Użytkownik OnlyDreams edytował ten post 29.09.2014 - 22:03
Napisano 29.09.2014 - 22:00
Użytkownik OnlyDreams edytował ten post 29.09.2014 - 22:03
Napisano 29.09.2014 - 22:59
I tu uwaga - czasem gruboskórny zwierzak potrzebuje bodźca karcącego - ale niech to nie będzie bicie, tylko nieco silniejsze niż zazwyczaj klepnięcie lub lekkie szarpnięcie smyczą. Takie symboliczne - zwierzak zrozumie. Ci z Was, którzy mają psa (zwłaszcza rasy pierwotne - często bywają krnąbrne) albo królika miniaturowego pewnie wiedzą, o co mi chodzi.
A czasem potrzeba jednak porządnie zwierzakowi dać po tyłku aby szybko negatywne zachowanie wyeliminować.
Oj, wiem - kiedyś oduczałam królika gryzienia laczków i bez pacnięć otwartą dłonią by się nie obyło. Na początku się fochał, ale potem zajarzył o co chodzi. Najważniejsze, żeby nie przesadzać z siłą uderzenia i częstotliwością - toż to nawet najdzikrzego rekina wali się w nochala dopiero w ostateczności.
Napisano 30.09.2014 - 00:26
Napisano 30.09.2014 - 03:36
Ja nie potrafię zabić nawet pająka czy ćmy jak wpadnie do mojego pokoju. Zazwyczaj zawijam je w szmatkę i kładę na oknie, a ta odlatuje albo pają odchodzi. Czasem połamie mu nogę etc ale lepsze to niż zabicie go..Mam wielką wrażliwość wobec zwierząt, większą niż wobec człowieka. To chyba normalne..
Napisano 30.09.2014 - 14:50
nie wiem czy o tym tu było ale na fb był fajny filmik jak postąpili z gościem co lał psa,dostał tak ,że wyglądał jak zgnieciony pomidorek i jestem pewny,że to był jego ostatni pokazowy filmik
znalazłem
Napisano 30.09.2014 - 15:06
Ja nie potrafię zabić nawet pająka czy ćmy jak wpadnie do mojego pokoju. Zazwyczaj zawijam je w szmatkę i kładę na oknie, a ta odlatuje albo pają odchodzi. Czasem połamie mu nogę etc ale lepsze to niż zabicie go..Mam wielką wrażliwość wobec zwierząt, większą niż wobec człowieka. To chyba normalne..
U mnie normalne jest w pełni świadome rozjeżdżanie samochodem kotów i psów. Jak mogę bezpiecznie ich ominąć lub hamować niezbyt gwałtownie to mają kolejne życie, jak nie to limit ich żyć się wyczerpał.
Napisano 30.09.2014 - 15:38
To swoją drogą zaskakujące, że często większe emocje wywołuje znęcanie się nad zwierzętami niż nad ludźmi. Film na których widać śmierć człowieka może być oglądany przez nastolatków, film na którym widać choćby tylko udawaną śmierć zwierzęcia jest często wręcz cenzurowany. Dwa filmy Kim Ki-Duka były na Zachodzie skracane, jeden aby wyciąć fragmenty w których rybak po złowieniu oprawia rybę, drugi aby wyciąć kluczowy dla zrozumienia zakończenia moment, jak dzieciak męczy zwierzątka (przywiązuje kamień do węża, ryby i żaby nie pozwalając im się poruszać).
Bywało że cenzurowano tak horrory. Sceny wypruwania flaków mogły zostać, ale strzelanie do opętanego kota trzeba wyciąć.
Napisano 30.09.2014 - 16:15
Robakotarianin-a ja przez takich ludzi jak ty wstydzę się że jestem człowiekiem.U mnie normalne jest w pełni świadome rozjeżdżanie samochodem kotów i psów. Jak mogę bezpiecznie ich ominąć lub hamować niezbyt gwałtownie to mają kolejne życie, jak nie to limit ich żyć się wyczerpał.Ja nie potrafię zabić nawet pająka czy ćmy jak wpadnie do mojego pokoju. Zazwyczaj zawijam je w szmatkę i kładę na oknie, a ta odlatuje albo pają odchodzi. Czasem połamie mu nogę etc ale lepsze to niż zabicie go..Mam wielką wrażliwość wobec zwierząt, większą niż wobec człowieka. To chyba normalne..
Napisano 30.09.2014 - 16:24
Użytkownik Magda72 edytował ten post 30.09.2014 - 16:28
Napisano 30.09.2014 - 16:43
bo zwierze kojarzy nam sie z czyms niewinnym, tak samo jak i dzieci
smierc ludzi nie budzi we mnie az takich emocji.
Zwierzat szkoda mi z roznych powodow, jednym z nich jest czlowiek, ktory potrafi zabic wszystko co sie rusza, zneca sie nad slabszym, niewinnym
Denerwuje mnie jak mowi sie, ze takie i takie zwierze zaatakowalo z tych lub z innych powodow, wkurza mnie ze pies ktory pogryzl kogos jest skazany na smierc ( psa tez mozna wyleczyc z agresji )
Szkoda, ze tak malo mowi sie o ludziach, ktorzy codziennie morduja i katuja zwierzeta, szkoda mi zwierzat rozjechanych kilkakrotnie na ulicy
Swiat moglby byc taki piekny, niestety czlowiek nie potrafi docenic ziemi na ktorej zyje
0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych