Skocz do zawartości

Zdjęcie

Co wolno biskupowi to nie tobie owieczko.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
527 odpowiedzi w tym temacie

#406 Gość_osiris

Gość_osiris.
  • Tematów: 0

Napisano

Nie można przecież wiecznie tkwić ciągle na tym samym poziomie. I tutaj jest mój główny zarzut do Kościoła, który to zarzut wytoczyłem już wcześniej, a który Ty błędnie odebrałeś jako mój pean na cześć wszech-wolności. Owszem, mam świadomość, iż społeczeństwo zachłannie żąda dziś więcej wolności, im więcej jej dostaje. Nie jest tak, że te wolnościowe roszczenia w pełni pochwalam, ale zauważam że - przynajmniej w świecie Zachodu - są one konsekwencją błędnych decyzji Kościoła podjętych na przestrzeni setek lat upływających pod znakiem ich znacznego wpływu na światopogląd człowieka. Wpływ ten nie został spożytkowany na podnoszenie świadomości religijnej i duchowej u wiernych, za to wykorzystano go do celów stricte politycznych. Gdyby Kościół swoją moc nad wiernymi odpowiednio spożytkował to dziś ta społeczność nie miałaby takich chorobliwych zapędów. Inaczej - gdyby Kościół był dawno temu dobrym wychowawcą i dydaktykiem to dzisiejsze społeczeństwo nie zachowywałoby się jak rozkapryszony bachor. Kościół był rodzicem, który puścił swoje dziecko samopas, interesując się tylko swoją pracą (polityką, finansami) i nijak nie zmieniając swojego podejścia, po czasie, nagle stara się być autorytetem - którego niestety nie odbiera się już poważnie.

No to nie rozumiem.

Jeśli KK się pogubił to znaczy co?

Uwolnić orkę?

Może to żartobliwe zapytanie nie na temat, ale jaka jest Twoja konkluzja?

Puścić wszystko na żywioł bo KK pobłądził?

Lewica ma zastąpić KK w moralnym kreśleniu granic?

Palikot, Grodzka, Biedroń większym autorytetem niż Papież?

Użytkownik osiris edytował ten post 25.01.2014 - 10:31

• -1

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

.....Nic to nie znaczy i nie jest żadnym dowodem na klerykalizację społeczeństwa czy tym bardziej szkół.

Ja bym to nazwał modą niż terrorem KK.....

Pewnie się ze mną nie zgodzisz ale istnieje w KK nurt, który przytacza "zdobycze" ofensywy islamskiej w państwach islamskich podając je za wzór dla "naszych" aktywistów kościelnych. Ciągle podawane są przykłady kobiet co to chodzą w "wyzywająco" (kolorowo) ubrane a wówczas  wydobywa się  "warczenie" "naszych"  aktywistów  "spróbowałybyście być takie tam to dopiero byście zobaczyły".

Pewnie, że od pogróżek do czynów jest jakaś droga do przebycia ale pokazuje to tendencję na coś co można nazwać "katolizacją".

• 0

#408 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Drogi interlokutorze Amontillado, krytykujesz nie dając recepty na poprawę. Tak to każdy potrafi.

Tak na prawdę to ten temat jest kalką politycznej rzeczywistości gdzie opozycja atakuje władzę nie wnosząc nic, nie dając gotowych recept uzdrowienia sytuacji biorąc jednoczenie za wszystko pełną odpowiedzialność.

Jaka jest alternatywa dla KK?

Świeccy duchowni w stylu Lemańskiego, bo jak dla mnie to powinien  być usunięty z KK?

KK podporządkowany władzy i idący na jej postronku? Czyli taki CBOS, który drukuje sondaże szyte na miarę.

Pewnie się ze mną nie zgodzisz ale istnieje w KK nurt, który przytacza "zdobycze" ofensywy islamskiej w państwach islamskich podając je za wzór dla "naszych" aktywistów kościelnych. Ciągle podawane są przykłady kobiet co to chodzą w "wyzywająco" (kolorowo) ubrane a wówczas  wydobywa się  "warczenie" "naszych"  aktywistów  "spróbowałybyście być takie tam to dopiero byście zobaczyły".

Może jakieś fakty?

Z chęcią się z nimi zapoznam a dopiero potem odniosę się do Twojej wypowiedzi.

Użytkownik osiris edytował ten post 25.01.2014 - 10:46

• -1

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

. Nie zapominajmy też, że Kościół nie obejmuje swymi moralnymi poglądami całego świata - a mimo to w wielu zakątkach świata społeczeństwa bardzo dobrze sobie radzą z problemami nadmiernych destrukcyjnych zachowań. To wszystko.

. Nie - doskonale zdaję sobie sprawę, że społeczeństwo z samego swojego założenia zasadza się na jednym fundamencie: "OGRANICZENIU", Jak z resztą wszystko na tym świecie, również społeczeństwo mierzyć się musi z rzeczywistością sprzeczną i z jednej strony jego istnienie jest możliwe tylko dzięki OGRANICZENIU, a mimo to ciągle lgnie do WOLNOŚCI. W tym tkwi istota problemu. 

To są tylko cytaty ale cały tekst jest bardzo trafny i dobrze napisany. Człowiek w swojej najgłębszej Istocie dąży do samoograniczenia a mimo to do wolności oraz do  etycznego ładu. KK oraz jego Pasterze wbijają się w przekonanie, że spuszczenie Owieczek ze smyczy zakończyć się może tylko Sodomą i Gomorą stąd zresztą są maniakalne wypowiedzi takich Pasterzy jak ksiądz Oko w Sejmie.

Może jakieś fakty?

Z chęcią się z nimi zapoznam a dopiero potem odniosę się do Twojej wypowiedzi.

Osiris   wygląda na to chcesz zamęczyć swoich rozmówców, dyskutantów.

Dyskutujemy a nie przeprowadzamy dowody naukowe.  Przecież  Ty sam często nawiązujesz do Islamu  dając go za przykład jakiś społecznych rozwiązań

ale nie będę szukała tych cytatów ponieważ mam teraz bardzo mało wolnego czasu, racz sobie je sam przytoczyć ponieważ wiem, że masz świetną pamięć i je pamiętasz,  zważywszy na Twoje wypowiedzi, w których twierdzisz iż dużo pamiętasz.

Użytkownik Aidil edytował ten post 25.01.2014 - 11:08

• 0

#410 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Osiris   wygląda na to chcesz zamęczyć swoich rozmówców, dyskutantów.

Dyskutujemy a nie przeprowadzamy dowody naukowe.

I znów uciekasz od odpowiedzi.

To łatwo i lekko formułować oskarżenia bez materialnych dowodów a potem proponowanie adwersarzowi żeby sobie sam poszukał amunicji do argumentów oponenta (co jest propozycją kuriozalną)

Tak nie można prowadzić dyskursu.

Ja nie wymagam od Ciebie żebyś wklejała jakiś naukowych opracowań na setki stron tylko ewentualnie dwa, trzy zdania które potwierdzą Twoje tezy.

Normalnie uchylasz się od odpowiedzi, bo prawdopodobnie są to argumenty z kapelusza.

Przecież  Ty sam często nawiązujesz do Islamu  dając go za przykład jakiś społecznych rozwiązań

Jeśli mnie pamięć nie myli nic takiego nie napisałem.

Do obrony KK nie potrzebuje islamu.

Użytkownik osiris edytował ten post 25.01.2014 - 14:36

• 0

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Przecież  Ty sam często nawiązujesz do Islamu  dając go za przykład jakiś społecznych rozwiązań

Masz rację PRZEPRASZAM !!!   Ty takich argumentów nie używałeś.

Choć znalazłam taki kwiatek innego autora.

razzish

• default_large.png
  • Nowicjusz
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
plvl0.png

Napisano 06.11.2013 - 11:29

star_big.png
Popularny

Dobija mnie ta ostatnia nagonka na KK...
Całe szczęście że z dalekiego wschodu przychodzi powoli do nas ZBAWICIELSKI Islam, który jest ostatnio przecież taki modny. Gwałcenie kobiet i zabijanie żołnierzy na środku miasta jest takie mainstreamowe.

Użytkownik Aidil edytował ten post 25.01.2014 - 19:43

• -1

Tenhan.
  • Tematów: 52
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Masz rację PRZEPRASZAM !!!   Ty takich argumentów nie używałeś.

Choć znalazłam taki kwiatek innego autora.

razzish

• default_large.png
  • Nowicjusz
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
plvl0.png

Napisano 06.11.2013 - 11:29

star_big.png
Popularny

Dobija mnie ta ostatnia nagonka na KK...
Całe szczęście że z dalekiego wschodu przychodzi powoli do nas ZBAWICIELSKI Islam, który jest ostatnio przecież taki modny. Gwałcenie kobiet i zabijanie żołnierzy na środku miasta jest takie mainstreamowe.

Jeżeli uważasz że nie ma zależności pomiędzy pozycją KK a rozwojem islamu to mam dla Ciebie złe wiadomości. Jeżeli Europa podkopuje swoją kulturę a niewątpliwie częścią kultury jest kościół to tworzy się nowa luka i tę lukę wypełnia islam. Poza tym nagonka na kościół przeszkadza w ostrzeganiu przed islamizacją bo wiele osób na aktualne wybryki islamu odpowiada "a pamiętacie co kościół robił?", "a zapomnieliście o krucjatach?" czym szkodzą bo to że kościół coś tam robił w średniowieczu nie oznacza że teraz w tej chwili mamy go postrzegać tak samo oraz przede wszystkim nie oznacza że mamy sobie pozwolić żeby inna religia zrobiła nam z tyłków jesień średniowiecza bo kościół kiedyś... Irytujące jest też uważanie kościoła za wroga nr. 1 bo tak naprawdę my mamy wiele gorszych wrogów a jak środowisko które nas popchnęło w okupację Brukseli mówi o okupacji kościoła to mi się śmiać chce bo przy tym konkordat to nic. I oczywiście nie mówię żeby całkowicie bagatelizować minusy kościoła tylko trzeba zachować kolejność w zwalczaniu wrogów żeby była ona proporcjonalna do zagrożenia jakie wróg ze sobą niesie.

• -1

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No właśnie kurcze ten argumentum arabicum stał się ostatnio strasznie popularny w takich dyskusjach. Nie krytykuj Rydzyka bo przyjdzie Islam. Nie krytykuj dyskryminacji kobiet, bo a Arabii mają gorzej. Nie skarż się na złe traktowanie ateistów, bo w Pakistanie to ich kamienują. Nie mówcie nic o pedofili w śród księży, bo jak przyjdzie imam to będziecie mieli gorzej.

I najlepszy argument - jak ci w KK coś nie pasuje to spróbuj skrytykować islam!

• 3

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Do Bad News Tenhan

O średniowiecznym Kościele wspomina się z reguły dla tego by przypomnieć o jego wątpliwej świętości w kontekście umoralniających nauk dnia dzisiejszego (Rydzyk, ksiądz Oko).

Patologiczne zwyczaje wielu hierarchów należy tępić  a także wymusić inne zachowanie księży.  Nie można rozumować "ach niech będą jacy są bo jeszcze przyjdzie gorszy islam i dopiero będzie nam źle".

Kościół niech wróci do wartości ewangelickich i powtórzy za Jezusem  "oddajcie cesarzowi co cesarskie a Bogu co Boskie" i będzie OK

.

A tak możemy powiedzieć sorry taki mamy Kościół jakich mamy Pasterzy. 

• 0

#415 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Patologiczne zwyczaje wielu hierarchów należy tępić

Co rozumiesz przez słowo tępić, bo ma to bardzo pejoratywny wydźwięk.

Chyba lepszym słowem było by "stygmatyzowanie" lub "eksponować zło", "akcentować" i wiele, wiele innych, bardziej stosownych wyrażeń.

"Tępienie" bardziej mi się kojarzy z "Kryształową nocą" i podobnymi akcjami.

Od karania hierarchów (i nie tylko ich) powinien być sąd a nie jakoweś tępienie i tabloidowe samosądy.

Ja nie mam nic przeciwko temu aby nagłaśniać te sprawy tylko niech będzie zachowana jakaś symetria a nie próbuje się stworzyć wrażenie, że to duchowieństwo jest całym złem a "normalnym ludziom" to tylko się przydarza jak np. Trynkiewiczowi.

Użytkownik osiris edytował ten post 25.01.2014 - 22:35

• 0

Robakatorianin.
  • Tematów: 41
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tak na szybko...

Całą dyskusje kierujecie w złą stronę gdyż chcecie zlikwidować KK nie uzupełniając tej pustki myśląc że człowiek sam się zacznie kontrolować i umoralniać.

Problemy w KK -> likwidacja KK -> konsekwencja-wejście islamu

Ucinanie ręki tępym i zainfekowanym mieczem bo chory jest palec.

Wystarczy skupić się na eliminowaniu i ograniczaniu problemów które w KK istnieją. 

• -1

#417 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Całą dyskusje kierujecie w złą stronę

No wiesz, kto kieruje ten kieruje.

Są tu siły, które chcą zastosować odpowiedzialność zbiorową.

Za przewinienia kilkunastu księży czy hierarchów chcą wysadzić KK z posad.

Tu nie chodzi o eliminację jakiegoś zła w danym zbiorowisku tylko o eliminacje danego środowiska niewygodnego z powodów stricte politycznych a nie moralnych.

• 0

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Patologiczne zwyczaje wielu hierarchów należy tępić

Co rozumiesz przez słowo tępić, bo ma to bardzo pejoratywny wydźwięk.

Chyba lepszym słowem było by "stygmatyzowanie" lub "eksponować zło", "akcentować" i wiele, wiele innych, bardziej stosownych wyrażeń.

Myślę, że  słowo  "tępić"  jest pochodną słowa "potępiać"  i  jest to dobre określenie.

Natomiast "stygmatyzować" nie ponieważ  "stygmaty"  posiadają święci a nie kapłani zachowujący się jak politycy.

Problemy w KK -> likwidacja KK -> konsekwencja-wejście islamu

Tak jest wejście islamu jest świetnym argumentem na ewangelizacje.

To jak za Mieszka straszono Niemcami by przyjąć chrześcijaństwo.

Może by tak poszukać pozytywnych argumentów dla istnienia KK.

Całą dyskusje kierujecie w złą stronę

No wiesz, kto kieruje ten kieruje.

Są tu siły, które chcą zastosować odpowiedzialność zbiorową.

Za przewinienia kilkunastu księży czy hierarchów chcą wysadzić KK z posad.

Tu nie chodzi o eliminację jakiegoś zła w danym zbiorowisku tylko o eliminacje danego środowiska niewygodnego z powodów stricte politycznych a nie moralnych.

Z  "powodów stricte politycznych"  KK  jak widać rządzącym  potrzebne jest  od ponad  2000 lat,  pierwszy w tym wszystkim połapał się Konstantyn Wielki,

ale i przed nim to wiedziano tylko wolano  Mitrę  lub Junonę  miast Jezusa.

Nawet Stalin KK nie zlikwidował a co dopiero teraz  PO  czy PIS.

Masz rację,  że sądy powinny zająć się  przewinieniami  "Kilkunastu hierarchów".  Sądy wobec księży powinny orzekać adekwatne do czynów wyroki  podobnie jak to robią w przypadku  każdego obywatela. Powinno się również zakazać praktykowania przenoszenia "błądzącego grzesznika do innej parafii"  lub kuriozalnego przenoszenia odpowiedzialności  na swoje ofiary

lub  co gorsze obwinianie dzieci, za to "że pchają się człowiekowi do łóżka".

A może byś tak rozwinął  swoją  wypowiedź o "siłach co tu są" na zgubę KK.  Kogo masz na myśli.

Użytkownik Aidil edytował ten post 26.01.2014 - 11:05

• 1

#419 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

A może byś tak rozwinął  swoją  wypowiedź o "siłach co tu są" na zgubę KK.  Kogo masz na myśli.

To TY i Tobie podobni. Widać że odczytujesz te sformułowanie za pejoratywne, ale cóż to nie moja wina. Siła to siła która może służyć dobru lub złu a ja nie określałam jakie to siły atakują KK, więc nie możesz mi zarzucić niczego.

Te siły są - jak dla mnie - wrogie KK, ale TY np. uważasz, że służą dobru i niech tak zostanie.

Masz rację,  że sądy powinny zająć się  przewinieniami  "Kilkunastu hierarchów".  Sądy wobec księży powinny orzekać adekwatne do czynów wyroki  podobnie jak to robią w przypadku  każdego obywatela. Powinno się również zakazać praktykowania przenoszenia "błądzącego grzesznika do innej parafii"  lub kuriozalnego przenoszenia odpowiedzialności  na swoje ofiary

Zgadza się i wtedy taka Bieńkowska nie mogła by mówić: "Sorry, taki mamy klimat"

Aidil, nie udawaj iż jesteś naiwnym dzieckiem który nie rozumie iż osoby winne będą szukać zawsze wytłumaczenia swoich przewinień w innych ludziach lub siłach natury. Taka to przewrotna natura ludzka, ale takich zachowań - wybacz - nie można penalizować.

Z  "powodów stricte politycznych"  KK  jak widać rządzącym  potrzebne jest  od ponad  2000 lat...

I ,niestety, to jest przykre, że tak instrumentalnie wykorzystuje się kościół jakikolwiek.

Użytkownik osiris edytował ten post 26.01.2014 - 12:16

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A propos biskupów - biskup-pijak został wczoraj skazany za rozbicie się na latarni. Dostał pół roku w zawiasach na dwa.

http://www.fakt.pl/P...y,197426,1.html

A w zeszłym tygodniu policjanci zatrzymali księdza jadącego po pijaku - w ciągu ostatnich 10 lat zdarzyło mu się to kilka razy, a dwa razy miał odbierane prawo jazdy za jazdę po pijaku.

http://auto.dziennik...ecydywista.html

to już czwarty taki od grudnia - może większym problemem księży nie jest marginalna pedofilia tylko nieco częstszy alkoholizm?

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych