Napisano 20.11.2013 - 03:40
Napisano 20.11.2013 - 12:56
Lot do Galaktyki Andromedy większego sensu nie ma. Przez ten przykład chciałem tylko pokazać Zbeeangerowi, że czas w lotach nawet na bardzo długie dystanse nie stanowi żadnej przeszkody. Okazuje się bowiem, że TEORETYCZNIE w ciągu życia ludzkiego można pokonać miliony lat świetlnych i to z prędkościami nie przekraczającymi prędkości światła. Nie musimy się wcale uciekać do jakichś wyjątkowo egzotycznych technik jak tunele czasoprzestrzenne, czy napędów warpowych rodem ze Star Treka.Mariusz...powiedz mi jaki sens ma lot np do Galaktyki Andromedy? Panu X na statku minie przypuśćmy te 53 lata, a nam tutaj 4mln lat. Czyli taka przepaść czasowa, że już dawno może nie być ludzi, albo nawet Ziemi, a może i naszej gwiazdy.
Bez przesady. Lot do Galaktyki Andromedy to już coś konkretnego. A sens jest, gdy powrotu na Ziemię nie zakładamy. Bo i po co to robić? Przecież nadrzędnym celem wszelkich potencjalnych, międzygwiezdnych (czy nawet międzygalaktycznych) wypraw jest zasiedlanie nowych miejsc. Zresztą, przy bardziej "przyziemnych" celach, jak np. okoliczne gwiazdy (w promieniu ok. 50 lat świetlnych znajduje się ok. 1500 gwiazd, także wielokrotnych) te dysproporcje czasowe nie mają już takiego znaczenia..a z drugiej strony możemy w takim czasie równie dobrze być już dawno w innym miejscu(4mln lat rozwoju technicznego!). Ten ktoś w tym pojeździe, który by sobie tam leciał te swoje 53 lata to ABSURD, a wręcz jakaś paranoja...
Taka misja miałaby sens tylko wtedy, kiedy TU NA ZIEMI minęłoby powiedzmy te 53 lata. I pamiętajmy, że to wciąż bliska odległość...
To nie musi być konieczne. Wystarczy, że nauczymy się w kontrolowany sposób korzystać z energii anihilacji materii z antymaterią i świat gwiazd stanie się osiągalny.Jeśli nie odkryjemy jak zaginać czasoprzestrzeń, albo jeśli nie odkryjemy jakichś tuneli czasowych(o ile w ogóle istnieją), lub nie przekroczymy prędkości światła(według obecnej nauki jest to niemożliwe) to sobie możemy latać na księżyc i z powrotem.
Napisano 08.12.2013 - 09:43
Napisano 05.01.2014 - 20:08
Napisano 06.01.2014 - 10:31
Napisano 06.01.2014 - 23:38
Napisano 26.10.2014 - 20:59
Wszystkie problemy są do rozwiązania. A doskonałym kontrargumentem może być prognoza, że w przyszłości nie będziemy mieli ciał, tylko będziemy czymś na podobiznę "Robokopów (możliwe że społeczeństwa będą jednością) co spowoduje, zmianę w postrzegania czasu. Myślę że człowiek zawsze był bardziej ciekawski, niż leniwy i zechce odkryć wielką tajemnicę. Latanie samolotami-między kontynentami (od tak) też kiedyś było nie możliwe, a samolot musi wytrzymać takie różnice temperatur i ciśnień, że okiem przeszłości wydaje się to niemożliwe- A jednak. Więcej wiary, nie bądź taki pesymista
Napisano 05.08.2017 - 23:18
Witam. Długo szukałem tematu, gdzie mógłbym zadać pytanie bez zakładania nowego... Niedawno podczas autoaktualizacji Mozilli straciłem wszystkie dane, w tym "ulubione" a w nich link do arcyciekawego bloga?artykułu? którego autor w przystępny sposób wylicza paradoksy związane z podróżami z prędkością światła. Cechą charakterystyczną tego artykułu są tabelki gdzie podaje, jak kurczy się czas gdy rośnie prędkość... Gdyby ktoś dysponował tym linkiem (jestem niemal pewny że zakopiowałem go właśnie z tego Portalu!) bardzo proszę o zapodanie na [email protected] z zatytułowaniem "Może to ten poszukiwany link?" lub na priva, o ile jest tu taka opcja...
Napisano 06.08.2017 - 13:05
Ja tak powiem w skrócie...
Z motyką na słońce?
Napisano 26.08.2020 - 16:29
Podróż międzygwiezdna wymaga po pierwsze wspólnego działania ludzkości, wspólnego wyłożenia tak ogromnych środków na rzeczy, które w ciągu dziesiątek, a może setek lat się nie zwrócą. Kiedy startował amerykański program kosmiczny o podboju kosmosu nie wiedziano właściwie nic, ale plan został przygotowany i zrealizowano go na przestrzeni kilku lat, bo ważna była idea. W czasach zimnej wojny wszystko było możliwe, ponieważ była motywacja w postaci pokazania wrogowi oraz obywatel, ze to USA wiedzie prym w podboju kosmosu.
A dzisiaj? Poza grupką fanatycznych naukowców, maniaków ufo oraz ekscentrycznych bogaczy kosmos na dobrą sprawę nikogo nie obchodzi.
Napisano 08.09.2020 - 20:24
Kosmosu nie podbijemy bo kosmosu jako takiego nie ma. Wmówili nam bzdury o nieograniczonym wszechświecie o tryliardach gwiazd i innych układów, a to wszystko wymyślona dla biednych gojów ściema do potęgi entej
Napisano 09.09.2020 - 13:27
https://youtu.be/2DWuwLm4iBI?t=3053
50 min. 54 sek filmu
Przyznam, że jest parę kwestii, których nie umiem sam sobie wyjaśnić...
Użytkownik Ogarnięty edytował ten post 09.09.2020 - 13:27
Napisano 09.09.2020 - 19:31
https://youtu.be/2DWuwLm4iBI?t=3053
50 min. 54 sek filmu
Przyznam, że jest parę kwestii, których nie umiem sam sobie wyjaśnić...
Koleś z tego filmiku plecie takie bzdury że aż uszy krwawią. Przykład. 49.50. Gada że talerze anten satelitarnych nigdy nie są ustawione pod kątem większym niż 45%. w Polsce tak. ale w okolicach równika talerze skierowane są prosto w górę, czyli około 90%. Tak ustawiają satelity na Jawie która jest blisko równika.
https://digi-tv.pl/n...?news_page_id=6
Powód jest prosty. Satelity geostacjonarne umieszczone są w płaszczyźnie równika co powoduje że anteny na równiku ustawia się pionowo w górę a im dalej od niego tym celują niżej. Odpowiada za to kulistość ziemi. Co do komet, to brak mi słów. Takich głupot wyssanych z palca dawno nie słyszałem. reszty nie oglądałem bu uszy mi zaczęły krwawić, a przepona mało nie pękła od spazmatycznego śmiechu. :
Użytkownik Panjuzek edytował ten post 09.09.2020 - 19:32
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych