Zacznijmy od opisu sytuacji. Była to wigilia, temperatura koło 5-10 stopni Celsjusza, dosyć/bardzo ciemno(dalej niż 3 drzwo nic nie było widać). Zdjęcia robiłem dla zabawy, i sprawdzenia jak aparat radzi sobie w trudnych warunkach. Toteż pierwsze zdjęcie nie jest za specjalnie ostre, lecz ciągle ostrzejsze niż niektóre stąd. Drugie prezentuje się lepiej, lecz również niezbyt. Po prostu nastawianie aparatu w trudnych warunkach trwa dłużej, i nie są to dwie czy trzy próby.
Historia miejsca: Nic specjalnego, od kilkudziesięciu lat żadne morderstwo, czy inne podobne sytuacje(potwierdzone przez starszą osobę długo mieszkającą w tamtym miejscu)
Specyfikacja aparatu wygląda następująco: 8Mpix, stabilizacja obrazu włączona, rozmiar matrycy 1/3,2 cala, przesłona f/2, długość ogniskowej 26mm. Aparat to Lumia 920.
Dane zdjęcia:ISO-800, czas naświetlania-4 sekundy(co ważne), 8Mpix
Oto zdjęcia(drugie jest wykonane praktycznie zaraz po pierwszym, tyle co zdążyłem nastawić lepsze parametry do zdjęcia):
Pierwsze zdjęcie "wędrowiec" przy drzewach, na ścieżce
Drugie zdjęcie "wędrowca" już nie ma
Dodatkowo pierwsze zdjęcie potraktowane kilkoma filtrami
Opis osoby wg moich spostrzeżeń:"Średniowysoki mężczyzna, długie włosy. Posiadający garnitur, i prawdopodobnie grający na gitarze, lub innym instrumencie strunowym. Ubrany w garnitur, i buty galowe. Lecz przypuściłbym iż może mieć na sobie jakiś dłuższy płaszcz do kolan. Jest prawdopodobnie garbaty, i ma zdeformowaną twarz.
Paczka ze zdjęciami w pełnej rozdzielczości
Postawię pewne tezy na początku.
Odbicie w szybie-wykluczone
Mgła-wykluczona
Brud na optyce-wykluczony
Orb-wykluczony
Człowiek idący-wykluczony(o tym zaraz napiszę parę słów)
Zwierze-wykluczone
Ruch telefonem-wykluczone. Stabilizacja obrazu+pewne oparcie telefonu(dosłownie mówiąc stał)
Pragnę nadmienić o tym czemu wykluczyłem człowieka. Długość naświetlania zdjęcia wynosi 4 sekundy. Idący człowiek byłby po prostu długą smugą, zaś na początku tej smugi szedłby człowiek. Tutaj jak widać "wędrowiec" jest przeźroczysty, i brak za nim smugi. Myślę że ten argument wyeliminuje z naszej dyskusji człowieka. Jest pytanie, czemu pojawił się na chwile? Ponieważ jakby był dłużej widoczny to by też zrobił za sobą smugę. Oczywiście są to tylko gdybania amatora, tak więc proszę o wypowiedzenie się lepszych w tym temacie

Edit:Drobne poprawki tekstu plus dodatkowa fotografia(z filtrami)
Użytkownik Sovijet edytował ten post 01.01.2014 - 06:56