Proponuję rozpocząć debatę 21 albo 28 października
Dla mnie 21 jest Ok a dla Ciebie Pit ?
Napisano 17.10.2013 - 21:09
Proponuję rozpocząć debatę 21 albo 28 października
Napisano 25.03.2014 - 06:13
Witam... od dłuższego czasu, zapanował pewien rodzaj skostnienia w tym dziale. Czy brakuje nam tematów na które można podyskutować? Jeśli mamy konkretne propozycje to gorąco zapraszam do przedstawienia tematów. Z pewnością jest wiele spraw, co do których mamy odmienne zdania i warto ten dział reanimować.
Oto kilka moich propozycji:
1) Hipnoza fakt czy mit.
2) Czy nasza dotychczasowa wiedza o paradoksie jakim są czarne dziury, umożliwia nam stwierdzić jak one działają?
3) Czy ateizm to filozofia zła?
4) Czy nauka jest w stanie wyjaśnić wszystkie tajemnice naszego świata?
Na koniec mam temat z debaty oksfordzkiej.
- Brutalne gry komputerowe powodują wzrost przemocy i zachowań agresywnych wśród młodzieży.
Czas obudzić śpiącego misia i rozprostować jego kości, bo nam tu bidula zdechnie z głodu. Drodzy nowicjusze, użytkownicy, moderatorzy, redaktorzy, tłumacze, zasłużeni i potępieni oraz admini, odświeżmy ten zapomniany a jak interesujący dział i formę wymiany poglądów na forum. Tematy które już tam są, wymagają widocznie reorganizacji lub reanimacji, skoro zainteresowanie jest zerowe.
Pozdrawiam!
P.S.
Jeśli jest ktoś chętny, do debaty z mojej pierwszej propozycji, to zapraszam bo hipnoza jest faktem i mam na to niezbite dowody.
Użytkownik Zbeeanger edytował ten post 25.03.2014 - 06:28
Napisano 25.03.2014 - 15:30
Pierwszy temat jest nie jasny - masz zamiar dyskutować o samym zachodzeniu zjawiska Hipnozy, czy może raczej o mitach wokół tej tematyki? Bo akurat do samego zachodzenia wszyscy są zgodni że zachodzi, natomiast problematyczne stają się szczegóły, w rodzaju "czy można kogoś zmusić hipnozą do morderstwa?"
Bardziej bym się czuł na silach do trzeciego tematu.
Napisano 26.03.2014 - 18:07
@up plus za aktywność szkoda wielka że nie słychać większego odzewu... . Amontillado magnifiquement grâce.
Użytkownik Zbeeanger edytował ten post 26.03.2014 - 18:07
Napisano 26.03.2014 - 23:56
Przydałoby się znów rozruszać dział debat, bo dotychczas wyróżniał portal na tle innych - trudno znaleźć drugie forum, które dostarczałoby możliwości dyskusji na rozmaite tematy na naprawdę wysokim poziomie (czasem wręcz akademickim, zdarzały się tu takie debaty).
Dobrze byłoby dodatkowo zachęcić nowych uczestników, nagłośnić dział, może wstawiać wpisy na stronę główną? Zwiększyć nagrody? Nie wiem, przydałby się spec od marketingu Chodzi o to żeby troszkę wypchnąć ten chlubny dział na wierzch.
Co do propozycji Zbeeangera dodam swoje, które z przyjemnością bym poczytał (i chyba nie tylko ja):
5) Budowle megalityczne, budownictwo megalityczne, ukryta historia i pochodne - słowem debata poruszająca bardzo popularny na forum wątek wysoko rozwiniętej cywilizacji (ziemskiej lub nie), zaawansowanej technologicznie i jej wpływy na historię/działalność ludzkości. Debata np. : Budowle megalityczne - dzieła wysoko rozwiniętej technologicznie cywilizacji?
6) Jakakolwiek debata związana z mitologią słowiańską - kolejny bardzo popularny wątek na forum. Debata mogłaby poruszać wątek wyższości/niższości względem innych mitologii i wierzeń.
7) Debata związana ze starożytnym Egiptem. Dawno tu takiej nie było.
8 ) Diabeł - realny byt czy fikcyjne zagrożenie? (W tej debacie ewentualnie sam bym mógł wziąć udział, po stronie przeciwnika czyli "fikcyjne zagrożenie").
Napisano 27.03.2014 - 09:50
w sumie pisałbym się na pierwsze trzy wspomniane przez przedmówcę. Jednak mitologia Słowian, nawet w kontekście wyższej/niższej ma za mało źródeł, może coś w połączeniu z mitologizacją początków Polski i w ogóle Słowian?
Napisano 27.03.2014 - 12:10
Dwa na dwa to bardzo dobry pomysł i jestem gotowy podjąć rękawicę w parze. Jeżeli dobrze zrozumiałem z kontekstu, CacyWitkacy razem z Zaciekawionym i jeszcze do mnie jedna osoba. Jeśli jest ktoś chętny to zapraszam serdecznie.
Czy ateizm to filozofia zła?
Przeciwko temu stwierdzeniu :
CacyWitkacy i Zaciekawiony
Za tym stwierdzeniem:
kpiarz i Zbeeanger
Jeśli coś powyżej źle zinterpretowałem, to proszę o poprawkę. I zapraszam do debaty.
Skoro ma to być praca zespołowa, to mam pytanie odnośnie ustalenia formy wypowiedzi.
-Czy będzie to wspólna wypowiedź pod którą podpisujemy się razem i ewentualne swoje komentarze prywatne?
-Czy osobne odpowiedzi?
Ciekawą formą może być wspólnie zredagowana odpowiedź pod którą podpisujemy się razem i myślę że tu będziemy mogli dojść do konsensusu.
Bardzo ciekawe tematy zaproponował Amontillado z przyjemnością poczytam a jeśli będzie taka możliwość przychylę się do sędziowania... kusi mnie jeden temat, ale po kolei .
Czy jest taka możliwość by odświeżyć dział Debat usunąć stare propozycje i dać w zamian nowe, będą one bardziej aktualne i świeże?
@edit ...jak to mówią szukajcie a znajdziecie i znalazłem chętną osobę do udziału.
Użytkownik Zbeeanger edytował ten post 27.03.2014 - 17:27
Napisano 27.03.2014 - 18:01
W takim wypadku zostaje rozszerzona ilość wpisów do 10, każdy debatujący ma do napisania 5 swoich wpisów. Ustalamy kolejność i wpisy pojawiają się naprzemiennie, raz wy, raz my.
Czy jest taka możliwość by odświeżyć dział Debat usunąć stare propozycje i dać w zamian nowe, będą one bardziej aktualne i świeże?
Moderator opiekujący się debatami, czyli +..... zrezygnowała z funkcji smoda. Z tego co wiem Pit się kręcił wokół debat, ale Pita nie widziałem jak do tej pory. Więc trzeba też to ogarnąć i dać opiekunowi czas na skompletowanie grona sędziów. Myślę, że możemy ustalić datę rozpoczęcia debaty A oprócz tego ja muszę się skontaktować z Zaciekawionym jaki ma pomysł na prowadzenie debaty i jakich chce użyć argumentów, żebyśmy się potem nie zapętlili
Przeciwko temu stwierdzeniu :
CacyWitkacy i Zaciekawiony
Za tym stwierdzeniem:
kpiarz i Zbeeanger
Jestem spokojny o poziom i przebieg debaty
0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych