Mnie zaciekawiła w nim jedna sprawa (o której zresztą nie przeczytałem w tamtym temacie - być może słabo szukałem) A mianowicie ten podział poszczególnych boków piramidy Cheopsa na pół. Widoczny tylko przez chwilę, w momencie przesilenia wiosennego (piszę z pamięci, więc mogło i się coś pomyrdać). W efekcie widać, że piramida składa się nie z czterech ale z ośmiu boków. Egiptolodzy tłumaczą to "tąpnięciem" piramidy ale wypowiadający się w filmie architekci i inżynierowie zupełnie się z tym nie zgadzają.
Mój ojciec jest inżynierem budowlanym znanym zkilku fajnych budowli w Polsce ( mniejsza o to ).Wyśmiał twierdzenie jakoby to powstało w wyniku tąpnięcia,
"to nie możliwe bo cała piramida musiałaqby się zapaść do środka idealnie geometrycznie (co już wyklucza przxypadkowość), gdzieś ten materiał który by się zapadł musiałby się gdzieś podziać a w śrdku jest wszystko OK, to musiało być zaplanowane, nie wiem jak oni to zrobili.."
ps. muszęzaznaczyć ,że do momentu obejrzenia tego był wielkim scepotykiem odnośnie tskich rzeczy ..
aha ps2
zaznaczył jeszcze ze "tym egiptologom ktoś musi płacic albo kompoletnie nie znają się na rzeczy głąby #$%#$^ ) "
Użytkownik Vaqowsky edytował ten post 17.07.2014 - 00:59