Tak po krotce bo nie mam czasu:
Claire@
Psy zmieniaja naturalnie siersc kilka razy do roku w zaleznosci od jej pory, wiec twoj pies bedac w cieplym teraz przestawil sie na "tryb letni"
Mefi@
wpisac "przodek+psa" "terminologia+biologia" "krzyzowki+hodowli" jest wg. ciebie jakims wyczynem??
Moj 4 letni syn mimo ze nie umie pisac tylko kojarzy pierwsze litery umie sobie poszukac ulubiona bajke w google..
Rozumiec co sie wkleja - tak, ale skad wiedziec ze ten co to wkleil faktycznie to rozumial, czy tylko kojarzyl mniej wiecej ze to tu pasuje?
Wiec powtarzam - nie zgrywaj sie, bo obrazajac mnie nie zrobisz z siebie madrzejszego.
Dobor z miotu osobnikow z porzadanymi cechami ma miejsce caly czas w hodowli, aby dazyc do idealu wzorca rasy.. ale aby uzyskac duze zmiany jak przy tworzeniu nowej rasy miesza sie bardzo inne np. przy tworzeniu pierwszego Bulterriera krzyzowano: (staroangielskiego) bulldoga z bialym terrierem, a nastepnie ich wybrane potomstwo z psem tureckim (przodek dalmatynczyka), potem znowu z buldogiem i terrierem i znowu z bulldogiem.. tak przez ponad 10 lat zanim powstala pierwsza suka przedstawiona jako Bulterrier.. po drodze mogly byc inne rasy gdzie podejrzewa sie nawet whippeta ale pionier tej rasy nie zdradzil nigdy calego sekretu..
Tak stworzony pies laczyl sile bulldoga ze zwinnoscia i zaciekloscia terriera.. w wyniku dzentelmenskieego zakladu jego hodowcy z innymi pokonal w walce w dwa kwadranse wszystkie wystawione naprzeciw jemu najlepsze bulldogi, ktorych hodowcy tez od lat "dobierali" pod katem walk.. (oczywiscie walki sa okrutne i do dupy bym nakopal ich uczestnikom.. tu tylko przyklad na to ze wszyscy udoskanalali swoje psy, bo za tym gruba kasa stala ale tylko miedzy rasowa umiejetna krzyzowka byla tak spektakularna).
Calym nieporozumieniem tutaj jest to ze moja teoria o przodku psa, pra-psie moze sie nie jako laczyc z wilkowatymi, bo przeciez zbik (przodek kota wczesniej opisany) jest z gatunku kotow, tez bardzo rozniacych sie od siebie, masa, predyspozycja, umiejetnosciami ktore jedne maja a inne nie (szybkosc, wspinanie na drzewa, plywanie), wiec czemu tak wypieracie tego pra-psa, skoro to moglbyc "kuzyn" wilka.. lokalnie eksterierowo od niego sporo rozniacy sie, a gdzie indziej mniej, jak to bylo ze starymi rasami, ze mastiff byl zupelnie inny, ale juz wilczarz czy tez stare psy mysliwskie mialy w wygladzie blizej do wilka.. tak jak i zbiki sie lokalnie roznia..
Dlaczego rosliny to zly przyklad? bo one sie latwiej poddaja krzyzowaniu..
Jakich argumentow mam jeszcze dostarczyc? skoro naukowcy badajacy DNA sami nic nie stwierdzili? "Ze najwyrazniej pochodza od jakiegos wymarlego gatunku wilka, bo do wspolczesnych nie pasuja" - moze to moj pra-pies? Opisalem przyklad z kotami (zbikami) i zasugerowalem analogie do psow i jest to wpelni mozliwe.. tutaj otrzymuje argumenty nie ze to nie jest mozliwe tylko ze w innym przypadku krzyzowanie odbylo inaczej, ale to nie przeczy mojej teorii! wiec dla mnie nadal sprawa jest otwarta.
--
@Noxili
Wilk Tasmanski wyginal dopiero niedawno, a jesli chodzi o kosci, czy skamienialosci jak chcesz, to sam wklejales tutaj:
Ze naukowcy - nie ja czy ty, gdy znalezli czaszke zidentyfikowali ja jako wilka i tylko dzieki badaniom DNA z zeba
Okazało się, że geny z jaskini Razbojniczja są zdecydowanie bardziej psie, niż na to wskazywały same oględziny czaszki.
wiec jezeli przyjac ze pies udomowiony zostal przynajmniej 15, a nawet moze i ponad 38 tys. lat temu to trudno bedzie juz o dobrze zachowane DNA do badan i wiekszosc kosci bedzie roznie identyfikowana..
Fakt ze psy i wilki moga miec potomstwo, wskazuje na pokrewientswo, takie samo jak przy
Lygrysie i tym
podobnych@EDIT@
Jeszcze bo z pospiechu o waznym zapomnialem, jeszcze do tworzenia rasy bulterriera.
Tu dochodzi tez ilosc, bo odbywalo sie to w wielu miotach jednoczesnie prowadzonych w celu unikniecia wad genetycznych i slabniecia miotow, co jest czarna domena chowu wsobnego i juz pisalem na przykladzie psow rasowych wczesniej ze wiele ras przez to zniszczono..
Wiec nie wystarczylo znalezc miot wilka w lesie i go kazirodzic dowoli (jest to tez zalezne w jakiej linii, bo ojciec-corka jest mniej szkodliwe niz brat-siostra, co od razu w pierwszym miocie moze dac znac o sobie), bo w krotkim czasie nie byloby wiecej czego mnozyc, a odswiezanie krwi wilkiem (z braku pso-zbikow
) utrudniloby odejscie od wzorca - wilka.. wiec do powstania innej rasy, trzeba bylo wiele miotow, zeby wyszly z tego zdrowe psy, a wiemy ze stare rasy takie byly.
Użytkownik manitoris edytował ten post 05.12.2013 - 19:57