Napisano 09.12.2013 - 16:33
Napisano 09.12.2013 - 17:46
Napisano 10.12.2013 - 01:05
Napisano 10.12.2013 - 01:44
Raczej źle rozumujesz. Adam według Biblii rzeczywiście miał żyć 930 lat, lecz po chłopakach Kainie i Ablu już się z Ewunią nie … (wolał Lilith) Set powstał niby od anioła, który zapłodnił Ewkę. Również zestawiając to chronologicznie nie dojdziesz do niczego rozsądnego gdyż np. lista potomków od Adama- w domyśle Seta gdyż linia Adama z tego, co wynika z Biblii (nie dopisków i późniejszych komentarzy) wygasła na zabitym Ablu i lista Kaina jest po prostu powtórzeniem innego autora tej samej listy. Według jednych źródeł Potop Deukaliona nastąpił ok. 6000 lat temu a według np. listy Sumeryjskich Królów (WB444) tylko 1 Dynastia z Kisz- Kusz (były 3) po Potopie panowała 24 510 lat 3 miesiące 3i ½ dnia.postaram się krótko i ogólnie: sens Biblii jest moim zdaniem taki, że Bóg daje wybór. Zobacz: mógłby zniszczyć drzewo poznania dobra i zła, ale to byłoby takie trzymanie na smyczy, byleby było dobrze. Jaki ma wtedy sens całe życie człowieka? Więcej będzie kiedy indziej, bo późno.
Ale jakiś czas temu zrobiłem pewne badanie: wzięłem Biblię i odejmowałem lata, czytaj(liczby przykładowe bo nie pamiętam): Adam urodził Abla kiedy 800 miał lat. Po tym żył 120 lat. Abel urodził Seta gdy miał 600 lat. Po tym żył 100 lat....
Tak dodając 800+600, bo lata wspólne omijamy, mamy wiek ziemii liczony od Adama, tak? Pytam bo może źle rozumuję. W każdym razie, tylko do Noego wyszło ok 11 000 lat...
Użytkownik Erik edytował ten post 10.12.2013 - 01:46
Napisano 10.12.2013 - 15:15
Użytkownik osiris edytował ten post 10.12.2013 - 15:23
Napisano 10.12.2013 - 15:25
Co masz dokładnie na myśli mówiąc o kreatorze świata?O istocie Boga można bardzo długo i różnie.
Cały czas zastanawiałem się dlaczego w ST Bóg przedstawiony jest jako istota zawistna, gniewna i wręcz zbrodnicza (momentami)
Jak Jezus mógłby być synem takiego - wręcz - potwora?
Sam Jezus zmieniał przykazania Boga i nauczał, że "Mówiono Wam że macie tak a tak postępować a czyńcie inaczej czyli tak jak Ja was nauczam"
Nie mogłem tego wszystkiego pojąc kiedy nie przeczytałem o gnozie i Demiurgu.
To wszystko jakby wyjaśnia.
Napisano 10.12.2013 - 15:34
Tłumaczy mi to wiele sprzeczności w postrzeganiu Boga w ST i NT.Co masz dokładnie na myśli mówiąc o kreatorze świata?
Użytkownik osiris edytował ten post 10.12.2013 - 15:36
Napisano 10.12.2013 - 22:53
Napisano 10.12.2013 - 23:38
Abraham, lecz jednak zniszczył 5 miast w tym Sodomę, Gomorę, Seboim, oraz Adma (Adam).Ale co z tego, że linia Adama ma kończyć się na Ablu? Przecież masz cały rodowód Noego- od tego można zacząć wyliczanie długości świata wg Biblii. Zobacz- załóżmy, że mam 25 lat, mój ojciec spłodził mnie w wieku 30 lat- czyli licząc od tego mamy 55 lat. Nie liczy się okres wspólny, liczy się tylko to, co jest zapisane: nijak to się ma do 6000 lat.
Tak, Bóg ST jest okrutny. Chociaż z drugiej strony bywa też łaskawy. Generalnie rzecz ujmując, nie stanowił wielkiego wyjątku na terenie Bliskiego Wschodu względem charakterystyki ogólnej.
Erik, robisz coś czego bardzo nie lubię. Wybierasz sobie cytaty, tak by Ci pasowały. Podajesz fragmenty o zniszczeniu wszystkich, a zapominasz na przykład, tego, kiedy bodajże Mojżesz (nie pamiętam dokładnie czy to on) pyta: Panie, a czy wytracisz to miasto gdy znajdzie się tam choć 40 sprawiedliwych?
...
...
...
"Nie zatracę tego miasta jeśli będzie tam choć jeden sprawiedliwy"
Generalnie jednak tak- był okrutny. Ale nie przesadzajmy z tym, to mogą być późniejsze zmiany, tak, by ukazać zdecydowanie w niszczeniu obcych bóstw, czego początkowo faktycznie nie było, bo Izraelici byli politeistami.
Napisano 10.12.2013 - 23:47
Napisano 11.12.2013 - 00:08
Napisano 11.12.2013 - 00:19
Jahwe nawet przedstawiany był pod postacią byka, cielca. Archeologia, w sposób bardzo przekonujący dowodzi, iż Jahwe miał pierwotnie "boską rodzinę" żona Baala oraz Jahwe. Przeszła także do mitologii hebrajskiej. W Biblii jest wymieniana 49 razy Salomon kazał zbudować ołtarz Aszery, a jedna z jego żon była wyznawczynią jej kultu.
Tłumacze katoliccy zaznaczają, iż czczona była ona wraz z Baalem. Jest to nieco błędne jeśli nie oszukańcze stwierdzenie. Jak wcześniej wykazałem Baal występował w wielu lokalnych odmianach ,i właśnie Jahwe był początkowo po prostu lokalną odmianą Baala.(Pan) i tak samo jest to ta sama istota (Jahwe vel Baal , Jak Lucyfer był Prometeuszem i wcale nie był wrogi ludziom ale im przychylny!
Napisano 11.12.2013 - 00:29
Użytkownik Erik edytował ten post 11.12.2013 - 00:24
Napisano 11.12.2013 - 00:33
?????W tłumaczeniu Biblii Tysiąclecia usuwając Jahwe, zastąpiono je określeniem „Pan”.
Kult Amona najpierw rozpowszechnił się w Grecji, a stąd jako Jupiter Amon dotarł do Rzymu. Przedstawiany jako król w koronie (czapce) z dwoma wysokimi piórami (jako Amon-Ra), trzymając w ręku bicz, berło lub zakrzywiony miecz. Człowiek z głową barana, który był jego świętym zwierzęciem.
Jahwe nazywa siebie Bogiem zazdrosnym: „Jahwe którego imię jest Zazdrosny, jest Bogiem zazdrosnym". Jeśli chodzi o architekturę sakralną również znaleźć można podobieństwa między Baalem i Jahwe. I tak na przykład w Ugarit odkryto szczątki świątyni Baala. Tak jak świątynia Salomona, składała się ona z przedsionka i świątyni właściwej, dużej sali, do której wstęp mieli jedynie kapłani boga. Najważniejszym jednak elementem było najświętsze miejsce „święte świętych", gdzie miał mieszkać bóg. Tam wstęp miał tylko arcykapłan w czasie najważniejszych religijnych uroczystości.
0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych