jak dla mnie mogłyby być te trzy tematy:

-"Wiara w boga - czy warto wierzyć?" / warto
-"Ewangelia - wierzyć, czy nie?" / wierzyć
-"Jezus - ocena" ; chociaż to z naciskiem na jego ziemską, mesjańską działalność. Argumenty na jego boskość opierają się na wierze, trudno by je było konfrontować w debacie. A więc / był mesjaszem

Użytkownik Amontillado edytował ten post 03.04.2012 - 09:01

• 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wow - no to pięknie. Mamy temat. A najlepiej aż trzy, bo nie wiem który wybrać :D Choć w sumie dwa ostatnie dałoby się połączyć w jeden.

Może wybierz sam - czy wolisz debatę "Wiara w boga - czy warto wierzyć?" czy może "Jezus i jego wizerunek w ewangelii - wierzyć, czy nie?" i możemy zaczynać od razu po świętach. A jeśli czujesz się na siłach - możemy załatwić obie - tylko nie wiem jeszcze czy jednocześnie, czy jedna po drugiej.
  • 0

Sayres.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ok jednak nigdzie nie jadę w najbliższym czasie ale zanim wznowię propozycje debaty z Pitem wole poczekać bo moja sytuacja nadal jest bardzo niestabilna. Widzę jednak że szykują się bardzo ciekawe tematy przyszłych debat. Będę bacznie się przyglądał rozwojowi sytuacji. Pozdrowionka.

Użytkownik Sayres edytował ten post 03.04.2012 - 18:21

• 0

somewaterfowl.
  • Tematów: 7
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@Ironmacko zauważyłem że prowadziłeś kiedyś debatę na temat "NWO - prawda czy mit" gdzie opowiadałeś się za fałszem, niestety debata została zawieszona z powodu nieaktywności twojego oponenta. Byłbyś chętny stanąć do niej jeszcze raz, tym razem ze mną ? Oczywiście jeśli ci to nie pasuje to mogę z kimś innym.
  • 0

Amontillado.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Może wybierz sam - czy wolisz debatę "Wiara w boga - czy warto wierzyć?" czy może "Jezus i jego wizerunek w ewangelii - wierzyć, czy nie?" i możemy zaczynać od razu po świętach. A jeśli czujesz się na siłach - możemy załatwić obie - tylko nie wiem jeszcze czy jednocześnie, czy jedna po drugiej.

Nie potrafię zdecydować :( Oba tematy są ciekawe, ale debatowanie jednoczośnie nad dwoma może być ciężkie więc na razie wybierzmy jeden.

Więc może "Wiara w boga - czy warto wierzyć?" bo wydaje się bardziej logicznym wyborem na początek. Ale z drugiej strony temat o Jezusie byłby bardziej na miejscu, biorąc pod uwagę okres wielkanoncny... Grr, nie wiem już sam. Ty decyduj ;)
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Skoro tak - to wolę temat o Jezusie.

Proszę zatem przygotować nam debatę "Jezus i jego wizerunek w ewangelii - wierzyć, czy też nie?" - proponuję wystartować tuż po świętach - środa, czwartek?

A za tę o wierze w boga/bogów weźmiemy się po ukończeniu tej pierwszej. Pasuje?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych