Skocz do zawartości

Zdjęcie

Żywot Jezusa

• Please log in to reply
148 replies to this topic

bolek.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jeśli nie masz nic sensownego do przekazania w tym temacie, to bądź łaskaw nie spamować. Bez odbioru.

Ciągle czekam na cokolwiek z sensem i w temacie od Ciebie.
  • 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Bolek, my też tu na coś czekamy:

Na dodatek i te teksty zostały nie do poznania pozmieniane i częsciowo powycinane, głównie co dotyczyło rodzeństwa Jezusa, jego zony Magdaleny i wiele innych.

Powtórzę prośbę:
Poproszę o dowody manipulacji tekstem Ewangelii, bo rozumiem, że masz dostęp do najstarszych, niezmienionych rękopisów.

Będzie coś, czy mamy potraktować Twoją wypowiedź jako zwyczajne pustosłowie?
  • 0

bolek.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wszędzie pełno dowodów na fałszersta Biblii a ten z nieba się urwał i jeszcze nic nie wie?
Nie bądź dziecinny i śmieszny, wejdź chocby na stronę kahuna.2ya.com Prawie na każdej znajdziesz dość dowodów.
  • 0

#94 Gość_Muhad

Gość_Muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

Dowody manipulacji macie na co dzień, kiedy Watykan zdejmuje i nakłada co rusz to nowe dogmaty lub prawa. Nawet w dobie mediów są na tyle bezczelni.
Co do ewangelii. Jest taka jedna, której konstrukcja wygląda tak, jakby pisały dwie lub nawet trzy osoby (różne style pisarskie). Są też dowody przecież na to, że niezliczone ilości ewangelii i apokryfów poszły z dymem.

Tego nigdy się nie wymaże...
  • 0

vkali.
  • Tematów: 9
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Wszędzie pełno dowodów na fałszersta Biblii a ten z nieba się urwał i jeszcze nic nie wie?
Nie bądź dziecinny i śmieszny, wejdź chocby na stronę kahuna.2ya.com Prawie na każdej znajdziesz dość dowodów.

...widzisz boluś,.. [samo]zbawiennosci, [samo]zbawiennej mocy, czy tylko zdolności do zbawiania się nauk jezusa zawartych w ewangelich nie pomniejszają nawet drobne ich fałszerstwa, ..po prostemu ducha nie daje się zafałszować, ...tych przepełnionych duchem nauk jezusa, majacych moc zbawiania nie należy mylić z faryzejskimi stricte intelektualnymi naukami Św. Pawła zawartymi w jego listach i opisanych w dziejach apostolskich, ...te pozbawione ducha, faryzejskie nauki mogą jedynie zauraczać i uraczać zgubieniem nieuważnych czytelników,.. posiadają one moc [za/z]gubienia podobną naukom KahHun'ów, tych starożytnych Demonów, których to zgubne nauki ty gorąco polecasz mało uważnym ludziom, ..choćby poprzez stronę kahuna.2ya.com

...nauki jezusa maja moc uwalniania z KahHun'skiej zarazy oraz z KaHhun'skiej skazy

Co do ewangelii. Jest taka jedna, której konstrukcja wygląda tak, jakby pisały dwie lub nawet trzy osoby (różne style pisarskie). Są też dowody przecież na to, że niezliczone ilości ewangelii i apokryfów poszły z dymem.

..to wszystko nie ujmuje nic z ducha, mocy oraz wartosci nauk jezusa, ujetych w ewangeliach... zachęcam do ich spokojnego prze'cit'ania, ...[na powrót] darzą dobrym duchem, a "tego nigdy [i nigdzie] się nie wymaże..."
  • 0

#96 Gość_Aton

Gość_Aton.
  • Tematów: 0

Napisano

A ja dodam do posta z pierwszej strony:

KIEDY NAPRAWDĘ URODZIŁ SIĘ JEZUS?

Za problemy z precyzyjnym ustaleniem, w którym roku Jezus się narodził, odpowiada w znacznym stopniu scytyjski mnich Dionizy, zwany Małym. Układając w początkach VI w. kalendarz gregoriański, przesunął on omyłkowo to zdarzenie w czasie. Nieścisłości występują też w ewangeliach. Wg ewangelii Mateusza, Jezus przyszedł na świat za rządów Heroda Wielkiego, a więc narodziny Jezusa musiałaby mieć miejsce przed 4 rokiem p.n.e., kiedy to zmarł Herod. Z kolei Łukasz w swej ewangelii podaje, że spis ludności zarządził cesarz August, a taki spis odbył się, wg historyków, w 4 lub 5 r. n.e., czyli w tych latach by doszło do narodzenia Jezusa.

Kiedy więc, wg badaczy narodził się Jezus?

Jak podają najnowsze, opublikowane w połowie grudnia br. analizy brytyjskiego historyka, dr Colina Humphreysa, narodziny Jezusa miały miejsce w piątek, 3 kwietnia 33 r. n.e.

interpretację propoctwa Daniela

W roku 33 lub 40 n.e.

Inna przepowiednia, tzw. Proroctwo 70 tygodni Daniela, wskazuje na rok zabicia Mesjasza:

"Ustalono siedemdziesiąt tygodni nad twoim narodem i twoim świętym miastem, by położyć kres nieprawości, grzech obłożyć pieczęcią i odpokutować występek, a wprowadzić wieczną sprawiedliwość, przypieczętować widzenie i proroka i namaścić to, co najświętsze. Ty zaś wiedz i rozumiej: Od chwili, kiedy wypowiedziano słowo, że nastąpi powrót i zostanie odbudowana Jerozolima, do Władcy-Pomazańca - siedem tygodni i sześćdziesiąt dwa tygodnie; zostaną odbudowane dziedziniec i wał, w czasach jednak pełnych ucisku. A po sześćdziesięciu dwóch tygodniach Pomazaniec zostanie zgładzony i nie będzie dla niego... Miasto zaś i świątynia zginie wraz z wodzem, który nadejdzie. Koniec jego nastąpi wśród powodzi, i do końca wojny potrwają zamierzone spustoszenia."

- Daniela 9:24-26

Najczęściej przytaczaną i, wydawałoby się, najbardziej oczywistą interpretacją jest traktowanie jednego tygodnia jako siedmioletniego okresu oddzielającego poszczególne lata sabatowe w starożytnym Izraelu (Kapłańska 25). Stary Testament przedstawia jednocześnie dwa różne kalendarze:
360-dniowy kalendarz z historii potopu (Genesis 7- 8) ;
354-dniowy kalendarz księżycowy z powtórzeniem ostatniego miesiąca średnio raz na trzy lata (kalendarz ten był dostosowywany do roku zwrotnikowego w oparciu o zbiory jęczmienia w miesiącu Nisan).

Według powyższych kalendarzy 7 tygodni na pełną odbudowę miasta i 62 pozostałe tygodnie, czyli łącznie 69 proroczych tygodni, jakie miały upłynąć od wypowiedzenia słowa o odbudowie Jeruzalem do śmierci Mesjasza objęłyby 476 lub 483 lata po przeliczeniu na kalendarz juliański.

Persowie wydali zezwolenie na odbudowę warownego miasta Jeruzalem w roku 444 p.n.e. - otrzymał je Nehemiasz od króla Artakserksesa I w 20. roku jego panowania (Nehemiasza 1-2). W zależności od zastosowanego kalendarza Mesjasz miał zostać zabity w roku 33 lub 40 n.e. (w chronologii rok 0. nie istnieje).

Rabini żydowscy zdecydowanie odrzucają przedstawioną interpretację obu powyższych proroctw, gdyż wskazują one jednoznacznie na Jezusa Nazareńskiego jako Mesjasza (większość biblistów chrześcijańskich uważa, że Jezusa ukrzyżowano właśnie w 33 roku za czasów Imperium Rzymskiego).

http://pl.wikipedia....

Dziwna zbieżność
  • -1

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

bolku, chcę TUTAJ z Tobą podyskutować. Zaprezentuj TU swoje argumenty, a nie wykręcaj się jakimś marnym: Poczytaj sobie...
Powiedziałeś "A" - pora na "B". Nie bądź dziecinny.
  • 0

Tiamat.
  • Tematów: 29
Reputacja

Napisano

W ogole to jestem przeciwny podawaniu jako zrodla obiektywnej i niezaleznej prawdy swoich wlasnych witryn internetowych.
  • 0

ogr.
  • Tematów: 10
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dla mnie zastanawiające jest, iż za każdym razem kiedy tłum chciał Go schwytać lub ukamienować, udawało mu się uciec/ukryć, a nie wydaje mi się, aby tłum składał się tylko z małych dzieci i sędziwych starców.
Druga kwestia dotyczy przepędzenia handlarzy ze świątyni. Nie widzę tego, aby przeciętny zjadacz chleba zjawił się na jakimś targowisku, powywracał stragany sprzedawców niszcząc ich towar, a przy tym obił ich pasem, a oni czmychaliby z podkulonymi ogonami.
Zaryzykuje stwierdzenie, że Jego fizyczność dorównywała niesamowitej sferze mentalnej.

W tych rozważaniach odnośnie „współczynnika” człowieczeństwa, czy też daty narodzin, stanu cywilnego, liczby dzieci i innych typowych spraw dla każdego człowieka, łatwo zapomnieć o tym co najważniejsze w osobie Jezusa Chrystusa. Jego nauka wzajemnego szacunku i miłości bliźniego, nawet jako filozofia – sposób na życie, sprzyja każdemu człowiekowi, który znajdzie się w obrębie jej działania, również tym którzy nie wierzą w Niego, czy w Boga, sprzyja fakt, iż mają w swoim otoczeniu zwolenników jego nauki, pozytywnie nastawionych do wszystkich ludzi.

Zastanawiające, iż to czy Jezus Chrystus miał żonę, dzieci, kiedy się narodził i w jakim stopniu był boski, a w jakim ludzki, w żaden sposób nie koliduje z jego nauką, nie ujmuje jej. Koliduje natomiast z kwestiami, które nie maja nic wspólnego z jego nauczaniem.
  • 0

vkali.
  • Tematów: 9
Reputacja

Napisano

Zastanawiające, iż to czy Jezus Chrystus miał żonę, dzieci, kiedy się narodził i w jakim stopniu był boski, a w jakim ludzki, w żaden sposób nie koliduje z jego nauką, nie ujmuje jej. Koliduje natomiast z kwestiami, które nie maja nic wspólnego z jego nauczaniem.

..teraz za kolizje jego nauczania z Jego Nauką to dużo wczesniej by go ukrzyzowali, oczywiście w bardziej humanitarny sposób,
..ale nauczylciele już tak mają
  • 0

darokrol.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

tutaj jeszcze tego nie pisałem, otóż Jezus nigdy nie istniał ! sekta wymyśliła superbohatera i napisano o nim wiele opowieści, ot i cała historia

tylko czekam aż ktoś napisze: "a masz dowody na jego nieistnienie ?" hehe z góry uprzedzam że nie można mieć dowodów na nieistnienie, po prostu w żadnym źródle historycznym nic o Jezusie nie jest napisane
  • 0

ogr.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dlaczego zaraz dowody? Ciężko o jakikolwiek dowód, czy źródło historyczne z czasów odległych o 2 tyś. lat. Tym bardziej że początki ruchu chrześcijańskiego to w sumie bunt i rewolucja głównie na tle religijnym.
Zdradzisz swoje argumenty, sugestie, domysły, iż nigdy kogoś takiego nie było?
  • 0

Qliffot.
  • Tematów: 5
  • Artykułów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Wiecie, tak prawdę pisząc, to ja też wykazuję dalece idącą niepewność w kwestii istnienia naszego kochanego esseńskiego Mitry, Hermesa, Zagreusa, czy jak tam chcecie kochaneczka zwać.

Temat jest fascynujący i można byłoby kłócić się o istnienie Jezusa godzinami i dniami, przekopywać stosy ksiąg autorów starożytnych i współczesnych badaczy, reinterpretować historię na tryliard sposobów, tak aby dopasować ją pod jedną z dwóch opcji, fundamentalnych dla tego zagadnienia.

Moje skromne wątpliwości (mógłbym pogrzebać choćby w obszernym "Zarysie dziejów religii" wyd. Iskry, ale z lenistwa wykorzystam na razie jedynie argumenty, które jako pierwsze wpadają mi do głowy) wypływają m.in. dlatego, że:

a) historycy starożytni nie wspominają o Jezusie, tylko o Chrystusie, a to tylko przydomek (hebr. mesjasz - zbawiciel, nie?), do którego prawo żądało wielu esseńczyków (właściwie pisząc "esseńczycy" nie mam na myśli jednej sekty, lecz ogrom hellenistycznych żydowskich ugrupowań, znacznie różniących się poglądami);

b) Jezus (Jehoszua) to popularne imię było (najlepszym słowiańskim odpowiednikiem byłby chyba Bogusław), a mesjaszy też było "kilku", więc jeśli nawet któryś historyk coś by o Jezusie wspomniał i tak nie mamy pewności, czy to o "naszego" mu chodziło;

c)odnajdowane domniemane groby Jezusa to także przypadek. Ile grobów może należeć do jakiegoś "Jana syna Grzegorza"? Setki? Tysiące?

d)Jezus nie musiał istnieć, by Chrześcijaństwo się rozwinęło, kiedy po stronie nowej sekty stanął ważny państwowy urzędnik, który dal współwyznawcom "plecy" - św. Paweł;

Zakładając już istnienie Jezusa, widzę analogię pierwszych lat po Jego ukrzyżowaniu do obecnej sytuacji, kiedy niektórzy użytkownicy forum podobnym mistycznym kultem otaczają postać rapera Magika. Tam przestępca polityczny, a tu narkoman. Obu przypisuje się nadnaturalne zdolności. Czyż nie jest to urocze?

Jeśli kogoś powyższym postem uraziłem, kolejny raz zmuszony jestem, by zauważyć, iż nie to było moim zamierzeniem. Jestem młody, niedouczony i mam prawo się mylić, więc wdzięczny byłbym o wyprowadzenie mnie z błędu, jeśli taka pomyłka miała miejsce (ale myślę, że pisząc tak ogólnikowo nie miało to miejsca). Poza tym nikt się z moimi poglądami zgadzać nie musi, a najlepszym ratunkiem na gniew z powodu obrazy idolów jest dystans. Uprzejmie proszę więc o jego zachowanie.

Aha, być może wkrótce pokuszę się o jakąś dłuższą analizę życia chrześcijańskiego superbohatera.
  • 0

Arahyll.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Qliphoth i jednej i drugiej stronie ciężko byłoby udowodnić swoją rację(tym którzy w Jezusa wierzą i tym którzy nie). Nie można tego dowieść ani starymi księgami ani nawet pismem świętym którego w końcu nie interpretuje się dosłownie. Tak czy inaczej to o to właśnie chodzi - prawdziwa wiara nie potrzebuje niezbitych dowodów. Wiara powinna ufać z własnej woli.
  • 0

Qliffot.
  • Tematów: 5
  • Artykułów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

ciężko byłoby udowodnić swoją rację (...) nie można tego dowieść

Arahyll, właściwie masz rację. Ale przednią zabawą jest obalanie historyczności Nazarejczyka (teraz mi się przypomniało, że to właśnie do tej esseńskiej sekty miał należeć!), drążąc w dziełach starożytnych historyków (czy to Flawiusza, Filona Aleksandryjskiego, Tacyta, czy Młodszego Pliniusza) i Biblii (by ją dyskredytować soczystymi fragmentami mitów innych religii). Kwestię wiary odrzucam tu w kąt, gdyż chodzi mi o samą historyczność tej postaci.

Dlatego też w zgłoszeniach do debat napisałem, że miło byłoby debatę o historyczności Jezuska przeprowadzić. Tylko czy ktoś chciałby Jego rzeczywistego istnienia bronić, gdy dla tych, którzy stoją najbardziej po jego stronie, ważna jest jedynie "naga" wiara, odkryta z wszelkiej racjonalności? (Gomen, ale "wiara powinna ufać z własnej woli" mnie troszkę sprowokowała)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych