Napisano 10.11.2013 - 08:33
Napisano 10.11.2013 - 08:42
Użytkownik Zbeeanger edytował ten post 10.11.2013 - 08:44
Napisano 10.11.2013 - 09:55
Napisano 10.11.2013 - 10:49
Np. słynna wystawa "przodkowie konia" jest wierutną bzdurą, do dziś jednak prezentowaną jako "dowód" (subiektywna interpretacja niekompletnego materiału - dowodem).
Zagadnienie ewolucji opartej na zasadzie czystego przypadku,
Użytkownik Wszystko edytował ten post 10.11.2013 - 11:09
Napisano 10.11.2013 - 11:05
Czym był ten wielki wybuch dawno dawno temu?
I co dokładnie wybuchło, w którym momencie ?
Co było przed wielkim wybuchem?
Który to był moment jestem ciekaw, czy moment jak nasi przodkowie stracili gęste futro, czy wraz z rozpaleniem pierwszego ogniska?Jest taka możliwość ale w pewnym momencie powstał człowiek i w pewnym momencie dostał duszę.
Tak do końca w kosmos nie latamy, najdalsze nasze wojaże to Księżyc, najczęściej latamy na orbicie planety jakieś 370km nad powierzchnią. NAsz gatunek nie oddalił się od macierzystej planety nawet na dwie sekundy świetlne (nie mówię o bezzałogowych sondach, tylko o lotach załogowych).To nas odróżnia od zwierząt, dostając ludzką duszę już nimi nie jesteśmy, myślimy zastanawiamy się latamy w kosmos. Nie jesteśmy już więcej zwierzętami. Myślę więc jestem. Porównujemy się do nich ok ... ale w wyniku TE już nimi nie jesteśmy, nawet to pokazują te proste (jak ktoś napisał wykresy), nie jesteśmy zwierzętami. Od momentu gdy dostaliśmy duszę jesteśmy Ludźmi, najbardziej wykształconym organizmem na Ziemi.
Napisano 10.11.2013 - 11:07
Zbeeanger, wygląda na to że nie wierzysz w ewolucję bo twierdzisz, że wszystko nie zostało wyjaśnione, a nie dlatego że dowody są wystarczające a ty je wszystkie znasz, ale odrzucasz, bo masz je gdzieś.
Zdecyduj się najpierw, poukładaj sobie swoje poglądy w głowie, a potem wróć na forum i je przedstaw. Bo jak na razie, widać że sam nie wiesz czy wierzyć w kreacjonizm, bo ewolucja ci nie odpowiada, czy jak.
Ale nie da się ukryć że twoje przekonania biorą się głównie z ignorancji, co widać po pytaniach jakie zadajesz. Gdybyś chciał się dowiedzieć jak jest, to byś wziął jedną książkę, potem drugą i trzecią, jakieś artykuły na ten temat. Było inaczej. No a tak chcesz żeby szukać za ciebie, podawać jak na tacy, a ty i tak piszesz, że masz to gdzieś.
A ty Mr Mojo też zacznij czytać. Widziałem jak bezmyślnie kopiowałeś z neta artykuły o tym, że gdzieś tam w Holandii robią obozy dla homofobów, więc twoją zdolność do krytycznej oceny faktów mogę sobie wyobrazić.
Np. słynna wystawa "przodkowie konia" jest wierutną bzdurą, do dziś jednak prezentowaną jako "dowód" (subiektywna interpretacja niekompletnego materiału - dowodem).
Akurat ewolucja koni jest dość dobrze udokumentowana
http://en.wikipedia....on_of_the_horse
Argumenty kreacjonistów opierają się głównie na wyciąganiu tego czego jeszcze nie wiemy i przekonywaniu, że tego nie da się wyjaśnić, nie mogło to powstać normalnie, więc musiał w tym pomagać bóg. Tak było też ze skrzydłami i ptakami. Kiedy udowodniono, że powstały one z opierzonych dinozaurów to kreacjoniści w większości odrzucili ten argument. Potem rozwiązano kolejne zagadki np. powstanie oka, które według zwolenników nie mogło powstać w drodze ewolucji.
Kreacjoniści twierdzą, że jakiś tam cecha była kaprysem stwórcy. Tak naprawdę kaprysem boga mogło być też to żeby życie na ziemi wyglądało jak dzieło ewolucji, aby zmylić biologów. Pewnie wielu proroków ID w to wierzy, ale mało kto się do tego chce przyznać.
Jeśli jednak nie można nawet wyobrazić sobie obserwacji która obalałaby taką teorię, to znaczy że nie jest ona naukowa.
Użytkownik Zbeeanger edytował ten post 10.11.2013 - 11:08
Napisano 10.11.2013 - 11:29
Zawsze fascynowało mnie to w dyskusjach o ewolucji, że jej przeciwnicy tak chętnie odwołują się do początków wszechświata, którymi teoria ewolucji (biologicznej!) w ogóle się nie zajmuje. To tak jakby prosić lekarzy o wyjaśnienie dlaczego most się nie zawala, to pytanie do inżynierów, nie lekarzy.
w biologii nic nie wskazuje by byśmy byli najlepsi z najlepszych, naszym jedynym atutem jest mózg,
Napisano 10.11.2013 - 11:36
Ciekawe, czy pomyślałbyś to samo, gdyby goniło Cię stado dzikówJesteśmy najdoskonalszym biologicznym organizmem na Ziemi nikt nie jest od nas lepszy.
Napisano 10.11.2013 - 11:39
Nie tylko ewolucja, ale też ortografia jest dla ciebie nieużyteczna. Po co więc w ogóle wdajesz się w dyskusję na ten temat, skoro nie jest to dla ciebie interesujący temat? Odpuść sobie.
Napisano 10.11.2013 - 11:45
Użytkownik Mr. Mojo Risin' edytował ten post 10.11.2013 - 12:06
Napisano 10.11.2013 - 11:46
Ciekawe, czy pomyślałbyś to samo, gdyby goniło Cię stado dzikówJesteśmy najdoskonalszym biologicznym organizmem na Ziemi nikt nie jest od nas lepszy.
Jeśli chodzi o naszą wytrzymałość, to jesteśmy jednym ze słabszych gatunków, spróbuj wyjść w przestrzeń kosmiczną bez specjalnego kombinezonu. Niesporczaki radzą sobie z tym bez problemu! Tak jak mówiłem, naszym jedynym atutem jest rozwinięty ponadprzeciętnie mózg, nie jesteśmy najdoskonalszym biologicznym orgaznizmem, gdyż wszystkie osiagnięcia, które przytoczyłeś wymagały całego sztabu specjalistów do stworzenia czy to batyskafu, czy kombinezonu astronauty. Sam jeden organizm, pojedynczy człowiek w życiu czegoś takiego nie stworzy.
Najszybszy człowiek świata jest wolniejszy od zwykłego psa.
Użytkownik Zbeeanger edytował ten post 10.11.2013 - 11:59
Napisano 10.11.2013 - 11:54
Potem możemy przejść dalej.Zagadnienie ewolucji opartej na zasadzie czystego przypadku
Użytkownik Wszystko edytował ten post 10.11.2013 - 11:58
Napisano 10.11.2013 - 12:04
Napisano 10.11.2013 - 12:14
Zawsze i wszędzie masz ze sobą strzelbę? Wiem, wiem, powiesz mi, że zabierasz ją jak idziesz w miejsca gdzie dziki występują, np las. Jednak nie zawsze te zwierzęta są takie przewidywalne, można je spotkać jadąc rowerem po polnej drodze, czy nawet za oknem laboratorium genetycznego! (Sam miałem taką sytuację, że siedząc w laboratorium na parterze za oknem widziałem całe stado dzików, miejsce: Wydział Biologii UAM, Poznań - Morasko) Idąc na uczelnię nie spodziewałbym się dzików tak blisko zabudowań i samochodów, więc raczej broni bym ze sobą nie brał. Jedyne co by mi zostało to brać nogi za pas. Tyle jeśli chodzi o naszą wyższość nad dzikami
Nasz biologiczny mózg bije naszych konkurentów jedynie na tysiące lat. Nasza przewaga jest tylko ułudna, bo w starciu człowiek - zwierzę, bez technologii nie mamy szans, nawet szybkie myślenie czasem nie wystarczy. Naszą przewagę zapewniają osiągnięcia mózgu, a właściwie mózgów, gdyż sam strzelby nie zaprojektujesz od zera i jej nie zrobisz bez specjalistycznych narzędzi zaprojektowanych i stworzonych przez innych ludzi. Przewagę daje nam to, że potrafimy do kupy zebrać wiedzę wielu jednostek i przekazać ją następnemu pokoleniu. Czy to nas czyni wyjątkowymi? Pod pewnym względem tak, bo jako jedyny gatunek, który istnieje nadal stworzyliśmy kulturę. Więc można by datować początki naszego gatunku na czas pojawienia się pierwszych objawów kultury. Problem z tym, że takie przejawy zaczęły się pojawiać na długo przed tym, nim istoty wyglądające jak my pojawiły się na tym świecie. W takim razie, który hominid jako pierwszy dostał duszę? Homo erectus, homo habilis?
0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych