Skocz do zawartości

Zdjęcie

Co wolno biskupowi to nie tobie owieczko.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
527 odpowiedzi w tym temacie

Amer.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Aidil

Sobieski pod Wiedeń szedł z wojskiem polskim złożonym ze szlachty a nie z chuliganami.
Więc wyobraźnie sobie ze dzisiejsi hołubieni przez prace to dawne rycerstwo żałosna aberracja.
Jeśli mnie ubierasz w burkę to tobie radze przymierzyć turban.

Wystarczyło przeczytać wstęp do artykułu o Lisowczykach i już by się wiedziało co miał na myśli Zbeeanger.

„Niewiele polskich formacji wojskowych budziło tak wielką grozę jak oni. Sławę zawdzięczali zarówno znakomitemu wyszkoleniu oraz licznym sukcesom na polu walki, jak i brutalnemu traktowaniu ludności cywilnej. Poznajmy historię lisowczyków - jeźdźców, których "Bóg nie chciał, a diabeł się bał".”

To raczej na szlachtę nie wygląda ;-)

Pisząc, że Sobieski zebrał szlachte i pognał na odsiecz Wiedniowi jest błędne.

Twoja rada odnośnie przymierzania turbanu chyba nie na mniejscu :-) Ja nikogo w burke nie ubrałem. Wystarczyło ze zrozumieniem przeczytać mój post.

Użytkownik Amer edytował ten post 05.12.2013 - 13:12

• 0

Kuruša.
  • Tematów: 10
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Masz naiwne wyobrażenie o polityce. Politycy w kampaniach wyborczych składają deklaracje i należy je postrzegać jako program i drogę która chcieliby iść, a przecież tego co życie niesie nikt nie jest wstanie przewidzieć.

szkoda, że ta droga zawsze idzie w przeciwnym kierunku niż ich obietnice :P

jeszcze co do odsieczy wiedeńskiej- siły polskie to kilkanaście tysięcy wojska, głównie husaria (szlachta bardzo rzadko w niej służyła) oraz piechota, w której nie służyła wcale.

Jak jest rola Boga w zniszczeniu Warszawy...?

Zauważ, Polak w świecie jest postrzegany jako złodziej i człowiek nieuczciwy. Nie wzięło się to twierdzenie wyłącznie ze złośliwości innych nacji wobec nas

odpowiedź:

Polacy są najbardziej inteligentnym narodem ze wszystkich, z którymi spotkali się Niemcy podczas tej wojny w Europie… Polacy, według mojej opinii oraz na podstawie obserwacji i meldunków z Generalnej Guberni, są jedynym narodem w Europie, który łączy w sobie wysoką inteligencję z niesłychanym sprytem. Jest to najzdolniejszy naród w Europie, ponieważ żyją ciągle w niesłychanie trudnych warunkach politycznych, wyrobił w sobie wielki rozsądek życiowy, nigdzie niespotykany. Na podstawie ostatnich badań, prowadzonych przez Reichsrassenamt uczeni niemieccy doszli do przekonania, że Polacy powinni być asymilowani do społeczności niemieckiej jako element wartościowy rasowo. Uczeni nasi doszli do wniosku, że połączenie niemieckiej systematyczności z polotem Polaków dałoby doskonałe wyniki.

• 0

Zbeeanger.
  • Tematów: 67
  • Artykułów: 9
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jeśli wyliczasz zniszczone miasta to zastanów się dlaczego została zniszczona Warszawa i jaka w tym była rola Boga.
Ciekawa jestem ponieważ lekko idzie Ci oskarżać innych.

Warszawę zniszczył Hitler... był uosobieniem zła "Każdego mieszkańca należy zabić, nie wolno brać żadnych jeńców. Warszawa ma być zrównana z ziemią i w ten sposób ma być stworzony zastraszający przykład dla całej Europy" ale to pewnie wiesz z historii, to była walka dobra ze złem... taką widzę rolę Boga.

Miasta o których ja pisałem zniszczone zostały wskutek kataklizmów... dlaczego te nieszczęścia dotykały te miasta w okresie ich moralnego upadku... przypadek?

Użytkownik Zbeeanger edytował ten post 05.12.2013 - 12:47

• 0

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Aidil

Sobieski pod Wiedeń szedł z wojskiem polskim złożonym ze szlachty a nie z chuliganami.
Więc wyobraźnie sobie ze dzisiejsi hołubieni przez prace to dawne rycerstwo żałosna aberracja.
Jeśli mnie ubierasz w burkę to tobie radze przymierzyć turban.

Wystarczyło przeczytać wstęp do artykułu o Lisowczykach i już by się wiedziało co miał na myśli Zbeeanger.

„Niewiele polskich formacji wojskowych budziło tak wielką grozę jak oni. Sławę zawdzięczali zarówno znakomitemu wyszkoleniu oraz licznym sukcesom na polu walki, jak i brutalnemu traktowaniu ludności cywilnej. Poznajmy historię lisowczyków - jeźdźców, których "Bóg nie chciał, a diabeł się bał".”

To raczej na szlachtę nie wygląda ;-)

Pisząc, że Sobieski zebrał szlachte i pognał na odsiecz Wiedniowi jest błędne.

Twoja rada odnośnie przymierzania turbanu chyba nie na mniejscu :-) Ja nikogo w burke nie ubrałem. Wystarczyło ze zrozumieniem przeczytać mój post.

Lisowczczyscy byli specyficzną formacją ale jeśli ich nazywasz chuliganami to jak nazwiesz żołnierzy Gromu i inne tego typu oddziały specjalne.
Wojsko Sobieskiego liczyło ok 30 tyś ludzi Lisowszczyscy w rożnych okresach czasu liczyli od kilku set do 200 tyś szabel/.
Poza tym Lisowczycy wywodzili się w przeważającej ilości ze szlachty.

Rozumiem że odnośnie burki stawiasz siebie w roli obrońcy katolicyzmu, natomiast w Twoim mniemaniu ja go atakuję więc za karę należy mi się dostać w łapy muzułmanów żebym sobie wiedziała jakie dobrodziejstwo krytykuje.

jeszcze co do odsieczy wiedeńskiej- siły polskie to kilkanaście tysięcy wojska, głównie husaria (szlachta bardzo rzadko w niej służyła) oraz piechota, w której nie służyła wcale.

Niestety husaria nie była najliczniejszą formacją wojskową w armii Sobieskiego bo liczyła około 3000 ludzi w chorągwiach od 50 do 100 osobowych reszta to były jednostki tzw pancerne i lżej zbrojne i służyła w nich wyłącznie szlachta, uzbrojenie fundowało się samemu a 50 zł żołdu kwartalnego nie wystarczało nawet na utrzymanie konia, który był specjalnie tresowany do walki w szyku zwartym, piechota to też przeważnie szlachta tylko uboższa chociaż tutaj bywały wyjątki, jak wiemy z historii piechota łanowa za czasów Sobieskiego już praktycznie nie istniała z powodu sprzeciwu szlachty, ponieważ odbierała mu chłopów do pracy.
  • 0

Amer.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Uczepiłaś sie tych chuliganów. Cóż żałuje, że nie napisałem tego wyrazu w cudzysłowie może byś zrozumiała przekaz.

Nie tylko Lisowczycy walczyli u boku Sobieskiego. Było więcej "ekip" w tamtym czasie,które dzisiaj można nazwać "chuliganami".

Odnośnie burki i obrony katolicyzmu sie nie wypowiem bo niema sensu.

Z mojej strony koniec tematu.

Pozdrawiam
  • 0

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jak jest rola Boga w zniszczeniu Warszawy...?

Też jestem ciekawa. Spytałam się już oto Zbeeangera.

Jeśli wyliczasz zniszczone miasta to zastanów się dlaczego została zniszczona Warszawa i jaka w tym była rola Boga.
Ciekawa jestem ponieważ lekko idzie Ci oskarżać innych.

Warszawę zniszczył Hitler... był uosobieniem zła "Każdego mieszkańca należy zabić, nie wolno brać żadnych jeńców. Warszawa ma być zrównana z ziemią i w ten sposób ma być stworzony zastraszający przykład dla całej Europy" ale to pewnie wiesz z historii, to była walka dobra ze złem... taką widzę rolę Boga.

Miasta o których ja pisałem zniszczone zostały wskutek kataklizmów... dlaczego te nieszczęścia dotykały te miasta w okresie ich moralnego upadku... przypadek?

Sodomę i Gomorę zniszczył według Biblii Bóg osobiście promieniem energii.
Sitkin z tabliczek sumeryjskich wyczytał że Sodoma i Gomora uległy zniszczeniu na wskutek eksplozji nuklearnej spowodowanej przez walkę między Anunaki.
Pompeja i Herkulanum uległy natomiast w wyniku wybuchu Wezuwiusza. Można powiedzieć że Bóg posłużył się Wezuwiuszem.
Można oczywiście uważać Iż Bóg posłużył się oceanem żeby zniszczyć Atlantydę.
Warszawa zginęła z rąk Hitlera ale tutaj będziemy zgodni że to DIABEŁ a nie Bóg go prowadził.
Nie możemy sobie na to pozwolić że nam Bóg Warszawę odebrał.

Uczepiłaś sie tych chuliganów. Cóż żałuje, że nie napisałem tego wyrazu w cudzysłowie może byś zrozumiała przekaz.

Nie tylko Lisowczycy walczyli u boku Sobieskiego. Było więcej "ekip" w tamtym czasie,które dzisiaj można nazwać "chuliganami".

Odnośnie burki i obrony katolicyzmu sie nie wypowiem bo niema sensu.

Z mojej strony koniec tematu.

Pozdrawiam

A więc masz nauczkę bądź precyzyjny.
Każdy czas ma swoje reguły. Lisowszczysy byli wojskiem bardzo brutalnym ale skutecznym. Jak nie walczyli z wrogiem to często grabili swoich. Królowie często więc często ich wypożyczali innym władcom za duże pieniądze.
Nie jeden Lisowszczyk za swoje czyny oddał głowę katowi. Na tle tamtych czasów nie można ich nazywać chuliganami.

To co dzisiaj robią chuligani wtedy było na porządku dziennym i było społecznie akceptowane.

Użytkownik Aidil edytował ten post 05.12.2013 - 17:14

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wracając do tematu: W gdańskiej parafii na Łostowicach chcą zbudować kościół - ich sprawa. Tylko ze plan zagospodarowania dopuszcza budynki do 14 metrów a arcybiskup Głódź uparł się, że jego kościół będzie miał 40 metrową dzwonnicę. Radni nie potrafili rozwiązać sytuacji, więc prezydent rozwiąże ją sam. Plan przestrzenny zostanie zmieniony, arcybiskup nie będzie musiał zmieniać projektu.
http://trojmiasto.ga...y.html#TRrelSST
  • 0

Kuruša.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Sławoj Leszek to dziwny człowiek- jeszcze nie słyszałem pozytywnej opinii o nim, zresztą, wg polskiego prawa jest (czy raczej powinien być) przestępcą. Ale był żołnierzem, to se mógł pozwolić.

Sitkin z tabliczek sumeryjskich wyczytał że Sodoma i Gomora uległy zniszczeniu na wskutek eksplozji nuklearnej spowodowanej przez walkę między Anunaki.

To mamy problem, bo ten człowiek nie znał języka sumeryjskiego..

Niestety husaria nie była najliczniejszą formacją wojskową w armii Sobieskiego bo liczyła około 3000 ludzi w chorągwiach od 50 do 100 osobowych reszta to były jednostki tzw pancerne i lżej zbrojne i służyła w nich wyłącznie szlachta, uzbrojenie fundowało się samemu a 50 zł żołdu kwartalnego nie wystarczało nawet na utrzymanie konia, który był specjalnie tresowany do walki w szyku zwartym, piechota to też przeważnie szlachta tylko uboższa chociaż tutaj bywały wyjątki, jak wiemy z historii piechota łanowa za czasów Sobieskiego już praktycznie nie istniała z powodu sprzeciwu szlachty, ponieważ odbierała mu chłopów do pracy.

Akurat husaria to jednostka pancerna. Z tego co pamiętam, to najliczniejszy jej stan to 8000 osób, a pod Wiedniem miało być ok 3000- jak mówisz.
Nie wiem właściwie nic o pieszym wojsku szlacheckim, w Polsce to raczej rekruci, Kozacy lub regimenty zagraniczne.

Ale żeby nie było off topa- mam ciekawą ilustrację.

Dołączona grafika
  • 2

#69 Gość_osiris

Gość_osiris.
  • Tematów: 0

Napisano

Aidil napisała:

Co do uczciwości polityków to pamiętaj że politycy, księża i inni funkcjonariusze publiczni są emanacja naszego społeczeństwa.
Jeśli są skorumpowani to znaczy że większość z nas jest skłonnych do korupcji. W większości nie bierze ten któremu nie dają.
Zauważ, Polak w świecie jest postrzegany jako złodziej i człowiek nieuczciwy. Nie wzięło się to twierdzenie wyłącznie ze złośliwości innych nacji wobec nas,
ale musi być w tym również cząstka prawdy.

Tylko kto odpowiada za to że nasze społeczeństwo zeszło na psy?
Czy od prawieków byliśmy nieuczciwi i skorumpowani i mamy to w genach jak pragniesz nam to udowodnić?
Wydaje mi się, że za ten stan rzeczy odpowiada komuna która zdeprawowała społeczeństwo i przeniosła od sowietów najgorsze wzorce.
Narzucono nam zdemoralizowany ustrój uprzednio likwidując kwiat inteligencji polskiej w zamian dając przekupnych aparatczyków bez wykształcenia i kultury z krwiożerczymi zapędami.
Kulturę zachodu zastąpioną sowiecką kulturą.

Po 1945 roku KK stała się najgorszym wrogiem komuny i choć teraz komuna - ponoć - padła to dzieci, wnukowie tamtych "działaczy" dalej kopią KK po kostkach.
Kościół nie jest bez skazy bo wszyscy jesteśmy grzeszni, ale trzeba być obiektywnym w swych ocenach i przedstawić - na poparcie swoich tez - wiarygodne badania, które by wskazywały że KK jest liderem wszelkiego zła a nie podpierać się nośnymi hasełkami rodem z tabloidów.

W podtytule mamy o to takie zdanko:

Zapraszam do dyskusji na temat rzeczywistości kościelnej w Polsce.

No to trzymajmy się rzeczywistości a nie propagandowego szumu.

Aidili napisała:

Zauważ, Polak w świecie jest postrzegany jako złodziej i człowiek nieuczciwy. Nie wzięło się to twierdzenie wyłącznie ze złośliwości innych nacji wobec nas

A rzeczywistość skrzeczy głosem brytyjskiego pisma "Telegraph":

Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) przeprowadziła w ramach programu Międzynarodowej Oceny Uczniów badania poziomu wykształcenia 15-latków w 66 krajach świata. Największym wygranym w rankingu jest Polska - donosi serwis onionas.pl za "Telegraph".

Polska "największym zwycięzcą"

"Angielskie szkoły są gorsze od polskich" - pisze brytyjski "Telegraph". I zadaje pytanie: kogo winić za pogarszające się wyniki w nauce młodych Anglików? Zdaniem ekspertów, za spadek O 19 pozycji rankingowych w matematyce, 18 w czytaniu i 12 w naukach ścisłych odpowiedzialność ponoszą nieudane reformy ministra edukacji. Zwłaszcza, że polscy nauczyciele, którzy - jak wynika z rankingu - kształcą lepszych uczniów zarabiają niecałą połowę tego, co belfrzy na Wyspach.

"Największym zwycięzcą rankingu jest Polska. Postęp jest widoczny we wszystkich trzech dziedzinach - czytaniu, matematyce i naukach ścisłych" - pisze "Telegraph". "Polacy już są lepsi od nas w czytaniu i matematyce, a teraz prześcignęli nas w naukach ścisłych, przesuwają się w rankingu 66 krajów świata do pierwszej dziesiątki" - dodaje brytyjska gazeta.

Minister edukacji: winne poprzednie rządy

Dziennikarze "Telegraph" podkreślają jednocześnie, że polscy nauczyciele są dużo gorzej opłacani niż angielscy. I choć utrzymanie w Polsce jest tańsze niż na Wyspach, "wciąż rozczarowuje fakt, że nauczyciele zarabiający mniej niż połowę tego, co zarabiają Anglicy mają lepsze rezultaty" - pisze "Telegraph".

Jak podaje theinformationdaily.com, angielski minister edukacji odrzuca zarzuty o przeprowadzenie nieudanych reform i winą za stan edukacji 15-latków obarcza poprzednie rządy. - W tych testach uczestniczyli nastolatkowie, którzy w dużej mierzy edukowani byli w czasach poprzednich rządów - mówi szef angielskiego resortu edukacji Michael Gove. - Było to zanim jeszcze zdążyliśmy cokolwiek zreformować - dodaje.

Ktoś tutaj w temacie jest emanacją komuny która jeszcze dzisiaj chce nam wmówić że jesteśmy mniej wartościowym narodem który ma klękać przed wszystkimi.

Użytkownik osiris edytował ten post 07.12.2013 - 15:02

• 1

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Cieszę się Osiris że zauważyłeś, mimo nachalnej propagandy ze strony prawicy "iż w Polsce wszystko źle " jakieś sukcesy odnosimy.
Szkolnictwo miało być zdewastowane, mało tego 6 latki (o skandalu) miały iść do szkoły, a tu masz taki prztyczek w nos. Na Wyspach nas chwalą.

Jak wiesz to poradź mi gdzie można dostać - wino tuska.

Wracając do tematu: W gdańskiej parafii na Łostowicach chcą zbudować kościół - ich sprawa. Tylko ze plan zagospodarowania dopuszcza budynki do 14 metrów a arcybiskup Głódź uparł się, że jego kościół będzie miał 40 metrową dzwonnicę. Radni nie potrafili rozwiązać sytuacji, więc prezydent rozwiąże ją sam. Plan przestrzenny zostanie zmieniony, arcybiskup nie będzie musiał zmieniać projektu.
http://trojmiasto.ga...y.html#TRrelSST

Podałeś przykład w jaki to sposób gnębi się w Polsce kościoły. Przynajmniej tak się słyszy dzisiaj z ambon.
  • 0

#71 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Podałeś przykład w jaki to sposób gnębi się w Polsce kościoły. Przynajmniej tak się słyszy dzisiaj z ambon.

Ja nie piszę że gnębi się kościoły, bo to w ogóle zły zwrot (raczej KK jako instytucję) i nie wciskaj mi słów których nie wypowiedziałem.
Walenie po kostkach to nie gnębienie.
Obecnie w Polsce mamy pokaz brudnej, brutalnej gry (we wszelkich przejawach życia) a nie frontalnego ataku na instytucję kościelną.
To jest bardzo wyrafinowana gra słówek, socjotechnicznych manipulacji i innych wyszukanych chwytów czarnego pi jaru.

Cieszę się Osiris że zauważyłeś, mimo nachalnej propagandy ze strony prawicy "iż w Polsce wszystko źle " jakieś sukcesy odnosimy.

Muszę przyznać, że to jest przedniej jakości sofizmat. Moje gratulacje.
Jest tylko jedno ale.
Nasz naród, nasza młodzież już wiele lat temu przewyższała inteligencją i wykształceniem zachodnie społeczeństwo, więc Twoje wywody to kula w płot, bo jednak edukacja to obecnie równia pochyła - niestety.
Obecnie - wzorem zachodu - próbujemy "produkować" armię lemingów wyczyszczonych z resztek refleksji którzy mają działać (czytaj głosować) jak pies Pawłowa.
Dawna edukacja poszła do kosza.
Ciągłe rozwiązywanie testów niszczy samodzielność, kreatywność i umiejętność logicznego myślenia.
Czytanie lektur zamieniono brykami i uważa się to za normalność.
Tworzymy roboty a nie wykształconych ludzi.

Użytkownik osiris edytował ten post 07.12.2013 - 20:44

• 0

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Lechista

Sumeryjskiego to nikt nie zna i to od pary tysięcy lat. Ale istnieją sposoby na odczytywanie martwych języków. To jest tak jak z łamaniem szyfrów wojskowych.
Sitkin uznawany jest za jednego z większych specjalistów właśnie w tej dziedzinie.

Główną formacją wojskową Rzeczpospolitej Szlacheckiej już od czasów średniowiecza było tak zwane pospolite ruszenie.
Na każde wezwanie Seniora całe rycerstwo z określoną ilością pachołków musiało stawić się zbrojnie.
Pospolite ruszenie było jeszcze zwoływane za czasów Sobieskiego, ale od czasów Jagiellonów starano je się zastąpić tak zwanymi wojskami regularnymi na które notorycznie brakowało pieniędzy.

Ja nie piszę że gnębi się kościoły, bo to w ogóle zły zwrot (raczej KK jako instytucję) i nie wciskaj mi słów których nie wypowiedziałem.
Walenie po kostkach to nie gnębienie.
Obecnie w Polsce mamy pokaz brudnej, brutalnej gry (we wszelkich przejawach życia) a nie frontalnego ataku na instytucję kościelną.
To jest bardzo wyrafinowana gra słówek, socjotechnicznych manipulacji i innych wyszukanych chwytów czarnego pi jaru.

To są metody które stosuje każda strona. Słowa głupie i niepotrzebne padają zarówno z ambon jak i z mównic sejmowych.
I jeśli ktoś nie jest przesadnie zideologizowany to to dostrzega.

Użytkownik Aidil edytował ten post 07.12.2013 - 20:36

• 0

#73 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

To są metody które stosuje każda strona. Słowa głupie i niepotrzebne padają zarówno z ambon jak i z mównic sejmowych.

A nie zauważyłaś że zaczynasz sama wchodzić w tą retorykę i przeniosłaś tą dziwną dyskusję (z sejmowej sali i ambon) na łamy tego forum?
Po co te skróty myślowe jak w tytule?
Tak jak opaśli biskupi w swych wypasionych samochodach i pałacach grzmią o moralności, uczciwości i skromności niczym nie różnią się od posłów i rządzących którzy także skromnością nie grzeszą ani pracowitością a tak samo wpajają nam że do śmierci mamy pracować i wszystkiego sobie odmawiać.
Jedni i drudzy mają usta pełne frazesów więc dlaczego tylko o biskupach tutaj mówimy?
Denerwuje Ciebie rozrzutne życie hierarchów kościelnych a nie razi, że Tusk lata co tydzień samolotem rządowym do Gdańska i z powrotem?
Takich dysproporcji między biskupami, urzędnikami rządowymi a zwykłym Kowalskim jest wiele i może o tym podyskutujemy.

Użytkownik osiris edytował ten post 07.12.2013 - 21:04

• 0

Aidil.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Z tego co wiem politycy nie składają ślubów czystości i nie ślubują również że będą żyć bez grzechu.
Osirsi nie udawaj że nie wiesz o co chodzi.
Biskup reprezentuje Boga a polityk reprezentuje nas. I to jest zasadnicza różnica.

Często się słyszy iż biskup to też człowiek i jako taki ma prawo mieć ludzie słabości.
Jeśli nie potrafi się ich wyzbyć niech idzie do zwykłej roboty a nie umoralnia innych.

Użytkownik Aidil edytował ten post 07.12.2013 - 23:35

• 0

Kuruša.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A rzeczywistość skrzeczy głosem brytyjskiego pisma "Telegraph":
Cytat
Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) przeprowadziła w ramach programu Międzynarodowej Oceny Uczniów badania poziomu wykształcenia 15-latków w 66 krajach świata. Największym wygranym w rankingu jest Polska - donosi serwis onionas.pl za "Telegraph".

Polska "największym zwycięzcą"

"Angielskie szkoły są gorsze od polskich" - pisze brytyjski "Telegraph". I zadaje pytanie: kogo winić za pogarszające się wyniki w nauce młodych Anglików? Zdaniem ekspertów, za spadek O 19 pozycji rankingowych w matematyce, 18 w czytaniu i 12 w naukach ścisłych odpowiedzialność ponoszą nieudane reformy ministra edukacji. Zwłaszcza, że polscy nauczyciele, którzy - jak wynika z rankingu - kształcą lepszych uczniów zarabiają niecałą połowę tego, co belfrzy na Wyspach.

"Największym zwycięzcą rankingu jest Polska. Postęp jest widoczny we wszystkich trzech dziedzinach - czytaniu, matematyce i naukach ścisłych" - pisze "Telegraph". "Polacy już są lepsi od nas w czytaniu i matematyce, a teraz prześcignęli nas w naukach ścisłych, przesuwają się w rankingu 66 krajów świata do pierwszej dziesiątki" - dodaje brytyjska gazeta.

Minister edukacji: winne poprzednie rządy

Dziennikarze "Telegraph" podkreślają jednocześnie, że polscy nauczyciele są dużo gorzej opłacani niż angielscy. I choć utrzymanie w Polsce jest tańsze niż na Wyspach, "wciąż rozczarowuje fakt, że nauczyciele zarabiający mniej niż połowę tego, co zarabiają Anglicy mają lepsze rezultaty" - pisze "Telegraph".

Jak podaje theinformationdaily.com, angielski minister edukacji odrzuca zarzuty o przeprowadzenie nieudanych reform i winą za stan edukacji 15-latków obarcza poprzednie rządy. - W tych testach uczestniczyli nastolatkowie, którzy w dużej mierzy edukowani byli w czasach poprzednich rządów - mówi szef angielskiego resortu edukacji Michael Gove. - Było to zanim jeszcze zdążyliśmy cokolwiek zreformować - dodaje.

nie wiem, czy jest się czym chwalić- poziom szkolnictwa u nas spada po prostu stosunkowo powoli. np. załamałem się, jak podczas lektoratu włoskiego dowiedziałem się, że młody Włoch mówiący po angielsku to wyjątek. I nie mówcie, że jest dobrze- jak słucham od młodszej siostry co robią w liceum (wgl na historii), to się za głowę łapię..

Sumeryjskiego to nikt nie zna i to od pary tysięcy lat. Ale istnieją sposoby na odczytywanie martwych języków. To jest tak jak z łamaniem szyfrów wojskowych.
Sitkin uznawany jest za jednego z większych specjalistów właśnie w tej dziedzinie.

wpisuję "jak sitchin przeczytał sumeryjski" w google, wciskam czwartą z kolei stronkę(innych nie wciskałem) i oto co mam:

Jednym ze sceptyków był znany archeolog, badacz starożytnych cywilizacji Jonathan Gray. Jego również zafascynowała teoria Sitchina, zwłaszcza że cywilizacja sumeryjska rzeczywiście pojawiła się w sposób nieoczekiwany. Trudno jest zrozumieć jak doszło do tego, że człowiek pierwotny przeszedł nagle od łupania kamieni do zbudowania skomplikowanej cywilizacji pełnej nie tylko technologicznych wynalazków, lecz także dojrzałych struktur społecznych. Jednak po dogłębnej analizie tekstów Sitchina, Gray zaczął mieć coraz więcej wątpliwości, czy tak fantastyczna historia mogła mieć naprawdę kiedykolwiek miejsce. Powodem był brak fizycznych źródeł, z których czerpał Sitchin. Gray w żaden sposób nie mógł dotrzeć do tabliczek, w których opisano tą niezwykłą historię! Nie pozostało mu więc nic innego, jak zwrócić się o pomoc do samego Sitchina by wskazał on źródła starożytnych tekstów.

Na list Graya Zecharia Sitchin odpowiedział już po kilku miesiącach. Gray jednak poczuł się nią nie tylko rozczarowany, ale też głęboko dotknięty. Sitchin odesłał fotokopię oryginalnego listu, na której napisał odręcznie zaledwie kilka zdań, na dodatek bardzo dalekich od wskazania szukanych przez Graya źródeł.

Sitchin na pytanie: W jakim sumeryjskim tekście jest mowa o Nibiru? odpowiedział „Jonathan – czyż nie czytałeś moich książek?” Tylko, że w książkach Sitchina, Gray nie znalazł ani jednego źródła z którego pochodzi historia Nibiru. Na inne pytanie, które dotyczyło metody jakiej używał nowojorski badacz do tłumaczenia sumeryjskich tekstów – Sitchin w ogóle nie odpowiedział. Tłumaczenia Sitchina różnią się znacznie od tego, co można znaleźć w oficjalnych słownikach języków starożytnego Sumeru.

no więc, co to za autorytet? to raczej szajs, nie autorytet...

Główną formacją wojskową Rzeczpospolitej Szlacheckiej już od czasów średniowiecza było tak zwane pospolite ruszenie.
Na każde wezwanie Seniora całe rycerstwo z określoną ilością pachołków musiało stawić się zbrojnie.
Pospolite ruszenie było jeszcze zwoływane za czasów Sobieskiego, ale od czasów Jagiellonów starano je się zastąpić tak zwanymi wojskami regularnymi na które notorycznie brakowało pieniędzy.

Pospolite ruszenie już w XV wieku okazywało zerową sprawność bojową, a husaria to właśnie wojska kwarciane.

Co do reszty- generalnie ja jestem trochę odchylony w prawo, więc nie bardzo rozumiem, dlaczego jest właściwie plan zabudowy przestrzennej na ileś metrów? Czemu na działce nie mogę sobie zbudować wieżowca, jak mi się będzie podobać i jak będzie mnie na to stać...? No, ale prawo jest prawem i szczególnie instytucje publiczne powinny się go trzymać.

Tak jak opaśli biskupi w swych wypasionych samochodach i pałacach grzmią o moralności, uczciwości i skromności niczym nie różnią się od posłów i rządzących którzy także skromnością nie grzeszą ani pracowitością a tak samo wpajają nam że do śmierci mamy pracować i wszystkiego sobie odmawiać.
Jedni i drudzy mają usta pełne frazesów więc dlaczego tylko o biskupach tutaj mówimy?
Denerwuje Ciebie rozrzutne życie hierarchów kościelnych a nie razi, że Tusk lata co tydzień samolotem rządowym do Gdańska i z powrotem?
Takich dysproporcji między biskupami, urzędnikami rządowymi a zwykłym Kowalskim jest wiele i może o tym podyskutujemy.

powiem tak- ciężko jest mi ocenić to, co mówisz. W mojej archidiecezji jest obecnie Sławoj Leszek Głódź- i takimi ludźmi gardzę. Człowiek, który powinien siedzieć w więzieniu, wszystkich ma w dupie, postawił sobie niewiadomo jaki pałac, wódki tam też nie brakuje... aż wstyd patrzeć, że ktoś taki jest biskupem. I ojciec często w domu o tym gada.
Mam jednak na niego ripostę. Poprzedni arcybiskup, Tadeusz Gocłowski... To zupełnie inny człowiek. Moja ciocia u niego pracowała, jako gosposia. Mimo, że jeździł audi A4, czy jakim tam, to w lodówce dość często bywało pusto. Modlił się za KAŻDĄ osobę która do niego dzwoniła lub przyszła. Każdą. Z tego co mówiła, większość czasu spędzał na kolanach. Podobny był drugi biskup- Kasyna.
Dlatego nie można wgl mówić o jakiejś pysze biskupów. Można mówić o konkretnym przypadku, jak w każdej grupie zresztą. Nie stosujmy odpowiedzialności zbiorowej za paru idiotów...

Przypomniało mi się, chciałem coś już wcześniej powiedzieć- zauważyłem mianowicie ciekawą zbieżość. Im ktoś bardziej jedzie po Kościele, jako po instytucji ograniczającej wszystko i wszystkich, tym mniej zauważa ograniczanie wolności przez rząd.

Aidil, widzę, że się udzielasz, dasz mi wreszcie to info o funduszu? Czy to też Sitchin powiedział?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych