Polecam przeczytać jakąś unijną legislację w sekcji o podstawie prawnej, żeby zobaczyć ile to domniemanej siły ma UE nad interesami Polski. Choć nie jestem wielkim fanem intergowernmentalizmu Moravcsika (ba, nie trawię teorii integracji w ogóle), to trudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że to kraje członkowskie same świadomie zdecydowały się na oddelegowanie części kompetencji do UE - do kogo więc pretensje? Mało tego, o ile mnie pamięć nie myli, mieliśmy w tym kraju takie małe referendum przedakcesyjne (że większość środowisk narodowych nie miała wtedy czynnych praw wyborczych to zupełnie inna kwestia, ale jakże wymowna). Wreszcie, każdy obywatel unijny może skorzystać z artykułu 263 TFEU, jeśli widzi w prawie unijnym "zagrożenie dla suwerenności i interesów Polski".A ja uważam, że zniszczono tęczę, dlatego że (jak ktoś już o tym napomknął) jest "darem" UE, a narodowcy są skrajnie eurosceptyczni i widzą w Unii zagrożenie dla suwerenności i interesów Polski (mają w tym z resztą sporo racji).