w tych zdjęciach widać Boga..
taką grubą scianę miedzy dobrem a rzeczywistoscia przytlaczajaca ludzkosc
Napisano 13.11.2017 - 18:58
w tych zdjęciach widać Boga..
taką grubą scianę miedzy dobrem a rzeczywistoscia przytlaczajaca ludzkosc
Napisano 23.03.2018 - 00:09
Zjawisko tzw. wieńca, czyli kolorowego zabarwienia wokół słońca za cienkimi chmurami (wokół księżyca też). Zwykle nie jest tak wyraźne i widać tylko czerwonawy brzeg poświaty, a przy księżycu czasem też zielony okrąg. W tym przypadku warstwa chmur była na tyle cienska, że pojawił się ładny kontrast, oraz złożona z kryształków na tyle równomiernych, że barwy są czyste.
Podobny efekt widać też w parze wodnej. Dyfrakcja dotyczy światła rozproszonego pod małym kątem, stąd zjawisko widać w pobliżu linii od oka do słońca, trzeba się odpowiednio ustawić i zasłonić sobie słońce. Kiedyś pokazywałem "smugę iryzacyjną" z czajnika, to teraz pokażę jaki ładny efekt daje wieniec znad kubka herbaty. Kolor zależy od lokalnego rozmiaru kropelek a czystość jest zapewniona przez bardzo małe odchylenia rozmiarów:
Napisano 29.03.2018 - 01:25
Całkiem niezłe. Jaki aparat i obiektyw?
A tutaj droga mleczna ze wschodzącym Łabędziem. Czas naświetlania 30 s, niestety nie do końca trafiłem z ostrością, to mój stały problem z tym obiektywem; ustawienie ostrości maksymalnie na nieskończoność nie daje ostrego obrazu, trzeba odrobinkę cofnąć ale to już na wyczucie bo regulacja jest płynna.
0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych