Skocz do zawartości

Zdjęcie

Co wolno biskupowi to nie tobie owieczko.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
527 replies to this topic

#256 Gość_osiris

Gość_osiris.
  • Tematów: 0

Napisano

A co z mistycyzmem Buddystów, co do których twierdzi się że ich religia jest ateistyczna bez Boga.

Aidil, ja pisząc o ludziach wierzących nie miałem na myśli tylko tych którzy mają w swoich wierzeniach Boga, więc ta krytyka jest nietrafiona.
Chodzi o wiarę w coś wyższego co nie koniecznie dotyczy osobowego Boga.
  • 0

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A co z mistycyzmem Buddystów, co do których twierdzi się że ich religia jest ateistyczna bez Boga.

Aidil, ja pisząc o ludziach wierzących nie miałem na myśli tylko tych którzy mają w swoich wierzeniach Boga, więc ta krytyka jest nietrafiona.
Chodzi o wiarę w coś wyższego co nie koniecznie dotyczy osobowego Boga.

Okej, Osiris, rozumiem. W wierzeniach ezoterycznych Bóg jest doświadczeniem tak mistycznym jak i immanentnym.

Użytkownik Aidil edytował ten post 22.12.2013 - 22:59

• 0

#258 Gość_Tout Est

Gość_Tout Est.

Napisano

Jak bardzo trzeba nienawidzić życia i kochać śmierć, aby tak bardzo lękać się afirmacji egzystencji ziemskiej i póki co jedynej 100% pewnej. Marność nad marnościami, rzekł bezbożny głupiec, który nie potrafił docenić wartości najwyższej - życia! Podziękujmy zatem wszechmocnemu dyktatorowi, że pozwolił urządzić nam tutaj piekło...
  • 0

Mr. Mojo Risin'.
  • Tematów: 23
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

2 pytania.

1. Po co Bogu kość ogonowa?
2. Bóg jest biały, czarny, żółty czy może brązowy?

Świetny przykład jak analfabetyzm filozoficzny i teologiczny działa na wadliwe formułowanie zarzutów wobec religii, o których ma się urojone pojęcie (również wynikające ze wspomnianego analfabetyzmu). Dołączę to do swojego katalogu pytań skierowanych w istocie w próżnię.

Jak bardzo trzeba nienawidzić życia i kochać śmierć, aby tak bardzo lękać się afirmacji egzystencji ziemskiej i póki co jedynej 100% pewnej. Marność nad marnościami, rzekł bezbożny głupiec, który nie potrafił docenić wartości najwyższej - życia! Podziękujmy zatem wszechmocnemu dyktatorowi, że pozwolił urządzić nam tutaj piekło...

Kolejny niezrozumiały w świetle religii chrześcijańskiej zarzut. Znowu pojawia się problem urojonego przeciwnika antyteistów, konkretnie: antychrześcijan, konkretnie: antykatolików.
Mogę odesłać do źródła, czyli najprościej: do Księgi Koheleta (i komentarzy).

Użytkownik Mr. Mojo Risin' edytował ten post 23.12.2013 - 13:15

• 1

#260 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Jak bardzo trzeba nienawidzić życia i kochać śmierć,.....

Cóż za dziwna konkluzja, ale nie dziwię się skoro jedynym Twoim (i Tobie podobnym) celem jest ukazanie katolików (czy tez wszystkich wierzących) jako porąbanych gości.
Polemizowanie z takimi bzdurami obraża zdrowy rozsądek.
To, że czekam spokojnie na śmierć nie jest dowodem że nienawidzę życia, ale po co i dla kogo ja to piszę?
  • 0

#261 Gość_Tout Est

Gość_Tout Est.

Napisano

Katolicy muszą podpisać cyrograf, inaczej ich sumienie nie pozowoli im odejść w spokoju.
  • 0

owerfull.
  • Tematów: 5
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Kolejny niezrozumiały w świetle religii chrześcijańskiej zarzut. Znowu pojawia się problem urojonego przeciwnika antyteistów, konkretnie: antychrześcijan, konkretnie: antykatolików.

To jeszcze zinterpretuj za mnie specjalisto, a zapomniałem, przecież katolicy nie muszą myśleć, ktoś zawsze zrobi to za nich. Katolicy mają tylko wierzyć w to, że to co baca pomyślał jest słuszne. Oni wcale nie są zwierzętami wyższymi, oni są bezmyślnymi baranami. O bogu nie wolno im przecież nawet pomyśleć.

Jestem pewien, że jakbym obraził ateistów w ten czy inny sposób, albo homoseksualistów, to już bym dostał ostrzeżenie i zablokowane konto na 30 dni. No cóż ...

Masz rację, większość zawsze będzie stadem głupich baranów i nie tyczy się to tylko katolików, ale także ateistów, agnostyków i można wymieniać tego w brud.
  • 0

#263 Gość_Tout Est

Gość_Tout Est.

Napisano

To jeszcze zinterpretuj za mnie specjalisto, a zapomniałem, przecież katolicy nie muszą myśleć, ktoś zawsze zrobi to za nich. Katolicy mają tylko wierzyć w to, że to co baca pomyślał jest słuszne. Oni wcale nie są zwierzętami wyższymi, oni są bezmyślnymi baranami. O bogu nie wolno im przecież nawet pomyśleć.

Jestem pewien, że jakbym obraził ateistów w ten czy inny sposób, albo homoseksualistów, to już bym dostał ostrzeżenie i zablokowane konto na 30 dni. No cóż ...

Masz rację, większość zawsze będzie stadem głupich baranów i nie tyczy się to tylko katolików, ale także ateistów, agnostyków i można wymieniać tego w brud.

To nie jest obraza. Nie użyłem wulgaryzmów. Katolicy to przecież parafianie. Sami nazywają siebie owcami. Baran to takie zwierze i to właśnie miałem na myśli ;)

Tylko że pośród ateistów nie ma tylu abderytów (badania inteligencji, czyli średnia arytmetyczna) . Nie wykazują oni również tak trzodnych i chlewnych zachowań jak religianci. Nie stanowią zorganizowanej grupy, są znacznie bardzej indywidualistyczni, ponieważ łączy ich tylko niewiara w boga.
  • 0

Kuruša.
  • Tematów: 10
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Tylko że pośród ateistów nie ma tylu abderytów (badania inteligencji, czyli średnia arytmetyczna) . Nie wykazują oni również tak trzodnych i chlewnych zachowań jak religianci. Nie stanowią zorganizowanej grupy, są znacznie bardzej indywidualistyczni, ponieważ łączy ich tylko niewiara w boga.

tak, co doskonale pokazali komuniści.

Skończ już człowieku, bo przesadzasz. Jeżeli wg Ciebie tylko wulgaryzmem można obrazić- to gratuluję poczucia szacunku dla człowieka...
  • 0

#265 Gość_Tout Est

Gość_Tout Est.

Napisano

tak, co doskonale pokazali komuniści.

Skończ już człowieku, bo przesadzasz. Jeżeli wg Ciebie tylko wulgaryzmem można obrazić- to gratuluję poczucia szacunku dla człowieka...

A co ma Stalin do człowieka? Ateizmowi już bliżej do socjalizmu. Komunizm jest religią z bogiem Józefem, który kazał zabijać dla władzy, nie dla ateizmu. W końcu wzorował się na Jahwe.

Pozwól, że moderacja albo ja o tym zadecyduję ;)

Nie mam zamiaru traktować was ulgowo, ani nawet kulturalnie, szczególnie po lekturze Biblii. Rzekł głupi w swoim sercu: Nie ma Boga.

http://www.youtube.com/watch?v=p8Uz3Z2yyP8

Nie szanuję takich poglądów i nie toleruję nietolerancji, ja szanuję człowieka jako jednostkę, a nie stado.

P.S: Widzę, że ktoś usunął moją kontrowersyjną wypowiedź. Cóż, nie zamierzam za to dziękować. Wcale ale to wcale nie jest mi za nią wstyd. Mam styl Hitchensa i tyle ;p
Rozumiem jednak, że inny komentarz też został skasowany ;)

Użytkownik Bayakus Ikari edytował ten post 23.12.2013 - 16:51

• 1

Filionus.
  • Tematów: 5
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

[/quote]To nie jest obraza. Nie użyłem wulgaryzmów. Katolicy to przecież parafianie. Sami nazywają siebie owcami. Baran to takie zwierze i to właśnie miałem na myśli ;)[/quote]

Wiem, że nie na temat, ale nie każda obraza musi zawierać wulgaryzm.

Np. "Według mnie jesteś dwulicowy i arogancki, nic nie wiesz or religii".
  • 0

#267 Gość_Tout Est

Gość_Tout Est.

Napisano

@Filionus

Achtung, achtung! Kapitan Oczywistość atakuje!

Jakaż zawoalowana aluzja...
Wybacz, ale nie poczułem się urażony :D
  • 0

Zbeeanger.
  • Tematów: 67
  • Artykułów: 9
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nie szanuję takich poglądów i nie toleruję nietolerancji, ja szanuję człowieka jako jednostkę, a nie stado.

Szanujesz człowieka jako jednostkę jesteś zwykłym hipokrytą... widać jak szanujesz wierzących.
  • 0

#269 Gość_Tout Est

Gość_Tout Est.

Napisano

Na zakończenie chciałem jeszcze przemówić niczym jego ekscelencja. Lgnijcie do Matki Karmicielki, rzucajcie tylko czasami i tylko monety na tacę. Do zbawienia osiągnijcie klucz, poprzez liniową życia fabułę, za rączki przecież was trzymamy. Diabełek niech 67 napisze post, a my i tak jako dzieci Boga skonamy.
  • 0

Zbeeanger.
  • Tematów: 67
  • Artykułów: 9
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A napiszesz kiedyś coś mądrego... śmierć to nie jest koniec dla naszej duszy, którą też masz nawet jak chcesz temu zaprzeczać.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych