@Staniq
Odebranie prawka przez policję niczego nie zmieni. Takie manewry powinny być karane z kodeksu karnego, a nie drogowego.
Samochód to broń, to jest plus minus półtorej tony (mówiąc o osobowych, ciężarowe to jeszcze większy kaliber), która rozpędzona do prędkości 100+ jest zabójcza, więc jeśli ktoś odwala taką maniarę na drodze, to powinien być karany z KK. Czołowe z niewinną osobą z naprzeciwka to nie przypadek. Mój kolega w taki sposób zginął, akurat nie w wyniku spotkania z osobówką, ale ciężarówką, Razem z nim jego żona i małe dziecko z tyłu. Ja na szczęście z takich akcji wychodziłem po rowach, kolega jak widać miał mniej szczęścia. Karać i to grubo się powinno, bo odebranie prawka niczego tutaj nie zmienia. Jaka jest kara za brak prawka przy kontroli? 500zł?
Tak, Endinajla - moim zdaniem powinno się zamknąć Twojego "kumpla" w pierdlu, za usiłowanie zabójstwa. Zabójstwa osób z przodu, jego samego i Ciebie, bo zeskrobywałaby Cię straż z wraku auta po takim czołowym pocałowaniu się. Życie to nie film typu "Fast and Furious". W rzeczywistości takie spotkanie kończy się masakrą, a nie happy endem.
Ludziom (szczególnie tym niedoświadczonym) za kółkiem się wydaje, że w momencie jakiegoś dzwonu to wszystko odbywa się jak na filmie. Nie. Nie odbywa się jak na filmie. Więc przekaż koledze, aby miał to na uwadze, jeśli nie chce nikogo pozabijać.
Przepraszam za offtopic, ale uważam, że akurat temat się nadaje, aby dać i tutaj taki apel, który być może trafi do jakichś zapalonych mistrzów kierownicy i być może po wzięciu tego do serca uratuje komuś życie.
Użytkownik szczyglis edytował ten post 02.12.2016 - 02:30