Skocz do zawartości

Zdjęcie

Aktualizacja do wersji 3.4.6: wyjaśnienia, błędy, usterki.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
312 odpowiedzi w tym temacie

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

mam problem...

Chciałem założyć nowy temat i w związku z tym przygotowałem sobie dość spory tekst do niego na moim WordPadzie. Myślałem, że tak jak dawniej, na zasadzie kopiuj-wklej wrzucę go na forum.

Niestety - teraz to niemożliwe.

Kiedy otwieram okno nowego teamtu, to mogę w nim tylko pisać - wkleić nic nie da rady.

Nie sprawdzałem tego przy postach ale najprawdopodobniej z nimi będzie to samo.

Typuję, że jest to jakaś blokada (spotykałem się z tym już na innych portalach) zabezpieczająca przed wklejaniem treści.

Mam pytanie - czy to zamierzone działanie, czy wypadek przy pracy?

Pytanie dla mnie dość istotne, bo często piszę spore teksty (nie zawsze piszę je "na raz") i nie bardzo wyobrażam sobie żebym dał radę to robić w oknie odpowiedzi lub tematu.

Jeżeli więc dałoby radę coś z tym zrobić, to byłbym dźwięczny...

Staniq.

In principio erat Verbum.

• Tematów: 776
  • Artykułów: 28
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

"Rozmawiałem ze Zbigniewem Siemiątkowskim. Zaprzeczył, że to on jest tą osobą, której przedstawiono zarzuty ws. rzekomych więzień CIA w Polsce - powiedział w "Faktach po Faktach" w TVN24 Leszek Miller, przewodniczący SLD, były premier."

Właśnie wkleiłem tekst z WP. Nie patrzcie na treść, bo nie o nią chodzi....

Znaczy się - wklejanie działa.

#138 Gość_polished

Gość_polished.
  • Tematów: 0

Napisano

Tytuł użytkownika jest mało "wyeksponowany". Można by go jakoś pogrubić czy coś, żeby ładnie wyglądał.

Użytkownik Masturb!s edytował ten post 24.01.2014 - 22:01

pishor.

sceptyczny zwolennik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Znaczy się - wklejanie działa.

Niestety - nie u mnie (przynajmniej w dziale HISTORIA)

Teraz wyczyściłem historię i ciasteczka, licząc na to, że poskutkuje ale - bez efektów.

edit:

Spróbowałem raz jeszcze. W poście wklejanie działa ale jeśli chodzi o nowy temat, to wkleić tekst mogę tylko do paska tytułu -  w oknie tematu, po kliknięciu prawym klawiszem nie pojawia się opcja "wklej". Sprawdziłem kilka działów - wszędzie to samo...

Zainstalowałam, skonfigurowałam i włączyłam dwa kolejne moduły: Blogi oraz Artykuły. Powinny działać jak należy. Może się zdarzyć miejscami dosyć niezgrabne tłumaczenie (to nie moje dzieło), proszę więc o zgłaszanie różnych dziwnych tworów językowych. 

to ja muszę przyznać, że ten contributor (na zielonym tle) wygladał dużo atrakcyjniej niż 2 poradniki smutasek3_192.gif

edit:

A co z podglądem posta? Dałoby się go przywrócić? Nie musi być już - zaraz ale może tak w wolnej chwili? Byłoby fajnie...

Użytkownik pishor edytował ten post 24.01.2014 - 22:17

Staniq.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

"Wklej z programu Word"----- jest taka opcja w pisaniu tematów i postów.

pishor.

sceptyczny zwolennik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dzięki bardzo :beer2:  Zadziałało.

To może wiesz jeszcze jak uruchomić autokorektę? I podgląd posta? (przy pisaniu tematu jest podgląd, przy pisaniu posta - nie).

Staniq.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Po prawej na dole jest "Więcej opcji" obok "Napisz". Klik i masz duuuuużo więcej, czyli poszukiwane "Podgląd posta".

A autokorekta? Nie bardzo wiem o co chodzi. Gramatykę ustawiasz w przeglądarce, korekta tekstu w linijce to wyrównania do prawej, lewej itp.

To wszystko co wiem.

pishor.

sceptyczny zwolennik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

faktycznie - jest

Dzięki raz jeszcze.

Ta autokorekta to sprawdzanie pisowni inaczej. W przeglądarce oczywiście mam ją zaznaczoną. Przed zmianą forum, w tekście posta lub tematu podkreślało mi błednie napisane wyrazy - teraz nie podkreśla.

Staniq.

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

U mnie działa bez problemów - Opera. Zmiany na forum nie mają wpływu na takie rzeczy, to raczej problem przeglądarki będzie. Sprawdź w swoich ustawieniach, może zmieniłeś słownik na inny, albo jakaś aktualizacja wyłączyła Ci go.

D.K..

Semper invicta

• Tematów: 2741
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dodałam do kodu źródłowego (przestarzały już wprawdzie) tag określający na sztywno używany język w treści stron. Zobacz, czy autokorekta zareagowała na tę zmianę?

Wklejanie nie zawsze działa, ponieważ edytor ma zakaz przyjmowania zbyt rozbudowanego formatowania tekstu oraz różnych dziwnych ciągów znaków. Czasami naturalnie może w ten sposób podpaść zupełnie niewinny tekst. Dodatkowo często-gęsto wklejanie z Worda dawało w efekcie sieczkę -- gubiło spacje, rozjeżdżało rozmiary czcionek, kolory itp. Obecnie nie powinno być takich problemów, jeśli edytor odmawia współpracy przy wklejaniu tekstu, wystarczy wtedy skorzystać (jak zauważył Staniq -- dziękuję za ekspresowe wsparcie dla użytkowników :) ) z jednej z trzech opcji dostępnych w górnej belce po prawej stronie: Wklej / Wklej jako czysty tekst / Wklej z programu Word. Wtedy powinno wszystko pójść bez problemu.

Osiągnięcia/odznaczenia z powrotem są widoczne zarówno w profilach użytkowników, jak i pod każdym z postów.

pishor.

sceptyczny zwolennik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

ale muszę znowu ciasteczka i historię out?

D.K..

Semper invicta

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

ale muszę znowu ciasteczka i historię out?

Tym razem nie powinno mieć to większego znaczenia :)

pishor.

sceptyczny zwolennik

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

F takim rasie - zaryzykójeł i sprubójeł coź napisadź.

edit:

No, niestety - zero reakcji na błędy...

Co do wklejania, to myślę, że jest OK. Dzięki Staniqowi sobie radzę i to mi wystarcza. Opcja "wklej czysty tekst", bez użycia ikonki "wklej z Worda" niczego nie zmienia ale, jak mówiłem - ja temat juz opanowałem i będe sie posługiwał "staniqową" metodą... :szczerb:

Użytkownik pishor edytował ten post 25.01.2014 - 23:49

mjr Tsu.

Brak już słów

• Tematów: 30
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Odpowiesz mi Kuraku na moje pytanie ?

Zauważyłem dziwną rzecz, przy dodawaniu wpisu na shoutboxie temperatura na GPU skacze mi o 5 stopni :D
Podobne skoki  temperatur są normą np przy włączaniu elementów flash, filmików - na przykład odpalenie starych gier czy filmu w 1080p. Ale dlaczego akurat shoutbox powoduje coś takiego ? Przy dodawaniu dziesiątek wpisów dziennie to ta karta mi się wykończy :D
Testowałem to trochę czasu i zauważyłem, ze nawet oglądaniem filmów we flashu nie podnosi mi temperatury na karcie - a shoutbox tak, a przeciez nie jest jakimś zaawansowanym elementem graficznym.

Edit: Przeprowadzilem test na około 20 witrynach z rózną treścią (elementy flash, fora) porównujać temepratury, tylko VRP mi wyciska od 5 do 8 nawet stopni więcej. Coś chyba z szatą graficzną jest nie halo.

D.K..

Semper invicta

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Odpowiesz mi Kuraku na moje pytanie ?

Nie odpowiem, bo nie znam odpowiedzi. Sprawdzałam wygląd i działanie skórki na kilkunastu różnych konfiguracjach systemu operacyjnego i przeglądarki, na żadnej nie zauważyłam zjawiska, o którym piszesz. Dodatkowo nie napisałeś nawet jakiego systemu i przeglądarki używasz. Zaczęłabym od sprawdzenia po kolei:

• wtyczek i rozszerzeń przeglądarki. Różne "ulepszacze" mogą teoretycznie podobny efekt wywoływać. Np. dodatek Mac OSX Font Rendering dla Opery potrafi wprowadzić zauważalne opóźnienie w renderowaniu strony. Być może Adblock, Ghostery lub podobne także.
  • Firewalli, antywirusów, itp. Podobnie jak wyżej.
  • Ogólna recepta: wyłącz wszystko po kolei co chodzi w tle (zarówno w przeglądarce, jak i systemie) i obserwuj miernik temperatury.  Shoutbox nie korzysta bezpośrednio z karty graficznej, bo nie ma takiej możliwości. Interpretowaniem kodu HTML i JavaScriptu nie zajmuje się karta graficzna, tylko procesor główny. Twoja przeglądarka za to jak najbardziej może z GPU korzystać i to właśnie w niej powinieneś szukać przyczyny. O ile rzeczywiście taki drobny skok robi Ci jakąś istotną różnicę...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości oraz 0 użytkowników anonimowych